Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 10:37, 26 lip 2013

Do góry
Aniu - Wszystkie dobrego... choćby mimo woli Serdeczności. "makatkę kwietną" Ci zostawiam

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 10:36, 26 lip 2013

Do góry
Haniu, tyś Anna i Tobie samych cudnych chwil i wszystkiego najlepszego
Mój mały raj na ziemi :) 10:36, 26 lip 2013

Do góry
Anulka, wszystkiego co najlepsze z okazji imienin
Marzy mi się Siedlisko.... 10:34, 26 lip 2013

Do góry
Aniu, wszystkiego co najlepsze w dniu Twoich imienin

Ogród zmyślony 10:34, 26 lip 2013

Do góry
myszorek napisał(a)
przy huśtawce

pomarańcz i róż

Łaaał jakie masz cudne miskanty! I te łososie i rudości - miodzio
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 10:33, 26 lip 2013

Do góry
Haniu, wszystkiego najlepszego z okazji imienin, spełnienia wszystkich marzeń i realizacji wszystkich planów
Mój kawałek raju II 10:32, 26 lip 2013

Do góry
Aniu, wszystkiego najlepszego z okazji imienin, wycałuję Cię imieninowo jak już będziesz w O
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 10:31, 26 lip 2013

Do góry
Aniu, wszystkiego najlepszego z okazji imienin, dużo radości i życia pełnego uśmiechu
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:30, 26 lip 2013

Do góry
Aniu, wszystkiego najlepszego z okazji imienin, spełnienia wszystkich marzeń, nie tylko tych ogrodowych
Biuściasta na haju
Starorzecze na górce 10:29, 26 lip 2013

Do góry
Ciąg dalszy, czyli kręta droga ku szczęściu przez sznurki wiedzie.

Rozplantowanie miało się ku końcowi. Pozostała już przedostatnia wywrotka, potem wreszcie siatka na kreta i na koniec pokrycie ziemią z ostatniej wywrotki.

W międzyczasie oczywiście sznurki wyznaczające kształt rabat zostały porwane, gdyż przeszkadzały w wożeniu ziemi.

Wieczorem posadziliśmy z mężem i bratem 3 kule (2 x thuja + 1 x cyprysik), ale niebardzo różnią się miedzy sobą), które już z miesiąc czekały na wsadzenie. Któregoś dnia spotkałam je w małej szkółce (w której właśnie trwała wyprzedaż likwidacyjna) i postanowiłam kupić. Obawialiśmy się, że potem, gdy zostanie wysiana trawa manewry z takimi sporymi drzewkami będą mocno utrudnione. Miejsce obrane dla nich to rabata wzdłuż tarasu, który ma być trochę w stylu: „Alicji z krainy czarów” (piszę o tym na str. 3 tegoż wątku, wówczas byłam owładnięta tą ideą, teraz mój zapał trochę osłabł, bo boje się, że bukszpany powymarzają, pewnie częściowo wymienię je na thuje, które będę zagęszczać oraz uzupełnię różami i hortensjami).

Kule czekają na podjeździe (ok. 2,5 -3 m), a mąż bawi się aparatem:

Kule posadzone:

Posadziliśmy je z zastosowaniem hydrożelu, dodałam też trochę zasilacza na rozrost korzeni. Póki co mają się dobrze. Tylko ta najwyższa z jednej strony trochę jakaś dziurawa. Będę musiała pomyśleć, co posadzić pod nimi.

Jednocześnie z kulami kupiłam też szczepioną robinię różową i kulkę choiny kanadyjskiej. Robinia chodziła mi po głowie od jakiegoś czasu, gdyż były w moich okolicach sadzone od dziesiątków lat. To drzewo szalenie podoba mi się o każdej porze roku, układ korony, liście, kwiaty, spękana kora. To piękne drzewo. Zaś do kulki choiny (ok. 1,5 m) zapałałam miłością od tzw. pierwszego wejrzenia. I po prostu musiałam ją kupić.

Robinia (ok. 3 m):

Robinia w dołku od nawodnienia - niestandardowa stabilizacja drzewka

Teraz już każdy dzień razem z mężem zaczynaliśmy i kończyliśmy z łopatami w ręku rozplanowując ziemię na rabatach, wyrównując poziomy i dołki w miejscach trawników, żeby było szybciej. Chcieliśmy mieć prace jak najszybciej z głowy. Jednego wieczora przekopaliśmy również ok. 5 m3 ziemi (chyba z tej ostatniej lub przedostatniej wywrotki)), gdyż panowie niefrasobliwie zostawili górę ok. 10 m3 na drodze na noc zostawiając jedynie ciasny przejazd szerokości jednego samochodu osobowego i niczym nie oznaczając tej góry. Mógłby być wypadek, zwłaszcza że ulica nie jest mocno doświetlona.

Przerzucana góra ziemi:

W końcu po wyrównaniu powierzchni ziemi trzeba było ponownie rozwinąć sznurki i wyznaczyć rabaty tak, aby panowie wiedzieli jak dociąść siatkę. Wydaje mi się, że wyszło gorzej niż za pierwszym razem, ale obrzeża rabat to chyba generalnie dość ruchomy temat, zwłaszcza, jesli nie są niczym obłożone (dlatego póki co zrezygnowaliśmy z kostki czy ekoborda, po prostu bedzie ostry kant)

Wreszcie jest równo:

Tu będzie lampa LED typu oczko świecąca słupem swiatła do góry:

Trawnik się wije, rabatki wycinają sznurkiem:

A tymczasem na rabatce pod domem i w donicy rośliny rosną i przyglądają się, co sie dzieje:

Cdn.
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 10:28, 26 lip 2013

Do góry
Do wszystkich Pań Ań w tej chwili nie dotrę- ogólnie póki co życzenia składam I życzę spełnienia marzeń!
Do zobaczenia wieczorem! Wybywam do ogrodu.

Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 10:26, 26 lip 2013

Do góry
Spełnienia marzeń

Ogrodnik Mimo Woli cd 10:26, 26 lip 2013

Do góry
No to bedzie dziś szaleństwo na wątku

Wszystkiego naj
szalona dziewczyno....

Ogrodnik Mimo Woli cd 10:25, 26 lip 2013

Do góry
Aniu dziękuję za życzenia i wzajemnie Tobie życzę więcej wolnego czasu DLA TWOICH CHCIEJSTW !
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 10:23, 26 lip 2013

Do góry
Myślę czy na tę rabatę nie przenieść ostrogowca, podoba mi się ta roślinka. Kupiłam jedną sadzonkę z ciekawości co to za kwiatek z niej Zbiorę nasionka i spróbuję rozmnożyć.
Eksperyment ogrodowy Beaty 10:23, 26 lip 2013

Do góry
Beatko z pięknego ogrodu, dziękuję z życzenia.
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:22, 26 lip 2013

Do góry
Ania szykuję im odpowiednie miejsce do ekspozycji bo chwilowa przechowalnia

Ewa moja to starsza odmiana 'Meringue' (chyba) miała być jeszcze Milkshake ale wyszyły dwie takie same
odmian jeżówek mam mniej niż hortensji około 15 w tym roku kupiłem tylko Aloha
Raspberry Truffle -padła miałem bardzo słabą sadzonkę

Ania oprócz dialogów itp. muzyka była obowiazkowa

Pink Lady jeszcze prawie taka sama jak jej biała wersja...............................................White Lady

Pinky Winky i Great Star

Moje ogrodowe przedbiegi PART I : planowanie ogrodu 10:19, 26 lip 2013

Do góry
I nowości u mnie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies