Dnia 16.06.2013 r. byliśmy na Dniach otwartych Mini Arboretum Daglezja - ogrodu pokazowego Szkółki Roślin Ozdobnych Daglezja w Rykach Państwa Małgorzaty i Artura Maj. Z całą pewnością warto się tam wybrać strona szkółki www.daglezjaryki.pl
My byliśmy w tym miejscu pierwszy raz, ale jak tylko będzie okazja to pojedziemy ponownie
To jest ta lepsza - szerokolistna. Ma bardziej szare/ srebrzyste liście, których nie gubi zimą. Ma sztywne pędy, które się nie pokładają. Wygląda pieknie zimą i wiosną w przeciwieństwie do wąskolistnej, która jest wtedy łysa i na dodatek lubi się pokładać.... Gdy się jej radyklanie nie tnie od pierwszego roku tylko zrobi to,po dwóch sezonach (jak ja) ze zdreniałych pędów może nie odbić.
Zatem polecam wszystkim tę lawendę z srebrnymi szerszymi liścmi.
Moją wąskolistna posadzona za żywopłotem bukszpanowym mnie nie drażni ale ni zgadzam się na pokładanie...
Też chciałabym mieć brzoskwinie, ale nie mogę przezimować drzewka. Podobnie jest z czereśniami.
Kanciki bardzo ładne. Ja niestety muszę mieć rozgraniczniki. Lubie jak są jasno określone granice. Hmm, chyba tą dolegliwość nabyłam w pracy.
Bardzo, bardzo wszystkim Wam dziekuje za ciepłe słowa i ze zaglądaliscie do mnie a mnie troche tutaj nie było bo tak czasami jest, ze jest troche zawirowan w życiu. Ale teraz troche mysle nadrobie. Przy pomocy mojej kolezanki Matyldy uporzadkowałam ogrod po tym szalonycm gradzie i najbardziej ucierpały hortensje i lilie ale za to róże teraz dają czadu bo pogoda jest cudna wiec troche zdjec róż chociaz jest ich tyle, ze trudno wybrac zdjecia bo wszystkich się nie da zamiescic.
U mnie też słonecznie , latam z dziabką i poruszam ziemie aby szybciej przeschła , Dzisiaj poruszałam miedzy różami ,które zaczynają ładnie kwitnąć ale zielsko też ładnie miedzy nimi rośnie , przeważnie skrzyp ,którego trudno się pozbyć ..
Jeszcze mam mały problem .. Kiedyś dawno spacerując wirtualnie po czyimś ogrodzie ujrzałam taką oto piękną fotkę.. Piękną podwójnie.. Bo zdjęcie super a i roślinki też Fantastiko .. Teraz bym kciała się dowiedzieć czyja ta rabata , bo marzy mi się cosik podobnego i może mi Właścicielka podpowie jaka to hosta i co za nią jest takiego białego
Myślę ,że to Aneczki Asc ... Może się pojawi i przeprowadzi identyfikację