Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 11:23, 30 sie 2022

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Kotki świecą, ale super
Ogrodowe wariacje 11:20, 30 sie 2022

Do góry
10.06.2021

28.06.2021

05.07.2021

06.2022

07.2022

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 11:19, 30 sie 2022

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Takie liche zdjęcia mam bo na szybko. W rzeczywistości trochę ciemniejsze

Pasują Ci te kolory? Bo jak cos to będziemy kolejną próbę robićWidać, ze miejsce im spasowało, ładnie porosły
Sezon 2017 u Hanusi 11:07, 30 sie 2022

Do góry
Agatko, wiosna była późna, lato zbyt gorące, ale nawet jak na takie warunki plony zadawalające. Było i w sadzie/brzoskwinie/,i w jagodniku, i w warzywniku, Czas zacząć myśleć o następnym sezonie . Cebulki tulipanów czekają, nawozy przygotowane, jeszcze tylko uzupełnić szpaler truskawek, to plan na ten wrzesień.

A tymczasem pojadam winogrona. I zbieram maliny.
Ogrodowe wariacje 11:05, 30 sie 2022

Do góry
Dziękuję dziewczyny za pochwały różanki

Zanim zacznę na niej coś zmieniać to wrzucam na pamiątkę jak to się na niej zmieniało:

Planowanie miejsca

Przygotowanie ziem i przymiarki z karteczkami

Rysunki

Posadzone z końcem kwietnia 2021 zgodnie z rysunkiem

05.2021 gotowa z bylinami, korą i kostką

Ogród hortensjowo różanecznikowy 10:30, 30 sie 2022

Do góry
Rabata bylinowa a właściwie powoli staje się różana.
Zieleń, drewno i antracyt 10:27, 30 sie 2022

Do góry
antracyt napisał(a)
Helen, ten "deszcz" to jedynie delikatna mżawka, ale lepsze to niż nic. Przez najbliższy tydzień w prognozach opadów brak.

Czy ktoś może rozpoznaje co mi się wysiało w skrzyni ziołowej? Na pewno to coś z zimowej mieszanki nasion dla ptaków. Sylikon siewek usunęłam, ale to coś miało takie fajne liście, a teraz jeszcze kwiatostany, że 2 sadzonki zostawiłam i taki gigant urósł.

Zdarza mi się celowo "chwasty" w ogrodzie zostawić, ale lubię wiedzieć co mam.

Na moje oko bylica Ale nie dawało mi spokoju, że liście jakieś inne i znalazłam - Ambrosia artemisifolia, czyli ambrozja bylicolistna. Czytam, że to najbardziej alergenna roślina świata, gatunek obcy inwazyjny.
Nie ma co czekać, usuń zanim się rozsieje.
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:23, 30 sie 2022

Do góry
Asia Rodziejowa dzięki czyli bergenie będą.

Joan dobry pomysł z tymi hakonkami, dam je w nogi grabów, będą miały podusię, pomiędzy hortensje powtykam bergenie i runianka jako runo i rabata gotowa z roślinek które już mam oczywiście tylko hakonki będę musiała podzielić.

Agnieszko myślę intensywnie, kminię, kombinuję. Na brzozy byłoby całkiem sporo miejsca tak myślę, prostokąt 5m x3m (może więcej). Nad sosnami też myślę i wymyśliłam jeszcze coś takiego.
Od tej strony północnej nie mam żywopłotu więc może wykorzystać te sosny jako właśnie element żywopłotu. I pomysły mam dwa.
Pierwszy:

Przesunąć trochę graba bo dziwnie wystaje poza taras, między graba i jabłonki wsadzić sosny, kiedyś urosną i zrobią przesłonę
Tak wygląda teraz ten grab, chyba, ze go nie ruszać i już.

Drugi:

trzy sosenki między graba i jabłonki, trzy wzdłuż narożnika działki. Tam bym chciała jeszcze zmieścić domek narzędziowy, no i obok zagajnik brzozowy.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 10:22, 30 sie 2022

Do góry

Witam,

proszę o podpowiedzi jak uratować trawnik / odnowić?

Trawnik 3 letni. Nic nie było robione, poza koszeniem co 2 tygodnie i nawóz na wiosnę.

Ogród hortensjowo różanecznikowy 10:05, 30 sie 2022

Do góry
Ogród hortensjowo różanecznikowy 09:48, 30 sie 2022

Do góry
Diva Fiore wciąż kwitnie i wytwarza nowe kwiaty.

Róża nn.

Peace.
Sezon 2017 u Hanusi 09:39, 30 sie 2022

Do góry
Basiu, dziękuję. za iksję. Te nazwę chyba spamiętam. Hi, hi.

Jolu, borówka zebrana, a co na gałązkach zostało, kosy obiorą do reszty.

Wczoraj pożegnałam się z pomidorami. No może nie całkiem. koktajlowe jeszcze kończą żywot. Aktualnie w szklarni papryczki i winogrona. I sprzątanie na rabatach.

Ale to już we wrześniu. Do końca tygodnia mam gości, a potem będę nadrabiać zaległości.

Zieleń, drewno i antracyt 09:17, 30 sie 2022

Do góry
Helen, ten "deszcz" to jedynie delikatna mżawka, ale lepsze to niż nic. Przez najbliższy tydzień w prognozach opadów brak.

Czy ktoś może rozpoznaje co mi się wysiało w skrzyni ziołowej? Na pewno to coś z zimowej mieszanki nasion dla ptaków. Sylikon siewek usunęłam, ale to coś miało takie fajne liście, a teraz jeszcze kwiatostany, że 2 sadzonki zostawiłam i taki gigant urósł.

Zdarza mi się celowo "chwasty" w ogrodzie zostawić, ale lubię wiedzieć co mam.
Zielonym do góry... 08:57, 30 sie 2022

Do góry
z innych rabat to limki mniejsze niz rok temu bo sucho.. powinienem te rabatę też poszerzyć i nawet nic nie dodawac tylko porozsadzać ale nei wiem czy sie wyrobię w wiosne i zastanawiam sie czy rośliny dobrze to zniosą...

trawy kwitną...

Zielonym do góry... 08:54, 30 sie 2022

Do góry
no żeby nie było tylko zwierzakowo... na froncie przenioslem bodziszki w inne miejsce i zastapiłem jezówkami i selserią jesienną + troche rozchodników które się męczyły w innych miejscach.. świerk usycha dołem i chyba go wywalę...jedna thuja danica tez uschła u coś muszę wsadzić w dziurę...
cos słabo rozplenice kwitną...

ta rabata do poszerzenia na wiosnę i dosadzenia ... z tej strony rozchodniki i rozplenica trochę rzadzej bo za gęto...i może jeszcze hortensje przeniose z innego miejsca bo źle rosną..

z tej strony dodam szałwie i stipę...bo linia rabaty nie za dobra i nawet kiepsko sie kosi
Hortensjowo 08:54, 30 sie 2022

Do góry
Helen napisał(a)
Kilka ocenzurowanych fotek

Ale masz piękny busz. Lubie tak gęsto. Może sie u mnie doczekam....kiedyś.
Fajnie pięterka rabat skomponowane masz. A to trudna sztuka. Ty jesteś Mistrzynią. Przysiądę i popatrzę.

Wcale nie widać tego co Cię o smutek przyprawia.
Ogród z koniczynką 08:40, 30 sie 2022

Do góry
ajka napisał(a)

Bardzo ładny ogród, czy mogę się dowiedzieć co masz w rzędach przed i za tawułami?

Patrząc od brzegu rabaty to w pierwszym rzędzie mam trzmieline naprzemiennie z bukszpanem, następnie tawuły, kolejny rząd to wrzosy białe. Dalsza część to rozplenice, rozchodniki i znów wrzosy fioletowe, ale te widoczne od strony trawy. Zapraszam zaglądaj. Pozdrawiam
Bukszpan będzie wywalony bo ćma zzera
Zrobiłam foty w zbliżeniu
Wzgórze chaosu 08:25, 30 sie 2022

Do góry
Iwonka napisał(a)

Rozplenice mi oszalały. Nigdy tak nie kwitły.

Pieknie u Ciebie jak zawsze ale właśnie miałem Cie pytać co ty robisz że tak ładnie rozplenice Ci kwitną...moje cos mało kotów mają nieważne gzie posadzone...nawadniasz jakos?

Mój ogrodowy pamiętnik 08:22, 30 sie 2022

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Pourlopowo. Trawnik nie koszony chyba z miesiąc doczekał się w końcu koszenia. I dobrze bo mrówki naprodukowały w nim mnóstwo mrowisk.

Super wygląda ta rabata aż pęka w szwach...judaszowiec pięknisty
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 07:59, 30 sie 2022

Do góry
Dobre zdjecie, dzialka z domem ma jakies 850m2 a wyglada na duzo wieksza

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies