Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 10:17, 14 sty 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Elu, piękne zimowe zdjęcia.
Zimy nie lubię, ale nie sposób odmówić jej uroku.

Ja lubię taką jaką pokazuje na forach. To co było przed to nie zima szaro buro i ponuro każdy dzień inny tylko szarości się zmieniały. Deszczu dużo padało a mógł to być snieg.
Ptasi gaj 10:07, 14 sty 2021

Do góry
zawitka napisał(a)
Snieg dodaje uroku to zachęca do spaceru .;d

Masz dobry aparat bo zdjęcia luX.

Zwykły aparat telefoniczny Huawey. Dobre światło było i dobre zdjęcia.

Lepszyy aparat leży i czeka na przegranie danych z tego na lepszy.
Miał być w nocy mróz a Wawie zero stopni.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 06:52, 14 sty 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Zawitka co ja czytam, że Covida miałaś. A gdzie ty się nabawiłas, przecież siedziałaś w domu. Szanuj się Zawitka nawet po przejściu bo to nie przelewki. Jak człowiek osłabiony to jakaś inna cholera się przyczepi.
Nie lataj po sklepach bo tam największe zarazy w tłumach.

Życzę szybkiego nabrania sił abyś stanęła na przysłowiowe nogi.

Pozdrawiam

Siedziałam w domu ale wyjśc do sklepu człowiek musi to tylko tam mogłam złapać go. a potem miesiąc w łóżku Najgorsze jeszcze się toczy .Straszliwe osłabienie i duszący kaszel to pozostałaośc .Ale idę do przodu pomalutku .Raz jest lepiej raz gorzej.oby do wiosny.Pozdrawiam .
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 21:08, 13 sty 2021

Do góry
Zawitka co ja czytam, że Covida miałaś. A gdzie ty się nabawiłas, przecież siedziałaś w domu. Szanuj się Zawitka nawet po przejściu bo to nie przelewki. Jak człowiek osłabiony to jakaś inna cholera się przyczepi.
Nie lataj po sklepach bo tam największe zarazy w tłumach.

Życzę szybkiego nabrania sił abyś stanęła na przysłowiowe nogi.

Pozdrawiam
W moim małym ogródeczku - Dorota 20:42, 13 sty 2021

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Dorotka co to znaczy zakulkować pędy bo ja jakaś nie kumata jestem.
Czytanie o Twoich różach jak znalazł dla mnie bo muszę na rabaty wysadzić moje 2 róże z donic. O ile nie zmarzną . I dosadziłabym jeszcze jakieś dwie żeby były w kupie. No więc szukam jakiś nowych róż a miałam już ich nie sadzić . Zero konsekwencji .
Garden of roses bardzo mi się u Ciebie podoba chociaż jak ją googlowałam to nie wyglądała tak fajnie.
Stwierdziłam po jednym sezonie, że róże w donicach to jednak pomyłka. Muszą być w gruncie żeby pokazały klasę .

Właśnie ma bardzo dobre walory. Ale fotki w necie takie sobie. U Dorotki jest duża może to złudzenie. Coś Dorotka jej daje coś robi, że taka piękna. Kwiat jest piękny. Mam odczucie, że u mnie kiedyś róże lepiej wyglądały.
Upały bardzo źle wpływają na róże.
Mam np 3 krzaki róży Oliwia każda posadzona na innej rabacie.
Najlepiej rośnie i kwitnie w półcieniu. Ta w słońcu szybko przekwita. Jedna i druga nie ma grzyba. Trzecia ma ok 4 godziny słońca ma plamistość, nie za bardzo kwitnie. Wszystkie jednakowo nawoze. Nigdy nie miałam plamistości czy mączniaka w ostatnim sezonie miałam prawie na każdej róży.

Jestem rozczarowana też różami Rapsody in blu. Rosną długie badyle zakończone kwiatem i to wszystko nie krzewią się.

Chodziłam dzisiaj po działce i oglądałam róże kilka zakulkuje. Czy wszystkie można kulkować?
W kamiennym kręgu od początku 20:30, 13 sty 2021

Do góry

Aniu piękne dekoracje świąteczne. Jak w ogrodzie tak i w domu porzadeczek.
Te anioły to sama udzierkalas bo serwetki to pewnie tak duże są.

Piękny kredens czy bufet lubię takie mebelki. Szkoda że teraz takich nie ma. Proszę zrób fotkę komodki jak zdejmiesz dekoracje. Ma piękne owalne lustro.
5 lat temu zmieniałam.meble w salonie ile zachodu było, albo drogie albo ze sklejki a chciałam meble drewniane też komody.

Lubię serwetki koronkowe mam ich sporo.
Dawno temu poszłam do ciucholandu przypadkiem grzebałam w pudłach i znalazłam tobołek zawinięty w obrus a w środku mnóstwo serwetek szydełkowych długie kwadratowe, okrągłe kupiłam to za psi grosz. Przytargalam do domu wszyscy się stukali. Wypralam wykrochmalilam porozmawiałam na a blaty i jest dobrze.

Pozdrawiam Aniu wszystkiego dobrego w tym roku. Niech urośnie ogon pawi
Ptasi gaj 20:00, 13 sty 2021

Do góry
GorAna napisał(a)
Elu, piękne śniegowe kadry
U nas też wiele wiatrołomów. Nikogo już to zbytnio nie dziwi
Zwierzyna ma gdzie się chować.
Pozdrawiam

Dzięki Aniu że zajrzałam. Przynajmniej tydzień czasu możemy się cieszyć zimą. Jak jechałam na wieś przez las cudowne widoki,drzewa przysypane śniegiem. Zresztą na mojej wsi też. Nawet drogi nie były odśnieżone dziewiczy teren. Ślisko bardzo.

Na moich oczach usypał kopczyk

W moim małym ogródeczku - Dorota 15:54, 13 sty 2021

Do góry
Dorotka też się chciałam zapytać o tą Garden of roses. Czytałam, że to rabatowa inna ok 50 cm wzrostu u ciebie jest uzo wyższa. Co robisz że tak wygląda. Nie wiem czy już nie pytałam.o nią, ale wiesz jak to jest z pamięciom jakieś tam przebłyski są po długim czasie.

Czytałam, że to zdrowa róża na pięć czy cztery gwiazdki ma mniej o jedną gwiazdkę. U ciebie ile krzaków rośnie w tej Kępie.

Będę zamawiała na wiosnę róże to bym i ja zamówiła. Mam.kilka krzaków pnacej New Dawn, ale te cholernie tak rosną, że nie nadążam z cięciem i chyba się co najmniej jednej pozbedem. Jeszcze zeszły sezon im bardzo sprzyjał w mszyce i wzrostowo to nie na moje nerwy. W to miejsce bym posadziła Kiss nr Kate
Moja Gardenka ma już około 6 lat i zdążyła się rozrosnąć. U mnie ona jest wyższa, ale ja jej na to pozwalam. U mnie to najzdrowsza róża, nie ma się do czego przyczepić.
Mam też New Dawn, był czas, że chciałam ją przesadzić w najdalszy kąt działki. Jakoś tak zeszło, że urósł ogromny krzak, nie do przesadzenia. Teraz jest ozdobą nad przejściem za altankę. Po pierwszym i bardzo obfitym kwitnieniu złapała plamistość liści. Mocno przycięłam jej długie odrosty.

Garden of roses

New Dawn

Dzisiejszy spacer

Ptasi gaj 14:18, 13 sty 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Ela, fajne spacery, piękne miejsca kondycja u ciebie dzięki temu jest

Może i jest kondycja, ale mięśnie bolą za duża przerwa. Dzisiaj pięknie u nas śniegu napadało ok 7 cm i jeszcze od czasu popaduje i sloneczko zza chmur wygląda.

W moim małym ogródeczku - Dorota 10:46, 13 sty 2021

Do góry
Dorotka też się chciałam zapytać o tą Garden of roses. Czytałam, że to rabatowa inna ok 50 cm wzrostu u ciebie jest uzo wyższa. Co robisz że tak wygląda. Nie wiem czy już nie pytałam.o nią, ale wiesz jak to jest z pamięciom jakieś tam przebłyski są po długim czasie.

Czytałam, że to zdrowa róża na pięć czy cztery gwiazdki ma mniej o jedną gwiazdkę. U ciebie ile krzaków rośnie w tej Kępie.

Będę zamawiała na wiosnę róże to bym i ja zamówiła. Mam.kilka krzaków pnacej New Dawn, ale te cholernie tak rosną, że nie nadążam z cięciem i chyba się co najmniej jednej pozbedem. Jeszcze zeszły sezon im bardzo sprzyjał w mszyce i wzrostowo to nie na moje nerwy. W to miejsce bym posadziła Kiss nr Kate
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 00:56, 13 sty 2021

Do góry
Do czego doszlo człowiek foci trochę opadow śniegu bo to sensacja. Gdzie te zimy z tamtych lat?

U nas był wczoraj w nocy przymrozek ok -4 i trochę przymroziło ziemię więc śnieg leży. Ale to takie padanie jak kot napłakał.
Zawsze to coś.
Słoneczny Ogród 21:52, 12 sty 2021

Do góry
A ty skąd tyle fot śnieżnych nazbierała?

U nas przymroziło i ciągle na minusie ale śniegi jak widziałaś w Kabatach
Teraz od godziny Pruszy może rankiem będzie tak jak u ciebie.

Dorcia robimy prawie 10 km dziennie teraz.mnie mięśnie bolą bo miałam przerwę kilka dni. Jutro jadę na działkę znowu przerwa. W zeszłym tygodniu prawie każdy dzień chodziliśmy. Ja bym nie chodziła, ale eM mnie goni razem z córką. Nie mam wymówek idziemy i do widzenia. Idziemy w jaki kolwiek.las aby nie chodzić w masce. U nas dużo ludzi chodzi, biega jeżdżą na rowerach.
Jak idziesz w plener człowiek się nie zaraza. Raz w tygodniu robimy zakupy. Tłoków unikamy, spotkań rodzinnych nie robimy bo każdy ich unika.

Pozdrawiam
Zacisze Alicji 21:31, 12 sty 2021

Do góry
Róża wrzosowa Novalis też ja mam bardzo ładnie kwitnie i ma dużo paczków.
Piękny teren staw zachwyca też mam sporo lilii wodnych w stosunku do lustra zbiornika bo nie można przesadzić. Spory ten staw.

Idziesz jak burza na forum podoba się wątek.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 21:19, 12 sty 2021

Do góry
Ania111 napisał(a)

Elu ,

Cieszmy się śniegiem
To woda do naszych ogrodów
Latem jeszcze zatęsknimy
( oby tylko nie padało jak róże zakwitną )

Aniu 3 lata temu było tyle wody. Nie wiem jak u ciebie, ale u nas jest bardzo mokro. Widzę co się dzieje na łąkach, w rowach melioracyjnych i rzekach jest wysoki poziom wód. U mnie suche oczka wypełnione po sam czubek. To znaczy, że jest wysoki poziom wód. Idąc po łące woda chlupie.
Jutro jadę popatrzeć co tam się dzieje. Sprawdzić muszę jak korzenie gaury czy przypadkiem nie mają za mokro inaczej trzeba będzie wysadzić do donic szkoda aby się zmarnowała.
Ptasi gaj 21:10, 12 sty 2021

Do góry
Tez o takich grzybach nie wiedziałam a co dopiero widziała. Dobrze wiedzieć,że takie rosną będę się przyglądać. Jeszcze musze przeczytać o tych grzybach.

Dzisiaj byłam znowu w rezerwacie na Kabatach spacer obowiązkowy. Jest tam gdzie chodzić więc nie ma nudy co parę metrów inny widok. Trochę przymroziło więc jest sucho.

Teraz pada śnieg ziemia trochę zmarznięta więc nie ma obawy że jutro śniegu już nie będzie.

Takie fotki (jak w Białowieży) dużo wiatrołomów leży robactwo ma wypas.

Mirkowy ogród (początki) 17:43, 12 sty 2021

Do góry

Właśnie Elu Gaura i Kaliny od ciebie okryłam
Staram się mieć rośliny których nie muszę okrywać .
Co do dalii to ona ma wielkie kwiaty i za cienkie pędy do nich ale i taka zwisła jest piękna

Ta też ładna i ma mniejsze kwiaty ale za to sztywne pędy.
W moim małym ogródeczku - Dorota 16:00, 12 sty 2021

Do góry
Dorotka piękna ta róża Elfe. Przeczytałam o niej to zdrowa róża, czy masz ja długo. Na 2 focie jak mi odpowiadasz taki długi pęd czy też ją kulkujesz. Ma bardzo dużo paczków.

A za nią jest taka łososiowo/różowa też ładna jak się nazywa
U mnie Elfe łapie plamy na liściach i nie jest za bardzo zdrowa, miałam dwie jedna mi w ubiegłym roku po zimie nie odbiła. Mam ją z 5 lat, wszystkie długie pędy róż wiosna kuluję.
Ta łososiowa róża to Charles Austin i tą bardzo polecam.

Zacisze Alicji 13:05, 12 sty 2021

Do góry
Alicja pięknie to wszystko wygląda strzel panoramiczna fotę nawet w zimowej aurze bo krajobraz też ważny.
Ptasi gaj 08:13, 12 sty 2021

Do góry

Dziękuję że zajrzałam.

U nas tyle śniegu.

Elu ,

Cieszmy się śniegiem
To woda do naszych ogrodów
Latem jeszcze zatęsknimy
( oby tylko nie padało jak róże zakwitną )
Mirkowy ogród (początki) 00:30, 12 sty 2021

Do góry
Mirka napisał(a)

Witaj w klubie Mirelko
Śnieg byli i już się roztopił ot taką zimę mamy ale ja nie narzekam.
Jednak wczoraj okryłam kilka wrażliwych roślin bo zapowiadają przymrozki w tym tygodniu.

Też sobie powspominam a co

Ta Dalia ma obłędny kolor w dodatku ciemne liście. Tylko widać że obwisłe kwiaty. Może gdzieś dostanę takie kolorki
Ja nic nie odkrywam ani róż oprócz gaury bo piękny krzak i szkoda. Ma przyjść śnieg a później mróz.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies