Witam. Trawnik ma 11 lat. Nie był zbytnio zadbany. Skosiłem go kilka razy 4 cm i chwasty niektóre zniknęły, lecz po tygodniowych wczasach i deszczu wyrosło ich ze 2 razy więcej. Trawnik nie jest rowno gęsty . Co zrobić, żeby zmienił się w zielony dywan?
Magda: szklarenka i studnia - to wszytsko są użyteczne zabudowania. Niektórzy specjalnie budują sobie szkalrenki, żeby móc sadzonki sadzić wczesną wiosną i w zimie przetrzymywać bardziej wrażliwsze rośliny oraz bulwy. Jeśli przeszkadza w tym miejscu, oczywiście przenieś. A moze po prostu trzeba ciut odnowić? Studnię otwierasz od góry? Czy jest cały czas zamknieta i nie musi być otwierana.
Co do daszku, to musicie przerobić na solidną, prostą konstrukcję, pokryć blachodachówką (lub chociaż schludną dachówką bitumiczną, czym macie pokryty dach domu? bo najlepiej pokryć tym samym i daszek, i dach, będzie porządek i schludnie) i moim zdaniem przede wszystkim zrobić odprowadzenie rynną do ziemi, a dalej rurą do studni (która jest blisko!! wiec idealnie usytuowana) lub rurą drenarską obsypać żwirem i obwinąc geowłokniną i rozprowadzić na większym terenie. Inaczej zawsze będzie Ci woda spływała do piwnicy, bo tak jest wyprofilowany teren. Jeśli woda ze studni nie służy do picia a tylko do podlewania, to zrobiłabym ten pierwszy wariant, czyli odprowdziała deszczówkę do studni.
Zakupy robiłam w sklepie internetowym Florini pl
roślinki przyszły zdrowe i dobrze zapakowane, jestem zadowolona z zakupu
Dziękuję że wpadłasć
piękna ta róża rzeczywiście mamy taki sam kolor elewacji i pięknie te róże się komponują z bordem a i ta zieleń listów na tle fasady wygląda cudnie
Zaglądaj częściej i podpowiadaj abym jakiegoś babola nie popełniła
Możesz dokładniej napisac jakie krzewy znajduja sie na tej rabacie?To moze cos pomoge
Na tej rabacie powinny pozostac 3 jalowce chinskie posadzone w rzedzie przed nimi klon palmowy a przed nim ktorys z jałowcow płozacych poniewaz i tak ich srednica sie powiekszy lub cos kolorowego zurawki.Wszystko zalezy czy jest tam duzo czy malo slonca jak malo to klon dalej bedzie zielony( na sloncu sie przebarwi).Hosta sie przebarwila bo chyba ma tam za duzo słoca one lubia cien.
Dzisiaj zimno i wieje, ale jutro ma być znowu ładnie, więc bedzie wypoczynek na działce Planujemy sporo czasu spędzić w otoczeniu przyrody, więc trzeba cś zrobic do jedzenia. I co będzie - chłodnik oczywiście wczoraj zerwałam botwinkę
Witam wszystkich jestem possiadaczem takowej działki i nie mam na nia kompletnie pomysłu liczę że znajdzie sie ktoś kto może mi cos doradzi jedyne co zostało zrobione to pod brzosą przy altance stoi zjeżdzalnia , piaskownica i trampolina dla dziecka na płocie są posadzone bluszcze i myślelismy o tym zeby podsypać obrzeże kora i obłyć kostka a do altanki srobić i woguł niej scieżkę z kostki grabnitowej. Za brzosą szostała tez bliżej płotu jest podadzona jabłonka pigwa i kszaczki malin i borówki a przemieszczając sie w drugą strone rośnie róznie duża ale widać na zdjęciu jej tylko gałęzie brzoza która obsypałam korą i d ookoła rosną narazie funkie moje pomysły sie skończyły proszę o rade
przepraszam za błędy ale coś mi klawiatura wariuje
Kwiaty kobei są naprawdę śliczne .. W tym roku coś mi ta Kobea baaaardzo strajkuje .. Ma jakiegoś grzyba , liście paskudne.. Ae te kwiaty zawsze mi te troski zrekompensują ... Zobaczcie.. Tym razem udało mi się załapać na białą .. Miałam 50% szans
Witam cie magdaleno tez jestem nowa i mam podobne problemy i upodobania jak ty.Uwarzam ze podoba cie sie ogrod w stylu nowoczesnym to taki rob.Ja naraysowalam odrecznie dzialke i budynki jakie na niej sa pomyslalam co bym chciala jeszcze miec na tej dzialce i tez narysowalam najwazniejsze zeby trzymac sie planu .Jezeli chodzi o ta rabate to wedlug mnie od rogu budynku do tej rurki bialej co jest to bym posadzila cisy albo tyje w jasnym kolorze zeby zasłonic to co widac z tylu oczywiscie przycinajac to ładnie.Jesli podoba ci sie ogrod nowoczesny stosuj linie proste w sadzeniu i w rabatach .Postaram sie jakos pomagac bo takze jestem na etapie tworzenia ogrodka.pozdrawiam