Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "malkul"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:36, 12 paź 2016

Do góry
malkul napisał(a)
to hortensja polar bear takie ma duzy kwiat a rączka to moja

Ooo. Nad tą odmianą też się zastanawiałam. A ona ma jakieś większe kwiaty niż inne odmiany? Obserwujesz coś takiego?
Ogród z łezką II 09:32, 12 paź 2016

Do góry
HanaK napisał(a)
Cześć, trafiłam z ogrodu Gosi (malkul), zauważyłam wzmiankę o pieleniu skarpy (ja mam 2). Wędruję po stronach i podziwiam trawy, symetrię. Pięknie u Ciebie, popatrzę sobie na Twoje zebrinusy, u mnie na razie takie mini kępki, posadzone w sierpniu, możesz mi powiedzieć sadziłaś Twoje ?

Zebrinusy są chyba z czerwca 2013...tak jak Morning Lighty. Pamiętam, że bardzo malutkie sadzonki były. Trawy szybko rosną Na przyszłą wiosnę muszę Zebrinusy podzielić, już się duża kępa z nich zrobiła.

Symetria...tak, lubię ją
Ogród nowoczesny w pradolinie Warty 23:19, 11 paź 2016

Do góry
Gosiu, dziękuję za pamięć
malkul napisał(a)
cześć kochana
przeklejam dla ciebie
LAWENDA

tu wklejam z moich notatem cudze wypowiedzi:
TOSZKA:Z praktyki kilkuletniej wyjaśnię co i jak i dlaczego.

Pierwsze ciecie, wiosenne uzależnić trzeba od pogody - czasami to koniec marca, czasami dopiero druga połowa kwietnia. Zależy od temperatury i od tego czy lawenda ruszyła. Ja swoje tnę dość drastycznie w półkule.
Termin i sposób drugiego ciecia zależy od tego co chcesz uzyskać. Jeśli chcesz mieć obfite drugie kwitnienie to tniesz w drugiej połowie lipca. Ale na zimę zostaną ci "wiechcie", które wiosna trzeba będzie drastycznie ciąć. W tej opcji trudno utrzymać ładny, zwarty kopulasty pokrój. Jeśli zostawisz kwiatostany to jest szansa, ze się wysieją wiosną (siewki widać w maju).
Opcja elegancka polega na tym, ze w połowie sierpnia drastycznie tniesz w półkulę. Przy ładnej pogodzie zdarza się ponowne, pojedyncze kwitnienie. W tym systemie łatwiej utrzymać zwarty pokrój.
Jeśli zależy mi na siewkach to tylko tnę wiosną i absolutnie nie grzebię w ziemi wokół aż do drugiej połowy maja. Lepiej przesadzić małe siewki. Lepiej sie przyjmują i szybko startują w spore krzaczki.
U mnie lawenda sieje sie jak chwast
MAGNOLIA: babko strzygę teraz i jeszcze w połowie sierpnia- tak mniej więcej- kiedy większośc kwiatów lawendy jest przekwitnięta. Wtedy ne zostawiam już żadnych swieżych kwiatów, nawet jak są pojedyncze- jak tnę to całość.

“Przycinaj lawendę dwa razy w roku – latem po kwitnieniu i wczesną wiosną/późną zimą zanim zacznie rosnąć” Wydawało mi się, że zasadę rozumiem – wiosną przycinamy dosyć mocno, aby lawenda nie wylegała, a latem przycinamy zaschnięte pędy kwiatowe
Wniosek z tego taki, że lawendę trzeba przycinać w kulkę, aby nowe pędy rosnące ze wszystkich stron obsypały krzew kwiatami. A na farmach lawendowych wiedzą co robią, bo przecież im mają więcej kwiatów, tym lepsze zbiory i życie lepsze. .
Rzeczywiście jest przycinana w półkulę – pierwsze cięcie najwyższych pędów jest dosyć długie, bo na wysokości ok. 25-30 cm, boczne pędy są przycinane krócej. A dopiero potem kolejne cięcia są robione na krótszych 2-3 centymetrowych odcinkach.
Kluczem do sukcesu jest lekkie przycięcie wszystkich pędów latem po kwitnieniu, które pozwala na to, aby jeszcze latem lawenda wypuściła więcej nowych pędów, które nie tylko zakwitną 2 raz jesienią, ale ponownie przycięte na wiosnę dadzą więcej pędów kwiatowych. Latem przycinaj tylko koniuszki pędów, aby pęd nie rósł na długość, tylko wypuszczał nowe pędy z pączków bocznych. Przycinając nadawaj półkulisty kształt, aby doświetlić cały krzew ze wszystkich stron i aby nowe pędy rosły na wszystkie możliwe strony.

- moje cięcie
róznie cięłam tak:
10.04.2015
25/07/2014
15.08.2015
15.08.2016
zawsze tnę w poduchę ładną
w tym roku ciął mój mąż
Ogród Marty 22:38, 11 paź 2016

Do góry
malkul napisał(a)

o Matulu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jak ty tniesz ze masz takie piętrowe te kwiecie?
coś neisamowitego

Jak tnę? właśnie tak jak powiedziałaś- piętrowo też minie zachwycają, dzięki
Ogród z łezką II 21:48, 11 paź 2016

Do góry
Cześć, trafiłam z ogrodu Gosi (malkul), zauważyłam wzmiankę o pieleniu skarpy (ja mam 2). Wędruję po stronach i podziwiam trawy, symetrię. Pięknie u Ciebie, popatrzę sobie na Twoje zebrinusy, u mnie na razie takie mini kępki, posadzone w sierpniu, możesz mi powiedzieć sadziłaś Twoje ?

Kindzia napisał(a)
Zebrinus rozwinął swe kwiaty Malepartusy już na swoim miejscu. Mam nadzieję, że spełnią swoją rolę zasłaniającą widok zza furtki na taras...

Hortki jeszcze ładne

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:45, 11 paź 2016

Do góry
malkul napisał(a)
podgladam w ukryciu

w ukryciu?
W Kruklandii 21:15, 11 paź 2016

Do góry
malkul napisał(a)
ślicznie u ciebie wszystko pieknei przeplecione trawkami

Teraz już nie tak ślicznie
Miałam dzisiaj mieć wolne od południa i porobić nowe foty....a zjechałam do domu przed dwudziestą
W ogrodzie Lorki za zakrętem 20:32, 11 paź 2016

Do góry
malkul napisał(a)

okrpone są takie stare sosny, ale widze że juz po krzyku

po krzyku fajnie ,że zajrzałaś..zaniedbałam troche ogrodowisko
Moja codzienność - ogród Oli 19:46, 11 paź 2016

Do góry
malkul napisał(a)
ola ja juz stoją u ciebie z wywieszonym jęzorem na zdjęcia, takam stęskniona

Gosiu pogoda fatalna na zdjęcia, na okrągło pada i okropnie zimno nawet wychodzić się nie chce... do tego w domu remont i czasu brak. W przyszłym tygodniu ma być lepiej to postaram się coś wrzucić
Ogród z łezką II 18:24, 11 paź 2016

Do góry
malkul napisał(a)

fantastycznie wyglądają

Fajne cały czas, nie?
Tu ma być ogród :) 17:19, 11 paź 2016

Do góry
malkul napisał(a)
te trawki z lasu wygladają nieziemsko, porposze tez linka do hemoglobiny

zaraz wyślę.
Trawki mam od początku lata i zdążyły już ładnie urosnąć.
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 15:49, 11 paź 2016

Do góry
malkul napisał(a)

to jest juz decyzja?

Gosia po cichutku spróbuję zaryzykować na jednej rabacie czosnki purple sensation z pomarańczowymi tulipanami ... jak wyjdzie w przyszym roku powtórzę to zestawienie jeszcze gdzieś jak nie wyjdzie nie będę żałować, że nie spróbowałam
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:09, 11 paź 2016

Do góry
malkul napisał(a)
LAWENDA

tu wklejam z moich notatem cudze wypowiedzi:
TOSZKA:Z praktyki kilkuletniej wyjaśnię co i jak i dlaczego.

Pierwsze ciecie, wiosenne uzależnić trzeba od pogody - czasami to koniec marca, czasami dopiero druga połowa kwietnia. Zależy od temperatury i od tego czy lawenda ruszyła. Ja swoje tnę dość drastycznie w półkule.
Termin i sposób drugiego ciecia zależy od tego co chcesz uzyskać. Jeśli chcesz mieć obfite drugie kwitnienie to tniesz w drugiej połowie lipca. Ale na zimę zostaną ci "wiechcie", które wiosna trzeba będzie drastycznie ciąć. W tej opcji trudno utrzymać ładny, zwarty kopulasty pokrój. Jeśli zostawisz kwiatostany to jest szansa, ze się wysieją wiosną (siewki widać w maju).
Opcja elegancka polega na tym, ze w połowie sierpnia drastycznie tniesz w półkulę. Przy ładnej pogodzie zdarza się ponowne, pojedyncze kwitnienie. W tym systemie łatwiej utrzymać zwarty pokrój.
Jeśli zależy mi na siewkach to tylko tnę wiosną i absolutnie nie grzebię w ziemi wokół aż do drugiej połowy maja. Lepiej przesadzić małe siewki. Lepiej sie przyjmują i szybko startują w spore krzaczki.
U mnie lawenda sieje sie jak chwast
MAGNOLIA: babko strzygę teraz i jeszcze w połowie sierpnia- tak mniej więcej- kiedy większośc kwiatów lawendy jest przekwitnięta. Wtedy ne zostawiam już żadnych swieżych kwiatów, nawet jak są pojedyncze- jak tnę to całość.

“Przycinaj lawendę dwa razy w roku – latem po kwitnieniu i wczesną wiosną/późną zimą zanim zacznie rosnąć” Wydawało mi się, że zasadę rozumiem – wiosną przycinamy dosyć mocno, aby lawenda nie wylegała, a latem przycinamy zaschnięte pędy kwiatowe
Wniosek z tego taki, że lawendę trzeba przycinać w kulkę, aby nowe pędy rosnące ze wszystkich stron obsypały krzew kwiatami. A na farmach lawendowych wiedzą co robią, bo przecież im mają więcej kwiatów, tym lepsze zbiory i życie lepsze. .
Rzeczywiście jest przycinana w półkulę – pierwsze cięcie najwyższych pędów jest dosyć długie, bo na wysokości ok. 25-30 cm, boczne pędy są przycinane krócej. A dopiero potem kolejne cięcia są robione na krótszych 2-3 centymetrowych odcinkach.
Kluczem do sukcesu jest lekkie przycięcie wszystkich pędów latem po kwitnieniu, które pozwala na to, aby jeszcze latem lawenda wypuściła więcej nowych pędów, które nie tylko zakwitną 2 raz jesienią, ale ponownie przycięte na wiosnę dadzą więcej pędów kwiatowych. Latem przycinaj tylko koniuszki pędów, aby pęd nie rósł na długość, tylko wypuszczał nowe pędy z pączków bocznych. Przycinając nadawaj półkulisty kształt, aby doświetlić cały krzew ze wszystkich stron i aby nowe pędy rosły na wszystkie możliwe strony.

- moje cięcie
róznie cięłam tak:
10.04.2015
25/07/2014
15.08.2015
15.08.2016
zawsze tnę w poduchę ładną
w tym roku ciął mój mąż
d

Dziekuje za wyjasnienia. Czyli jak ja latem nie obcielam bo caly czas kwitla i szkoda bylo to teraz juz lepiej nie ruszac niech przez zime taki wiechec pozostanie a wiosna ciecie mocne.
Elinkowy ogród 14:14, 11 paź 2016

Do góry
Och dziewczyny , nie ulatwiacie mi. Szefowa ma racje rzeczywiscie poniewaz sama nie czuje sie na silach komponowac zwlaszcza kolorow, ( w domu to samo jakie kolor zaslon do jakiego koloru scian itp....) wiec bezpieczniej bylo skopiowac sprawdzone ogrodowiskowe rozwiazanie , ciemana zielen szmaragdow rozjasniona biela derenia elegantissima i kropla bordo w postaci Nigry a tak klops

Danusi latwo mowic zeby ciemne zielenie i mocne kolory kwiatow ladnie wygladaly , ale Ty Danusiu juz widzisz oczami swojej wyobrazni ta ciemna zielen przed tujami, a ja , jedyne co mi przychodzi to bukszpanowy lub cisowy obwodko- ekranik ....

Ale dzieki za burze mozgow, wlasnie Malkul , Macadamia moze Wy podrzucicie jakies pomysly na rosliny przed żółtkami )
Ogród z pergolą 14:04, 11 paź 2016

Do góry
kasia_w napisał(a)
Ania musisz to obejrzeć
https://www.youtube.com/watch?v=2NEWkpcu4kA
ścieżka!!!

Kasia obejrzałam
no my to chyba po jednych pieniądzach jesteśmy, też mi takie cos w głowie świtało. nawet proponowałam to Reni jako sciezke do wgłebnika tylko ja to w głowie sobie wyobraziłam a Ty znalazłaś fajna jest, inna, nie typowa. podoba mi się musi M to obejrzeć bo jemu sie ta u malkul bardzo podoba
Ogród Ani :) 12:59, 11 paź 2016

Do góry
iwka napisał(a)
psie raczej nie tak mi się wydaje

och ty
Dla odmiany czas na zmiany... 12:59, 11 paź 2016

Do góry
wiary nie dam
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 12:59, 11 paź 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

Ale to jak stanie pod zamkniętą cukiernią-niby fajnie,ale człowiek głodny

hahahahaha
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies