Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 16:37, 29 lis 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ha widze, ze Mikołaj przyszedł wczesniej do Ciebie cobyś zdązyła posadzic klonika

Trawa o ktorą pisałas to stipa arundinacea sirocco, nie zimuje podobno u nas.. Jak pony tails czy werbena patagońska dlatego ją kupiłam

Marzenko dziękuję Ci za info

Te nie zimujące trawy u nas są najładniesze, a Ty zawsze wynajdziesz jakąś perełkę

Mój mikołajwy klonik już posadzony...uff zdążyłam ...sama nie mogę uwierzyć w to, że sadziłam drzewo 29 listpada....

Prezent mikołajowy dostał kokardkę

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:05, 29 lis 2015

Do góry
Ha widze, ze Mikołaj przyszedł wczesniej do Ciebie cobyś zdązyła posadzic klonika

Trawa o ktorą pisałas to stipa arundinacea sirocco, nie zimuje podobno u nas.. Jak pony tails czy werbena patagońska dlatego ją kupiłam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:25, 29 lis 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Szronik był, jak pięknie, nawet słoneczko Cię odwiedziło

To stipa arundinacea sirocco. Podobno nie ma szans na zimowanie, ale pony tails rzekomo tez w Polsce nie zimuje a u mnie sieje sie od trzech lat
Posadziłam ja z carex praire fire , ktora była bardzo marna po zimie i bardzo słabo obiła. Teraz te łany pomaranczowe sie zlewają ze soba, ale głownie widać stipę
Ogród tworzony z pasją 23:22, 26 lis 2015

Do góry
Oczywiście spróbuję, ale wątpie, żeby coś z tego wyszło.
Ale trudno, wazne ze stipa wykielkuje.
Ogród tworzony z pasją 21:55, 26 lis 2015

Do góry
Anabell napisał(a)
Stipa ładnie kiełkuje w domu bez chłodzenia, ta z torebki i swoje zebrane nasionka.
Werbenę trzeba schłodzić, choć moja zebrana była po dobrym zmrożeniu na łodydze.

To by się zgadzało. Rozplenicy nasionka zbierałam z krzaczka w lutym jako eksperyment. Udało się. Natura sama zadbała o zmrożenie.
Ogród tworzony z pasją 21:32, 26 lis 2015

Do góry
Stipa ładnie kiełkuje w domu bez chłodzenia, ta z torebki i swoje zebrane nasionka.
Werbenę trzeba schłodzić, choć moja zebrana była po dobrym zmrożeniu na łodydze.
Mój zielony świat 21:40, 25 lis 2015

Do góry
Kwiatostan spartyny grzebieniastej. A po prawej języczka pomarańczowa.

Stipa

Żywopłotki cisowe. 22:21, 24 lis 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Pieknie z ta stipa, nie wiem czemu akurat ona u mnie sie nie sieje, pozdrawiam Haniu

Irenko! witaj! Pilnujesz ogrodu, wzruszasz lub często wyczesujesz, ja nigdy nie mogę zdążyć.
Wiosną nie będę wysiewała, mam nadzieję że wszystkie nie wymarzną.
Zupełnie to się nie pozbędę ich, bo w pewnym momencie są cudowne.
Zaglądam do Ciebie tylko śladu nie zostawiam.
Trawy i turzyce żółte 20:57, 24 lis 2015

Do góry
Mniej się rozsiewa niż Stipa.
Ogród z pergolą 20:54, 24 lis 2015

Do góry
anna_t napisał(a)

tu z forum dowiedziałam sie o:
wydmuchrzyca piaskowa wys.80-100cm
piaskownica zwyczajna wys. do metra gdy kwitnie ale ekspansywna
proso rózgowate rózne gat
trzcinniki tu uwielbiany Karl f. lub overdam
palczatka miotlasta 1 m wys
miłka okazała 40cm wys
perłówka orzęsiona 25cm wys z kwiatostanem ponad 60cm
kostrzewa sina
ostnice
to takie moje typy na suche, słoneczne miejsce. teraz tylko je ładnie skomponować.

o matko, nie znam tych traw poza prosem i trzcinikiem, kostrzewa i ostnica-stipa

a czemu nie miskanty ??
Ostnica - Stipa 17:30, 24 lis 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Moja stipa nadaje się już do pikowania:

Dziś zaczęłam pikować. Przed pikowaniem się już nie podlewa, bo wtedy brylka jest bardziej zbita i urywają się korzonki. Są bardzo delikatne. Zaczęłam wyjmować po troszku widelcem i rozdzielać na pojedyncze siewki. Niektóre były ze sobą złączone, to nie rozrywałam, tylko sadziłam po 2 trawki.
etap 1 - delikatne wyjęcie z doniczki za pomocą widelca.

etap drugi - rozdzielanie siewek. Siewki są delikatne, korzonki nitkowate. Pociągnięte się łatwo odrywają, dlatego trzeba uważać, by nie oderwać korzonków od trawki.

etap 3 - Sadziłam do doniczek za pomocą patyczka, ale chyba lepszy okazał się drugi koniec widelca. Łatwiej się robiło dołki, aby włożyć bryłkę z korzonkami i dociskałam widelcem z boku. Połączone bryłą korzonki sadziłam po dwie, aby nie niszczyć delikatnego systemu korzeniowego.

etap 4 - Delikatne podlanie. Ziemia po podlaniu trochę siadła. Nie wiem, czy dosypać, bo wtedy trawki będą siedziały za głęboko. Chyba tak zostawię. Reszta jutro. Dziś już słabo widzę te siewki.

A trzeba najpierw wystawić zasiane nasionka na dwór żeby się przemrozily?
I czy po pikowaniu, jak juz są posadzone to trzeba je za jakiś czas przesadzić do większych doniczek?

Trawy i turzyce żółte 12:47, 24 lis 2015
Do góry
Czyli tak jak stipa niby uciążliwa bo się rozsiewa ale jakże pożądana Jak jeszcze będzie dostępna w ogrodniczym to kupię.Kłoski ma niczym proso.
Tu ma być ogród :) 12:30, 24 lis 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Fajny zimowy pejzaż ... u mnie słonecznie, bez śniegu
Kopczykowałaś już róże?

Jeszcze nie i dopóki temperatura za dnia nie będzie spadać do -5 C to nie będę, niech się rośliny uodparniaja.
Nawet trawy mam niepowiązane, poza stipa, która zwiazałam, bo ziemi trzeba było dowieźć na rabate i groziło jej przesyłanie.
Mała Eleczka 06:38, 24 lis 2015

Do góry
bleebla napisał(a)

jeszcze dużo do zrobienia większość posadzonych roślin jesienią tamtego roku nie podrosła dużo, bo za mocno je podzieliłam. Za to trawy dały radę mimo mocnego dzielenia.
Molinia, stipa, ML, buchanani, ice dance i sesleria, praire rosły w oczach. Gorzej było z everillo, tatrakiem i ptasimi łapkami.

Nadrobia w przyszlym...tego Everillo nigdzie nie udalo się kupic
Żywopłotki cisowe. 06:24, 24 lis 2015

Do góry
Pieknie z ta stipa, nie wiem czemu akurat ona u mnie sie nie sieje, pozdrawiam Haniu
Żywopłotki cisowe. 20:12, 23 lis 2015

Do góry
Anabell napisał(a)
Zazdrościłam takich widoków Stipy. Posadziłam swoja rozsadę latem 2014 r. zimę przeżyła, przycięłam i doczekałam się upragnionego widoku.
Latem nie miałam czasu jej wyczesać, rozrastała się, rozsiewała nasionka.
Wyrzuciłam cały rządek była ogromna, rosła między lawendą a młodziutką obwódką z bukszpanu.
da mi we znaki wiosną jak zaczną kiełkować nasionka, jest tego tysiące.

Ujęcie zrobione później. Na szczęście wyrzucona i w tym miejscu posadziłam tulipany, a za liatrią przedłużyłam ciąg hortensji bukietowych Polar Ber.
jutro dalszy ciąg sadzenia cebulowych.

Stipa jest przepiękna. Na wiosnę chce ja posadzić . Gdzie kupowałas nasionka?
Mała Eleczka 17:31, 23 lis 2015

Do góry
Milka napisał(a)

Tylko urody dodał
Aguś, ale ci wszystko bujnęło, jaki piękny ogród stworzyłaś, szybko ci poszło

jeszcze dużo do zrobienia większość posadzonych roślin jesienią tamtego roku nie podrosła dużo, bo za mocno je podzieliłam. Za to trawy dały radę mimo mocnego dzielenia.
Molinia, stipa, ML, buchanani, ice dance i sesleria, praire rosły w oczach. Gorzej było z everillo, tatrakiem i ptasimi łapkami.
Lawendowy zawrót głowy 13:46, 23 lis 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)

taka zielona stipa?

moja ma kolor zdecydowanie bardziej słomkowy

Fajna nie? Taka lączke. sobie zrobilam na żywo wygląda pięknie
Lawendowy zawrót głowy 13:05, 23 lis 2015
Do góry
lojalna_ napisał(a)

taka zielona stipa?

moja ma kolor zdecydowanie bardziej słomkowy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies