U mnie rośnie szałwia, nie siałam, za bardzo niecierpliwa jestem...kupowałam u naszej forumowej Finki. Piękne sadzonki ma. Kwitną, przekwitają, tniesz i znowu kwitną Ma różowe i fioletowe.
W najbliższym czasie begonia stale kwitnąca, a w lutym to już nawet sporo, bo heliotrop, petunia, stipa i szałwia błyszcząca . W lutym też robię pierwsze sadzonki pelargonii
No na razie z tego co się zorientowałam to dobrze posiać paprykę, a mam nasionka czereśniowej, którą uwielbiam w wersji nadziewanej fetą.
Innych odmian nie sieję, bo zawsze mam od mamy, która hoduje na potrzeby rodziny w folii.
A z roślin ogrodowych to werbena, stipa i szałwia Deep Blue, orliki - z szałwią będzie debiut, zebrałam nasionka ze swojej i spróbuję, chyba AgaEm z powodzeniem tak działała.
No i przewertowałam moje stare wiadomości, artykuły o werbenie i nie znalazłam info kiedy i na jak długo trzeba ją stratyfikować, wiem, że w zeszłym roku tak zrobiłam, ale nie pamiętam ile to trwało. Może ktoś wie?
To jeszcze raz wrzucę zdjęcie projektu i już zmieniony spis roślin
Tak to wygląda
1 - modrzew szczepiony na pniu
2 - Żurawki Marmalade
2a - azalie japońskie białe, Panda?
3 - Azalia wielokwiatowa
4 - bukszpan kulka
5 - kostrzewa Gautiera, a może jeszcze jakaś inna?
6 - tuja Szmaragd (mam jedną, chcę ją wkomponować)
7 - miskant Gracillimus
8 - róża pnąca intensywny róż
9 - kulka bukszpan
10 - rozplenica
11 - szałwia omszona
12 - trawki, ale jakie?
13 - Thuje już są wsadzone, dostałam je w prezencie bez etykiety, Pani Danusia przypuszcza że to 'Kórnik" albo Aureospicata
14 - hortensje Limelight
15 - piwonia, jasny róża albo jeszcze hortensja Limelight
16 - Buk pospolity Purple Fountain
Bluszcz puściłabym między modrzewiem a azalią. jeszcze zastanawiam się nad kolorystyką róży pnącej (8) i azali (3). róża pnąca - blady róż, azalia - intensywny róż?
kto pyta nie błądzi muszę poczytać o Teresce Bardzo dziękuje za doradzanie uważam , że masz piekne róże i ładnie skomponowane wiec jak dla mnie to jesteś specjalistą
myślałam też o baronesse piękne kwiaty i myślę , że mogłabym ją pomieszać z Tereską a Ty jak myślisz ?
Zaden ze mnie super doradca ale wydaje mi sie, ze niebieska szałwia pasuje praktycznie do kazdego koloru róż
Z jasno różowych to bonica jest ok , aczkolwiek ja zdecydowanie wolę Tereskę
Kwiaty i liście są wiekszę ( pisałam juz o tym ale doprowadza mnie do szału wybieranie tych małych listeczków ) Tereska decydowanie dłuzej utrzymuje kwiaty, nie osypuje sie jak bonica , przy wiekszym krzaku troche mnie to wkurzało, Tereskę ścinam i nie ma problemu , jak nie zetniesz to tez sie osypie. Na południowej stronie bonica mocno jasnieje , u tereski to mniej widac, i tereska u mnie zdrowsza i krzak tez bardziej kompaktowy.
Do wiosny jest trochę czasu i mogę rozplanować nasadzenia na rabatach. Od marca nie będę miała tyle czasu co teraz więc korzystam Dlatego przedstawiam projekt rabaty przy betonowym ogrodzeniu.
I legenda
1 - modrzew szczepiony na pniu
2 - żurawka Obsidian
3 - róża biała, jasno różowa
4 - bukszpan kulka
5 - trawki lub żurawki jasnozielone
6 - tuja Szmaragd (mam jedną, chcę ją wkomponować)
7 - miskant Gracillimus
8 - róża pnąca intensywny róż
9 - kulka bukszpan
10 - rozplenica
11 - lawenda, kocimiętka bądź szałwia
12 - trawki lub żurawki jasno zielone
13 - Thuje już są wsadzone, dostałam je w prezencie bez etykiety, Pani Danusia przypuszcza że to 'Kórnik" albo Aureospicata
14 - hortensje Limelight
15 - piwonia, róża albo jeszcze hortensja Limelight
16 - Buk pospolity Purple Fountain
Na ogrodzeniu betonowym poprowadzę bluszcz, a na siatce winobluszcz pięcioklapowy.
Róż jest tyle, że Ci nie powiem co, bo nawet nie wiem jaki kolor chcesz i jaki pokrój...
A szałwia jaka? Bo jak z tych wyższych, to przed nią jeszcze coś trzeba
Ewciu, Caradonna jest szałowa. Kłosowiec też uroczy. W ogóle zauważyłam, że kwiaty o takim świecowym pokroju żrzeplatane np. z różami lub bodziszkiem bardzo ładnie się prezentują. Nim się obejrzysz, będziesz miała piękniejsze rabaty ode mnie. Jak z warzywnikiem dajesz radę, to z bylinami też sobie poradzisz