Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:56, 16 sty 2020

Do góry
Helen napisał(a)
Danusiu, jaki masz patent na takie wypasione ciemierniki - moje chyba zżarte przez ślimaki lub inne dziadostwo?

Te są kupione przed świętami, ale lubią żyzną, zasadową ziemię, i wbrew pozorom wcale im słońce nie przeszkadza. Posadzę je do gruntu potem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:55, 16 sty 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
Ciemierniki robią wrazenie, wlaśnie ja u siebie muszę zacząć wiecej kupować a nie czekac aż się rozrośnie.

Szukaj siewek wiosną, bo one się wysiewają.
Metamorfoza- nowy ze starego 21:29, 16 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ligustry wydają mi się niedobre. Będą nieokiełznane krzaczory
Wsadź trzmieliny pienne, może pod nimi żurawki bordowe albo Imeprata cylindrica 'Red Baron' jeśli chcesz utrzymać się w tej kolorystyce.

Dziękuję bardzo Danusiu
Przedogródek pod dębem 21:12, 16 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U nas prace ziemne na całego, wypożyczyliśmy wielką koparkę, a narty skądinąd przyjemne - są mi obce. Jakoś nie mogę się przekonać, może z powodu zastojałych kolan

Bardzo mi miło, że sama Szefowa do mnie zajrzała
Ja jestem obecny na obu watkach i prace z koparką widziałem. Podziwiam rozmach. Imponującym jest zakładanie ogrodu na tak dużym terenie. Posadzenie tak dużej ilości sadzonek cisa tylko we dwójkę wprawiło mnie najpierw w osłupienie a następnie w podziw.
Ja na nartach nauczyłem się jeździć w wieku 60 lat dlatego wiem, że nigdy za późno na naukę.
Zamiłowanie do podróży mamy chyba wspólne. Nie mogę się tylko odważyć aby odwiedzić angielskie ogrody ( ach ten lewostronny ruch). Kiedy wjeżdżam na magic rondo to cierpnie mi skóra choć jestem jedynie pasażerem. Anitka pokazała tak piękne ogrody wokół Londynu!
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:21, 16 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U mnie dziś patrzyłam, ale kłów tulipanów nie widać. Całe szczęście.

To tak jak u mnie Danusiu, też się cieszę,że się nie spieszą....niech wyjdą w odpowiednim czasie
Ogród zacząć czas. 19:20, 16 sty 2020

Do góry
Chodziłam dzisiaj i patrzyłam, też miałam chęć na wycinanie bylin i traw, ale tyle tego jest, że przeraziłam się. A dobra pora, bo tez tulipany późno sadzone, nic nie widać, więc bym nic nie podeptała.
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:18, 16 sty 2020

Do góry
U mnie dziś patrzyłam, ale kłów tulipanów nie widać. Całe szczęście.
Skarpa przed domem 19:15, 16 sty 2020

Do góry
kaspi1104 napisał(a)

Zdążyłam zapoznać się z tekturą, nie sprawdzi się u mnie, jest strome zbocze.

Tektura falista, jest sprężysta i ma pofalowaną jedną stronę. Chyba myslisz nie o takiej tekturze. Z kartonów się nie nadaje, bo jest sztywna i gładka na obie strony To namocz gazety kilka warstw, albo nic nie syp, tylko korę na gołą ziemię.
Ogrodowo zakręcona. 19:09, 16 sty 2020

Do góry
Może jedną jabłoń zamienić na coś, co jest atrakcyjne o innej porze roku, chyba że jesteś nastawiona na późną wiosnę. Albo może chociaż jedna z jabłoni żeby miała burgundowe liście?
Podmiejski ogródek 19:07, 16 sty 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
dodam tylko, że granit jest śliski, trzeba by było brać płyty niepolerowane (są takie o chropowatej fakturze jak kostka). Kiedyś przybierałam się do takich płyt ale wybrałam imitację trawertynu. W sumie to ciekawe bo u nas takie większe płyty granitowe są po 27zł za sztukę a krawężniki betonowe po 5 zł. A u Maczka zagramanicą jest odwrotnie

Taki granit szorstki nazywa się "płomieniowany". Ja mam taki na schodach.
W samym słońcu 19:05, 16 sty 2020

Do góry
Poczytaj proszę artykuł: Nie żebym cie pouczała, ale mniej kasy stracisz, i nerwów. I efekty będą lepsze.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/531-najczesciej-popelniane-bledy-w-uprawie-warzyw

- sianie przy niewłaściwym oświetleniu (braku optymalnego światła)
Polega to na tym, że z reguły nie mamy ani szklarni, ani ciepłej, dobrze oświetlonej werandy, a większość z nas ma jedynie zwykłe domowe parapety. Dobrze, gdyby były przynajmniej południowe, wtedy wysiewy choć niedostatecznie doświetlone, jako tako wykiełkują i przeżyją do czasu wysadzenia na miejsce stałe.

Dlatego nie wysiewaj, gdy masz jedynie wschodnie czy północne parapety, bo siewki "wybiegną" czyli wydłużą się i będą nadmiernie delikatne i cienkie. Mogą także zamierać, przewracać się. Takie okazy mogą się wzmocnić i zyskać na masywności, dopiero po wsadzeniu do ziemi w namiocie lub warzywniku w gruncie.

W takich wypadkach najlepiej jest kupić gotową rozsadę w kwietniu/maju, lub warzywa zimnolubne wysiewać wprost do gruntu, zgodnie z przepisem na opakowaniu

- zbyt wczesne sianie
Gdy jeszcze trwa w najlepsze zima, my ogrodnicy, z niecierpliwością oczekujemy ciepła. Aby już w lutym/marcu czymkolwiek się zajmować, biegamy po sklepach ogrodniczych i z energią godną biegacza maratonu, szybciutko zapełniamy koszyki i biegniemy do domu planować wysiewy. Kupujemy też tacki, skrzyneczki, propagatory, ziemię do wysiewów, wszystko po to, aby przyspieszyć sezon i mieć co robić.

Sama tak w tym roku zrobiłam i pierwsze wschody już są. Ale czy było warto? Chyba jednak za wcześnie. Siewki bowiem wydłużają się i odwracają do okna, a mróz siarczysty za oknem wziął już pierwsze żniwa. Te siewki, które były najbliżej szyby, nieco zmarniały. Podejrzewam, że podmarzły. Dlatego skrzynki już poodsuwałam w stronę pokoju. Z niecierpliwością zaglądam w prognozy pogody. Dlatego uważam, że w tym przypadku nie warto tak wcześnie zaczynać, jeśli nie mamy do tego warunków.
Między polem, a lasem. 19:03, 16 sty 2020

Do góry
A jak wyglądała? Miała liście czy same suche karpy?

Bo jeśli trzymali w cieple, to też nie możesz na mróz postawić. Masz namiot albo werandę?
Przedogródek pod dębem 19:03, 16 sty 2020

Do góry
U nas prace ziemne na całego, wypożyczyliśmy wielką koparkę, a narty skądinąd przyjemne - są mi obce. Jakoś nie mogę się przekonać, może z powodu zastojałych kolan
Metamorfoza- nowy ze starego 19:00, 16 sty 2020

Do góry
Ligustry wydają mi się niedobre. Będą nieokiełznane krzaczory
Wsadź trzmieliny pienne, może pod nimi żurawki bordowe albo Imeprata cylindrica 'Red Baron' jeśli chcesz utrzymać się w tej kolorystyce.
Pomoc emerytce przy metamorfozie 18:58, 16 sty 2020

Do góry
Ela - Pomoc emerytce przy metamorfozie

kliknij przycisz "CYTUJ" i skopiuj to co masz powyżej gwiazdek, całość i wklej w swoim profilu w podpisie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:04, 16 sty 2020

Do góry
Pogoda wiosenna, dzisiaj je podlałam i cieszą że hej
Grabiłam niedawno trawniki, usuwałam dekoracje świąteczne, mam już wiosnę. Pozostała ulica do zamiecenia, naleciało śmieci znowu.
Żywopłot strzyżony liściasty 15:54, 16 sty 2020

Do góry
Ja w dziury dosadzam małe egz, albo chude a długie.
Chwasty w trawniku 22:46, 15 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Urywa się rozeta a korzonki zostają, bo jest to połączone tylko jedną łodyżką, cieniutką. Trzeba uważnie wyrywać, aby nie urwać, bo z korzenia odrośnie.

Chwast dwuliścienny, jeśli akceptujesz zwalczanie chemiczne, to Starane lub Mniszek.

A jak ma się kwestia zwalczania chemicznego w przypadku młodego trawnika ?
Widziałem gdzieś Pani odpowiedź że nie powinno się tego robić w trawniku 1-rocznym.

Tak jak pisałem trawnik posiany na jesień 2019
Żywopłot strzyżony liściasty 21:59, 15 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie umiem poradzić, drzewo to drzewo, rośnie jak chce. Możesz naginać i przywiązywać gałęzie, żeby wypełniły puste miejsca. Pokaż jakieś zdjęcie tej dziury.

To jest jakieś rozwiązanie jutro w ciągu dnia zrobię fotkę te powyżej robiłam po ciemku
Danusiu dziękuję za odpowiedź
Żywopłot strzyżony liściasty 20:11, 15 sty 2020

Do góry
wiunia napisał(a)
Danusiu mam żywopłot grabowy posadzony w 2014 roku z pojedynczych witek z gołym korzeniem. Cięty regularnie. Jest bardzo ładny od samego dołu, gęsty itp. jednak w sezonie 2019 zauważyłam, że w pewnych miejscach mimo jednakowego cięcia robią się na górze takie dziury, przerwy. Jednym słowem rośnie nierównomiernie. Nie wiem co może być tego powodem. Gdybym chciała przyciąć go do tych pustych miejsc to musiałabym cały żywopłot skrócić o prawie połowę, a w większości jest naprawdę gęsty i równy. Co innego mogę zrobić, aby podgonić wzrost tych kilku miejsc?
Bardzo proszę o jakąś radę

Nie umiem poradzić, drzewo to drzewo, rośnie jak chce. Możesz naginać i przywiązywać gałęzie, żeby wypełniły puste miejsca. Pokaż jakieś zdjęcie tej dziury.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies