Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:46, 12 sie 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
wisteria do cięcia
malwa coraz piękniejsza

cudnie pachnące hosty, inne kwiaty i pokrój i zachowanie roślin, wspaniałe, mam 2 wielkie kepy, nie będę je dzielić

oj taaa cudnie pachną...też je mam i o mały włos bym wyciepała...przez przypadek
Ogród Bogusława 13:45, 12 sie 2013

Do góry
Naturalny sposób na komary.

Ochrona przed wiatrem 13:45, 12 sie 2013

Do góry
No tak...
widzisz Michalino ja, tak jak narysowałam powyżej, otoczona jestem przez pola (poza dwoma normalnymi sąsiadami - w tym jeden przez drogę), więc nie sposób w sumie zwalczyć wysiewające się chwasty - mimo zastosowanej agrowłókniny i tak rosną (co prawda może mniej i łatwiej je wyrwać).
Ten pas suchej trawy za ogrodzeniem kosimy sami, tzn. mąż tam idzie raz na miesiąc z podkaszarką.
Kosi też po drugiej stronie drogi (szara droga na rysunku i za nią "pola, pola, pola") i z drugiej strony działki (też tam jest podpis "pola pola pola").

Ale jeśli chodzi o ochronę przed wiatrem to zobaczcie sami, wrzucam zdjęcie z map googla mojego domostwa - co prawda było robione jak nasz dom i sąsiadów jeszcze były w budowie, ale mój teren zaznaczyłam czarnym prostokątem.

Wiat hula po tych polach jak nie wiem co, a najgorsze jest, że linia drzew którą widać w lewym dolnym rogu zdjecia obumiera. To znaczy ktoś jej w tym oczywiście pomaga. Dacie wiarę, mój sasiad, mówił mi że widział jak się tam ktoś kręcił a jak poszedł zobaczyć to znalazł pusta butelkę z jakimś roztworem.
Obawiamy się z sąsiadami, że właściciel tych pó chce je przygotować pod sprzedaż, a przedtem zamiast płacić za wycinkę drzew podlewa je jakimś świństwem i rzeczywiście 4 od zeszłego roku uschły całkowicie.
Może Danusiu podpowiesz nam jak byśmy mogli temu zapobiegać, odratowywać te drzewa - ale to są okazy po 30 metrów wysokości.
Próbowaliśmy dorwać gościa, ale niestety bezskutecznie - ja, mąż i sąsiedzi pracujemy na pełne etaty.
Jak myślicie może to do gminy zgłosić, do działu ochrony środowiska?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:41, 12 sie 2013

Do góry
magnolia gwiaździsta ma 3,5 m, jak podetniemy sąsiada śliwę, będzie większa

miłorzęby, my....para, ja rosnę szybciej, mają skarpetę z hortensji bukszpanów

perukowiec amerykański, rewelacyjny, polecam, rośnie wąsko, kolumnowo

cyprysiki muszą urosnąć

w zeszłym roku miałam w skrzyniach portulaki, nasiały się w kostce i kwitną
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:34, 12 sie 2013

Do góry
wisteria do cięcia
malwa coraz piękniejsza

rabata doświadczalna

cudnie pachnące hosty, inne kwiaty i pokrój i zachowanie roślin, wspaniałe, mam 2 wielkie kepy, nie będę je dzielić

drzewa już wielkie, tniemy je bardzo wysoko i mamy juz z tym problem
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:28, 12 sie 2013

Do góry
oś widokowa spod klona
taki rozległy widok będzie z tarasu domku letniego

a na ostatniej fotce świetnie widoczna metasekwoja, u nas 2 lata podcinana od dołu, aż przekroczy dach pergoli, czyli jakieś 2 lata cięcia
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:28, 12 sie 2013

Do góry
i dalej
oś widokowa z pergoli
do poprawy ognisko, pomysł jest dopracowany....wykonanie we wrześniu

spod klona Flamingo, jest przepiękny.....no myślę o klonie
Ogród Bogusława 13:26, 12 sie 2013

Do góry
A tego osobnika to nawet lubię bo jemu smakują komary

a nawet goszczę go w domu jeśli tylko ma ochotę,

Ogród Bogusława 13:23, 12 sie 2013

Do góry
Oto sprawca moich kłopotów z trawnikiem i młodymi grabami dorosły chrząszcz majowy,

lepiej go nie mieć w swoim ogródku

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:49, 12 sie 2013

Do góry
Agnieszka_B napisał(a)
codziennie zaglądam, podziwiałam też trawki, pozdrawiam

miło mi
trawki już częściowo
a teraz rabata, gdzie przenosiłam horti i rh, sadziłam przenoszone hosty, trawki dokładałam..
rozchodników...sadzenia juz nie uwieczniłam
tu poszły te szałwie, są piękne i nie pokładają się

a to uporządkowana rabata, na murze wiciokrzew i bluszcze, w środku horti kilka gatunków, skimmia, liliowce, żurawki, hosty, trawki i paprocie ale te ładne i gdzie nie gdzie bergenia....i rośnie tam dolne piętro...irgi i forsycje
jeszcze ziemia nieuporządkowana, bo w trakcie ścinania gałęzi na wysokości 6-7 m nieźle się znowu nabałaganiło

tu w środku magnolia, to wielkie drzewo, będzie ciachane, ale kwiaty w lipcu, więc choć jedne zawsze będą cieszyć
Pszczelarnia 12:42, 12 sie 2013

Do góry
Zielnik:

Warzywnik:
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:38, 12 sie 2013

Do góry
asc napisał(a)
Rabata piekna.. oj się narobiłaś....

Aniu
narobiłam, no bo przy przesadzaniu kopanie dołów, podlewanie, przy okazji plewienie i najgorzej....myślenie, gdzie dać?
ale myślę, że za rok ona swoje piękno pokaże

a w międzyczasie Waligóra podcinał sosny, mielił, pełno igieł i szyszek!

tu widać już magnolię parasolowatą, za rok kwitnie, kwiaty ogromne i piękne.....widziałam w Anglii
niestety nie zdążyłam pograbić, wczoraj padłam na pysk!

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:32, 12 sie 2013

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Pięknie Irenko. Robi się Ogród Botaniczny! A czy bukszpany pstre szybko ci rosną? U mnie stoją w miejscu ale na szczęście nie obsychają.

Zbysiu mam nadzieję, że ta cała praca porządkująca ma sens i ogród zyska
co do bukszpanów, są chorowite, ciężko rosną, stwierdzam, że nie lubią wilgoci i uwielbiają je ślimaki, u mnie zjadają wszystkie nowe listki, więc teraz jak tam wysypane, jest nadzieja, że ruszą z kopyta
ale fakt, upierdliwe są

i w zbliżeniu detale domku na murze

Pszczelarnia 12:30, 12 sie 2013

Do góry

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:30, 12 sie 2013

Do góry
I wczoraj przesadziłam kilka siewek kostrzewy.... z takiego barachła wyrosły takie śliczne u Izy..... może i moje takie wyrosną.. w końcu to siostry..... jeszcze kilka przeniosę, ale jest za sucho na wykopywanie, łopata się nie wbija..
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:28, 12 sie 2013

Do góry
A te jeszcze lecą pierwsze tłoczenie

A w szklarnii ogórków nie ma......... wyrzuciłam eksmitując przędziorki... trza przekopać i coś posiać.. niech rośnie... myslę co...sałata, rzodkiewka, ciekawe czy ogórki jeszcze by wyrosły na jesień?????
Specjalistki rzucić pomysł.....

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:26, 12 sie 2013

Do góry
bociek napisał(a)
Buziam niedzielnie. I czekam na fotki.

obiecane, co mnie się spodobało, a innym niekoniecznie
Fince się podobało, przy okazji rozszyfrowała większość moich traw, udzieliła cennych wskazówek i czeka nas przesadzanie!!!!! i wiem co ja posiałam, jeżówki i naparstnice, dobrze, ze wszystkiego nie wyplewiłam
jest cała masa!

tak się zaczęło wykorzystanie gałęzi z wyciętych drzew...a że przebija sąsiada garaż..

zamiast metalowej, idealna podpora z pnia] perukowca

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:26, 12 sie 2013

Do góry
Poniedziałek... wiec macham tylko łapką i wczorajsze fotki.. z drugiego tłoczenia.. pierwsze było duuuuużo lepsze..

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:21, 12 sie 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)

Irenko, czy to cprysiki nutkajskie Pendula?
Bo jesli tak, to obawiam się, że za gęsto posadziłaś. One dorastają do 15 metrów wysokości, a i objętości sporej są.
Pszczelarnia 12:17, 12 sie 2013

Do góry

A róża na tarasie otrzymała podporę (dziękuję za inspiracje Asi z GC) z prośbą, żeby dobrze rosła i pachniała.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies