Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bajkowy ogród Weroniki 22:44, 20 sie 2013

Do góry
reni napisał(a)
Weroniko cudnie jest..hortensje przecudnej urody, pozdrawiam

Reni, podziwiałam Twoje zakupy. Różowe hortensje piękne. U nas z ogrodowymi kłopot, zwykle przemarzają.
W tym roku nieśmiało kwitną.
Mam kilka z nowosci różowych,czerwonych i niebieskich, które później zakwitają, z odmiany TY i JA.
Ale też różnie z nimi bywa.

Ta zakupiona jako niebieściutka, dzisiaj jest różowa, pomimo traktowania specjalnym nawozem.

Ale kwitną, więc nie marudzę.

Moje "Ranczo Akapulko" 22:43, 20 sie 2013

Do góry

Wtorek, 20 sierpnia 2013

Dzisiaj na moim „Ranczo” zbierałam skrzyp i powiesiłam do suszenia. Właściwie to zbierałam za płotem i pod płotem a także w kukurydzy.

Muszę wam powiedzieć że skrzyp jest rośliną leczniczą. Skrzyp polny to bylina z rodziny skrzypowatych, (są to malutkie zielone choineczki jak ja go tak nazywam).Dawniej jako dziecko lubiłam bawić się skrzypem, który sadziłam u babci w ogródku, jako mój las. Dzisiaj zrobiłam sobie herbatkę ze skrzypu na dobre samopoczucie i wzmocnienie organizmu.

Magiczne ziołowe herbatki ze skrzypu polnego

Bierzemy garść suszonego skrzypu polnego, kruszymy go na kawałki i zalewamy litrem wrzątku. Przykrywamy talerzykiem i zaparzamy około pół godziny. Następnie studzimy i po umyciu włosów i spłukaniu szamponu wodą polewamy na głowę nasz chłodny napar, nie płuczemy. Polecam ten sposób wszystkim, po kilku tygodniach włosy stają się błyszczące zdrowe i piękne.

Ja zalałam świeży skrzyp wrzątkiem w słoiczku zakryłam pokrywką na 15 min a pózniej wlałam do szklaneczki i piłam jako herbatkę skrzypową.

Skrzyp polny jest rośliną leczniczą.

Stosowany jest w nieżytach dróg moczowych i w profilaktyce kamicy nerkowej. Wykazuje również właściwości remineralizujące. W dolegliwościach reumatycznych i artretycznych, oraz w zaburzeniach krążenia stosowane są kąpiele z dodatkiem wyciągu ze skrzypu. Wyciąg ze skrzypu stosowany jest do wzmacniania włosów i paznokci a także można go stosować herbatki skrzypowe na apetyt .
Skrzyp dostarcza organizmowi niezbędnych jonów oraz mikroelementów, ma właściwości moczopędne i przeciwzapalne. Krzemionka w nim zawarta zapobiega tworzeniu się kamieni w układzie moczowym i miażdżycy. Odgrywa rolę w przemianie materii, wpływa na stan błon śluzowych. Wewnętrznie stosowany przy schorzeniach dróg moczowych, zewnętrznie przy stanach zapalnych. Przy dłuższej kuracji należy podawać jednocześnie witaminę B¹, gdyż skrzyp zmniejsza jej stężenie w organizmie. Ziele skrzypu zalecane jest również dzieciom cierpiącym na nieżyty oskrzeli i astmę oskrzelową. Skrzyp wspomaga w leczeniu ran odleżynowych a także, przy oparzeniach, i odparzeniach ciała w trudno gojących się ranach i innych problemach skórnych, leczy stany zapalne jamy ustnej. Reguluje nadmierne krwawienia miesięczne. Usuwa obrzęki spowodowane zatrzymaniem wody i elektrolitów w organizmie w wyniku schorzeń nerek lub serca Posiada właściwości uzdrawiające wewnętrznie i zewnętrznie. Pomaga na osłabienie aktywności hormonalnej w starszym wieku, a także pomaga na kruche i łamliwe naczynia krwionośne, poprawa stanu skóry i błon śluzowych, skrzyp uelastycznia i wygładza skórę, poprawia stan tkanki łącznej i kości a także pomaga w zmianach stawów kolanowych. Jednym słowem skrzyp jest roślinką, dzięki której możemy żyć aktywniej, dłużej i sprawniej.

Skrzyp jest też rośliną kosmetyczną.

Napar może być stosowany do mycia skóry o cerze zmęczonej, starzejącej się lub z innych powodów trudnej do pielęgnowania. Skrzyp polny używany jest także jako dodatek do kąpieli pojędrniających skórę, a także do produkcji preparatów kosmetycznych. Napar po zmieszaniu z alkoholem i octem daje lotin. Preparaty stosowane są do oczyszczania skóry skłonnej do trądziku i czyraków. Wywar ze skrzypu stosowany jest w kosmetykach służących do płukania włosów oraz środków pieniących do kąpieli. Skrzypy wykorzystywane były do barwienia tkanin, ze względu na wysoką zawartość krzemionki dawniej stosowano je do mycia metalowych naczyń i czyszczenia broni ma silne własności polerskie.

Zbiór i suszenie: zbiera się zielone pędy, ścinając je 5-10cm od ziemi przez całe lato i suszy w cieniu pod przykryciem w temp. do 60 °C, tak, by nie straciły zielonego koloru.

Dawkowanie: 2-3 razy dziennie między posiłkami pić należy ciepły i odcedzony odwar uzyskiwany w wyniku łagodnego gotowania przez 10–15 minut łyżki ziela zalanej szklanką wody.

Przepis:

Bierzemy garść suszonego skrzypu polnego, kruszymy go na kawałki i zalewamy litrem wrzątku. Przykrywamy talerzykiem i zaparzamy około pół godziny. Następnie studzimy i po umyciu włosów i spłukaniu szamponu wodą polewamy na głowę nasz chłodny napar, nie płuczemy. Polecam ten sposób wszystkim, po kilku tygodniach włosy stają się błyszczące zdrowe i piękne.

trudno gojące się rany i inne problemy skórne, wewnętrznie i zewnętrznie
stany zapalne jamy ustnej itp.

Ze swierzego skrzypu możemy robić również nalewki
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:37, 20 sie 2013

Do góry
tatarak

rozplenice w trzech odmianach

Moja Oaza spokoju 22:37, 20 sie 2013

Do góry
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:34, 20 sie 2013

Do góry
turzyca evergold(?)

variegatus, gracilimus

zebrinus, giraffe

hakone, stipa
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:30, 20 sie 2013

Do góry
forest curls, turzyca buchananii, gracilimus

turzyca nie pamiętam nazwy i red baron

hakone

ML, brązowa (wyleci bo mi się nie podoba) gracilimus
Moja Oaza spokoju 22:27, 20 sie 2013

Do góry
Bajkowy ogród Weroniki 22:25, 20 sie 2013

Do góry
Mirka napisał(a)
Weroniko hortensje boskie,czy na patyczki to ja mogę się u ciebie zapisać

Mirko, wskaż które hortensje i przypomnij się o patyczki wiosną, czy teraz wysłać...
Mam Lime Light, Teradivę, Grandiflorę, Anabelle i kosmatą, ogrodowe też.

Hortensja Teradiva

Zakątek z fioletową ławeczką 22:22, 20 sie 2013

Do góry
I tutaj poleciała thuja Przesadzona w inne miejsce, może się zadomowi

W środku i tak była cała brązowa

Po wizycie mojego nożycorękiego

Wierzba z tyłu też obcięta, perukowcowi też się dostało

Moja Oaza spokoju 22:21, 20 sie 2013

Do góry
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:20, 20 sie 2013

Do góry
butterfly napisał(a)
I stipa z własnego siewu wreszcie w pędzelki idzie !!!

W międzyczasie nowa rabata się szykuje

przybiegłam pytać o stipyjak je 'zrobiłaś'?z siewu już wime...ale co dalej?i tak ją zostawiasz na następny rok?ona się sama nasieje?ja tez bardzo chcę ją w werbenie za rok, więc już muszę się teraz szykowaćnasiona się kupuje stipy?bo ja nie znalazłam?
Ogród w skali mikro :) 22:19, 20 sie 2013

Do góry
gierczusia napisał(a)
Melduję posłusznie ,że cisy posadzone... Wepchnięcie ich do gazonów było nie lada wyczynem.. Bryła korzeniowa była tak zbita , że nie było szans ,żeby ją ciutek zgnieść, uplaszczyć ...( ale słówko znalazłam ...)...,, nie było też szans ,żeby wcisnąć dwa do jednego gazonu , a marzyło mi się ,żeby stworzyły od razu gęstą przesłonę... Ale może to i dobrze ,że mi moje plany mi nie wyszły , bo by się bidaki musiały pchać , a tak mają luzik .,,,

Aaa... Oczywiście gazony nie mają w dnie betonu , czy czegoś podobnego.. Tam jest ziemia tak ,że cisom krzywda stać się ńie powinna ....

A teraz to dumam czy je przycinać , czy dać im święty spokój do wiosny..... Czytałam też na opakowaniu asahi ( aktywatora wzrostu ) żeby psikać roślinę po zasadzeniu.... Ale się zastanawiam... Jak je raz zaktywuję , to nie wiem , czy mi potem te nowe przyrosty nie pomarzną .......

Aaaaa.... Poradżcie

Elu a obok to ta hortensja na pieńku? tak urosła? pokaz ją przy okazji
Zakątek z fioletową ławeczką 22:17, 20 sie 2013

Do góry
Dosadzam pomalutku na moją nową rabatkę. Posadziłam tutaj jałowiec "wiltoni", ale nie jest na zdjęciu

Moja Oaza spokoju 22:16, 20 sie 2013

Do góry
Gdzieś wśród łąk 22:14, 20 sie 2013

Do góry
jambosana napisał(a)

Witam Ta rabata mnie powaliła Ekstra!
Widzę pewne przerwy pomiędzy lawendami a różą... więc tam bym posadził te stipy, przywrotniki czy kocimiętki Ładnie się wszystko zapełni i będzie bomba! Pozdrawiam
Moje poletko 22:13, 20 sie 2013

Do góry
Celina napisał(a)
UFFF
Prawie wszystko !! Jutro trzeba dokończyć boczki a pojutrze fugowanie

Jutro też pomiar szaf wnękowych!!

Fotka słaba ,ale wierzcie mi na słowo ,dobrze to wygląda

No już widać efekt pozdrawiam Celinko
Grembosiowo 22:13, 20 sie 2013

Do góry
Enya73 napisał(a)
Grembosiu, cudownie. To Twój ogród do Maji i do magazynów Grill będę kopiować Tylko eMa trzeba jeszcze namówić Pozdrawiam serdecznie

Oj, nie licytujmy się

Powodzenia w przekonywaniu męża, zawsze wiedziałam, że grill w altanie, to praktyczne rozwiązanie, a teraz to już wiem na pewno.

Jeszcze w kwestii grilla, proszono mnie o więcej zbliżeń, na razie zostały mi jeszcze takie, ale brakuje jeszcze drzwiczek do szafki, wędzarni (kowal będzie robił za miesiąc) i kilku detali.

Moja bajka 22:09, 20 sie 2013

Do góry

To zdjęcie powyżej jest zrobione z perspektywy plecami do domku. Na tym poniżej widać bzy, których już nie ma bo sąsiadka wycięła. W maju przepięknie pachniały, ale strasznie zacieniały nasz ogródeczek.
Mini ogród .. 22:09, 20 sie 2013

Do góry
Upss zaspałem z fotkami
Moja Oaza spokoju 22:06, 20 sie 2013

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies