Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój jesienny ogród 13:38, 19 wrz 2013

Do góry
Witajcie, wczoraj byłem w ogrodzie który jest obok naszej budowy, to są fotki. Ale jeszcze na początku 3 fotki z cmentarza gdzie lerzy durzo naszych nrodaków i 3 poranne z nad jeziora gdzie zbieram orzechy..
Halino, czapla przy mnie trzy razy atakowała ale nic nie złapała a szyja jak u żyrafy. Byłem na cmentarzu w mojej dzielnicy i jest bardzo dużo polskich nazwisk. Jeszce zielono, nawet te wielkie trzmieliny oskrzydlone co robiłem sobie pod nimi zdjęcie w ogrodzie, nie mają różowych liści. Widać naprawdę że jest wszystko zadbane ale i ludzie nie niszczą. Czy stoisz na przystanku czy na stacji czy w parku, wszędzie jest porządek. Zwierząt dużo i nie dzikie jak u nas. Nawet owadów więcej bo piechotki grają tak że aż miło. Życzę Ci tego samego
Haniu, ja mam mały cmentarz koło domu i myślałem że to park. Nawet tam na ławkach gadałem na skype i nie wiedziałem że siedzę na cmentarzu, jest tyle kwiatów traw i krzewów że nie widać pomników. Jako fanatyk jesieni, to już dawno wypatruję liści. Coś się znajdzie dla ciebie.Dziękuję za werbenę ładny kwiatuszek ja nie mam u siebie.

Ogród Magdalenka 13:34, 19 wrz 2013

Do góry
noemi napisał(a)

A na poprawę nastroju mam zaległą fotkę .... bardzo słoneczną !

Do twarzy tarasowi w bieli donic i kwiatów.
Pszczelarnia 13:28, 19 wrz 2013

Do góry
Klasyka Ogrodowiska:
w jednym rzędzie za ławką są 3 Limelighty. Tajemnica sukcesu: woda i przekompostowany obornik.

I jeszcze urok róż i onętków:

A nad tym wszystkim czuwają pracowite ręce "ogrodników domowych".

zielonastrefa 13:25, 19 wrz 2013

Do góry
Dziewczynki
Wczoraj byłam już zmuszona wyrwać całe koło śmierdziuszków. Mój synek był tym zdruzgotany. Musiałam, jednak zrobić miejsce pod tulipany. Wiem, że to już tochę późno, ale chciałam żeby pszczoły i trzmiele jeszcze trochę skorzystały z tych kwiatków. Tegoroczne upały dały mi do zrozumienia, że moje kółko to niemiłosierna patelnia, dlatego na środku wylądowała sosna himalajska. Po bokach zostały niezmiennie róże Chopin. Jedną, tegoroczną już tam dosadziłam. Mam nadzieję, że pies mi jej nie stratuje. Oto ona.
Brakuje mi jeszcze tylko jednej. Chyba, że Chopiny poprzetykam innymi, niskimi. Jeśli tak, to już je mam i mogę je na wiosnę dosadzić.
Rododendronowy ogród II. 13:19, 19 wrz 2013

Do góry
Urszulla napisał(a)
Bogdziu
cieszę się razem z Tobą i przesyłam moje ulubione nieprzerwanie kwitnące azalie
są niesamowite, kupiłam je w styczniu i jak w domu przekwitły miały krótki postój.
Ponawoziłam je nawozem próchniczym - całe lato kwitły i teraz, sama jestem zaskoczona że tak długo i obficie, kwiatki przekwitnięte cały czas obrywam. Stoją od północnego- zachodu. Zimą będą w domu.

Rzeczywiście długo kwitną i sa piękne. Podlej je troche nawozem do iglastych bo pewno wyczerpuje im sie zapas kwaśnego torfu i niech dalej tak pięknie rosną i kwitna.Pozdrawiam Ula serdecznie.
Rododendronowy ogród II. 13:15, 19 wrz 2013

Do góry
wiunia napisał(a)
Bogdziu jako mistrzyni uprawy rh proszę zdiagnozuj co dolega mojemu kwiatkowi, znalazłam pod krzakiem takie oto opadnięte liście i kilka na krzaku, czy to choróbsko czy tak może być o tej porze roku? Nie pamiętam jak było w zeszłym roku? Ogólnie liście ma ładne i dużo pąków zawiązanych....

Wiuniu to normalne zjawisko o tej porze roku więc nie masz powodu do zmartwień tylko nie wiem skąd tam się wzięła gałązka z kilkoma listkami , pewnie się złamała przy jakiejs okazji bo cała nie powinna zaschnąc.
Działka wkoło Lubczyka :) 13:10, 19 wrz 2013

Do góry
Jeszcze takimi się zaopiekowalam
Pszczelarnia 13:09, 19 wrz 2013

Do góry
Trawnik zaczął wyglądać: ale ile pracy w niego włożyłam i wody wylałam (sąsiadka, widząc moje lanie wody pytała, skąd mam wodę, "no jak każdy, ze studni" - odparłam). A to tylko mały skrawek.

A przy okazji trawnika przedstawiam kota marynarza albo powsinogę: Bamboo.
Brzegi trawnika nie były najlepsze: rozsiałam kompost i dosiewkę z nawozem.

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 13:05, 19 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Albo pomieszane gatunki (5-7) ale użyte nieregularnie w "łączce" na dużej powierzchni

zakochałam się , a mówią, że miłość od pierwszego wejrzenia nie istnieje
Pszczelarnia 13:03, 19 wrz 2013

Do góry
Owady mają dobrze w naszym ogrodzie:

Pszczelarnia 12:56, 19 wrz 2013

Do góry
Jak nie mieć takich wiejskich kwiatów na wsi?

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:52, 19 wrz 2013

Do góry
polinka napisał(a)
W oczekiwaniu na słońce.

ale ładnie
Sobota odpada (napisałam u siebie)
Pszczelarnia 12:50, 19 wrz 2013

Do góry
Część kwiatowo-warzywna. W tym roku przesadziłam z ilością kwiatów w warzywniku, warzyw nie widać .

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:47, 19 wrz 2013

Do góry
W oczekiwaniu na słońce.

Brązowienie iglaków 12:46, 19 wrz 2013

Do góry
jak mogę pomóc moim iglakom o tej porze roku i co im brakuje?
Pszczelarnia 12:44, 19 wrz 2013

Do góry
Jestem. Wrzucam troszkę zdjęć w miarę aktualnych.
Gabrysia pisała o bukietach - wiankach na Święto Matki Bożej Zielnej 15.08. i tradycji z tym związanej. To znależliśmy koło domu. Szwagier na widok tego zbioru powiedział, że bardzo się cieszy, bo nie może patrzeć, że kobitki w jego wsi goździki w kwiaciarni kupują.

A bukiety u nas są "na czasie":

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 12:00, 19 wrz 2013

Do góry
14 litrów konfitury z brzoswkiń ))))) Wszystkie przerobione!

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 11:59, 19 wrz 2013

Do góry
Jesiennie .... ale kolorowo

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 11:53, 19 wrz 2013

Do góry
Tak przesialiśmy w tym roku ok. 40 taczek kompostu, 2 lata temu było tylko 20 (znak, że ogród nam się powiększył):

Powędrował na rabaty: te pod drzewami (podlewane tylko w czasie suszy) bez kompostu i obornika nie byłyby takie dorodne.

Pusta komora wkrótce znowu zapełni się cała liśćmi z jesiennego grabienia.

Kompostu mojego nie polewam, nie dodaję żadnych starterów, czasami przesypuję ziemią z darnią.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 11:46, 19 wrz 2013

Do góry
Kompost - złoto ogrodnika.
Mam 3 komory kompostowe. Do jednej komory wrzucam prawie wszystko (cytrusy też, bowiem nie ma ich wiele).
Nie wrzucam perzu i podagrycznika. Nie rzucam liści warzyw porażonych chorobami (np. w tym roku zaraza ziemniaka). Nie rzucam resztek obiadowych. Ale filtry kawowe i torebki od herbaty tak.
Druga komora to kompost przed przesianiem, a trzecia to pojemnik na gotowy kompost do użycia.

Potrzebuję kompostu na już - będę pozyskiwać ten z tej komory:

Stara arfa służy tyle lat.
Dużym problemem w moim ogrodzie są kamienie - te drobniejsze "wyplewione" z rabat przez pomyłkę i niechcący trafiają do kompostu. Trzeba wszystko dokładnie przesiać.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies