Bożena świerk conica od kilku lat przycinam, dzięki temu nie ma lekkich wybrzuszeń, napęcznień, które są charakterystyczne dla tej odmiany. Z dawnych lat zostały mi 3 te świerki, latem bardzo mocno je przycięłam, wręcz do gołych gałęzi. Zobaczymy, czy się zagęszczą. Mają przędziorka, ale jeszcze jakoś dają radę. Teraz nigdy świadomie nie posadziłabym tego iglaka.
April białe pnie doorenbosów robią robotę, ale gdybym wiedziała, że są tak podatne na robale w pniach, nie wiem, czy wprowadziłabym je ponownie do ogrodu. Na dużej działce, jako gaik brzozowy zaryzykowałabym na pewno. Taka kompozycja w masie i przestrzeni robi efekt wow. W moich skrawkach rabat nie ma takiego efektu i coraz bardziej mnie denerwują. Z 9 sztuk tylko 3 są zdrowe.
Basiek zima w tym sezonie wyjątkowo często przypomina, że istnieje. Ale jeszcze troszkę i będzie pięknie. I tego się trzymajmy, choć nie lubię żyć z myślą odliczania. Wiele chwil można wtedy przeoczyć czekając na "lepsze".
Ewa wodnik to fajny znak zodiaku

Ostatni śnieg stopniał kilka dni temu, ten z odśnieżania. Jeszcze co jakiś czas troszkę prószy, ale zaraz topnieje. Mam nadzieję, że pierwszy dzień wiosny będzie już prawdziwie wiosenny.
Martka ty też wodnik? Ja z 28 stycznia, ale w tym roku data mocno przełomowa. Lubię urodziny, niemniej z tymi konkretnymi mam zawsze lekki niepokój. Moje ogrodowiskowe Dziewczyny zrobiły mi niespodziankę życia

Miałam nie świętować, tymczasem maraton trwa i końca nie widać.
Wkrótce maraton ogrodowy, kolejny przyjemny, niech tylko pogoda zimowa już sobie odpuści. W ramach łapania powietrza prawie codziennie staram się coś drobnego zrobić. Dziś czyściłam tuje z suchego, taka głupia robota, ale mega mnie to relaksuje i dobrze, że nie mam alergii.