Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 09:30, 28 cze 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
O! Bukiety mile widziane, szczególnie od takiej osóbki! Dla niej też bukiecik!

Edytko, a słoneczko dziękuję! Nawet do ogrodu wpadłam zobaczyć jak rośliny przeżyły.Ogólnie nieźle, tylko dziś szaszłykarnia odchodziła na całego, nalęgło się tego okropnie dużo!
Pozdrawiam
buźiaczek z rana
Starorzecze na górce 09:27, 28 cze 2013

Do góry
Karolinek napisał(a)
Witaj Agato, masz duże pole do popisu, piękną działkę i dom. Bardzo ładne zdjęcia robisz swoim kolorowym rabatkom. Podoba mi się jak komponujesz. Też uwielbiam róże, lawendę, kocimiętkę wręcz kocham.Pozdrawiam jaśminowo

Karolinek, dziękuję za powitanie
Jaśmin cudny. Też prawdopodobnie u mnie będzie. Pasuje stylem, takim "swoiskim". Zresztą w moich rejonach tradycyjnie sadzono sporo jaśminu. Z dzieciństwa pamiętam te kwiatki to tu, to tam. Buszowaliśmy w ich okolicach. Sąsiedzi mają olbrzymi krzew (a właściwsze może jest napisać: drzewko), który w tym roku wręcz utonął w kwieciu. Dosłownie była olbrzymia chmura w ogrodzie. Wyglądał zjawiskowo. Tak też pachniał. I jeszcze to bzyczenie. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia. A wczoraj byłam na spacerze i.... co najmniej połowa drzewa zniknęła. Skatowane dokumentnie. Na szczęście chyba nie wycieli całkowicie.

Na marginesie dodam, że również planuję drzewka owocowe (niestety nie ma żadnych wartosciowych staroci ). Zapewne rozpiszę się o tym za jakiś czas, jak przyjdzie do planowania nasadzeń, tj. co, gdzie, jak, kiedy, po co i za ile
BB 09:25, 28 cze 2013

Do góry
Evchen napisał(a)
są też i ... mroczniejsze tematy

Tyle udało mi się pstyknąć...

Piękne zdjęcia.
A mnie się nie udało dostać a szukałam
Już nie działka - już ogród (u Topoli) 09:22, 28 cze 2013

Do góry
rok 2011, front:

od strony tarasu:

i z drugiej strony domu:
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:21, 28 cze 2013

Do góry
15 stopni na plus.....zimno mi

Byłam u Agaty w przerwie śniadaniowej..i tam się naprodukowałam.. obiecałam Marzence, że zwolnię, póki dobrego neta nie będzie miała To szaleje u Was..
Ale do siebie też to wkleję..

Taka dumna byłam z mojego kawałka pierwej rabaty sierpień 2008.. i słusznie.....

Bo to miejsce wygląda teraz tak, i tak dużo zmian nie wprowadziłam.. dużo jak na mnie Szkoda, że sadziłam tylko tak gęsto..czego powyżej nie widać Ale posadziłam to mam... tnę równo, bo zrobił sie busz Dobrze, że trafiłam na ogrodowisko i wiem, ze dużó rzeczy można przycinać ...

Już nie działka - już ogród (u Topoli) 09:20, 28 cze 2013

Do góry
Trochę historycznych fotek.
Rok 2010, strona frontowa:

widok od strony tarasu:

żywopłot z tyłu ogrodu:
Ranczo Edy 09:18, 28 cze 2013

Do góry
edyta_borkowska_kuchcik napisał(a)
dzisiaj zakończenie Lencia miała więc bukieciki wczoraj robiłam

Pamiętam jak dawno, dawno temu (gdy religia była jeszcze w kościele, a nie w szkole) uczyłam 6ciolatki religi to najbardziej cieszyły mnie właśnie takie bukiety.
Do dzisiaj pamiętam bukiet z orlików
Moje ukochane miejsce na ziemi 09:18, 28 cze 2013

Do góry
Agata...... efekt nasadzeń będzie widać po 2 latach... teraz to są małe roślinki i dużo pustego miejsca. Poza tym rób po jednym kawałku ale kompleksowo... dobry efekt jednego miejsca zrekompensuje tam gdzie jeszcze "będzie pięknie"...
Rozwalony mam kawał ogrodu po warzywniaku i szklarni i mnie nie denerwuje, bo mam już na czym oko zawiesić. A Ty chcesz wszytko i już.....
I robisz tak jak ja.. denerwuje Cię puste miejsce i dosadzasz co sie da, byle nie było pusto.... jak podrośnie efekt mizerny bo misz-masz....
Cierpliwości Agatko Bierz przykład ze mnie, bo masz tę samą naturę

Taka dumna byłam z mojego kawałka pierwej rabaty sierpień 2008.. i słusznie.....

Bo to miejsce wygląda teraz tak, i tak dużo zmian nie wprowadziłam.. dużo jak na mnie Szkoda, że sadziłam tylko tak gęsto..czego powyżej nie widać Ale posadziłam to mam... tnę równo, bo zrobił sie busz Dobrze, że trafiłam na ogrodowisko i wiem, ze dużó rzeczy można przycinać ...

Grembosiowo 09:13, 28 cze 2013

Do góry
grembosia napisał(a)
Dzisiaj wyfugowano drugi słupek, dalej uważam, że są za wysokie, może same w sobie to nie, ale względem płotu, to takie kolumbryny...
Co o tym myślicie?
Mąż sie uparł, że takie właśnie mają być...

grembosiu, oryginał też nie nalezy do niskich. Taka wyższa konstrukcja nie będzie klaustrofobiczna,taka z oddechem, a z roslinnoscią będzie wyglądać lżej (pnacza zawsze dodają subtelności)

A w razie co - rozbieżecie gorę (wydaje mi się, że nie będzie potrzeby), to łatwiejsze niż budowanie od nowa. A jak wykończycie szczyt, tj. połączenie tych rustykalnych kolumn?
Lilie - Lilium 09:08, 28 cze 2013

Do góry
wydaje mi się że nie aż tak małe, nie wiem jak duże powinny być
1 kwietnia były już w doniczkach i zapowiadały się dobrze

ale wyrosły na jakieś 15 cm i tyle, tylko 1 zakwitła ale może miała 30 cm wzrostu

trudno obejmuję je specjalną troską i czekam do kolejnego roku

a tymczasem lilie botaniczne mają pączki i czekam na kwitnienie

ale żeby bez lilii nie było to zostawiam moją trąbkową nowość

Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:07, 28 cze 2013

Do góry
Witaj Jolu właśnie tak zrobię ,Dzięki wam już mam inne spojrzenie na ten murek.Bedę szukać zwisających roślinek a tam gdzie można dam keatki i będzie napewno lepiej .Pozdrawiam cieplutko

Trytomka z koprem dlaWszystkich zaglądających
Ogród Tosi 09:01, 28 cze 2013

Do góry
Borbetka napisał(a)
Tosiu, a co będziesz robiła z Chopinami jak wejdą na okno? Masz jakiś plan?
Pięknie wygląda. No i ten piesek! Uwielbiam tę rasę. Czy Twój też tak "cieńko" szczeka?

Monika, ja na to liczę, że wejdą w okno
Z pomiarów wynika, że jak osiągną 160cm to kwiaty będą na parapecie
Pod oknem w domu jest kanapa, będę wąchać leżąc
Nasz Sisi jest trochę "wyrośnięta" i nie szczeka tak cienko zresztą wogóle mało wrzaskliwa jak na tę rasę
Grembosiowo 08:41, 28 cze 2013

Do góry
o, jak ładnie!!
Ogród Mamy Huberta 07:36, 28 cze 2013

Do góry
A było tak:

Liliowo i kolorowo:) 07:13, 28 cze 2013

Do góry
Danusiu, najlepszego na imieninki, zyczenia spóźnione, ale najszczersze!

pozdrawiam serdecznie i dużo słonka życzę, po tych deszczach :*
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 07:01, 28 cze 2013

Do góry
Robercie,dziękuję! Pisząc o nudzie,miałam na myśli jeden temat.
Róże, czekamy na nie z utęsknieniem, i nie dziw ,że każdy swe pieszczoszki chce pokazywać i nimi się chwalić. Ja też do wyjątków nie należę.
Tym bardziej ,że udało się, i nie pomarzły na początku czerwca.
Tym bardziej mnie cieszą.Ale u mnie przewaga nn,bo sadzonki robiłam sama z patyczków od sąsiadów.
Grembosiowo 06:56, 28 cze 2013

Do góry
http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/00/12/8a/9a/brick-columns-covered.jpg
http://www.landscapeonline.com/research/lsmp/2007/04/img/garden/garden-5.jpg
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT8mNQ-cZRboqTUAjShO-mSCd-OLVbiPcRifX3pPRaBGhrZNhJlRg
http://www.gapphotos.com/images/Thumb200/0310/0310783.jpg

Moim zdaniem Twoje kolumny są dobrej wysokości - będzie wspaniały efekt z ławeczką
Hortensja dębolistna - doświadczenia w uprawie 06:54, 28 cze 2013

Do góry
Mam dębolistną od wielu lat, przebarwia się fantastycznie, ale kwitła tylko raz ponieważ co roku przemarza.

Grzybienie w naszych stawach - Nymphaea 06:41, 28 cze 2013

Do góry
Hrabia napisał(a)
Witam
Moim grzybieniom coś w tym roku dolega, nie wyglądają na zdrowe.
Maja poskręcane liście
Co może im dolegać i co zrobić by były tak piękne jak Wasze?

Powodów może być kilka.
Nieodpowiednie podłoże - gotowy substrat do roślin wodnych nie nadaje się, rośliny chorują, źle znoszą warunki zimowe. Należy sadzić w ciężkiej, żyznej ziemi, natura nam to sama podpowiada.
Zbyt płytkie przetrzymywanie roślin w okresie zimowym - tak jak widać Hrabio na Twoim zdjęciu, tak zachowują się rośliny do których dojdzie lód, one nie giną, a osłabione zapadają na choroby grzybowe.
Niedobór światła - lilia do prawidłowego wzrostu potrzebuje stanowisk słonecznych, w przeciwnym razie po dłuższym okresie zapada na choroby grzybowe i w najgorszym wypadku kończy się to zgnilizną kłączy grzybieni.
No i w końcu, to co podejrzewam najbardziej, starzenie się kłaczy, nie przesadzanie i rozdzielanie roślin - woda wypłukała ziemią, kłącza cisną się w pojemniku, mała zasobność w składniki pokarmowe wody nie pozwala na prawidłowy ich rozwój.

Proszę niezwłocznie rozsadzić grzybienie do nowego podłoża, użyć polnej, ciężkiej, żyznej ziemi. Podczas sadzenia sprawdzić stan kłaczy, jeśli widać miejsca zgniłe i śmierdzące (taki słodkawy odór), to należy je wyrzucić i zakupić nowe sadzonki. Przed sadzeniem kłącza warto wymoczyć w roztworze Bioseptu - 2 godziny (5ml/10lwody). Rany po cięciu na kłączach, zasmarować należy sproszkowanym węglem drzewnym bądź nadmanganianem potasu. Podejrzewam, że do trzech tygodni pokarzą na powierzchni zdrowe liście.
Powodzenia
Mój kawałek raju II 06:37, 28 cze 2013

Do góry
Razem ze słonkiem pozdrowienia zostawiam na900-na stronkę! Masz tych gatunków,a wszystkie urocze!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies