Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Znowu na wsi 11:44, 16 sie 2013

Do góry
Pozdrawiam
Kwiatek dla Ciebie
Niech Ci wątek przyrasta, jak grzyby po deszczu
Słoneczny ogród słonecznej safikey 11:39, 16 sie 2013

Do góry
czy mogłabym Was prosić o pomoc: czy możecie mi podpowiedzieć co dolega moim dwóm tujom szmaragdom???

podejrzewamy, że gdy pryskaliśmy z drugiej strony od chwastów, oprysk lekko poraził również te tujki, ponieważ te poparzenia są tylko ze strony siatki i żadnych innych oznak choroby nie widać.

czy jest możliwa taka sytuacja?

bardzo dziękuję za pomoc
Dążenie do ideału, czyli trudna nauka pokory 11:39, 16 sie 2013

Do góry
i znowu zakupy, postanowiłam zrobic sobie kolorową rabatkę hortensjową

ta kupiona dziś,

ta kupiona dwa dni wcześniej,

a to miejsce dla nich,

a ta już jest u mnie od zeszłaego roku, słabo kwitnie bo ją nieco wyciachałam na wiosnę ,niestety teochę mi zmarzła i myślalam że z nic już z niej nie będzie...

muszę jeszcze dokupić jakieś dwa kolorki ,to może po obiadku skocze do innego centrum ogrodniczego ,bo u nas nie ma już zbyt wielkiego wyboru.

Bo decyzja o tej nowej rabacie wpadła mi do głowy dopiero wczoraj wieczorem, także jutro czeka mnie znowu pracowity dzionek....

A teraz jeszcze coś dla oka....

Ogród mały, ale pojemny;) 11:22, 16 sie 2013

Do góry
na dowód wrzucam Ci zdjecia:

przed cięciem....

i po.....

Ogródeczek na skarpie 10:39, 16 sie 2013

Do góry
lawena napisał(a)
Dla Joasi i Anulki jeszcze dodam z 2 sadzonki bluszczu
Te hortensje jakieś bidy się zrobiły i jakby więdły a mają mokro...?
moja ławeczka

I chodnik w mini warzywniaku

Musiałam wszystkie warzywa wykopać bo przy cięciu kostki cały kurz na nie leciał.

taras w planach jeszcze zadaszenie.

Diano, śliczne kompozycje
Bluszcz się szybko rozrośnie, moim zdaniem nie dosadzaj.
Pięknie dekoracje przed wejściem, nie mogę się wprost napatrzeć. Ładne nasadzenia i cudny zielony trawniczek. A ławeczka jest napewno dziełem Twojego zdolnego męża, śliczna. I ten pomysł z rojnikami w koszach, bosko!
Jesli chodzi o hortensje to sprawdź czy nie ma za mokro, w tej osłonce jesli nie ma otworu na dnie może zbierać się woda i to może zaszkodzić roślinie jeśli stoi w wodzie.
Pozdrawiam, miłego dnia
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:37, 16 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)
Piękne hortensje, a jeszcze jakiś czas temu wydawało mi się, że hortensje są strasznie trudne w uprawie i nie do przetrzymania zimą

na ogrodowe trzeba uważać nie lubią wiosennych przymrozków, maja wtedy już pączki, które lubią przemarzać i wtedy nie kwitną, a poza tym spoko
Zielono mi! 10:36, 16 sie 2013

Do góry
Zwierzęta mojego ogrodu.

Znowu na wsi 10:33, 16 sie 2013

Do góry
Ależ się "zgrałyście kolorystycznie" Dziewczęta Wszystkie kwiatki przepiękne.
Haniu, niektórzy/niektóre osiągają taki wynik w kilka dni, tydzień najwyżej . Ja jestem zdemenciały ślimak przy nich. Moja setunia to przede wszystkim wasza zasługa.
Dziękuję bardzo. Różyczki dla was

Rącznik pospolity (Ricinus communis) 10:32, 16 sie 2013

Do góry
W pełni zgadzam się z tym co napisałeś. Z nasionka bez problemu mamy wspaniałą egzotyczną roślinę, w której wszystko jest niesamowite. Od liści po kwiatostany.
Zdobi od maja do późnej jesieni, może być doskonałym soliterem, albo elementem na egzotycznej rabacie.

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 10:21, 16 sie 2013

Do góry
Znowu pięknie Anita Tak naprawdę to nie zawsze tam pięknie gdzie dla oka pięknie, ale tam gdzie pasja i miłość... a to właśnie pokazujesz i przyznaję, że uwielbiam oglądać te Twoje zdjęcia i czytać o wyprawach - dalekich i tych całkiem bliskich - i choć (nie bijcie) ... nie znoszę chodzić po górach... to ... zachciało mi się iść na Klimczok zbierać te jagody Najwyraźniej masz talent
Enya73 napisał(a)

I ta wijąca się w górę ścieżka z Szyndzielni na Klimczok przepiękna

Pośród wszystkich zdjęć, które pokazałaś, to od razu ujęło mnie najbardziej. Nie dlatego że najpiękniesze, że najciekawsze, lub że najbardziej "ogrodowiskowe" (akurat jeśli o to chodzi to tematy tu mamy raczej "około" ) Zdjęcia wijących się ścieżek, krętych dróżek, dróg z zaułkami - jakoś mnie łapią za serce... Jak ludzkie życie - idziesz, ale przecież nie widać ze zdjęcia gdzie dojdziesz... Droga przed siebie, przez życie... patrząc na takie zdjęcia zawsze mi się tak kojarzy i zawsze mnie fascynuje... I jeszcze zawsze przychodzi mi do głowy fragment piosenki którą (dla mnie) przepięknie wykonuje Grażyna Łobaszewska - przepraszam że smutny (a może i nie) - nostalgiczny nastrój mam

Czy wiedzieć chcesz, a może zgadłeś już
Jak cichy jest ten długi sen
Ty, także pójdziesz tam, gdzie pole złotych róż
I staniesz jasny tak jak szczyty wzgórz

Oj, no to w drogę - uciekam do pracy i przestaję Ci tu smęcić Dobrego dnia - jest przepięknie

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 10:21, 16 sie 2013

Do góry
Wgrywam Wam fotki z 2003r. a wiec ogród juz tworzyłam 3 lata.
Jak byłam wczoraj na wsi w odwiedziny, to mi Wujki powiedziały ze nie dziwia się że teraz chodzić nie mogę skoro za chłopa robiłam - ech...

to przed domem moje pierwsze próby robienia przedogródka

Tu widok na jeszcze pustą działkę

W tym miejscu jest teraz oczko

Tu nie zarośnięte jeszcze boki - widać jak blisko mam sąsiadów

I widok na ścianę która teraz ma lustro:

Ogródeczek na skarpie 10:18, 16 sie 2013

Do góry
Dla Joasi i Anulki jeszcze dodam z 2 sadzonki bluszczu
Te hortensje jakieś bidy się zrobiły i jakby więdły a mają mokro...?
moja ławeczka

I chodnik w mini warzywniaku

Musiałam wszystkie warzywa wykopać bo przy cięciu kostki cały kurz na nie leciał.

taras w planach jeszcze zadaszenie.
Rącznik pospolity (Ricinus communis) 10:06, 16 sie 2013

Do góry
Uwielbiam tę roślinę i trochę nie mogę odżałować, że w naszych warunkach jest jednoroczna. Dlatego u mnie osiąga ok. 2,5 metra długości i trochę ponad metr szerokości. Ale jak na jednoroczną to i tak ogormny potencjał. Jest to roślina bardzo łatwa w uprawie - w marcu duże nasiona wysiewamy pojedynczo do doniczek z ziemią i po około tygodniu do dwóch mamy już młode roślinki. Po 15 maja przesadzamy do gruntu w dobrze eksponowane miejsce. Gleba żyzna (ja regularnie podlewam wodą z Florovitem do roślin kwitnących) i umiarkowanie wilgotna, stanowisko półcieniste w zupełności wystarczy, choć przebrawienie liści u puruprowych odmian jest najintesywniejsze na słonecznym. Pełnię piękna roślina osiąga w sierpniu. Aha, pamiętajmy o tym, że jest bardzo trująca i przypadkowe spożycie kilku nasion może zakończyć się tragicznie. Tym nie mniej jest to roślina tak efektowana, że ludzie przechodzący w pobliżu ogro du pokazują ją nawet palcami...
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 10:00, 16 sie 2013

Do góry
Schronisko na Klimczoku

I widok z góry na Klimczok

No i jagody

Zebraliśmy 4 pojemniczki ok. 1 l każdy.

I ja w trakcie zbierania, strasznie mnie to wciągnęło Ale dziś czuję każdy mięsień

Widok na Bielsko Biała z Dębowca

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 09:53, 16 sie 2013

Do góry
Te trawy wyglądały bosko, zwłaszcza w promieniach słońca, jak kołysały się na wietrze.

I ta wijąca się w górę ścieżka z Szyndzielni na Klimczok przepiękna

I te góry niesamowite

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 09:48, 16 sie 2013

Do góry
Super Anetko! Nasze góry są przepiękne. Generalnie nie sądźcie, że mnie tam tylko zagramanica nęci i kusi, bo w Polsce też jest mnóstwo bajecznych miejsc i pięknych miast.I warto o tym pamiętać.

A ja Wam pokażę z wczorajszego dnia, że wciąż w lasach są jagody!!! Byłam wczoraj na pieszej wycieczce na Klimczok, trasa prawie 2 godziny pod górę, potem prawie 2 kolejne zbieranie jagód, w dół już kolejką na Szyndzielni, bo nogi już odmawiały posłuszeństwa. Ale było cudownie Widok z góry niesamowity. Szkoda, że zdjęcia tego w pełni nie oddają.

Widok z Szyndzielni, Bielsko Biała w tle w dolinie.

Schronisko na Szyndzielni

To chyba jakaś leśna odmiana goryczki? Jeśli nie to mnie poprawcie

A to zapomniałam nazwy, ale piękne

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:45, 16 sie 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Marzenko, co to jest za roślinka z tymi takimi dużymi zielonymi liśćmi? Nie mogę sobie poradzić
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:42, 16 sie 2013

Do góry
Karola, kupiłam te trawki - rozplenica japonska, chyba "little bunny"
Nawiasem mówiąc, piękne to zdjecie

I te, które wygladają na wyschnięte Wiesz które, tez je masz
No i kilka takich niziutkich, ciemnozielonych (ale nie niedźwiedzie futro). Pan mi mówił co to jest, ale oczywiście nie pamietam

Cudne te spiczaste pomidorki <3 A co ty z nimi robiłaś? Jak je okrywałaś? ja z moimi nic nie robiłam... Czytałam, ze ta zaraza przenosi sie z wiatrem. U mnie pomidorki rosna w bardzo zacisznych miejscach i myslę, ze dlatego sie uchowaly bez tego "parcha"
I piekne róże masz

Wichrowe wzgórze 09:08, 16 sie 2013

Do góry
asc napisał(a)
Oj... dzięki Kondziowi z powrotem tu trafiłam... wycięło wątki i ... poszło w niebyt.......
A ja nie przepadam u siebie za różami, ale u innych lubię oglądać I masz dużo bylinek

W tym roku byliny nareszcie porządnie się rozrosły. Mam ich dużo, bo bardzo lubię byliny, ale są głównie w części ogrodu, którą pokazuję - to ogród różany. Bliżej domu i przed domem mam więcej zimozielonych cisów, bukszpanów z dodatkiem żurawek, host, traw i hortensji, czyli bardziej "ogrodowiskowo", a ozdobne w sezonie są bardziej kwiaty w donicach.

CZERWONY DOMEK - jak obsadzić wysoki taras? 09:05, 16 sie 2013

Do góry
kachat napisał(a)
Ooo, jaki fajny szaraczek A on to sam przyszedł, czy zostal przyniesiony..?

on się urodził na sąsiedniej działce w sosenkach, ale gdy tam zaczęła się budowa to u nas znalazł schronienie w paletach za blaszakiem i pod tarasem.
A to jego mama lub tato zaglądali zimą w okna

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies