Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Doświadczalnia bylinowo-różana 09:39, 21 sty 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Bardzo mi miło, cieszę się bardzo i dziękuję

Najwyższe piątro na rabacie przy ławce tworzą krzewy sąsiadów. Są tam m.in. bzy, które swoimi odłogami sprawiają mi niestety problemy. U mnie już jest tylko agastache i wysokie róże z tyłu rabaty.
Na rabacie z drugiej strony najwyższe z tyłu są krzewuszki, trzcinnik Overdam (trochę za niski) hortensja Grandiflora i kosmos, który w lecie "bujnął się" na wysokość 2m.

O Brother Cadfael nie ma co marzyć, tylko trzeba zamawiać

Zapisałam sobie nazwy i będę szukać. Bardzo podoba mi się szałwia Caradonna i kłosowiec. W Twoich zestawieniach prezentują się znakomicie. Chciałabym choć 1 taką rabatkę u siebie w ogrodzie
Droga do spełnienia 15:32, 20 sty 2016

Do góry
myślałam - cisy Hicsi>
graziella lub gracilimus
piwonie
szałwia
hameln
ale nie wiem czy mi się to wszystko pomieści to jest raz
piwonia krótko kwitnie
szałwia nie wiem czy będzie widoczna zza hameln
Ogródek Iwony 15:10, 20 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Dziękuję za zdjęcie
Czyli ostróżki i naparstnice odpadają bo olbrzymy rosną i na rabacie się rozpychają a nawet dominują zimozielone? ... to może odętka, liatra, łubin, jeżówki?

Pomiędzy kulki Renia to lepszy wybór.Z łubinem bym uważała, też daj go z tyłu, bo wyrasta ponad. Mi się podoba, ale trzeba mieć świadomość tego, co chce się osiągnąć. Litra, odętka i niska szałwia pasują między kulki
Jeżówki niższe jak najbardziej.
Ale te pojedyncze, z wysiewu najbardziej popularne są już wyższe.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:56, 20 sty 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
może proste linie zrób, nie kółka tylko kwadraty, nie owale a prostokąty. bedzie spojnie z kanciaty wgłębnikiem i kostkami
tą rabate obok z szałwia tez mozna 'wyprostować"
przypomnij jak wygląda ogród jakby dalej w lewo pójść?

Aniu
Nie da się wyprostować W tej części ogrodu mam łuk za łukiem Dopiero od tarasu w stronę wgłębnika jest kanciato
Musiałabym poszukać zdjęć żeby to zobrazować
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:12, 20 sty 2016

Do góry
może proste linie zrób, nie kółka tylko kwadraty, nie owale a prostokąty. bedzie spojnie z kanciaty wgłębnikiem i kostkami
tą rabate obok z szałwia tez mozna 'wyprostować"
przypomnij jak wygląda ogród jakby dalej w lewo pójść?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:14, 20 sty 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
A moze proso?

A te brązowe liście na brżegu? I ta róza po prawej???

proso raczej nie kwitnie tak obficie kiedy kwitnie szałwia i te co ta trafką ..no..nie pamiętam
Ogródek Iwony 23:45, 19 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Sylwia, podsumujmy:

Rabata pomierzona, ale musiałabym ją rozrysować po kratkach. Chcesz?

Na rabacie: bergenia, kulki bukszpanowe kilka sztuk, różnej wielkości. Niewiem, czy jak będzie w plecach trawa, to czy dawać też na pniu ? Z tyłu Molinia Karl Forester, przy tuji rośnie goździk brodaty karminowy połączony z drobną brązową trawką (od Ewy). W donicy hortensje Limelight 3 sztuki. Podsadzone są przez Frosted Curls.
z bylin: werbena i szałwia. Szałwia może być ta niska. Krokusy, przebiśniegi wiosną, potem jeszcze czosnki. 2-3 naparstnice albo łubiny z tyłu. Niska trawka zamiast stipy - nie wiem co, bo stipa kładzie się na bukszpan, a tego nie chcę. Jako dywan może być żurawka, ale nie musi. Koniec

Chcę....czyli wybrałaś kolorystykę stonowaną?
na innych rabatach u Ciebie widziałam raczej zdecydowane kolory - czerwony mi się ciągle gdzieś przewijał.
Ogródek Iwony 23:33, 19 sty 2016

Do góry
Sylwia, podsumujmy:

Rabata pomierzona, ale musiałabym ją rozrysować po kratkach. Chcesz?

Na rabacie: bergenia, kulki bukszpanowe kilka sztuk, różnej wielkości. Niewiem, czy jak będzie w plecach trawa, to czy dawać też na pniu ? Z tyłu Molinia Karl Forester, przy tuji rośnie goździk brodaty karminowy połączony z drobną brązową trawką (od Ewy). W donicy hortensje Limelight 3 sztuki. Podsadzone są przez Frosted Curls.
z bylin: werbena i szałwia. Szałwia może być ta niska. Krokusy, przebiśniegi wiosną, potem jeszcze czosnki. 2-3 naparstnice albo łubiny z tyłu. Niska trawka zamiast stipy - nie wiem co, bo stipa kładzie się na bukszpan, a tego nie chcę. Jako dywan może być żurawka, ale nie musi. Koniec
Ogrodowy song 18:33, 18 sty 2016

Do góry

Szukam pomysłu na podsadzenie róży pnącej prowadzonej na wysokości ok.2 m(nigdy nie przycinana..jeżeli to błąd z mojej strony, to jak prawidłowo to zrobić?)...oznaczona kółkiem...;
ta rabata ma odgradzać mnie od sąsiadów..;
może jeszcze jakieś róże lub piwonie pasujące do tej róży?? i wtedy dołem szałwia??

ta czerwień chyba zobowiązuje i chcę uniknąć pomyłki.A może po prostu trawki ,które wylewałyby się z rabaty,gdzie są niwaki...z lewej.

To ona https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/84/840039/original.JPG
Ogródek Iwony 07:13, 18 sty 2016

Do góry
Sylwia, Bogdzia już mi je kiedyś odradzała ze względu na przemarzanie. Rododendronowy ogród- to największe poletko doświadczalne dla rododendronów i azalii. Bogdzia jest specjalistką w tej materii. Byłaś w jej ogrodzie?
Okazy wieloletnie na pewno dają radę. Młode sztuki nie muszą.
Co do linii rabat, narysuję po pracy.

Ewa, te kulki jakoś mi tak po głowie w tym miejscu chodzą. Tylko to rozrysować.
Irgę bym przesadziła, a tu dać jakieś dwie sztuki na nodze na różnych wysokościach. Do tego stipa i szałwia, albo szałwia z seselrią jesienną. Dziewczyny ją chwalą, ja jeszcze nie mam. Może przy oknie dać miskanta jako tło?

Jak zapodałam te inspiracje do tego miejsca, to jakby nazwać głośno swoje chciejstwa
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 10:47, 16 sty 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Regularna zima

Pokaz te planowana rabatę na zdjęciu w taki sposób w jaki będziesz ja najczęściej oglądać.
Palibin nie jest zły, kwitnie gdy w ogrodzie sa tylko tulipany a potem ma ładne ciemnozielone liscie. Ale troche bedzie sie wtapiała w tło lisci roz. Nie do konca jestem do niego w tym miejscu przekonana. W róze dałabym rozplenice np hammeln, bardzo gesto posadzone. Widziałam takie polaczenie żótych roz u Kapiasa, zatopionych w rozplenicach i wygladało to zjawiskowo. U mnie roplenice w półcieniu swietnie rosna
Na brzegu sesleria z szałwia blue scent (???) A jaka sesleria bo juz sie pogubiłam?

Ps. Palibin jest bladoróżowy w rozkwicie, tylkow pąku jest niebiesko-fioletowy

Palibin jest wg mnie jasno fioletowy...hmm...jak novalis ?

Zobacz, tu jest plan ogolny, widok na rabatke bedzie z domu od stony zachodnio poludniowej, tak od rogu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6373-ogrodek-pachnacy-rozami-i-lawenda-w-budowie?page=23

myslalam wczesniej o rozplenicach ale ktos mi pisal zeby rozplenice nie...jesli dobrze znoszą troche zacienienie to moze jednak tak ?

a sesleria heufleriana
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 10:39, 16 sty 2016

Do góry
Regularna zima

Pokaz te planowana rabatę na zdjęciu w taki sposób w jaki będziesz ja najczęściej oglądać.
Palibin nie jest zły, kwitnie gdy w ogrodzie sa tylko tulipany a potem ma ładne ciemnozielone liscie. Ale troche bedzie sie wtapiała w tło lisci roz. Nie do konca jestem do niego w tym miejscu przekonana. W róze dałabym rozplenice np hammeln, bardzo gesto posadzone. Widziałam takie polaczenie żótych roz u Kapiasa, zatopionych w rozplenicach i wygladało to zjawiskowo. U mnie roplenice w półcieniu swietnie rosna
Na brzegu sesleria z szałwia blue scent (???) A jaka sesleria bo juz sie pogubiłam?

Ps. Palibin jest bladoróżowy w rozkwicie, tylkow pąku jest niebiesko-fioletowy
Pszczelarnia 09:55, 16 sty 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Szałwia omszona. Ale tam też jest bukwica zwyczajna i odmianowa 'Hummelo'.

Moja zasada ciemiernikowa: w lecie cień, w zimie słońce, czyli w towarzystwie traw lub pod krzewami liściastymi. Zawsze w ziemi ze skorupkami jajek.

Spragnieni jesteśmy kolorów i ciepła, to wzdychamy do zdjęć.

Dzięki za info o ciemiernikach. O jajkach nie wiedziałam. To znaczy, że one nie lubią kwaśniej ziemi, a u mnie własnie taka Dobrze, że całą zimę skorupki zbierałam

Szałwia omszona mówisz... Można ją wysiać czy trzeba dzielić dorosłe rośliny?

Pięknie u Ciebie!
Ogród Małej Mi - sezon 2015 18:45, 15 sty 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Jednak ciut wyższa niż szałwia. Chyba. To taki typ kwiatka średniego. 40 - 50cm.

Zobacz, że u Ani obok rośnie kocimiętka.

Ta ożanka ma minimum 70 cm, kocimiętka obok to potfffór SIX HILLS GIANT. Też nie mniejsza.
Ożankę mam od Vivy.. i u niej ona jakaś taka bardziej zwarta i niższa ..

I jak to napisała kiedyś Viva u siebie "Ożanka, która u wiadomej ogrodniczki sięga cycek u mnie do kojanek "

Zwiewam bo przyjechały Muminki
Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:00, 15 sty 2016

Do góry
siakowa napisał(a)

Troche historycznie ale ...ta Twoja ożanka to jakas konkretna że taka wysoka? Nie ta sama co pszczółki bo jej na wysokość szałwii ...?

Jednak ciut wyższa niż szałwia. Chyba. To taki typ kwiatka średniego. 40 - 50cm.

Zobacz, że u Ani obok rośnie kocimiętka.

Pszczelarnia 23:35, 14 sty 2016

Do góry
chelll napisał(a)

Pszczelarnia, to urokliwie niebieskie pomiędzy czosnkami jak się nazywa? Twoje zdjęcia jak widokówki, magiczne

Ciemierniki posadzone są w cieniu? Czy może trawy są dla nich parasolem przeciwsłonecznym latem?

Pozdrawiam!

Szałwia omszona. Ale tam też jest bukwica zwyczajna i odmianowa 'Hummelo'.

Moja zasada ciemiernikowa: w lecie cień, w zimie słońce, czyli w towarzystwie traw lub pod krzewami liściastymi. Zawsze w ziemi ze skorupkami jajek.

Spragnieni jesteśmy kolorów i ciepła, to wzdychamy do zdjęć.
Ogrodowe przygody 20:07, 14 sty 2016

Do góry
iwonadm napisał(a)
To szałwia muszkatołowa
Czy dobrze czytałam ze przyjeżdżasz w nasze strony? W sezonie moglibyśmy się spotkać w tej szkółce rożanej

Dzięki, muszę sobie taka wysiać
Przyjeżdżam, ale na Wielkanoc, wiec to raczej jeszcze nie sezon
Ja i mój ogródek, a może ogród 19:40, 14 sty 2016

Do góry
no to co chciałaś berberysy, rozplenice, kulki, jeżówki różowe, niebieskie to myślałam o kępkach szałwi, przetacznik może być trochę za niski, chociaż chyba są gatunki wysokie. Chodziło o to aby jeżówki i szałwia wyglądały z rozplenic na obwódkę wzięłam ciemne żurawki, ale jakoś za ciemno wyszło to posadziłam Ci trawki a i kulki to inaczej bo ja je tylko tak rzuciłam
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 12:57, 14 sty 2016

Do góry
Agania napisał(a)

Wiem, wiem, ze dużo tego kochamy...rabata jest bardzo wąska, to weź pod uwagę, do seslerii pasuje lawenda, szałwia, rozchodnik, przywrotnik i te kolory pasują do tulipanowca jak ulał, sama zobacz

zrezygnowałabym z miskantów i rozplenic, na rzecz trzcinników, bo bardziej tutaj pasują

no sliczne zestawienia z tą lawendą

ale to wlasnie ta jesienna ktorej kolo mnie nie ma akurat

a nie wiem jak sie ma do niej ta heufleriana ? ...

trzciniki mam: karl f. , krotkowłosy i 1 szt overam
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 12:14, 14 sty 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

nie widzizlam jej, tu na forum popularna jest jesienna a kolo mnie w szkolce jest tylko caerulea i heufleriana
nie mam o nich zielonego pojecia

a palibiny kocham i krzaczki i na pniu i wszystkie

no i ten lilak Josiki....i jeszcze liście ma śliczne

Wiem, wiem, ze dużo tego kochamy...rabata jest bardzo wąska, to weź pod uwagę, do seslerii pasuje lawenda, szałwia, rozchodnik, przywrotnik i te kolory pasują do tulipanowca jak ulał, sama zobacz
https://www.google.pl/search?q=sesleria&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjS4ez8lKnKAhWJHxoKHcSrBA8Q_AUIBygB&biw=1906&bih=914#tbm=isch&tbs=rimg%3ACZiBiOSCtS8mIjjPYrd0nyb_1Kqjxbl4mIte22MS_1n44IMeNAjLwPmH-f7FsbIQ6pnp428h-KWRt7dlkG2VQtwA5nFioSCc9it3SfJv8qEexk4hjyiGT7KhIJqPFuXiYi17YRqkjWDV2XUyIqEgnYxL-fjggx4xGSX1rzaOneRioSCUCMvA-Yf5_1sEeX_19f8UJ33vKhIJWxshDqmenjYRTflcpsELq7IqEgnyH4pZG3t2WREGl2L39aBkbCoSCQbZVC3ADmcWEVgvOWGS99h8&q=sesleria&imgrc=BtlULcAOZxb07M%3A

zrezygnowałabym z miskantów i rozplenic, na rzecz trzcinników, bo bardziej tutaj pasują
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies