Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko

ElzbietaFranka 21:39, 25 mar 2021

Ja dzisiaj grabilam w różnych częściach ogrodu robactwa od groma. Łażą po zielonych liściach. Nawet 2 zielone gąsienice wywaliłem daleko w pole bo może to jakiś piękny motyl.
U mnie znowu tulipany wydziubane cebulki między zielonym a cebulką.
Alija 21:41, 25 mar 2021

Bardzo fajny awatarek, taki kolorowy, wiosenny!
Kaha565 22:28, 25 mar 2021

Mirellko jaka szerokość ma u Ciebie ta kombinacja miskant/trzmielina/miskant /hortensje/miskant/trzmielina/miskant?

Tak mi się ona podoba, już Ci pisałam że chciałabym u siebie taka rabatę Mam 4.4 m i zastanawiam się czy pomieszczę
Mgduska 09:19, 26 mar 2021

MiluniaB napisał(a)
Sylwia tak je Spryskałam tym co akurat mam, ale coś złego zaczyna się dziać Czosnki nie ruszone tylko tulipany

Słuchaj, ale czy te dziurki aż tak bardzo przeszkadzają? Jak tulipan podrośnie, możesz usunąć dolny liść. Moim zdaniem jaki robaczek obudził się głodny, ale to przecież nie jest jakaś duża szkoda, jeśli nie chcesz truć innych zwierząt, to mu odpuść
beamilusia 10:30, 26 mar 2021

Witaj Mirello. Wiosenna dziewczyna spogląda z awatarka. Te dziurki na tulipanie wyglądają na robotę ślimaka. Ciepło się zrobiło, ślimony głodne i zajadają młode liście. One lubią chować się w korze i zrębkach. Na rabacie z hostami mam posypaną korę i wiosną, kiedy wychodzą młode listki z ziemi, pełno maleńkich ślimaków, bezbudkowych i z budkami chowa się miedzy liśćmi w środku kęp i uszkadzają te młode liście.
MiluniaB 11:36, 26 mar 2021

Zagadka dziurawych liści tulipanów rozwiązana.
Ania miała rację - to od nawozu. Jechała maszyna po polu sypiąc nawóz i miała taki rozrzut, że na rabaty poleciało. Jestem spokojna, że nie robaczki gryzące z którymi trudna walka.
anpi 12:43, 26 mar 2021

A jednak? Masz rację, lepsze to niż niż jakiś niezidentyfikowany szkodnik. Najważniejsze, że to nie zaszkodzi w kwitnieniu tulipanów Chyba, że takie kulki spadną i zatrzymają się na pąku kwiatowym, mogą go też uszkodzić.
sylwia_slomc... 13:47, 26 mar 2021

Całe szczęście, ale może warto rolnikowi zwrócić uwagę by niżej siewnik następnym razem opuścił lub zachował odległość większą.....bo wiesz potem może tak samo z opryskami zrobić, a jak by to był roundup to aż strach pomyśleć i nie tylko o roślinkach bo z basenu przecież korzystacie, a i tam może zalecieć....
Roocika 13:53, 26 mar 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
Całe szczęście, ale może warto rolnikowi zwrócić uwagę by niżej siewnik następnym razem opuścił lub zachował odległość większą.....bo wiesz potem może tak samo z opryskami zrobić, a jak by to był roundup to aż strach pomyśleć i nie tylko o roślinkach bo z basenu przecież korzystacie, a i tam może zalecieć....

Sylwia ma rację, nieodpowiedzialny rolnik.
Judith 13:56, 26 mar 2021

Z dwojga złego - lepszy taki rolnik niż osiedle za płotem...