Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Funkie - Hosta 20:28, 15 lip 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
kto wie jaka to hosta, kupowałam jako August Moon, ale widać, że nią nie jest
zdjęcia robione wczoraj

Ja bym przychylił się do zdania Andrzeja, oto moja Paradise Joyce...

Ania i róże i cała reszta :) 20:12, 15 lip 2013

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
Aniu, męczy mnie jedna moja róża. Kupiona jako Jalitah z całą pewnością nią nie jest. Gdybys znalazła chwilę to tutaj są jej zdjęcia:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1583-ogrod-w-holandii?page=615#post_7

będę niewymownie wdzięczna

pozdrowienia

Agatko byłam, patrzyłam i hm...

asc napisał(a)
6 stronek zaległosci, z czego pierwszych kilka jak poezja, jak kołysanka do snu.. piękne fotki...... Basi obejrzałam i stwierdziłam jak już jadę po ładnych fotach to do Ciebie też zajrzę
Wszystkie róże są piękne.. byle zdrowe... ja nie mam faworytek .. każda ma w sobie coś
Róże jak kobiety

Aneczko .
Róże jak kobiety.. ha, już to kiedyś chyba nawet sama gdzieś mówiłam, ale pod tym kątem, że i blondynki i brunetki i ogniste, rude.. szczupłe i puchate, tak jak i my . I charakterne niektóre.. Do wyboru, do koloru.

monteverde napisał(a)

Jasia pomimo, że na słońcu więdnie i opadają jej płatki, jest prawie, że doskonała, nie ma grzyba, więc z obrzydzania nici

A jak Ci rośnie Aniu, duża jest u Ciebie?

Kindzia napisał(a)
Macham Aniu

Ja też Kasiu

bociek napisał(a)
Jak sie tak napatrze to zaczynam sie lamac. Cudownosci pokazujesz Aniu

Być nie może , Bociuś Ty twarda sztuka jesteś, nie daj się .
Dzięki Kochana
Dla odmiany czas na zmiany... 20:11, 15 lip 2013

Do góry
to może ja pokażę to miejsce z szerszej perspektywy
trawa w opłakanym stanie...ale już sobie powiedziałam, że za rok się za nią biorę

(zdjęcie robione tuż przy ganku)

żywopłot przez psa zniszczony....widac w którym miejscu kiedyś przeskakiwał

to ostatnie zdjęcie przedstawia kolejną rabatę do poprawy...mam zamiar obalić drewniane płotki...rabatę łagodnie obniżyć i podsadzić horti+różaneczniki ...ale to w przyszłości...w każdym razie ma się ona łączyć z tym powstającym kawałkiem...kiedyś

Ewuś
rabata może być szersza... będzie jaką jej każemy być...póki co nie mam jeszcze wyłożonej żadnej nawierzchni...może kiedyś będzie...ale wtedy ona się będzie musiała dostosować do rabaty

a tak serio to z wielkością można jeszcze pomanewrować...ale jak pamiętam, to Danusia pisała kiedyś, że szersza niż 4 m to już niekoniecznie...

Sylwia-śliwa Nigra

Aniu...dzięki za zdjęcie...mam już pogląd jak ta moja być może będzie wyglądać...i są odległości...dla mnie to bardzo cenne informacje

Agatko..ja tez się nie znam...dlatego poprosiłam o pomoc...mam nadzieję , że się nie mylisz i wyjdzie dobrze...pozdrawiam

Ogród w Holandii 20:06, 15 lip 2013

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
wklejam kilka zdjęć róży, której nazwy intensywnie poszukuję. Kupiłam ją jako Jalitah, ale ona zdecydowanie takowa nie jest. Ja wiem, że najważniejsze że ładna i kwitnie, ale męczy mnie to okrutnie! Może ktoś się ulituje i podpowie?

Hej Agatko, jesteś pewna, że to nie jest ta róża? Bo ja tam trochę podobieństwa widzę
Faktycznie, może ma ciut za mało tych falbanek, ale czasami na fablanki trzeba trochę poczekać, czego moje dwie róże są tego doskonałym przykładem.
Nic mi się nie skojarzyło z tą różą konkretnego, tu może być jeszcze taki kłopot, że pewnie wiele róż, które są u Ciebie u nas nie widzieliśmy na oczy
Liliowo i kolorowo:) 19:59, 15 lip 2013

Do góry
Dzis bedzie liliowcowo
Ania i róże i cała reszta :) 19:55, 15 lip 2013

Do góry
Urszulla napisał(a)
Z Twoimi różami jest tak dostojnie na O.

Ulu

mira napisał(a)
Aniu to dlaczego ta Rhapsody in Blue jest violet ? - taka nazwa a róża raczej w fiolecie -proszę oceń tę rożę
o już poczytałam i wiem co do koloru, szukam i nie wiem gdzie kupić - tak czy inaczej proszę oceń i może wiesz gdzie to można nabyc ?

No więc tak - odnośnie koloru, to różami niebieskimi nazywamy te, które mają fioletowy lub lawendowy odcień, często te lawendowe róże mają nawet w nazwie Blue np. Mr. Blue, Blue Girl czy Blue Moon, w rzeczywistości są to róze wpadajace w fiolet, ale kłopot w tym, ze róż niebieskich nie ma a te, które mamy są powiedzmy, zbliżone do tego, co chcielibyśmy mieć .
Rhapsody jest hm.. no taka sobie, zdecydowanie wolę ją na zdjeciach, w realu nie daje tak po oczach, szybko przekwita a jak przekwita to jej kwiaty siwieją, choroby też jej nie omijają z daleka. Z tego co wiem, róża dostępna jest w Rosarium, moja jest właśnie z tego źródła.

Rench napisał(a)
Aż boję sie tu zaglądać,coby nie zachorować znowu na jakąś różę
Ale First Lady.....

Oj tam, oj tam, pooglądać zawsze można

BarbaraM napisał(a)
Aniu,poproszę o jakieś propozycje róż do mnie za murek.
Jeśli można to u mnie na wątku.

Basiu, zaraz lecę

ewa004 napisał(a)
Aniu i ja cie poproszę o radę
Są różne szkoły jak obrywać przekwitnięte pąki róż ,jedna mówi że wystarczy sam paczek urwać druga że urywamy aż do momentu gdzie będzie pięć liści na gałązce i jeszcze milion innych sposobów
Jak Ty Aniu to robisz ?

Ewuś, jak robię codzienny obchód to zrywam ręką główki, jak robię konkretniejsze porządki to biorę sekator, ale staram się to robić dopiero wówczas, gdy widzę już jak wyraźnie wybiło oczko pod przekwitniętym kwiatem. Przycinanie przy gałązce z 5 listkami ma na celu przyśpieszenie ponownego kwitnienia bo ten zabieg pobudza do wzrostu śpiące oczka.
Rododendronowy ogród II. 19:51, 15 lip 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Nie będę u Alinki

Ja powiem ,że te łzy są adekwatne to mojego smutku ...
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 19:43, 15 lip 2013

Do góry
Witaj Dajanko....wieki cale mnie tu nie bylo ,ale juz jestem,droge odnalazlam Powoli nadrabiam zaleglosci,ale przyznaje sie bez bicia ze bardziej te obrazkowe niz .... Lejcie narody jak w mokre zboze Stesknilam sie za Wami,za roslinami i pieknymi ogrodami,czasem,ukradkiem zagladalam,ale czuje niedosyc ,ktory musze szybciutko zlikwidowac

Ania i róże i cała reszta :) 19:41, 15 lip 2013

Do góry
anula_wn napisał(a)
Aniu , przepięknie !!!! a fotki, które robisz są niesamowite !

Dziękuję Aneczko, cmokam :*

anax napisał(a)

Aniu, od dłuszego czasu odwiedzam twój ogród i ingdy nie mam dosyć. Róże w Twoim wydaniu to czysta poezja mam apetyt na znacznie więcej.

I oczywiście prośba o nazwę tej cudowności.
Pozdrawiam

Witaj Kochana, dziękuję Ci bardzo za komplemencik :*
Na zdjęciu widoczny Hans Gönewein Rose, młodziutki krzew jeszcze, ale już kocham jego kulki .

Olasta napisał(a)
Ta ostatnia róża jak suknia balowa wygląda, cudna
Widziałam że masz ostróżki, dobrze widziałam? Ja też posadziłam w tym roku i tak się zastanawiam, wysieją się one same czy zebrać nasiona i wysiać? Wycinasz przekwitłe kwiatostany?

Olu, ostróżki są i bylinowe i jednoroczne, które masz u siebie? Te widoczne u mnie to byliny, kwiatostany tnę po kwitnieniu, jak troszkę podeschną a karpy nie ruszam, z roku na rok się powiększa . W tym roku akurat są to mniej widowiskowe kwiatostany bo na jesień rozdzielałam kępy, żeby były w kilku miejscach w ogrodzie.
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 19:37, 15 lip 2013

Do góry
Debro witaj,zmeczona ale i szczesliwa,probuje nadrobic zaleglosci Murek cudowny,juz go koffam Pieknie sie dzieje u Ciebie ,chwile mnie nie bylo a tu takie zmiany,podziwiam Cie Pozdrawiam najserdeczniej z glebi serduszka...
Ania i róże i cała reszta :) 19:33, 15 lip 2013

Do góry
EwaG napisał(a)
Aniu, ma do Ciebie prośbę o pomoc w rozpoznaniu róży. Pytałam w swoim wątku, ale chyba tam mało kto zagląda (czemu się specjalnie nie dziwię; nie udzielam się tu zbyt intensywnie). Może wiesz co to za róża.
Pąki ma czerwone, potem kwiaty brzoskwiniowo-morelowe, z czasem przechodzące w róż. Dziwnie trwałe są.
Z góry dziękuję za chwilę uwagi i pomoc

Hm.
Ten kwiat to już troszkę przekwitnięty, ale może zerknij Ewuniu na takie odmiany jak Marie Curie, Aprikola, Rosemary Harkness.

EPODLAS napisał(a)
A ja niezmiennie podziwiam twoje zdjęcia. Bodziszek cudny. Taki słodziutki.

Dziękuję Bożenko, buziam ciepło :*

JulkAd napisał(a)
Aniu gdzie wystarczy, no powiedz mnie gdzie ?....jak wszyscy tak kochamy Twoje róże, Twoimi oczami....nie przestawaj pokazywać, bo nie każdy z nas (czyt. ja), może pozwolić sobie na taką ich ilość...terytorium nie pozwala....

....buziam serdecznie i dziękuję za porady

Julitko, moje terytorium też nie jest zbyt duże, ale co tam, pcham i upycham nogą, ile się da . W zasadzie ok. 20 krzewów już rośnie za ogrodzeniem, ale na oku .

Kindzia napisał(a)
Aniu do Ilse dokupiłam powojniki Mazowsze. Chyba teraz jednak lepiej dosadzić, jak róże jeszcze się nie ukorzeniły. Przestraszyłam się, że w przyszłym roku przy sadzeniu uszkodzę różom korzenie.

A ta podlewana Asahi jeszcze nie ruszyła...dwa miesiące w ziemi siedzi, jeden pęd ma zielony, ale nie rusza Uparta, a ja czekam

Kasiu, dopóki pęd jest zielony to jej nie odpuszczaj, może coś z tego będzie, chociaż i tak będzie słabiutka i nie wiadomo czy zimę przetrzyma.
Powojnik ładny, będzie pasował do Ilse , wzmocni tony , możesz dosadzić go teraz jak najbardziej, za rok też by się dało, tylko w odpowiedniej odległości.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:32, 15 lip 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)

Bogusiu, tak samo myślimy o daliach, chociaż wymagające są
ten rok obfituje w spotkania życzę słońca, u nas pochmurno.
Bogusiu pozdrawiam
winogrona rosną

Pokazuję M jakie już masz owoce i stwierdził, że moje wybrakowane, bo ani jednego owocu hi, hi, hi.... dowcipniś
Wsadziłam do gruntu.. jeszcze żyja.. okazy to z nich nie są bo w wodzie stały do niedawna

Wrzuć na wszelki wypadek kilka patyczków i dla mnie.... jakby jednak odmówiły współpracy
Puste pole z wysepką kwiatową 19:29, 15 lip 2013

Do góry
Eluś, piękna Twoja Anabelka, moją te gradobicia zniszczyły, ale i tak trzyma się najlepiej ze wszystkiego. A rudbekie muszę sobie posiać. Tylko nie wiem gdzie
Amisia pozdrów od mojej Amfuni i pogłaskaj ode mnie. Pa!

Też podpieram jak się da.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:24, 15 lip 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
no to ja juz mogę sobie wyobrazić!!!!
nawet próbowałam wczoraj wleź na sosnę, ale i tak był za wysoko, na około 6m, więc inne sposoby wymyślaliśmy......psa uwiązaliśmy, cała się zapieniła!

stąd zabieram trawę, zdominowała ją żurawka.......czy zostawić tak, jak jest? w środku sa 2 piwonie

]

Zostawić koniecznie, pieknie jest!
Funkie - Hosta 19:20, 15 lip 2013

Do góry
To i ja poproszę o identyfikację mojej hosty - dla ułatwienia dodam, że ma białe pachnące kwiaty - szukałam dzisiaj w necie w różnych konfiguracjach hasłowych, ale nadal nic mi nie pasuje, jak liść identyczny, to kwiaty ma fioletowe i tak w koło Macieju, szukam, a znaleźć nie mogę

najbardziej zbliżona wydaje mi się odmiana Hosta Plantaginea Grandiflora , przy czym moja ma żółtawo-limonkowe liście i przypala się na słońcu

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:10, 15 lip 2013

Do góry
Aniu,chodz do nas
Boćkowe perypetie ogrodkowe 19:04, 15 lip 2013

Do góry
Bocku , ja juz jestem a Ty gdzie znowu latasz
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 19:03, 15 lip 2013

Do góry
Dzisiaj ciężka praca u podstaw
Trawniki, przycinanie, chwasty.....

A oto moja winnica na dzisiaj

I przetaczniki, też na dzisiaj

Pozdrawiam
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 19:00, 15 lip 2013

Do góry
Gabisia napisał(a)
Rano byłam w Zielonym Centrum i choć ceny koszmarne, kupiłam co nieco.
Obiedki Szerokolistne:

Gabisiu Koffana! dzięki za cynk - od dawna szukałam obiedki i jak tylko przeczytałam u Ciebie, że jest w ZC od razu po pracy tam poleciałam
ceny to prawda niezbyt zachęcające, ale okazy ładne, dorodne, więc też wzięłam.
jeszcze raz DZIĘKI!! buziam
Ogród Sylwii od początku cz.II 19:00, 15 lip 2013

Do góry
Syla napisał(a)
sobotnie poszerzanie rabaty wrzoście na tej rabacie się kurczą (myślę czym je zastąpić) .... choć na chwilkę słońce zaświeciło .... nie czuję lata ... jest mi stanowczo za zimno

Sywlia czy to sosna varella czy inne cudo?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies