Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

pestka56 15:58, 11 paź 2016

U mnie to samo z lawendą. Wyjątkowo jej rok służył.

Czyli co, nawet tych przekwitniętych nie wycinać?
Elinka 18:02, 11 paź 2016

mmm84 napisał(a)
O nie mogę, ależ pięknie trafiłam szukając odmian borówki i zostaje, bo piękny ogród. Musze poczytać trochę Twojego wątku. Widzę, że już dawno szukałam borówki amerykańskiej. Zdradzisz na jaką się zdecydowałas, z której jesteś zadowolona, jakie jeszcze masz owoce w ogrodzie? Co polecasz? Ja myślę jeszcze o malinie i jezynie.

Pozdrawiam deszczowo niestety

Polecam borowke Patriot . Pamietaj ze musisz dac kwasnej ziemi i sadzic do najmniej 2 krzaki zeby byly zapylaczami

Maliny must have
Jezyne trzeba lubic smak, jak wsadzisz pilnuj bo w jednym sezonie 3-4 m dlugosci pedy rosna
bleebla 18:27, 11 paź 2016

A pamiętasz jak Ci się podobał eukaliptus u Justyny

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1017-wersja-mini-mini?page=208
Kindzia 19:10, 11 paź 2016

To ja się wyłamię...czekam na zimę, nie dlatego, że lubię jakoś szczególnie...ale od ogrodu odpocząć chcę. Może mnie przestanie męczyć, że skarpa do plewienia, a mokro, zimno i nie bardzo się da
Malgosik 09:36, 12 paź 2016

malkul napisał(a)
to hortensja polar bear takie ma duzy kwiat a rączka to moja

Ooo. Nad tą odmianą też się zastanawiałam. A ona ma jakieś większe kwiaty niż inne odmiany? Obserwujesz coś takiego?
mmm84 10:07, 12 paź 2016

magnolia napisał(a)

Jak będziesz miała ich kilka, to wybierz kilka odmian- z grupy wczesnych, średnich i późnych. |Wtedy okres owocowania jest długi. Każdą odmianą sprawdź pod kątem przemarzania, bo sa różnice.
Polecam Brygittę, Patriot, odmiany z Blue w nawzwie, Nelson jest bardzo słodki, ale u mnie nie chce rosnąć i chyba potrafi podmarznąć z tego co pamiętam

Dziękuję Magnolio,take będę mieć kilka wiec Twoja rada bardzo cenna. Przeczytałam trochę wątku i znalazłam tez zdjęcia Twojego ogrodu pięknie masz, obie macie pięknie dziewczyny

A powiedzcie, bo widzę ze u Gosi jest i miskant gracek i trzcinnik kf. Chciałam taki posadzić w 4 skrzynia warzywnych, bo są one w samej granicy działki. Chce się odgrodzic od sąsiadów, a wcześniej miałam posadzić tam maliny. Teraz doczytałam ze one strasznie ekspansyw e są więc wymyśliłam wysoka trawę i myślę bardziej nad tym kf. Który jest mniej przeswitujacu, wcześniej robi się wysoki, się nie poklada, ktory jest wyższy?
mmm84 10:08, 12 paź 2016

Elinka napisał(a)

Polecam borowke Patriot . Pamietaj ze musisz dac kwasnej ziemi i sadzic do najmniej 2 krzaki zeby byly zapylaczami

Maliny must have
Jezyne trzeba lubic smak, jak wsadzisz pilnuj bo w jednym sezonie 3-4 m dlugosci pedy rosna

Dzięki Elinko, z tą jazyna się zastanowię jeszcze. Patriot jest na liście do kupienia.
Elinka 10:21, 12 paź 2016

Ciesze sie ze i ja moge cos podpowiedziec a nie Tylko czerpac z Waszych podpowiedzi, a wlasnie mam nowy problem na moim watku, moze zerkniesz.

Co do borowki patriot naprawde jest ok, duzo osob ja polecalo, ja mialam pierwszy sezon patriot i chandler. Patriot obsypana owocami a tamta tylko pare.

Co do jezyny to zalezy czy lubicie ja pamietam z dziecinstwa smak dzkiej lesnej jezyny zbieranej na miedzach w czasie wykopkow ziemniakow/ kartofli i dlatego wsadzilam w tamtym roku na jesien i w tym czyli juz w pelnym jej pierwszym sazonie miala bardzo duzo owocow jak na jeden krzaczek a te pedy trzeba skrocic do 2-3 m i chyba da sie przezycz wiec jak lubisz smak , sadz jak nie bardzo a miejsce masz ograniczone to lepiej maliny bo mniej klopotliwea bardziej lubiane.
abiko 10:49, 12 paź 2016

Gosia , Magnolia.. powiedzcie co zrobić z białą lawendą na wiosnę? U mnie leży.. długie pędy, za nic to nie przypomina kulki, choć tak cięłam. Jak dla mnie ta biała jakaś dziwna jest
Wywalić, czy spróbować na wiosnę nisko ciachnąć? Może ona tak ma..?
Macie może z białą doświadczenia?

Pszczelarnia 12:35, 12 paź 2016

Kokoszko,
na razie mam takie małe te rogi (różki) - taka duża broszka. Chcesz?
Ale szukam nadal.