Problem polega na tym, ze chyba w ogóle żadne nie zakwitły.... albo pojedyncze sztuki z setek które sadzę... to jednoroczne jednak
Nie wiem czy exotic powtarzają bo kupuję je stale od kilku lat.. Na 50 szt potrafi zakwitnąć np 3... Ja je traktuję jak jednoroczne. Dlatego tak chętnie kupuje w Janinie i L bo przynajmniej sa tanie. W tym roku Queen z obu miejsc oryginalne, ciemnofioletowe I najgorsze gdy te 3 szt nie pasują kolorystycznie do nowych nasadzeń
To ode obejrzec moje hammeln po wczorajszym podlewaniu
Jakbyś miała pytanie o bambusy to pytaj, bo po 5 latach co nieco o nich wiem.... Aha i listki dzrewiastych w donicahc mi zmarzły w czasie przymrozkow... I teraz starsza..... To podatkowa wada dzrewiastych eksponowanym na slońcu
Niech cię ręka boska broni przed bambusami drzewiastymi, rozsadza ci donice .., moje plastikowe nawet powykrzywialy. Nie wykopiesz, nie podzielisz, piła spalinowa nie da rady... Ja Ci z całym sercem poelcam fargesia, urosna do 3 M, i nie sa ekspansywne.
Mnie tez wszystcy przestrzegali przed drzewiastymi, ale nei słuchałam... Do czasu az mi rozwaliły podjazd z kostka granitową
I tez sie zastanwiałam nigra czy aureocaulcata... Miałam 3 rodzaje...
Pytanie czy na pewno chcesz 5-6 metrowe bambusy łyse na dole. Czy idelane nie beda 3 metrowe?
Najlepsze zrodło i znakomitych cenowo bambusy to wiesz ze Hoser? Nie daj sie skusić innym , ja juz próbowałam w innych miejscach i za kazdym razem była wtopa. najlepiej zrób zdjecie, wstaw inspiracje i Hoser Ci doradzi.
Jesienia sadziłam rozplenice hammeln i na razie nie daja znaku zycia... Nie panikuje jeszcze bo inne tez lewo ruszaja u mnie.
Masz hammeln, ruszyły juz u Ciebie?
A miałam napisac ze uwielbiam roplenice i sadze je wszedzie, tylko ta wiosna u nich...
Klona wymień na klona. I mowi Ci to osoba , ktora uśmierca klony. Posadizłam rok temu dwa coby jeden zdechł i oba tę zimę przezyły... Z premedytacja nie okrywałam. Rok temu je przędziorki atakowały. Klony sa ich pożywką lepsza niz graby
Jeju ale zima nadal będziesz widziała ruderę... Nie mozna nakazać rozbiórki? Przez ta budowla stwarza zagrozenie dla ludzi. Przy silnym wietrze to mnie wyładować w Twoim ogrodzie
Uśmiałam sie z transportu Nigry Kochamy tych naszych M ale oni tacy sami nieporadni
Nigry to znakomity pomysł na zasłonięcie rudery. One szybko rosna. Na moim osiedlu jest olbrzymi chyba 5 metrowy zywopłot osłaniający posesje . Nie ma wiecej niz 8 lat , tyle ide dom.
Moje Pissardi ciete co roku ze dwa razy maja juz wysokosć chyba 3-4 M a sadziłam nisko szczepione
Będzie git!!! To znakomity pomysł na ozrsloniecie domu a w nogach mozesz im zrobić piekne nasadzenia
Tylko czy ta po lewej nie bedzie wchodzić na korone magnoli?
U mnie drewno było szlifowane, bo poprzednia farba sie utleniła i atakowały drewno grzyby. Trzeba było wszytsko porzadnie oczyścić aby na kolejne 5 lat miec spokoj.
Użyliśmy Tikurilla Valtti Opaque kolor 2690 - ona jest mocno kryjąca i zawiera akryl. Ale mozesz tez kupic Tikurilla Valtti Complet czyli lakierobejca , ale my sie baliśmy,ze ten pomarańczowy poprzeni kolor będzie przebijał. W tym wariancie też mam sprawdzone kolory (np PORO)
Tańsza jest Valtti Expert po prpstu kolor szary - nie jest z mieszalnika a co za tm idzie jest tańsza i nie odbiega kolorem od tej z mieszlanika PORo
Altanę bym nie skrobala. Nawet meble ogrodowe czasem ńie chce mi sie szlifować i maluje szarym po brązach jesli poprzednia powłoka jest zniszczona.
Wszystkow zalezy od tego ile czasu i chęci macie do odnowienia. Mozna przeciez za 3 lata znow ja odnowić. Rusztowań niestety sobie tak szybko nie postawie...
Czekam jeszcze na wyregulowanie tych duzych kul pod ambrowcami. Na razie coś sie nie moga pozbierac ale licze, ze w czerwcu je oskalpujemy. Biale tulipany skradły mi serce. To Ty mnei zainspirowałaś ta biała rabata
Bryła wyrazista, kolor odmiany od calosci otoczenia, musze wszytsko zielenia tonować. Na froncie od ulicy i tak tylko okna i żaluzje widać
Ja tez nie moge sie doczekac purpurowych róz, oj będzie sie działo. Krzaczki dają czadu a ja ich w tym roku wyjątków nie przesadzałam. Dosadziłam mnóstwo traw, szałwi i czekam na czerwiec.
Te tulipany to miały być Peach Bloosom, wiem bo zapisłam co na ktorej rabacie sadziłam! Po ubiegłorocznej wpadce z pomarańczowymi kolorami na purpurowo-bladoróżowej rabacie zapisałam gdzie, co i od kogo sadziłam.
BENEX ma czerwona kartkę , bo te ubiegłoroczne pomarańcze były tez od niego. Czekam na kwitnienie pozostałych i wystawie moja subiektywna ocenę miejsc zakupu.
Tak to berberys Bagatell. Rosnie dośc regularnie w kulki w pierwszych latach, ale moj ma juz 5 sezon i trzeba mu toszkę pomóc być bardziej regularnym
Ten ekran bluszczowy jest na gabionie i jego celem jest zaslonic boki siatki na śmietnik. Przodu niestey nie pokazę, powinnam coś zrobić z tą wnęka na kubeł ale mi sie nie chce... Zamierzam puscic ten bluszcz jeszcze na drzwi od śmietnika
Niestey moje ogrodzenie to fuszerka dziesieciolecia. Ekipa sie zmyła gdy złe zamontowała bramę, ktorej nie mozna było otworzyć...zapomnieli o spadku terenu na podjezdzie... Ale wymiana ogrodzenie nie ejst priorytetem. Musze tylko M zmobilizować do odświeżenie koloru
Dokładnie tak jak piszesz Ewo. A co do energi juz po wczorajszych szaleństwach osłabła kręgosłup boli, teraz sie regeneruje i ładuje akumulatorki, bo po weekendzie musze bajzlownik uporządkować i lrzezrzucił kompostownik (znaczy sie zgwałcić M aby to zrobił)
Zana i Asisko forum inspiruje nas do zmian na lepsze. Na poczatku miałam doła jak sie patrzyłam na ogród Danusi a teraz koncentruje sie na tym aby stwierdzić co moge przenieśc do mojego ogrodu, czym sie moge zainspirować. I nie ukrywam, ze ogród z roku na rok coraz bardziej mi sie podoba. Obserwuje, ze wszystkie ogrody z upływem czasu pięknieją na forum. Dlatego dziekuję Danusi za to , ze stworzyła taka społeczność, dzieki ktorej nam się chce. Nasza misja jest: stworzyc najpiekniejsze ogrody w Europie
Szarpią sie też, ale za chwilę zarosną młodymi liśćmi. Moj zywopłot to potwór, nie sądizlam ze urosnie taki wielki. Myslalam, ze będzie podmarzła co roku
Nie moge sobie poradzić z szerokością i odpowienim uformowaniem. Nie będę go w tym roku żałować i będe go radykalnie ciąc. Ciekawe, ze teraz w ogóle nie wymarza, mimo ze laurowisnie sa wrazliwe. Ale ja mam juz duze krzaki i rosna na zacienionej od zimowego słońca rabacie. Czas laurowisni będzie w czasie kwitnienia hortensji Incrediball
M chce pociagnąć zyopłot z laurowisni wzdłuz calosci płotu na tyłach. Ale mi juz zlikwidowali plantacje bukszpanów i laurowisni...takich duzych okazów laurowisni hodowanej w Polsce i w takich cenach juz nie znajdę. Pół płotu mam teraz z zebrinusami