Kasiu języczka właśnie teraz zaczyna kwitnąć i tak jeszcze pokwitnie do końca września. Są różne odmiany bardzo podobne z liści i kwiatów, ale ta chyba jest najfajniejsza, ma takie niezaduże, w sam raz liście. Moja teściowa ma większe i trochę wpadające w bordo, ale kwiaty takie same, nawet rozsiała jej się i w tym roku ma kilka siewek, aż muszę zobaczyć jak bardzo urosły przez sezon. Ja zawsze obcinam kwiatostany i u mnie jeszcze się nie rozsiała, zostawię w tym roku i zobaczę. Lubi na pewno wilgotną, żyzną glebę i półcień lub cień, chociaż u mnie daje radę w słońcu, bo u mnie glina trzyma wilgoć. Lubią ją ślimaki, ale moja jakoś nie jest tak bardzo powygryzana.
Kilka zdjęć jeszcze z poprzednich lat
Zatem nasz klimat nie pozostawia mam dużego wyboru, pozostaje bukszpan i cis. Zresztą nie mam nic przeciwko... tylko wolno rosną i o takich figurach można tylko pomarzyć.
Zainspirowana widokami z wakacji zaczęłam tworzyć własnego topiara z bukszpanu, może nie tak ogromnego ale na początek dobre i to
Hortensjowo
Przedogródek, obok wejścia, chyba Grandiflora (?)
I limkowo
Mam ich kilka w różnych częściach ogrodu, są niezawodne
Ta limka jest najstarsza-3 letnia
Czesć kochani
Daaaawno mnie tu nie było, co nie znaczy, że nie zaglądałam. Byłam bardzo zajęta. Z dumą ogłaszam, że zostałam nauczycielką dyplomowaną, co kosztowało mnie mnóstwo pracy i nerwów.
Ale jestem. I mój mini ogródek, choć mocno zaniedbany, nadal jest
Załączam na dowód kilka zdjęć z wiosny i lata. ets3.ogrodowisko.pl/uploads/p/44/445546/original.JPG[/img]
Pozdrawiam Was serdecznie!
Własnie, faktycznie co do tego Gracillimusa to chyba macie racje bo jest bardziej zielony, ale jest za wysoki...ze wzgledu na moje wisnie tu posadzone.....chyba zdecyduje si ena ML tylko musze to troche poprzesadzac, aby obok niego było kontrastowo....tymczasem czekam na tego Miskanta, bo chwilowo w okolicy wszedzie go nie ma.... W miedzyczasie dosadze towarzystwo Bukowi Dawyck Gold
Mam podobny kształt rabaty, ale chyba ogólnie mniejszy, na wprost wejscia do domu i w bliskiej odleglosci, kiedys cos tu rosło, ale zrobilismy ogrodzenie i jest na nowo do obsadzenia. Wazne jest to, ze jest tu widoczny napęd i chcę go ukryć, chciałabym aby były to raczej rosliny zimozielone.
Myślałam tu o ekranie z cisa pzrd napędem, ale teraz pytanie czy na całej szeokosci? czy tylko do wisni Umbra, a dalej cos innego? moze ktos ma pomysł, bo na dniach chciałbym to obsadzic? ,
a towarzystwo mniej wiecej takie jeszcze w "budowie"
Nati - ten świerk to nasz ulubiony ogrodowiskowy Serb
Ale on był specyficzny, bo formowany.
Miał w szkółce wstrzymywany wzrost.
Ja jednak go wiosną "puściłam" i teraz ledwo dźwiga te przyrosty.
Niestety jest też mniej niebieski niż wcześniej
Początkowo mi się wydawał taki smutny, ale ponieważ wszyscy go komplementują to go takiego zostawię.
Poza tym nie wiem jak go formować....
Zobaczymy co z niego wyrośnie
Zdjęcia z zeszłego roku i z tego: