Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogród z łezką II 06:45, 03 cze 2016

Do góry
Śliczna jest ta Twoja róża na płocie Chciałabym ją zobaczyć kwitnącą na żywo jak większość forumowiczów. Pogadaj z nią, żeby wytrzymała jeszcze 3 tygodnie

A! Miałam Ci jeszcze napisać, że lilie zaczęły mi kiełkować Zdążą zakwitnąć przed zimą?
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 22:44, 02 cze 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
też chcę takie lilie toż to uczta dla oczu !

Prawda, urocze są. Jak widać, latem czeka mnie redukcja liści. Martwi mnie poziom wody. Jeśli dalej nie będzie padać to lilie "wyjdą" na brzeg...
Ogród Małej Mi - sezon 2016 22:42, 02 cze 2016

Do góry
Alicja169 napisał(a)

Muszę natychmiast sprostować -" nalewka " użyta była w sensie, że nie dla nas, ludzi tylko dla zabijania robali
Waldek z wątku "tam, gdzie jeże mówią dobranoc" - jeśli dobrze pamiętam, polecał taką miksturę.

No to na tym robaki mają się zaje...ście dobrze Ja im preparować z tego specyfików nie będę..

Tak samo w szklarni.. jest sałata, pomidory, ogórki, różne papryki.. a ślimaki zjadają mi tylko jedną odmianę papryki!! Zżarły co do listka!! Robale wiedzą co jest dla nich dobre , zdrowe i smaczne..

Podejrzewam, że Waldek miała na myśli ten dziki wrotycz.. który rośnie na ugorach..Tanacetum vulgare. On ma działanie niszczące na robale.. dlatego na ugorach ma sie dobrze, jego robale nie jadają z własnej woli

A t o moje robale kałużowe.. oznaczyłam skąd dokąd sięga.. i pakuje przez wszystkie lilie.. grzbiecik widać ale na tej rozdzielczości nie widać.. , w tle kolejny potffór..

Do doniczek nad powierzchnia tez wskakują..

Znów mam powywalane donice.. zdrowia do nich nie mam..

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 22:33, 02 cze 2016

Do góry
Dziś leje i leje i dobrze bo sucho do oczka doleje wody
Lilie wodne zarosły oczko i kwitną jak szalone dziś było 16 kwiatów, czekam z utęsknieniem na kwiaty juk ogrodowych będzie kwitło 5 odmian w tym roku.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:57, 02 cze 2016

Do góry
też chcę takie lilie toż to uczta dla oczu !
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:29, 02 cze 2016

Do góry
I na koniec lilie wodne
Podmiejski ogródek 10:51, 02 cze 2016

Do góry
do cienia tawułki (różowe i białe), brunnery o srebrnych liściach, miodunki (o srebrnych liściach i ze sporą ilością białego), wietlice czyli tzw. paprocie, np. Metallicum, bergenie (te mogą być i na słońcu), rodgersje, epimedium...

Na słońce polecam lubiącą suche i ubogie podłoże (trzeba tylko dolomitem głęboko zaprawić głęboki dołek) Perovskia lub jej niższa siostra 'Little Spirit', także berberysy niskie, przywrotniki, lilie orientalne (cebulowe)
Mój mały ogródeczek :) 19:07, 01 cze 2016

Do góry
Śliczne córeczki i słodkie psiaki U mnie jarzmianka jedna tak wystartowała, że przerosła piwonie! Pysznogłówki u mnie nie mają pąków, ale ładnie urosły po zimie U mnie na lilie też się mówiło smolinosy
Miłkowo - sezon 2016-2022 15:50, 01 cze 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

oj...chyba trzeba miec taki

Z czystym sumieniem polecam cibezproblemowy.

zaczyna Alchymist
mlody, od ub.r.
puszczam go po sośnie, coś go męczy

długosz królewski zaczyna kwitnąć
zaraz hortensje, patyki mi wybujały

ten późno kwitnie, kupowałam bez nazwy, kolor boski

tu będzie czad niebawem
rodki kończą, zaczynają róże i lilie zaraz

Droga do spełnienia 13:04, 01 cze 2016

Do góry
z tego co czytałam to najlepiej wrzesień - października sadzić
i tak pewnie bym sadziła
ale nie w tym roku chyba
chociaż kto wie co mi do głowy przyjdzie

hehe

ale przynajmniej myśli się klarują to też ważne
na zagospodarowanie ogrodu to długo mi czasu zejdzie
ale w sumie kto mnie goni

teraz priorytetem jest przód i to zamierzam skończyć w tym roku
ogólny zarys jest
cisy lilie cisy stożek
róża na pniu póki co zostaje bo wielka jest i mam nadzieję na burzę kwiatów

jeżówki rozchodniki, żurawki i trawy to na uzupełnienie
i tyle

będzie?
Ogród Małej Mi - sezon 2016 12:09, 01 cze 2016

Do góry
mira napisał(a)
Przemoczony i zmęczony gość melduje że już odpoczywa a w oczach piękne widoki - choć w przelocie to widoki zostały - kurcze ale tego masz - piwonie i małe i duże, róże te kwitnące piekne krzaki
no a te setki lilii
lilie gdzie bądź sadzić - to zapamiętałam w ub roku ale nie przybyło u mnie
więc powtarzam - sadzić, sadzić sadzić - lilie oczywiście

Aniu dziękuję - mam 3 zdjęcia jutro wkleję

Miałam zrobić foto całej rabaty i znów wzięłam nie ten aparat.. ale i tak nie wyjdzie.. bo słońce za ostre..
Ale z żarówką na rabacie zrobiłam..

Edit.. i na foto wygląda jak grajdoł
Droga do spełnienia 09:17, 01 cze 2016

Do góry
Aniu no szeroka nie jest masz rację
rano patrzyłam jak to będzie i chyba zostanę przy swojej pierwotnej wersji
czyli cisy (ekran) za różą lilie i cisy pociągnę a do rogu dam chyba stożek grabowy żeby przy cisach się odznaczał jasną zielenią

chcąc mieć "coś przed" innej opcji nie ma

ale na żywopłot grabowy mam jeszcze miejsce
grunt to nie dac się zwariować

Jolka u mnie była burza i lało porządnie a później padało jeszcze przez prawie 2 godziny
ale dobrze deszcz potrzebny
Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:31, 31 maj 2016

Do góry
Przemoczony i zmęczony gość melduje że już odpoczywa a w oczach piękne widoki - choć w przelocie to widoki zostały - kurcze ale tego masz - piwonie i małe i duże, róże te kwitnące piekne krzaki
no a te setki lilii
lilie gdzie bądź sadzić - to zapamiętałam w ub roku ale nie przybyło u mnie
więc powtarzam - sadzić, sadzić sadzić - lilie oczywiście

Aniu dziękuję - mam 3 zdjęcia jutro wkleję
Do raju daleko - u Ewy 20:49, 31 maj 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)
I bardzo dobrze

Miłego spotkania z Małgosią

Kasiu, wczoraj zauważyłam, że wreszcie zaczęły wychodzić lilie. Miałam już wątpliwości, że urosną.
U Gosi było jak zawsze cudownie. Już tęsknię za nimi.

Moja Soir de Paris
Droga do spełnienia 14:14, 31 maj 2016

Do góry
iwka napisał(a)
no właśnie a dlaczego nie chcesz żywopłotu po całości

bo mam tam lilie i chce je mieć i róże na pniu i cisy
po całości to mogłabym dać od rogu do róży taki kawałek
Mój jest ten kawałek ogrodu 20:25, 30 maj 2016

Do góry
UlaB napisał(a)
Aga, jak Twoje miskanty? Przyszłam Ci napisac, ze mój zebrinus, ktorego uznałam za umarłego, dał własnie znak zycia. Zatem eksmisja wstrzymana. Czekam równiez z eksmisja gracka bo moze tez sie jeszcze waha - dam mu szanse.

Rabatka elegancka Czochy mamy w tym samym stadium. Ładnie pachną, teraz najbardziej te białe.
Moje lilie pędzone w domu kwitna i pachną obłędnie. Stoja na tarasie.

Mam ML, gracki i variegatusy, wszystkie wyglądają na nieżywe. W piątek chciałam je wywalić, wykopałam jednego ML a tam malutki zielony kieł Wkopałam z powrotem i czekam. Ale nic poza tym nie widać. Ile można czekać? Zostawiam na razie, nie przeszkadzają mi, ale trudno mi uwierzyć, że jeszcze ruszą.

Jak napisałaś, że czosnki pachną, to poszłam wąchać nigdy wcześniej tego nie robiłam
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 12:43, 30 maj 2016

Do góry
Juki ładnie wypuszczają pędy bo ciepło jest i w oczku lilie zaczynają koncert i lotos już w oczku brzydkie listki mu wyciupciałem, aby na nowe pobudzić
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 23:34, 29 maj 2016

Do góry
Aniu, pójdę na całość to takie typowe pod oknem i murem miejsce. Możesz zgapić od cioci Gosi
Wariant I: bym posadziła albo 3 trzmieliny lecz wyżej szczepione 140cm -ciężko kupić bo 3 muszą być takie same, albo 3 marikeny(chodzi mi też o to że jedno powinno zasłonić tę skrzynkę).Między trzmielinami trawy Gracimulus lub kwitnące miskanty . A przed tym możesz co tylko chcesz, lilie i bukszpany albo tuje Aurea Nana, rozchodniki, rozplenice i między to cebule wiosenne i jesienne . Albo hortensje.Oczywiście do piwonii. A może by fajnie było z drugiej strony symetrycznie też dać piwonię. .....głośno myślęLilie pod oknem pachniałyby

Wariant II: Można też zrobić żywopłot z tuj (np. kurnik ma żółte przyrosty), albo z cisów albo z czego by Ci przyszło do głowy, mi się też podoba z choiny kanadyjskiej.A buka można dać z lewej strony to zasłoni skrzynkę. Łukasz mój ostatnio w szkółce wziął kolumnowego Aurea. Mi się też marzy wiśnia piłkowana Amanogawa.Do całości też pasowałby buk bordowy ten zwisający na dół Purple Fountain.

Dereń Kousa jest ładny, widziałam go wyeksponowana w samym żwirku i nic więcej nie było też ładnie, ale ja bym raczej zagospodarowała cały zakątek.i usunęła tę granicę z kamieni.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:29, 29 maj 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji

zapewne napisał(a)
Z czym posadzić świerka kulistego szczepionego na pniu oraz azalię wielokwiatową? chciałabym, żeby były na jednej rabacie. Wymiar rabaty 470x115cm. słonce do 12:00, później cień.
wielokwiatową?

Azalia wielkokwiatowa rośnie do sporych rozmiarów i zarówno świerk jak i azalia najlepiej będą się czuć w towarzystwie roślin kwaśnolubnych jak inne azalie wielkokwiatowe i japońskie, wrzosy, wrzośce, lilie orientalne, pierisy, kiścienie etc.
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 15:14, 29 maj 2016

Do góry
Uwielbiam te relacje Lilie przesadzalem w takim stadium - kwitly i to nieźle!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies