mam kolejne głupie pytanie...sa 3 podobne do siebie rośliny: lawenda, szałwia i kocimiętka, sa jakieś znaczące różnice między nimi? która jest najmniej problemowa i najdłużej kwitnie?
nie wiem czego szukam..nie przepadam za takimi oczywistymi piętrami na rabacie..gdyby nie to że to miejsce jest podniesione i musi być tam coś wyższego żeby było to widać to bym nie myślała o wysokiej trawie...
najtrudniejsze jest to że tą rabate widać i z dołu i z górki przez okno w wykuszu...kompletnie inna wykluczająca się perspektywa
coraz bliżej jestem jednak bylin wyższych niż szałwia poprzetykanych moliniami może trzema
tylko jak przekwina byliny to z okna będzie paskudnie...z dołu ok bo będzie widać molinie
Zamawiam właśnie tam. Dostałam wyczerpującego maila z odpowiedziami. Z resztą kupowałam tam już w zeszłym sezonie.
Myślałam właśnie o szachownicy, ale takiej bardziej nieregularnej. Musiałabyś chyba sobie tę skarpę przynajmniej na zdjęciu pokolorować najpierw i zobaczyć jak to będzie wyglądało. W sumie ta szachownica powinna tworzyć przecież ładną dość jednolitą przestrzeń.
Szałwia, gipsówka ok. Ale perowski nie wiem- to duże rośnie i się pokłada trochę. Może lepiej werbena, ale jakoś z głową, bo to wysokie jest "chwaścisko".
Hakonechloa macra + różą- prawdę mówiąc nigdzie nie widziałam takiego połączenia, no nie wiem...
może lawenda?
Wrzuć proszę zdjęcie tej skarpy
Kasia 2-3krzaczki obok siebie czy nad? czy moze taką szachownicę zrobić, na przemiennie róz z białymi np. do tego szałwia i biała gipsówka lub perovska?
a tutaj na 4 zdjęciu http://rozarium.shoparena.pl/pl/p/Roza-Fairy-Dance-nagi-korzen/969 bardzo ładne połaczenie z jakąś jasno zielona roslinka. niewiem co to ale moze ładnie by wyglądalo połaczenie roż z Hakonechloa macra nie?
Kasia ograniczyłam sie gatunkowo zeby potem miec gdzie kupic te róze. a gdzie ty zamawiasz te rugosa?
kupiłam nasiona
wiem że jest tam kilka takich które zakwitną dopiero w przyszłym roku ale mam nadzieję że jakoś to przełknę
ostróżka
krawnica
szałwia - omaczona i omszona
onetek
przetacznik bergenia
mak - gratis
Róże okrywowe- także polecam The Fairy- są zupełnie bezproblemowe. Masz sporo do obsadzenia, daj 2 kolory . Ja mam the fairy jaśniutko różowe, połączyłam je z innymi- w intensywnym różu, które kupiłam niestety pod nazwą "róża miniaturowa"
ale trzeba uważnie czytać, które odmiany są naprawdę okrywowe
Możesz posadzić dwa-trzy odcienie pasami po skarpie.Ale ja raczej sadziłabym po 2-3 krzaczki tego samego koloru w kupie, tak żeby powstały nieregularne plamy kolorów.
Ha ha ha , Agatko ja mam do wysiania stipę, werbenę, złocień kaukaski, rozplenicę jednoroczną od Przemka, rozplenicę Rubrum, Odętka Virginijska,, szałwia jednoroczna fioletowa , i trochę pomidorków. Wszystkie te nasionka zebrałam ze swoich roślin, zobaczymy czy wykiełkują? Będę wszystkie wysiewać w połowie lutego Aha złocień kaukaski kupiłam.
A co Ty masz?
Dziękuję za rady . Krwawnikowi dam już spokój znajdę miejsce dla niego na innej rabacie . A myślisz, że wystarczające będą trawy do przesłonienia malin i sadu? Ok szałwię z carex dałam na większym obszarze.Żurawek w tym miejscu nie chciałabym.
tu już za wiele nie podpowiem ale plamę jakiegoś innego koloru- albo ciemny zielony- jakaś trawa, albo bordo- może żurawki, bo po obu stronach masz różowe byliny, ale plama carex i szałwia powinna zrównać wielkość z tą niezagospodarowaną bo są nieproporcjonalne, ale gdzie jeszcze w tym krwawnik- w jakim chcesz kolorze? to nie wiem
Gosiu róże mam zasłonięte kulkami bukszapanowymi, Carex morrowi variegata, lawenda z szałwia, kostrzewami sinymi , rozplenicami Little boy i bunny, stipą
Najwięksi szkółkarze prowadzą sprzedaż traw przez internet juź wcześniej. My pod Wrocławiem mamy szkole która trzyma trawę w tunelach i można kupować piękne okazy juz w marcu.
Dokładnie tak...zrobiłam co umiałam...resztę zostawiam Tobie...masz większą wiedzę....i to Twój ogródek....nie chcę żebyś mnie przeklinała za każdym razem kiedy wyjdziesz do ogrodu
Musiałam się cofnąć do projektu. Faktycznie w donicy zaplanowany jest bukszpan. W tej chwili mam tam carex FC i tak zostanie . Donicy ruszać nie będę. Jak hortki się rozrosną, pewnie FC też będzie trzeba wyeksmitować
Ten projekt ogólny zarys ma fajny. Zastanawiam się jeszcze, jak brązowe trawki turzyca milk chocolate będą grać z red baronem? Tego też nie jestem pewna. Chodzi mi cały czas po głowie szałwia, kwiatki wg propozycji chyba są ok. A może tylko jeden rodzaj trawy? Może tylko ten carex dać? Albo hakone? Tylko hakone wolno przyrasta i chciałam w innym miejscu ją
Sylwia pisała, ze można modyfikować wg własnych doświadczeń. Ja nie mam tej turzycy milk chocolate. Ona jest zimozielona (jeśli tak o brązowej trawce można powiedzieć)
Red baron późno startuje.