Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:47, 01 maj 2016

Do góry
W oczekiwaniu na Queen pod wiśniami

i na bukszpanowej

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:46, 01 maj 2016

Do góry
Tu miała być wyłacznie mieszanka Queen of Night, Finola i Peach Bloosom... Czyli cienowoane odcienie różu i fioletu.

a jest malinowy Do głowy by mi takie eksperymenty nie przyszły

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:43, 01 maj 2016

Do góry
Thesire i Aveyron - moje tegoroczne ulubienice

Double Touch i zaczynają kwitnąć strzępiaste MAtchpoint

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:41, 01 maj 2016

Do góry
Dzisiajsze tulipany

Dla Butterfly - Blue Diamond z Queen

i z Caludią

i dla porównania Thesire i Aveyron. Z tyłu liliokształtne to chyba Burgundy
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:37, 01 maj 2016

Do góry
malkul napisał(a)

marzen prosze o zest. ktore tuplany zakwitły ci kolejny rok, lub kilka lat z rzedu

Problem polega na tym, ze chyba w ogóle żadne nie zakwitły.... albo pojedyncze sztuki z setek które sadzę... to jednoroczne jednak
Nie wiem czy exotic powtarzają bo kupuję je stale od kilku lat.. Na 50 szt potrafi zakwitnąć np 3... Ja je traktuję jak jednoroczne. Dlatego tak chętnie kupuje w Janinie i L bo przynajmniej sa tanie. W tym roku Queen z obu miejsc oryginalne, ciemnofioletowe I najgorsze gdy te 3 szt nie pasują kolorystycznie do nowych nasadzeń
Moja "przyziemna" :) pasja 10:39, 01 maj 2016

Do góry
To ode obejrzec moje hammeln po wczorajszym podlewaniu

Jakbyś miała pytanie o bambusy to pytaj, bo po 5 latach co nieco o nich wiem.... Aha i listki dzrewiastych w donicahc mi zmarzły w czasie przymrozkow... I teraz starsza..... To podatkowa wada dzrewiastych eksponowanym na slońcu
Moja "przyziemna" :) pasja 10:37, 01 maj 2016

Do góry
Jagodaa napisał(a)

Obiecuję, że przemyślę. Deseczki mają ten plus, że zawsze można je założyć i gładki, nowy tynk niczemu nie przeszkodzi. Zobaczę, jak to będzie wyglądało, gdy ściana zrobi się już jednolita.

Aktualnie mam dylemat, czy zamówić bambus o złotych, czy zielonych pędach. Takie słomkowe na szarym tle ładnie by wyglądały, tylko, że wszędzie znajduję informację, że w pełnym słońcu wybarwiają się na czerwono, a tylu bocianich nóg w donicy chyba bym nie chciała .

Bissetii kontra aureosulcata Aureocaulis.

Niech cię ręka boska broni przed bambusami drzewiastymi, rozsadza ci donice .., moje plastikowe nawet powykrzywialy. Nie wykopiesz, nie podzielisz, piła spalinowa nie da rady... Ja Ci z całym sercem poelcam fargesia, urosna do 3 M, i nie sa ekspansywne.

Mnie tez wszystcy przestrzegali przed drzewiastymi, ale nei słuchałam... Do czasu az mi rozwaliły podjazd z kostka granitową
I tez sie zastanwiałam nigra czy aureocaulcata... Miałam 3 rodzaje...

Pytanie czy na pewno chcesz 5-6 metrowe bambusy łyse na dole. Czy idelane nie beda 3 metrowe?

Najlepsze zrodło i znakomitych cenowo bambusy to wiesz ze Hoser? Nie daj sie skusić innym , ja juz próbowałam w innych miejscach i za kazdym razem była wtopa. najlepiej zrób zdjecie, wstaw inspiracje i Hoser Ci doradzi.
Moja "przyziemna" :) pasja 10:31, 01 maj 2016

Do góry
Jesienia sadziłam rozplenice hammeln i na razie nie daja znaku zycia... Nie panikuje jeszcze bo inne tez lewo ruszaja u mnie.
Masz hammeln, ruszyły juz u Ciebie?

A miałam napisac ze uwielbiam roplenice i sadze je wszedzie, tylko ta wiosna u nich...
Ogród niby nowoczesny ale... 10:28, 01 maj 2016

Do góry
Klona wymień na klona. I mowi Ci to osoba , ktora uśmierca klony. Posadizłam rok temu dwa coby jeden zdechł i oba tę zimę przezyły... Z premedytacja nie okrywałam. Rok temu je przędziorki atakowały. Klony sa ich pożywką lepsza niz graby

A tak na serio bonsai z buka to jest to!
Ogród z rzeźbą 10:24, 01 maj 2016

Do góry
Jeju ale zima nadal będziesz widziała ruderę... Nie mozna nakazać rozbiórki? Przez ta budowla stwarza zagrozenie dla ludzi. Przy silnym wietrze to mnie wyładować w Twoim ogrodzie

A widze thuje kiedys urosna
Ogród z rzeźbą 10:23, 01 maj 2016

Do góry
Zana napisał(a)
I teraz chwila prawdy, czyli miejsce gdzie je ulokowałam: tzw. rabata pod ruderą czyli rudera w całej okazałości!
Widok z tarasu:

Widok na wprost (tuje będę jeszcze dosadzać):

No i czar prysł! No właśnie takie coś mam za płotem i muszę z tym żyć! Jak żyć? Pytam się.
Dlaczego Nigry:
- bo mi się podobają
- bo chciałam drzewa, które nie urosną wysokie, od tej strony pada słońce i wysokie drzewa dawałyby zbyt dużo cienia, a cienia też ci u mnie dostatek.

Wątpliwości jakie mną targają, to czy one tam w ogóle pasują. Pociesza mnie to, że za siatką rosną jeszcze jakieś klony, które tam się dziko wysiały i jak rozwiną liście to będzie trochę bardziej w plecach zielono.

A teraz proszę o komentarze, wszelkie

Uśmiałam sie z transportu Nigry Kochamy tych naszych M ale oni tacy sami nieporadni

Nigry to znakomity pomysł na zasłonięcie rudery. One szybko rosna. Na moim osiedlu jest olbrzymi chyba 5 metrowy zywopłot osłaniający posesje . Nie ma wiecej niz 8 lat , tyle ide dom.
Moje Pissardi ciete co roku ze dwa razy maja juz wysokosć chyba 3-4 M a sadziłam nisko szczepione
Będzie git!!! To znakomity pomysł na ozrsloniecie domu a w nogach mozesz im zrobić piekne nasadzenia

Tylko czy ta po lewej nie bedzie wchodzić na korone magnoli?

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:17, 01 maj 2016

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Witaj Marzenko!
Masz śliczny ogród i elewacja tez wyszła super.Właśnie mogłabyś mi powiedzieć co to za rodzaj farby do drewna?bo potrzebuję również przemalować tylko że altanę z takiego koloru jak był u ciebie na szary.Chciałabym wiedzieć czy drewno trzeba było szlifować czy farba jednak pokryła tamten kolor?Z góry dziękuję

U mnie drewno było szlifowane, bo poprzednia farba sie utleniła i atakowały drewno grzyby. Trzeba było wszytsko porzadnie oczyścić aby na kolejne 5 lat miec spokoj.
Użyliśmy Tikurilla Valtti Opaque kolor 2690 - ona jest mocno kryjąca i zawiera akryl. Ale mozesz tez kupic Tikurilla Valtti Complet czyli lakierobejca , ale my sie baliśmy,ze ten pomarańczowy poprzeni kolor będzie przebijał. W tym wariancie też mam sprawdzone kolory (np PORO)
Tańsza jest Valtti Expert po prpstu kolor szary - nie jest z mieszalnika a co za tm idzie jest tańsza i nie odbiega kolorem od tej z mieszlanika PORo
Altanę bym nie skrobala. Nawet meble ogrodowe czasem ńie chce mi sie szlifować i maluje szarym po brązach jesli poprzednia powłoka jest zniszczona.
Wszystkow zalezy od tego ile czasu i chęci macie do odnowienia. Mozna przeciez za 3 lata znow ja odnowić. Rusztowań niestety sobie tak szybko nie postawie...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:10, 01 maj 2016

Do góry
malkul napisał(a)
przepiekne purpury jednak moje serce skradły dziś kule bukszpanowe! pięknie w tej masie, pięknei przycięte, pieknie z czosnkami, pieknei z białym tulipem, ogólnei cudne odczucia mam patrząc na to kulkowisko!

Czekam jeszcze na wyregulowanie tych duzych kul pod ambrowcami. Na razie coś sie nie moga pozbierac ale licze, ze w czerwcu je oskalpujemy. Biale tulipany skradły mi serce. To Ty mnei zainspirowałaś ta biała rabata
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:09, 01 maj 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
ogród wypucowany! jak zawsze... patrze na tulipanowe purpury .....i już czekam na róże

PS. elewacja to taki szary nie szary ...a jednak szary drewniany dla mnie lepiej wygląda ...ten poprzedni kolor był jednak za wyrazisty ...bo bryła sama w sobie jest wyrazista.

Bryła wyrazista, kolor odmiany od calosci otoczenia, musze wszytsko zielenia tonować. Na froncie od ulicy i tak tylko okna i żaluzje widać

Ja tez nie moge sie doczekac purpurowych róz, oj będzie sie działo. Krzaczki dają czadu a ja ich w tym roku wyjątków nie przesadzałam. Dosadziłam mnóstwo traw, szałwi i czekam na czerwiec.

Ps.zapowiada sie tez kwitnienie piwoni
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:05, 01 maj 2016

Do góry
oliwka napisał(a)

warto było wstac wczesnie spokój, kawusia i twój ogród
Te tulipany są oszałamiające, nawet jesli ich nie sadziłaś jak piszesz !!!! Naprawdę można je oglądać i oglądać.

Ostatnio pokazaywałam twój wątek koleżance, która stwierdziła, że to niemożliwe, zeby mieć taki zadbany ogród i pracowac zawodowo 10 minut ją przekonywałam, że to nie firma robi u Ciebie

Dopier teraz przyuważyłam, ze masz berberysa (o ile to on) w kulki przyciętego bardzo ładnie to wygląda.
I jeszcze przy bramie masz taki panel "bluszczowy", wcześniej na to nie zwróciłam uwagi,spodobał mi sie ten pomysł. A masz jakies zdjecie en face ???

Te tulipany to miały być Peach Bloosom, wiem bo zapisłam co na ktorej rabacie sadziłam! Po ubiegłorocznej wpadce z pomarańczowymi kolorami na purpurowo-bladoróżowej rabacie zapisałam gdzie, co i od kogo sadziłam.
BENEX ma czerwona kartkę , bo te ubiegłoroczne pomarańcze były tez od niego. Czekam na kwitnienie pozostałych i wystawie moja subiektywna ocenę miejsc zakupu.

Tak to berberys Bagatell. Rosnie dośc regularnie w kulki w pierwszych latach, ale moj ma juz 5 sezon i trzeba mu toszkę pomóc być bardziej regularnym
Ten ekran bluszczowy jest na gabionie i jego celem jest zaslonic boki siatki na śmietnik. Przodu niestey nie pokazę, powinnam coś zrobić z tą wnęka na kubeł ale mi sie nie chce... Zamierzam puscic ten bluszcz jeszcze na drzwi od śmietnika

Niestey moje ogrodzenie to fuszerka dziesieciolecia. Ekipa sie zmyła gdy złe zamontowała bramę, ktorej nie mozna było otworzyć...zapomnieli o spadku terenu na podjezdzie... Ale wymiana ogrodzenie nie ejst priorytetem. Musze tylko M zmobilizować do odświeżenie koloru
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:59, 01 maj 2016

Do góry
Kuba napisał(a)

nieeee raczej pomyśl że Ty też tak możesz mieć że ten ogród istnieje nie tylko na zdjęciach, tworzy go Osoba z krwi i kości (tak mi się wydaje) tylko tej energii Madżenka ma podejrzanie dużo

jak zwykle piękne zdjęcia Mażenko

Dokładnie tak jak piszesz Ewo. A co do energi juz po wczorajszych szaleństwach osłabła kręgosłup boli, teraz sie regeneruje i ładuje akumulatorki, bo po weekendzie musze bajzlownik uporządkować i lrzezrzucił kompostownik (znaczy sie zgwałcić M aby to zrobił)
Zana i Asisko forum inspiruje nas do zmian na lepsze. Na poczatku miałam doła jak sie patrzyłam na ogród Danusi a teraz koncentruje sie na tym aby stwierdzić co moge przenieśc do mojego ogrodu, czym sie moge zainspirować. I nie ukrywam, ze ogród z roku na rok coraz bardziej mi sie podoba. Obserwuje, ze wszystkie ogrody z upływem czasu pięknieją na forum. Dlatego dziekuję Danusi za to , ze stworzyła taka społeczność, dzieki ktorej nam się chce. Nasza misja jest: stworzyc najpiekniejsze ogrody w Europie
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:54, 01 maj 2016

Do góry
Marta napisał(a)
Jest pięknie! Bukszpany równiutko przycięte, lubię u Ciebie te gromadki kul.. część moich też było dzisiaj u fryzjera i śliwie wiśniowej przy okazji się dostało

Mam nadaieje ciachnąć wiśnie za tydzien. Niech sie zageszczają
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:45, 01 maj 2016

Do góry
inag napisał(a)

U mnie to samo. Na wysokość mają jeszcze rosnąć baaaaaaardzo ale w szerz już stop.
I liście się nie szarpią u Ciebie przy takim cięciu?

Szarpią sie też, ale za chwilę zarosną młodymi liśćmi. Moj zywopłot to potwór, nie sądizlam ze urosnie taki wielki. Myslalam, ze będzie podmarzła co roku
Nie moge sobie poradzić z szerokością i odpowienim uformowaniem. Nie będę go w tym roku żałować i będe go radykalnie ciąc. Ciekawe, ze teraz w ogóle nie wymarza, mimo ze laurowisnie sa wrazliwe. Ale ja mam juz duze krzaki i rosna na zacienionej od zimowego słońca rabacie. Czas laurowisni będzie w czasie kwitnienia hortensji Incrediball
M chce pociagnąć zyopłot z laurowisni wzdłuz calosci płotu na tyłach. Ale mi juz zlikwidowali plantacje bukszpanów i laurowisni...takich duzych okazów laurowisni hodowanej w Polsce i w takich cenach juz nie znajdę. Pół płotu mam teraz z zebrinusami
Tu ma być ogród :) 08:52, 01 maj 2016

Do góry
Piękne przedplocie dopełnia całość ogrodu. Pokazesz wiecej zdjęć ogrodu?
Masz idelany kolor tynku, pamietasz moze jaki to? Bo musze moja sciane wodna przemalować na ciemniejszy.... Wczoraj jej nie mogłam doczyścić karcherem
Ogród niby nowoczesny ale... 08:45, 01 maj 2016

Do góry
Madzia to ja czekam na fotki drzewek owocowych. Będzie pieknie
Kiedy postawicie domek letniskowy?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies