Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

pestka56 15:00, 25 mar 2021

ElzbietaFranka napisał(a)
Kasia Stipy nie rosły bo miały mokro i gniły. Są rośliny jak wiesz, że muszą mieć w zimie sucho bo inaczej korzeń gnije. Musi woda odpływać spod korzenia.
`

Nie, Ela, to nie dlatego u mnie nie chą rosnąć. Te od Magnolii posadzone były na górce. Tam sucho o każdej porze roku. No, chyba że akurat deszcz pada. Sama ziemia po prostu dla nich za dobra. Stipa lubi ubogo.

Jeśli się zdecyduję zrobić „poletko” ze stipami, to na tej samej górce, ale dam dużo piasku ziarnistego i dorzucę żwirku dodatkowo, przekopię głęboko, wymiącham i dopiero stipy posadzę
pestka56 15:21, 25 mar 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

A ty dobrze sprawdź czy to nie twoje roczniki się rejestrują. Wiem że od dziś można się zarejestrować roczniki od 1956 do 1961. Pania z Ukrainy (tutaj pracuje) zarejestrowałam na 6 mają na Szaserów. Pani od rejestracji mówiła, że rano nie było problemu na tel 989 w połowie kwietnia.

Dobrej na nocy

Moje, Elu, moje roczniki. Ja się zgłosiłam na szczepienie już dawno i w sobotę zatelefonowali, przysłali sms i maila, żebym zrobiła rejestrację, czyli żebum wybrała datę i miejsce na https://pacjent.gov.pl/ . Nie chciałam się rejestrować telefonicznie i niedzielę zasiadłam do komputera. I tu schody od razu, bo system wybrał dla mnie punkty szczepień za Płockiem albo pod Mińskiem, albo za Radomiem. Odrzuciłam te punkty. Pięć razy co jakiś czas wchodziłam na link rejestracyjny i w końcu upór został nagrodzony – termin 12 kwiecień, godzina 9:30, Stadion Narodowy. To nie 150 km.
Wczoraj Jerzy się zaszczępił w Miasteczku Wilanów. On też tydzień wcześniej tak samo jak ja najpierw dostał takie lokalizacje, trzeba by 180 km w obie strony jechać.
Byłam z nim wczoraj i oczywiście zapytałam, czy nie mają wolnej dawki, bo dużo ludzi, około 40%, nie pojawia się na szczepieniu. Może rezygnują, a może przypisany termin i miejsce im nie pasują. No, więc zapytałam i miły pan w rejestracji powiedział, że akurat pechowo trafiłam, bo w poniedziałek i wtorek nie dowieźli im szczepionki i teraz lista osób z 400 wydłużyła się do ponad 800.

Więc tak to działa
pestka56 15:45, 25 mar 2021

Ładny kolor ma ta Kosmos.

Mówiłam ci, że ja mam 70 krzewów? Tak jak Daszun tylko kilka odmian sadzone grupami po kilkanaście sztuk na jednej dużej rabacie: 'Solero', 'Cubana', 'Novalis', 'Rhapsody in Blue', 'Angela'. Wszystkie kupione u Ćwików, więc wiem co dostałaś w tych kartonach i jak zapakowane. Moje, gdy rozpakowałam kwitły niektóre i nawet jeden płatek nie spadł w paczkach
Część kupowałam z gołym korzeniem, bo są tańsze. Z żadnym krzaczkiem, ani doniczkowanym, ani z gołym korzeniem nie miałam dotąd (już kilka lat) problemów. Nie chorują, kwitną jak nieprzerwanie przez cały sezon. No, fakt, że ja wybieram odmiany z ADRem i najchętniej z hodowli Kordesa, bo on ma takie jak lubię.
Poza mszycami z niczym nie muszę walczyć.

Mam też 4 pnące, m.in. wielkiego potwora Alchymist. Jest piękna, ale nie powtarza kwitnienia. Żółta 'Golden Gate' kwitnie niestety pojedynczymi kwiatami, ale co roku mocniej. Ćwikowie się pomylili i przysłali ją jako ‘Ghislaine de Féligonde’, którą muszę koniecznie kupić.

Od Ćwików dostałam jako gratisy 'Rose der Hoffnung' i 'Stuttgardię'. Mają piękne kwiaty, ale u mnie się marnują, nie widać ich, a nie mam gdzie przesadzić. Gdybyś chciała, to chętnie ci oddam.
daszum 19:24, 25 mar 2021

Ela, Pestka chwalicie róże od Ćwika, a ja mam odmienne zdanie.
Zamówiłam u nich jesienią 5 szt róż Gartnerfreude z gołym korzeniem i wiosną żadna się nie obudziła. Uwzględnili reklamację, ale przysłali mi 3 Gartnerfreude i 2 Stadt Rom, z których jedna też się nie przyjęła.

Róże z Rosarium dostałam bez zarzutu, więc chwalę
daszum 19:30, 25 mar 2021

Nie wiem co będzie z moim poniedziałkowym szczepieniem.
Od kilku dni mam swędzącą wysypkę na szyi i dekolcie i nie wiem co to jest.
Umówiłam się jutro na teleporadę.
Czasami miewam alergie pokarmowe objawiające się wysypką,ale nie wiem co teraz mogło mnie uczulić.
pestka56 19:51, 25 mar 2021

Daszun, myślę, że to „wypadek przy pracy” z tymi różami. Nie generalizowałabym. Mnie zamiast 'Ghislaine de Feligonde' przysłali 'Golden Gate'. Sami tego nie pakują, a z pracownikami bywa różnie.
Kiedyś Sadowniczy przysłał luzem latające w kartonach byliny. Bagatelka, prawie 400 zł. Byłam wściekła, bo kilka lat u nich kupowałam i zawsze było ładnie zapakowane, a rośliny zdrowe i spore sadzonki. No, i taki numer nagle. Ale dostałam drugą przesyłkę po reklamacji, a właściciel powiedział, że miał problem z nowym pracownikiem, który po prostu wstawiał doniczki do kartonów i nie zabezpieczał. Okey, bywa niestety.

Trzymam kciuki za poniedziałkowe szczepienie.
JoannA 19:52, 25 mar 2021

daszum napisał(a)
Nie wiem co będzie z moim poniedziałkowym szczepieniem.
Od kilku dni mam swędzącą wysypkę na szyi i dekolcie i nie wiem co to jest.
Umówiłam się jutro na teleporadę.
Czasami miewam alergie pokarmowe objawiające się wysypką,ale nie wiem co teraz mogło mnie uczulić.

Danusiu
Jak przebywałaś długo na słońcu to może być uczulenie na słońce bo tylko części nieosłonięte masz w wysypce.
Ja cierpię na taką dolegliwość wiosną i tak swędzi że spać nie można.
Oby tylko szybko przeszło i leki zadziałały.
A przed wyjściem do ogrodu smaruj się olejkiem z filtrem co najmniej 60.
gosika67 20:38, 25 mar 2021

Elu zdrówka Ci życzę i Twoim najbliższym..
daszum 21:30, 25 mar 2021

JoannA napisał(a)

Danusiu
Jak przebywałaś długo na słońcu to może być uczulenie na słońce bo tylko części nieosłonięte masz w wysypce.
Ja cierpię na taką dolegliwość wiosną i tak swędzi że spać nie można.
Oby tylko szybko przeszło i leki zadziałały.
A przed wyjściem do ogrodu smaruj się olejkiem z filtrem co najmniej 60.

Asiu dziękuję, ale to nie jest ta przyczyna. Wysypkę mam od poniedziałkowego poranka, a dopiero dzisiaj pojawiło się słońce.
Nie przejmowałabym się tak bardzo tą wysypką ale:
- po pierwsze, może to być objaw Covidu,
- po drugie, wysypka uniemożliwi mi szczepienie w tym terminie.
JoannA 21:36, 25 mar 2021

daszum napisał(a)

Asiu dziękuję, ale to nie jest ta przyczyna. Wysypkę mam od poniedziałkowego poranka, a dopiero dzisiaj pojawiło się słońce.
Nie przejmowałabym się tak bardzo tą wysypką ale:
- po pierwsze, może to być objaw Covidu,
- po drugie, wysypka uniemożliwi mi szczepienie w tym terminie.

Najlepiej by było zrobić wymaz Danusiu.