Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 07:15, 18 lut 2016

Dzięki Przemek
Róże tnę jak niebezpieczeństwo mrozów minie, wszystko zależ od pogody, ale tak gdzieś połowa do końca marca.Bywały zimy że dopiero w kwietniu cięłam, a bywały że pod koniec lutego. Ja mam ciągle jeszcze okrywy zimowe na różach, i jak je zdejmę to i będę cięła.
Jak rozpocznie się wegetacja na dobre i będzie ciepło bardzo często muszę jeszcze raz poprawić cięcie bo dopiero wtedy wychodzą prawdziwe uszkodzenia po zimie. Widać to gdy młode pędy w pewnym momencie zamierają albo są słabe, niedożywione, blade. wtedy tnę do zdrowych młodych pędów.

agnieszka_m 09:07, 18 lut 2016

mirkaka napisał(a)
Dzięki Przemek
Róże tnę jak niebezpieczeństwo mrozów minie, wszystko zależ od pogody, ale tak gdzieś połowa do końca marca.Bywały zimy że dopiero w kwietniu cięłam, a bywały że pod koniec lutego. Ja mam ciągle jeszcze okrywy zimowe na różach, i jak je zdejmę to i będę cięła.
Jak rozpocznie się wegetacja na dobre i będzie ciepło bardzo często muszę jeszcze raz poprawić cięcie bo dopiero wtedy wychodzą prawdziwe uszkodzenia po zimie. Widać to gdy młode pędy w pewnym momencie zamierają albo są słabe, niedożywione, blade. wtedy tnę do zdrowych młodych pędów.

To ja będę czekała na znak od Ciebie że tniemy różyczki
mirkaka 09:57, 18 lut 2016

Tylko Agnieszko my mamy raczej bardzo różne klimaty. U Was na południu jest szybciej ciepło niż u nas. Ale uważam że późniejsze cięcie nie zaszkodzi
laurowisnia 10:07, 18 lut 2016

mirkaka napisał(a)
Może pod koniec lata? Zależy jak szybko będą rosnąc i czy ich nie przeleję bo wtedy podobno padają.

Dzisiaj wysiałam stipę, werbenę i rozplenicę rubrum.
Zostalo mi jeszcze szałwia jednoroczna, odętka wirginijska, złocień różowy, rozplenica jednoroczna, i pomidorki . Nie wiem kiedy tą resztę wysiać? Może mi podpowiesz Agatko

Pomidorki pierwsze ale duże posieję w poniedziałek, resztę w marcu.
Szałwia, to ta co zebrałaś nasionka? Nie siałam takiej ale w początkach marca będzie chyba dobrze, a byliny możesz już albo czekać, im później posiejesz tym mniej będziesz mieć z nimi pracy.
mirkaka 12:09, 18 lut 2016

No to czekam ze wszystkim do marca. Ta jednoroczna szałwia to bardzo szybko wschodzi więc może nawet ją posieję najpóźniej

Znalazłam ją w internecie, jest to szałwia błyszcząca, identyczna jak ta pospolita czerwona tylko kwiaty ma fioletowe. Piszą też żeby wysiewać w marcu

mirkaka 12:25, 18 lut 2016

Odętka wyczytałam że wymaga 6 tyg stratyfikacji. Jeśli teraz ją wsadzę do zamrażalnika to będę mogła ją wysiać dopiero 1-go kwietnia. Zastanawiam się czy warto, chyba lepiej podzielić ją z karpy, tym bardziej że z karpy będzie kwitła tego samego roku, a z nasion dopiero za dwa lata.
Ewa777 17:46, 18 lut 2016

Mirko, jeżeli chodzi o skrętniki, to przesadzałam młode jak były takie jak Twoje większe. Resztę zostawiałam.A nawet jak wszystkie poprzesadzałam, to zostawiałam te listki-matki i one nadal rodziły nowe
A róże najlepiej ciąć, gdy kwitnie forsycja
mirkaka 21:34, 18 lut 2016

Dzięki Ewo, tak zrobię.
Jak kwitną forsycje mówisz ? czyli wiosna w pełni
mirkaka 14:42, 22 lut 2016

W oczekiwaniu na wiosnę takie wianki sobie zrobiłam

mira 16:24, 22 lut 2016

mirkaka napisał(a)
Dzięki Przemek

[/quote

Z tym cieciem róż masz rację ja w ubiegłym roku cięłam w
Wlasnie dwa razy. Przezimowały piękne i mam ochotę je juz rozkopać bo nie sadze żeby jeszcze mrozy powyżej 10 byly.
Wianki piękne porobilas aż mi sie zachciało
Pozdrawiam