Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:23, 07 sie 2013

Do góry
Jestem w tym roku zachwycony tym liliowcem najlepsze jest to, że kupowałem go w ślepo za całe 4zł 2 lata temu

Piękna lilia Papilio

Ogrodnik Mimo Woli cd 08:22, 07 sie 2013

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)
No nic,rozplenice mus kupić,bo podoba mi się
Aniu...która odmiana najlepsza?

Ta moudry jest niska..... i ładna, tylko taka z kłosami na ok. 70-80cm.
Ja najbardziej lubię te moje rozplenice bez nazwy..... chyba najzwyklejsze.... bezproblemowe... i jesienią piękne i wielkie

Moje poletko 08:21, 07 sie 2013

Do góry
jotka napisał(a)
Przesyłam trochę wilgoci i chłodniejszego powietrza Padało wczoraj i w nocy - roślinki się napiły i lżej oddychać

i trochę wiatru od morza

Oj jaki pienkny

Wiatr od morza!! Hmmm -marzenie
U nas powietrze stoi w miejscu
zapowiada sie kolejny dzień bez chmurki
Pozdrawiam Jou
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:12, 07 sie 2013

Do góry
jotka napisał(a)
Truskawki i wrzosy? coś mi tu nie gra

Jola, to truskawki całoroczne.... owocują aż do przymrozków...

Obwąchałam dziś wszystkie jeżówki..... część delikatnie pachnie.. miodem....
Pluskwiak też obwąchuje.... te żółte pachną

Ogrodnik Mimo Woli cd 08:08, 07 sie 2013

Do góry
bociek napisał(a)
U Ciebie juz kocki na calego, moje piorkowki dopiero powolutku ruszaja
Pomodorro rewelka, jeden dla calej rodziny Jak Ty to robisz...
Anuska, jutro u Ciebie zapowiadaja sakramencki upal U nas zreszta tez. Podlewamy codziennie wieczorem, ale to ciagle za malo
Sciskam wieczorowa pora

Zwykłe rozplenice kocków jeszcze wogle nie mają I dobrze, bo ja nie chcę jeszcze jesieni Latem sie nie nacieszyłam...

Tylko ta malutka Moudry ma szczoteczki...

I Hohla cś tam też ma kłosy.... pierwszy raz...

Ogrodnik Mimo Woli cd 08:06, 07 sie 2013

Do góry
Upał nadal..... mam też niedoczas.... odpozdrawiam zaglądajacym..
Zapraszam na truskawki

Zaczynają kwitnąć wrzosy... pomimo upałów zalatuje mi to jesienią

Moje poletko 07:44, 07 sie 2013

Do góry
Przesyłam trochę wilgoci i chłodniejszego powietrza Padało wczoraj i w nocy - roślinki się napiły i lżej oddychać

i trochę wiatru od morza

ogrodoweimpresjejolki 07:13, 07 sie 2013

Do góry
Całą noc lało, podlane na maksa i powietrze znośniejsze Dzisiaj ma być tak samo. Byle na sobotę się wypogodziło. Roślinki odżyły

Boćkowe perypetie ogrodkowe 07:09, 07 sie 2013

Do góry
bociek napisał(a)
Cieplo i bezchmurne niebo. Razem z pszczolkami zycze milego dnia

Ale się porobiło - Bociek tak samo pracowity jak pszczółki Trzeba będzie powiedzenie zmienić na pracowity jak ...

Ślicznie u Ciebie okiem gościa, ale Ty sama wiesz co Cię uwiera i musisz to zmienić .... skąd ja to znam
Trochę różu w bieli nie zaszkodzi
Boćkowe perypetie ogrodkowe 07:02, 07 sie 2013

Do góry
Cieplo i bezchmurne niebo. Razem z pszczolkami zycze milego dnia

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 07:01, 07 sie 2013

Do góry
Poproszę o pomysły na okiełznanie zastanego lasu na środku działki. Są to dosyć duże okazy, a działka mała. Nie chcę się ich pozbywać całkiem, ewentualnie może mniejsze ( ok. 2 metrowe) przesadzić, ale się boję, że je stracę.

Z czym zasadzić tuje?? 05:49, 07 sie 2013

Do góry
Wszystko zależy od tego jak przed żywopłotem będzie ogród wyglądał w przyszłości. Na przemian raczej nie sadź, bo stworzy się mieszanka kolorów i przed nimi będzie ciężko coś zakomponować.

Raczej albo poszczególne boki ogrodzenia róznymi roślinami, ale sadzonymi po kolei tym samym. Albo fragmentami.

Duży ogród - młodego ogrodnika 05:33, 07 sie 2013

Do góry
Kamyk napisał(a)

- czy jak zasieję trawę, to chwasty nie wyrosną szybciej od trawy?

- jak pozbyć się ewentualnie tych roślinek, Ja oczywiscie po skoszeniu używam Randapu, po tym jest efekt bo wszystku usycha, ale pewnie zaszkodzi trawie, jakie Wy macie na to propozycję.

Czyli wybranie starych traw i korzeni które powodują ze w innych miejscach wyrastają krzaki.....'
więc mam z co robić i zastanawiam się czy na całej długości nie położyć agrowłkninę 1mx60m aby z żołędzi które spadną nie wyrastały młode drzewka?

- czy jak będe pisał o wycinkę napisać ze chcę posadzić thuje na całej długości siatki oraz to, że będę chciał posadzić w ciągu 5 lat nowe drzewa iglaste na działce ale nie w tym samym miejscu.
Czy otrzymam zgodę czy raczej inaczej do tego powinienem podjeść.
Zapewne po wysłaniu takiego pisma będę spodziewał się wizyty z ochrony środowiska, który skontroluje to co zostało dokonane? Mam nadzieję że żadnych kar nie będę musiał płacić?

Pod Thuje położyłem agrowłókninę i zastanawiam się nad kupnem kory

Czy cena zalezna jest od pory roku czy raczej jest stała?
Czy ktoś już kupował korę i jaką płacił cenę?
I jeszcze jedno pytanie mimo panujących wysokich temperatur pod thuje zaczęła przychodzić nornica, jak bo poczuła ze jest tam wilgotno. czy można się jej pozbyć czy raczej nie jest tak łatwo.

W tym roku planuję jeszcze podciąć drzewa od strony sąsiada jednego jak i z Tyłu domu
gdzie za siatką rośnie las więc i z liśćmi będzie jesienią zabawa. ale nie wszystko w jeden rok.

Witaj, postaram się wyjaśnić wątpliwości i odpowiedzieć na pytania.

- sianie trawnika, na pewno wyrosną chwasty, chyba że wcześnie zugorujesz teren przed wysiewem trawnika. Możesz zastosować herbicyd i odczekać, a potem siać. Więcej wskazówek poszukaj w naszym wątku o wysiewie trawnika, są tam poruszane te tematy

https://www.ogrodowisko.pl/watek/526-zakladanie-trawnika-z-siewu

oraz artykuł https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku

- roślinek niepożądanych pozbywasz się mechanicznie poprzez ich radykalne usuwanie z korzeniami, można użyć ciężkiego sprzętu typu koparka potem jakiś ciągnik z broną rotacyjną. Przekopywanie.

Albo herbicyd, czyli chemicznie. Trawnik trzeba osłonić, żeby na niego nie prysnęło no i nie depcz butami zamoczonymi w herbicydzie, bo ślady stóp wypali

- Nie kładz na rabaty maty p. chwastom. Ona szkodzi roślinom.

Popatrz na to to zobaczysz co zgotujesz swojemu ogrodowi

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

a tu jak odchwaszczać prawidłowo https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/294-jak-pozbyc-sie-chwastow-w-ogrodzie

- odnośnie karczowania drzew samowolna wycinka może skutkować poważnymi karami. Jeśli coś wyciąłeś, a było zaewidencjonowane - możesz mieć kłopoty. Mam nadzieję, że starych drzew nie usuwałeś a tylko jakieś cienkie siewki. Lepiej wystąp o zgodę na usuwanie drzew.

- podkrzesanie drzew od dołu da Ci dodatkowe miejsce na obsadzenie rabat. No i da światło, potrzebne roślinom.

No i jeszcze wypowiem się na temat kształtu ogrodu. Jest długi więc korzystnie byłoby go podzielić na "pokoje" - takie sektory, aby nie był widoczny od początku do końca, Każdy sektor mógłby być w innym stylu lub innej kolorotyce
Pozdrawiam i życzę wytrwałości

Ogród w Tarnowie 23:29, 06 sie 2013

Do góry
Upalne słońce zmieniło kolor cordyliny

a citronellki zasłoniłem przed słońcem

i ciekawostka, kwitnie ponownie jeden rh, szkoda bo może nie zakwitnąć na wiosnę

i pomimo upałów rośliny jakoś sobie radzą

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 23:21, 06 sie 2013

Do góry

vanilki są fajne , jest taki moment w ich kwitnieniu że na krzaczku są trzy kolory: biały, różowy , i bordowy. Moja vanilka już częś ć kwiatów zaczyna mieć różowych .

Zakupy poczyniłaś zacne
Ogród w Tarnowie 23:15, 06 sie 2013

Do góry
Pierwsze kwiaty datury

a Agapant ma mało kwiatów tym razem...

Zapraszam do mojego ugoru na Podlasiu - sierpień 2013 23:09, 06 sie 2013

Do góry
Megi napisał(a)
Aniu, niestety ja się muszę wypisać z listy, bo okazało się, że czasowo nie dam rady zrobić sobie wycieczki, nad czym ubolewam, bo bardzo chciałam przyjechać

tym samym życzę Wam udanego spotkania i z góry proszę o dużo zdjęć ściskam
buuuuu no pacz a tak się cieszyłam, że jednak Cię poznam...
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:00, 06 sie 2013

Do góry
asc napisał(a)

cud, miód i orzeszki a makro pomidorro godny też zachwytu... Pozdrowionka
Wszystko o czym ... Marzysz 22:53, 06 sie 2013

Do góry
każdy szuka odrobinę cienia

takie nietypowe pelargonie kupilam z wyprzedaży, były nędzne, ale ruszyły

Wszystko o czym ... Marzysz 22:48, 06 sie 2013

Do góry
Uff, jak gorąco nic się nie da robić w ogrodzie, nawet leżenie męczy
Codziennie podlewam, a zobaczcie jak wygląda trwnik, masakra do tego jeszcze kret ryje, jak wściekły

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies