Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

anna_g 22:52, 15 sie 2013

Enya73 napisał(a)
Ja dzisiaj wpadłam tylko na momencik, bo padam na twarz po dzisiejszym szaleństwie. Nie uwierzycie, dałam się namówić na wejście na piechotę na Klimczok, a potem jeszcze zbieranie jagód. Zdjęcie już jutro. Ledwo zipię, nie wiem czy jutro się z łóżka podniosę. Ale wróciliśmy z 4 pojemniczkami fioletowych skarbów. Będę lepić pierogi, piec jagodzianki i takie tam różne, ale to już jutro. Dzisiaj idę już spać

Buziam serdecznie

No i zdążyłam to jeszcze dziś przeczytać i już mnie ssie chiba też muszę iść spać Właśnie planowałam w sobotę (bo jutro do pracy niestety) na targ po jagody lecieć (mam bliżej niż na Klimczok ) i ciasto piec... a i nad pierogami się zastanawiałam tylko że akurat w tym to "biegła" nie jestem... Anita... masz talent do kulinarnego "zarażania"... mnie przynajmniej Dobranoc
ana_art 22:57, 15 sie 2013

Konstancja30 napisał(a)

każda podróż razem gdy zona tak patrzy na męza jest niepowtarzalna ... ... i dlatego świetnie się czas spędza w Waszym towarzystwie ...
i dzieci ... mamy jedną tylko i praktykowalismy podróże z nią i bez niej ... i cóż ... z nią jest pełniej ...

pozdrawiam światecznie

IZABELLO siedzisz w mojej głowie chyba u mnie czwórka na stanie, więc te 'pełniej' jest pełniej ale to uwielbiam... bo one są moim motorem napędowym, a nie kulą u nogi. Czasami też potrafią podnieść ciśnienie, ale patrząc z boku to dobrze bo ja niskociśnieniowiec BUZIAM
Jutro uczymy się wiązać chuste na plecach, bo zamierzamy w przyszłym tygodniu pochodzic po górach...
Enya73 09:48, 16 sie 2013

Super Anetko! Nasze góry są przepiękne. Generalnie nie sądźcie, że mnie tam tylko zagramanica nęci i kusi, bo w Polsce też jest mnóstwo bajecznych miejsc i pięknych miast.I warto o tym pamiętać.

A ja Wam pokażę z wczorajszego dnia, że wciąż w lasach są jagody!!! Byłam wczoraj na pieszej wycieczce na Klimczok, trasa prawie 2 godziny pod górę, potem prawie 2 kolejne zbieranie jagód, w dół już kolejką na Szyndzielni, bo nogi już odmawiały posłuszeństwa. Ale było cudownie Widok z góry niesamowity. Szkoda, że zdjęcia tego w pełni nie oddają.

Widok z Szyndzielni, Bielsko Biała w tle w dolinie.

Schronisko na Szyndzielni

To chyba jakaś leśna odmiana goryczki? Jeśli nie to mnie poprawcie

A to zapomniałam nazwy, ale piękne

Enya73 09:53, 16 sie 2013

Te trawy wyglądały bosko, zwłaszcza w promieniach słońca, jak kołysały się na wietrze.

I ta wijąca się w górę ścieżka z Szyndzielni na Klimczok przepiękna

I te góry niesamowite

Enya73 10:00, 16 sie 2013

Schronisko na Klimczoku

I widok z góry na Klimczok

No i jagody

Zebraliśmy 4 pojemniczki ok. 1 l każdy.

I ja w trakcie zbierania, strasznie mnie to wciągnęło Ale dziś czuję każdy mięsień

Widok na Bielsko Biała z Dębowca

anna_g 10:21, 16 sie 2013

Znowu pięknie Anita Tak naprawdę to nie zawsze tam pięknie gdzie dla oka pięknie, ale tam gdzie pasja i miłość... a to właśnie pokazujesz i przyznaję, że uwielbiam oglądać te Twoje zdjęcia i czytać o wyprawach - dalekich i tych całkiem bliskich - i choć (nie bijcie) ... nie znoszę chodzić po górach... to ... zachciało mi się iść na Klimczok zbierać te jagody Najwyraźniej masz talent
Enya73 napisał(a)

I ta wijąca się w górę ścieżka z Szyndzielni na Klimczok przepiękna

Pośród wszystkich zdjęć, które pokazałaś, to od razu ujęło mnie najbardziej. Nie dlatego że najpiękniesze, że najciekawsze, lub że najbardziej "ogrodowiskowe" (akurat jeśli o to chodzi to tematy tu mamy raczej "około" ) Zdjęcia wijących się ścieżek, krętych dróżek, dróg z zaułkami - jakoś mnie łapią za serce... Jak ludzkie życie - idziesz, ale przecież nie widać ze zdjęcia gdzie dojdziesz... Droga przed siebie, przez życie... patrząc na takie zdjęcia zawsze mi się tak kojarzy i zawsze mnie fascynuje... I jeszcze zawsze przychodzi mi do głowy fragment piosenki którą (dla mnie) przepięknie wykonuje Grażyna Łobaszewska - przepraszam że smutny (a może i nie) - nostalgiczny nastrój mam

Czy wiedzieć chcesz, a może zgadłeś już
Jak cichy jest ten długi sen
Ty, także pójdziesz tam, gdzie pole złotych róż
I staniesz jasny tak jak szczyty wzgórz

Oj, no to w drogę - uciekam do pracy i przestaję Ci tu smęcić Dobrego dnia - jest przepięknie

Enya73 10:33, 16 sie 2013

Dziękuję Aniu, piękne Twoje słowa, jak i słowa piosenki. Wczoraj właśnie idąc z dziećmi pod górę, tłumaczyłam im, po co się w ogóle chodzi w góry.
Kiedyś w czasach wczesnej młodości, chodziliśmy z mężem często sami albo z grupą znajomych. Teraz staramy się tę miłość do gór zaszczepić dzieciom. Trudno jest ich dziś oderwać od komputera i innych atrakcji. A góry wiele uczą. To nie tylko kontakt z piękną przyrodą, ale też walka z własnymi słabościami, umiejętność zdobywania celu. Potem to przenosi się na zwykłe życie i codzienne sprawy. Każdego dnia w swoim życiu zdobywamy kolejne szczyty, podążamy ścieżką, która nas gdzieś zaprowadzi.

Pozdrawiam serdecznie, miłego dnia
malkul 15:13, 16 sie 2013

Anitko jakie piekne zdjęcia u ciebie, popatrz znam te widoki na pamięć jednak w twoim obiektywie zyskały zupełnie nowe oblicze. znów musze się tam wybrać. w przyszłym roku jak małą sie juz da wsadzic w nosidło turystyczne to mus jechać!
dziekuje szczególnie za wijącą scieżke oraz trawy na tle lasu
malkul 15:14, 16 sie 2013

Marzena2007 napisał(a)
Podzielilicie się dziećmi z M Syn Twój, córka jego

ooo to tak jak u nas
Enya73 17:06, 16 sie 2013

malkul napisał(a)
Anitko jakie piekne zdjęcia u ciebie, popatrz znam te widoki na pamięć jednak w twoim obiektywie zyskały zupełnie nowe oblicze. znów musze się tam wybrać. w przyszłym roku jak małą sie juz da wsadzic w nosidło turystyczne to mus jechać!
dziekuje szczególnie za wijącą scieżke oraz trawy na tle lasu

A wiesz, że mijaliśmy na szlaku ludzi z bardzo małymi dziećmi. Widziałam kobietę ubraną profesjonalnie w góry i miała niemowlę w chuście. Korciło mnie, żeby jej zrobić fotę, bo tak mnie ten widok zafascynował. A potem spotkałam ją na trawce nieopodal schroniska karmiącą dziecko piersią. Wspaniałe połączenie natury.
Dzisiaj dziecko wcale nie powoduje ograniczeń. Pod tym względem czasy mamy wspaniałe. Czasem tak sobie myślę, że gdybyśmy mieli większe możliwości finansowe, a przede wszystkim byli z 10 lat młodsi, to zdecydowalibyśmy się na powiększenie rodziny, bo oboje jesteśmy jedynakami i zawsze marzyliśmy o dużej rodzinie. Ale stanęło na dwójce i najwyraźniej tak zostanie
Pozdrawiam serdecznie