Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

CZERWONY DOMEK - jak obsadzić wysoki taras? 12:33, 14 sie 2013

Do góry
a może te buraczkowe żórawki za trzmielinami posadzić jak poniżej na zdjęciu - symetrycznie po obu stronach tak samo?

tu dalej widać hortensje, docelowo pośrodku posadzę jeszcze jedną

Rododendronowy ogród II. 12:31, 14 sie 2013

Do góry
Bożenko, nie musisz pisać do wszystkich my to rozumiemy.
Zdrowia życzę.

CZERWONY DOMEK - jak obsadzić wysoki taras? 12:04, 14 sie 2013

Do góry
próba kompozycji

po lewej za trzmieliną jest liliowiec którego też rozdwoję i dam symetrycznie

hostę po prawej rozdwoiłabym i posadziła symetrycznie po prawej zamiast tej na zdjęciu
a tu gdzie donica to właśnie myślałam na płożącym iglaczkiem

dodatkowo chciałabym zrobić obwódkę w półokręgu np z bukszpanu lub trzmieliny w miejscu gdzie jest linia w ziemi

CZERWONY DOMEK - jak obsadzić wysoki taras? 11:57, 14 sie 2013

Do góry
Teraz proszę o pomoc bo poustawiałam roślinki i nie wiem czy dobrze
proszę poradźcie co zmienić, co dokupić a co odstawić

to już posadzone

tu jest uskok na górze którego planuję posadzić iglaka płożącego, ponoć wolno rośnie

a tu ten iglak którego bym przesadziła z innego miejsca

Kłopoty - problemy z trawnikiem 11:55, 14 sie 2013

Do góry
Witam. Trawnik ma 11 lat. Nie był zbytnio zadbany. Skosiłem go kilka razy 4 cm i chwasty niektóre zniknęły, lecz po tygodniowych wczasach i deszczu wyrosło ich ze 2 razy więcej. Trawnik nie jest rowno gęsty . Co zrobić, żeby zmienił się w zielony dywan?

Ogród Sylwii od początku cz.II 11:52, 14 sie 2013

Do góry
Dorotka .... proszę bardzo : .................. Ona rośnie u mnie na pełnym słońcu
z daleka

bliżej

i jeszcze bliżej

i z boczku
Mój wymarzony ogród 11:50, 14 sie 2013

Do góry
magdalena_brzezinska napisał(a)
Bliżej domu mam jeszcze studnię, z którą nie do końca wiem co zrobić - bo przecież mam z niej wodę do podlewania ale z kolei fajnie by było gdyby zniknęła.

To nie koniec moich dylematów bo to wejście do piwnicy nie pozwala nam spać po nocach – zwłaszcza tych deszczowych, gdy woda po schodach leci nam prosto do piwnicy a my nie mamy pomysłu jak zrobić żeby to wejście dobrze osłonić i jednocześnie nie zasłonić południowych okien.

Magda: szklarenka i studnia - to wszytsko są użyteczne zabudowania. Niektórzy specjalnie budują sobie szkalrenki, żeby móc sadzonki sadzić wczesną wiosną i w zimie przetrzymywać bardziej wrażliwsze rośliny oraz bulwy. Jeśli przeszkadza w tym miejscu, oczywiście przenieś. A moze po prostu trzeba ciut odnowić? Studnię otwierasz od góry? Czy jest cały czas zamknieta i nie musi być otwierana.

Co do daszku, to musicie przerobić na solidną, prostą konstrukcję, pokryć blachodachówką (lub chociaż schludną dachówką bitumiczną, czym macie pokryty dach domu? bo najlepiej pokryć tym samym i daszek, i dach, będzie porządek i schludnie) i moim zdaniem przede wszystkim zrobić odprowadzenie rynną do ziemi, a dalej rurą do studni (która jest blisko!! wiec idealnie usytuowana) lub rurą drenarską obsypać żwirem i obwinąc geowłokniną i rozprowadzić na większym terenie. Inaczej zawsze będzie Ci woda spływała do piwnicy, bo tak jest wyprofilowany teren. Jeśli woda ze studni nie służy do picia a tylko do podlewania, to zrobiłabym ten pierwszy wariant, czyli odprowdziała deszczówkę do studni.

CZERWONY DOMEK - jak obsadzić wysoki taras? 11:49, 14 sie 2013

Do góry
Zakupy robiłam w sklepie internetowym Florini pl
roślinki przyszły zdrowe i dobrze zapakowane, jestem zadowolona z zakupu

weronika77 napisał(a)
Agnieszko, mam podobny kolorek domu, jednak inny styl. Planowałam złociste róże, wsadziłam piękne WESTERLANDY, które po 2 latach przemarzły. Próbuję do dziś, bo zdarza się, że kupuję żółtą różę a potem kwitnie co innego. Wsadziłam też niebieską wisterię i milina. Ich kwiaty, raczej ich brak, zastępuję skrzynkami surfiń.
Polecam Ci pięknie pachnącą różę pnącą ELFE. Mam ją pod garażem (ten sam kolor tynku) i jest udana.
Dobrze wygląda kolor żółty, dzielżany, słoneczniczki, rudbekie z czarnymi środkami...
Zajrzę tu jeszcze, bo jest ciekawie. Pozdrawiam.

Róża ELFE

Dziękuję że wpadłasć
piękna ta róża rzeczywiście mamy taki sam kolor elewacji i pięknie te róże się komponują z bordem a i ta zieleń listów na tle fasady wygląda cudnie
Zaglądaj częściej i podpowiadaj abym jakiegoś babola nie popełniła

agatanowa dzięki za link, jesteś bardzo pomocna
Ogród cioci 11:35, 14 sie 2013

Do góry
A tu jeszcze na dokładkę, mój domek dla owadów i mieczyki.

Ogród cioci 11:33, 14 sie 2013

Do góry
Całe szczęście że kwitną jeszcze lilie późniejsze. A jak pachną nie da się pokazać.

Mój wymarzony ogród 11:29, 14 sie 2013

Do góry
magdalena_brzezinska napisał(a)
Tak naprawdę ta liczę na Państwa fachowe i nie tylko porady bo mam kilka trudnych tematów. Jak np brak pomysłu na tą rabatę. Na tą chwilę jest ona obsadzona przypadkowymi roślinami, które już po kilka razy zmieniały miejsce (mój mąż już nawet nic nie mówi, tylko znacząco na mnie patrzy). Chciałabym żeby ta rabata była bardziej "uporządkowana", ale sama nie do końca potrafię sobie z nią poradzic.

Możesz dokładniej napisac jakie krzewy znajduja sie na tej rabacie?To moze cos pomoge
Na tej rabacie powinny pozostac 3 jalowce chinskie posadzone w rzedzie przed nimi klon palmowy a przed nim ktorys z jałowcow płozacych poniewaz i tak ich srednica sie powiekszy lub cos kolorowego zurawki.Wszystko zalezy czy jest tam duzo czy malo slonca jak malo to klon dalej bedzie zielony( na sloncu sie przebarwi).Hosta sie przebarwila bo chyba ma tam za duzo słoca one lubia cien.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 11:25, 14 sie 2013

Do góry

ogrodoweimpresjejolki 10:56, 14 sie 2013

Do góry
Dzisiaj zimno i wieje, ale jutro ma być znowu ładnie, więc bedzie wypoczynek na działce Planujemy sporo czasu spędzić w otoczeniu przyrody, więc trzeba cś zrobic do jedzenia. I co będzie - chłodnik oczywiście wczoraj zerwałam botwinkę

Jogurt w lodówce, ...
Ogród... reni 10:38, 14 sie 2013

Do góry
Moje dzisiejsze zakupy.. pojechałam tylko po żurawki, a wróciłam z tym...

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:30, 14 sie 2013

Do góry

Może taka propozycja
Ogród w skali mikro :) 10:21, 14 sie 2013

Do góry
A w moim " jeziorku " powoli robi się dżungla ... Bogdzia będzie ze mnie dumna ... Bo Jej lilia szaleje

u

teren a brak pomysłów 10:14, 14 sie 2013

Do góry
Witam wszystkich jestem possiadaczem takowej działki i nie mam na nia kompletnie pomysłu liczę że znajdzie sie ktoś kto może mi cos doradzi jedyne co zostało zrobione to pod brzosą przy altance stoi zjeżdzalnia , piaskownica i trampolina dla dziecka na płocie są posadzone bluszcze i myślelismy o tym zeby podsypać obrzeże kora i obłyć kostka a do altanki srobić i woguł niej scieżkę z kostki grabnitowej. Za brzosą szostała tez bliżej płotu jest podadzona jabłonka pigwa i kszaczki malin i borówki a przemieszczając sie w drugą strone rośnie róznie duża ale widać na zdjęciu jej tylko gałęzie brzoza która obsypałam korą i d ookoła rosną narazie funkie moje pomysły sie skończyły proszę o rade
przepraszam za błędy ale coś mi klawiatura wariuje
Ogród w skali mikro :) 10:00, 14 sie 2013

Do góry
Kwiaty kobei są naprawdę śliczne .. W tym roku coś mi ta Kobea baaaardzo strajkuje .. Ma jakiegoś grzyba , liście paskudne.. Ae te kwiaty zawsze mi te troski zrekompensują ... Zobaczcie.. Tym razem udało mi się załapać na białą .. Miałam 50% szans

Mój wymarzony ogród 09:54, 14 sie 2013

Do góry

Witam cie magdaleno tez jestem nowa i mam podobne problemy i upodobania jak ty.Uwarzam ze podoba cie sie ogrod w stylu nowoczesnym to taki rob.Ja naraysowalam odrecznie dzialke i budynki jakie na niej sa pomyslalam co bym chciala jeszcze miec na tej dzialce i tez narysowalam najwazniejsze zeby trzymac sie planu .Jezeli chodzi o ta rabate to wedlug mnie od rogu budynku do tej rurki bialej co jest to bym posadzila cisy albo tyje w jasnym kolorze zeby zasłonic to co widac z tylu oczywiscie przycinajac to ładnie.Jesli podoba ci sie ogrod nowoczesny stosuj linie proste w sadzeniu i w rabatach .Postaram sie jakos pomagac bo takze jestem na etapie tworzenia ogrodka.pozdrawiam
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 09:40, 14 sie 2013

Do góry
Ulice apartamentowej części Rovinj.

Lagerstremia indyjska

Czy ktoś może zidentyfikuje, co to za drzewo kwitnące na różowo ?
Zdjęcia trochę prześwietlone, bo robione w ostrym słońcu.

I bugenwilla

Okolice starożytnego amfiteatru w Puli

Ogromny różanecznik, ależ musi być stary

Ach te balkony

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies