Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Gruszka_na_w... 13:56, 27 lut 2023

Czym innym jest program lub film z lokowanymi produktami czy działalność influencerów. Tam z góry wiadomo, że firmy płacą spore pieniądze za reklamę swoich produktów. Forum ogrodnicze to jednakowoż strefa, w której z założenia ogrodnicy wymieniają się swoimi doświadczeniami. W tym tymi, jakich narzędzi, nawozów, środków ochrony roślin, nasion używają i gdzie warto kupować rośliny, a gdzie nie. Gdyby było inaczej istniałby tylko dział "Wizytówki naszych ogrodów".
Po dzisiejszej dyskusji na temat stosowania biohumusu w ogrodzie, z pewnością wzrośnie zainteresowanie tym produktem. Nie da się tego uniknąć.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 14:07, 27 lut 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Czym innym jest program lub film z lokowanymi produktami czy działalność influencerów. Tam z góry wiadomo, że firmy płacą spore pieniądze za reklamę swoich produktów. Forum ogrodnicze to jednakowoż strefa, w której z założenia ogrodnicy wymieniają się swoimi doświadczeniami. W tym tymi, jakich narzędzi, nawozów, środków ochrony roślin, nasion używają i gdzie warto kupować rośliny, a gdzie nie. Gdyby było inaczej istniałby tylko dział "Wizytówki naszych ogrodów.
Po dzisiejszej dyskusji na temat stosowania biohumusu w ogrodzie, z pewnością wzrośnie zainteresowanie tym produktem. Nie da się tego uniknąć.

Gdyby biohumus był nazwą używaną przez konkretnego producenta - lepiej byłoby jej nie używać. Ale mówimy o biohumusie, nawozach, kompoście, korze czy żwirku, kosiarkach i sekatorach. Dopóki nie użyjemy nazwy firmy - nie ma wątpliwości co do intencji.
Oczywiście każdy postępuje jak uważa za słuszne - to co piszę jest wyłącznie zwróceniem uwagi na zjawisko. Ja nazw firm nie podaję z powodów jak wyżej.
A gdy mówię o łakomych kąskach, wiem co mówię .

EDIT. Program Dominika wskazałam jako przykład skorzystania z usług osoby o określonej renomie do reklamowania produktu.
Anda 14:32, 27 lut 2023

Judith napisał(a)

Dotychczas miałam do czynienia z sekatorem jakimś najtańszym, bo kiedyś nie sądziłam, że w tej materii mogą być trabanty i mercedesy .
Nowy sekatorek nie ma ani jednej wady starego, a zatem: nie zacina się, nie blokuje podczas cięcia (w starym non stop wskakiwała mi blokada ostrza - największy koszmar), dobrze leży w ręce, dobrze tnie (poprzedni, nawet świeżo po naostrzeniu nie ciął tak łatwo, czysto i równo). No i jest śliczny .
Ten konkretny model (a nie pamiętam, jaki to jest) ma dość krótkie ostrze. Tnę nim wygodnie wszystko, łącznie z trawami, jednak myślę, że do traw dłuższe ostrze byłoby lepsze (ja jestem z frakcji tnących trawy sekatorem, a nie nożycami ).
Zobaczymy jeszcze jak sprawować się będzie ostrze w kontekście rdzewienia. W tym temacie wypowiem się za rok .
Reasumując - jestem zadowolona.

Mam od 5 lat dwie 6stki, od tego roku kolejny model, 8mkę. Żaden jeszcze nigdy nie zardzewiał Zdarza mi się zostawiać sekatory przez dluższy czas na dworze bez ochrony i ostrza są dalej super. Tylko co roku w zimie przechodzą czyszczenie. Ostrzenie i olejowanie robię częściej, zwłaszcza ostrzenie, bo dużo tnę.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Judith 15:16, 27 lut 2023

Anda, znaczy się dobra stal .
Swojego starego sekatora nigdy nie czyściłam i nie olejowałam... Z pewnością nie wpłynęło to pozytywnie na jakość jego pracy .
Martka 16:40, 27 lut 2023

Zgadzam się, że reklama to wrażliwe dane, bo ktoś może nas wykorzystać. Nie obawiam się wspomnieć nazwy producenta sekatora, który się sprawdził i który broni się, bo ktoś czytający forum jako bierny obserwator może dzięki temu zacząć szukać opinii, a nie tylko sięgać po produkty dostępne w jego CO, bo mogą okazać się niepotrzebną stratą pieniędzy. W tym sensie opinie forumowiczek czynnie relacjonujących swoje poczynania uznaję za cenne źródło informacji. Insta to inna rzeczywistość, brutalnie inna, skomercjalizowana do szpiku, z góry nastawiona na promowanie, rywalizację, masowość i efekt skali. Ludzie tańczą, organizują konkurs na paczuszkę nasion byle zwiększyć zasięgi i dostać for free #prezent którym się pochwalą czyli zareklamują…
Judith 17:21, 27 lut 2023

Dzisiaj jest jeden z tych dni tygodnia, w których już minutę po robocie mogę być w ogrodzie.
A zatem - zważywszy zaobserwowany stan miskantów SilberSpinne - rzuciłam się do przycinania tych, które się jeszcze ostały.
Zobaczcie, jaki to stan :

Jeszcze nigdy nie przycinałam traw tak wcześnie i do tego nigdy przy przycinaniu nie były w tak zaawansowanym rozwoju!
Gruszka_na_w... 17:32, 27 lut 2023

Miskantom zdarza się mieć po zimie wewnętrzne źdźbła w żywym stanie. Zasychają tylko zewnętrzne. U Ciebie one chyba rosną w zacisznym miejscu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 17:46, 27 lut 2023

Te ze zdjęcia mają murek małego tarasu za plecami, ale rosną na osi wschód-zachód czyli właśnie odwrotnie - nieco nimi targa. A! Różnica z poprzednimi latami jest taka, ze tej jesieni pierwszy raz ich nie związałam. Ciekawostka…
Inne odmiany miskantów jeszcze trwają w śnie zimowym .

Generalnie przy porządkach odkryłam mnóstwo przejawów zielonego życia. I nie wiem - czy dotychczas o tej porze roku ich nie widziałam, bo ich nie było, czy dlatego, ze nigdy o tej porze nie robiłam porządków .
Gruszka_na_w... 18:21, 27 lut 2023

Chyba to drugie.
LIDKA 20:25, 27 lut 2023

Martka napisał(a)
Zgadzam się, że reklama to wrażliwe dane, bo ktoś może nas wykorzystać. Nie obawiam się wspomnieć nazwy producenta sekatora, który się sprawdził i który broni się, bo ktoś czytający forum jako bierny obserwator może dzięki temu zacząć szukać opinii, a nie tylko sięgać po produkty dostępne w jego CO, bo mogą okazać się niepotrzebną stratą pieniędzy. W tym sensie opinie forumowiczek czynnie relacjonujących swoje poczynania uznaję za cenne źródło informacji. Insta to inna rzeczywistość, brutalnie inna, skomercjalizowana do szpiku, z góry nastawiona na promowanie, rywalizację, masowość i efekt skali. Ludzie tańczą, organizują konkurs na paczuszkę nasion byle zwiększyć zasięgi i dostać for free #prezent którym się pochwalą czyli zareklamują…

Co do insta. To źródło utrzymania dla niektórych influencerów.