Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Karol99 10:59, 02 sty 2016

JoannA napisał(a)
Sosna rumelijska dla Ani.
wiosna 2013

2014

stipa zachwyca
JoannA 11:55, 02 sty 2016

Agania napisał(a)

Joasiu w wolnej chwili, może zrobisz sesję zdjęciową w ramach wspomnień, skrzynek na warzywka, taką z opisem i wymiarami, chcę takie jak ty, a sama muszę sobie materiały zdobyć do montażu, jak będę mieć oczywiście, możliwie jak najwięcej zdjęć i informacji technicznych
Aganiu
Nie mam zbyt wielu zdjęć ale coś postaram się odszukać.
Skrzynie wykonane są z wysezonowanego drewna sosnowego. Wymiary 130x180 cm, wys. ok. 60 cm. Wykonane z czterech desek, pierwsza dolna przybita jest prosto, pozostałe trzy pod lekkim skosem na zakład. Na górze i narożnikach przybite są deski maskujące.
Pomalowane z zewnątrz emalią do drewna Decoral w kolorze jasno szary mat. W środku daliśmy folię kubełkową co ma zwiększyć ich żywnotność.

JoannA 12:11, 02 sty 2016

JoannA 12:17, 02 sty 2016

Kasya 12:21, 02 sty 2016

Aganiu, ja widziałam skrzyneczki Joasi na żywo
są bardzo eleganckie i dopieszczone tak jak i cały ogród
JoannA 12:26, 02 sty 2016

anka_ napisał(a)

Asiu ja też kocham iglaczki, choć narazie dużo ich w ogrodzie nie mam. Serba oczywiście mam, choinę również. Co do jodły kaukaskiej to ktoś mi kiedyś odradził, ale u sąsiadki pięknie rośnie, więc chyba i ja się skuszę.
Himalajkę mam - choć mam z nią mały techniczny problem. Czy cięłaś swoją może kiedyś? Sosna Wiethorst 'Schwerina'- perełeczka jak najbardziej warta miejsca w ogrodzie.

Mam jodły koreańskie i kaukazkie, zdecydowanie ładniejsza i lepiej sobie radzi ta druga.
Himalajską posadziłam w dość dużym zagęszczeniu nie zdając sobe sprawy jak szeroko rośnie i jestem zmuszona troszkę jąć ciąć, oczywiście bez uszczerbku dla jej urody.
Jaki problem techniczny masz z tą sosną?
JoannA 12:33, 02 sty 2016

ag_zie napisał(a)
I ja podczytuję listę polecanych iglaków czas zacząć planować
Widzę że stipe masz - podobno jednoroczna jest - a jak ona u Ciebie się zachowuje? Na razie jest ładna.

Aga,
stipa podobno jednoroczna ale u mnie przezimowała już 2 zimy. Ale ja zdecydowanie wolę młodą stipę i wymieniam ją corocznie.
pozdrawiam
JoannA 12:36, 02 sty 2016

Karol99 napisał(a)

stipa zachwyca

Stpę zaproś koniecznie do swojego ogrodu.
JoannA 12:40, 02 sty 2016

Kasya napisał(a)
Aganiu, ja widziałam skrzyneczki Joasi na żywo
są bardzo eleganckie i dopieszczone tak jak i cały ogród

Dziękuję Kasiu
Oczarowały mnie Twoje uprawy pomidorowe w skrzyniach. A to przecież koniec września i tyle jeszcze owoców. Mniam
anka_ 13:37, 02 sty 2016

JoannA napisał(a)

Mam jodły koreańskie i kaukazkie, zdecydowanie ładniejsza i lepiej sobie radzi ta druga.
Himalajską posadziłam w dość dużym zagęszczeniu nie zdając sobe sprawy jak szeroko rośnie i jestem zmuszona troszkę jąć ciąć, oczywiście bez uszczerbku dla jej urody.
Jaki problem techniczny masz z tą sosną?

Asiu moja himalajka stała jak zaklęta 3 lata. Dopiero w tamtym (tzn 2014) ruszyła i ładnie przyrosła, ale zimą obgryzł ją zając. Myślałam, że padnie ale żal mi jej było wyciąć zanim do końca nie uschnie. Ale ona zalała pień i żyje. Tyle tylko że trochę przez ten rok się zmieniło i nie pasuje mi w tym miejscu. I teraz nie wiem co zrobić- wyciąć całkiem i gdzie indziej posadzić ewentualnie drugą , czy przyciąć i próbować przesadzić.

Co do kaukaskiej to pochrzaniłam- odradzano mi kalifornijkę. Z koreańskiej jestem super zadowolona, a jak piszesz, że kaukaska jeszcze piękniejsza to super rekomendacja.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies