Madziu, i znów te zachwyty A pośród nich bujny warzywnik, piękny bukiecik z przywrotnika, piękne kompozycje na rabatach, jak można mieć tak pięknie, tak zadbane i tyle pomysłów? Podoba mi się to, co napisałaś, że masz ogród "po swojemu", tak, jest niepowtarzalny Cieszę się, że dotrze do Ciebie LEH warto ją mieć. Oraz, Madziu, robisz piękne zdjęcia. Dużo radości czerwcowej
Elu masz cudny ogród. To oczko wodne jest piękne. Nawet nie chcę myśleć ile przy nim jest pracy. Co by nie powiedzieć wart jest zachodu, bo przez nie ogród wygląda imponująco. Piękna kolekcja irysów, jarzmianek i traw. Mi jak każdemu najbardziej podoba się ten liliowy. Jeszcze nigdy takiego nie widziałam. Gdzie go kupiłaś? Ja ogólnie mam fazę na kolor liliowy i podoba mi się wszystko w tym kolorze. Zawsze do Ciebie zaglądałam na trawy i róże a tu tyle wyszukanych bylin. Ten czyściec jak jest dość niski to może być Stachys officinalis "Ukkie". U Ciebie Novalis wygląda bardzo ładnie, u mnie w dalszym ciągu nie zachwyca, ale jak patrzę na Twojego, to dam mu jeszcze szansę. Masz jeden krzak, czy więcej? I jeszcze co to jest na zdjęciu powyżej?
Aguś, masz za ogrodzeniem duże drzewa i piękny krajobraz, masz w ogrodzie wysepki - takie perełki, masz też przestrzeń, ta przestrzeń jest piękna i do pozazdroszczenia. Ziemia, z którą możesz zrobić co zechcesz lub nie robić nic. Przy ogrodzeniu też bym widziała żywopłot nieformowany, domknęła przestrzeń z zewnątrz.
Jak się mają kloniki? Jestem ciekawa tej rabaty teraz.
Tak to prawda irys jest przepiękny i długo kwitnie. Może w przyszłym roku będzie miał więcej kwiatów.
Te granatowe też ładne, ale zrobić im fotkę to trzeba aparatem a nie telefonem.
Teraz dopiero skojarzyłam sobie że mam aparat zbliżeniowy takie dobre foty robi.
Jeżeli chodzi o czyśćca byłam u Danusi w zeszłym roku i kupiłam tego czyśćca powiedziano, że to hummelo ale jednak nie wstecz na moim wątku Alina podała nazwę.
Więc mam go pierwszy rok i nie mogę powiedzieć nic więcej.
No tak pokrzywa, ale nie parzy
Oprócz piwonii młokosiewicza (podzieliłam 2 lata temu i mam już 4 szt.; z tego 2 kwitnące) mam też p. wittmanniana (prosto ze szkółki Beth Chatto) i himalajską. Nie mam obovata a widzę, że warto.
W donicy na stole diaskia - po kwitnieniu trzeba ściąć, odbudowywuje się i kwitnie ponownie.
Marto, na zdjęciu od Ciebe widzę goździka krwistego?
Witam
Jesienia posadzilam piwonie 10 sztuk...nowe i przesadzone z innego miejsca i stare podzielone od mamy bo u niej słabo kwitły. Podłoze przygotowane nowe ..dołki z obornikiem i wiórami rogowym...miejscie słoneczne południowe. Na wiosne pięknie ruszyły. Zdziwilam się ilością pąków ...sadzilam ze pierwszego roku po przesadzeniu nie zakwitną. Trzy zakwitły ale przez deszcz szybko przekwitły. Reszta poków stoi w miejscu a dzis zauważyłam ze wszystkie pączki zrobily sie brązowe. Wygladają jakby zaschly ale jeden pod palcami sie rozłaził jakby byl mokry. Tydzien wczesniej opryskalam mospilanem. Co im zaszkodziło?? Oprysk? Czy za duzo podlewania i deszcz?? Co zrobić?? Dziekuje z gory za podpowiedzi
Penstemony na nowym stanowisku.
Być może, że te przeprowadzki nie spodobają się roślinom, tym bardziej, że znów mają być upalne dni.
Ale dziś ziemia była mokra na szpadel.
Przyszły mi dziś 3 białe rutewki orlikolistne.
Wysokość 80-120 cm co oznacza, że zajęły miejsce po wyrwanych wieczornikach. Mam nadzieję, że nie stworzą takiego samego buszu.
Jako, że po usunięciu wieczorników powstała dziura długa na dwa metry i szeroka na pół metra to dosadziłam tam jeszcze penstemony.
Wycięłam też czosnki Globemaster.
W miejsce penstemonów poszły 2 kocimiętki. W miejsce kocimiętek szałwie niebieskie-samosiejki.
było
jest...pusto
Groszkowy cud. Reniu, lubię Twoje podglądanie natury i tegoż komentarze słowne i obrazkowe. Szukasz smaczków w ogrodzie, a ja zastanawiam się, czy to nie one szukają Ciebie
Orlaya z białą szałwią wygląda przecudnie, biała szałwia z fioletową lawendą także, do tego akcent żółtych liliowców… upajam się tymi połączeniami.
Ciekawi mnie, dlaczego owady nie oblegają lawendy.
Przenosiny penstemonów - naprawdę jest mi bardzo miło, że taką wytrawną „Byliniarę” jak Ty mogło zainspirować coś z mojego młodego ogródeczka
Czy hortensje w tym roku nie startują wyjątkowo wcześnie? U mnie Annabelle już białe…
Jak myślisz, że bodziszki plamiste Espresso też można teraz przesadzić?