Ta moudry jest niska..... i ładna, tylko taka z kłosami na ok. 70-80cm.
Ja najbardziej lubię te moje rozplenice bez nazwy..... chyba najzwyklejsze.... bezproblemowe... i jesienią piękne i wielkie
Poproszę o pomysły na okiełznanie zastanego lasu na środku działki. Są to dosyć duże okazy, a działka mała. Nie chcę się ich pozbywać całkiem, ewentualnie może mniejsze ( ok. 2 metrowe) przesadzić, ale się boję, że je stracę.
Wszystko zależy od tego jak przed żywopłotem będzie ogród wyglądał w przyszłości. Na przemian raczej nie sadź, bo stworzy się mieszanka kolorów i przed nimi będzie ciężko coś zakomponować.
Raczej albo poszczególne boki ogrodzenia róznymi roślinami, ale sadzonymi po kolei tym samym. Albo fragmentami.
Witaj, postaram się wyjaśnić wątpliwości i odpowiedzieć na pytania.
- sianie trawnika, na pewno wyrosną chwasty, chyba że wcześnie zugorujesz teren przed wysiewem trawnika. Możesz zastosować herbicyd i odczekać, a potem siać. Więcej wskazówek poszukaj w naszym wątku o wysiewie trawnika, są tam poruszane te tematy
- roślinek niepożądanych pozbywasz się mechanicznie poprzez ich radykalne usuwanie z korzeniami, można użyć ciężkiego sprzętu typu koparka potem jakiś ciągnik z broną rotacyjną. Przekopywanie.
Albo herbicyd, czyli chemicznie. Trawnik trzeba osłonić, żeby na niego nie prysnęło no i nie depcz butami zamoczonymi w herbicydzie, bo ślady stóp wypali
- Nie kładz na rabaty maty p. chwastom. Ona szkodzi roślinom.
Popatrz na to to zobaczysz co zgotujesz swojemu ogrodowi
- odnośnie karczowania drzew samowolna wycinka może skutkować poważnymi karami. Jeśli coś wyciąłeś, a było zaewidencjonowane - możesz mieć kłopoty. Mam nadzieję, że starych drzew nie usuwałeś a tylko jakieś cienkie siewki. Lepiej wystąp o zgodę na usuwanie drzew.
- podkrzesanie drzew od dołu da Ci dodatkowe miejsce na obsadzenie rabat. No i da światło, potrzebne roślinom.
No i jeszcze wypowiem się na temat kształtu ogrodu. Jest długi więc korzystnie byłoby go podzielić na "pokoje" - takie sektory, aby nie był widoczny od początku do końca, Każdy sektor mógłby być w innym stylu lub innej kolorotyce
Pozdrawiam i życzę wytrwałości
vanilki są fajne , jest taki moment w ich kwitnieniu że na krzaczku są trzy kolory: biały, różowy , i bordowy. Moja vanilka już częś ć kwiatów zaczyna mieć różowych .
Uff, jak gorąco nic się nie da robić w ogrodzie, nawet leżenie męczy
Codziennie podlewam, a zobaczcie jak wygląda trwnik, masakra do tego jeszcze kret ryje, jak wściekły