Nie wiedziałam że u Ciebie takie deszcze były i tyle masz szkód. Dobrze ze sie poprawia i ze dobry humor jednak Cie nie opuszcza . Będzie dobrze. Wklejam obiecane zdjecie kolkwicji i pozdrawiam.
Aniu, Megi dzięki za dzisiejsze bardzo mile spędzone popołudnie
Warmiński ogród Ani
z góry od razu rzuca sie w oczy wielka żurawka SC
Ani napracowała się przy wyrywaniu chwastów
obok nikt chwastów nie wyrywa
jakaś tam nowa róża
Paprocie które w koncu do mnie dotarły - a zakochalam się w nich w wątku Zbyszka z Borów Tucholskich (prawie)
Wietlica japońska Burgundy Lace
Red Beauty
zapomniałam nazwę muszę sprawdzić ale też wietlica tylko nie wiem jaka
ta przyszła bez nazwy - jako zamiana za inną - wiec wcale nie wiem jaka to jest
Dryopteris erythrosora
i brunnera Looking Glass
to takie moje "zachciewajki" na grządeczkę leśną - z których sie bardzo cieszę
Tymczasowo posadzona jest tu wierzba ,kupiłam dzisiaj dwie limki i pomyślałam żeby je tam posadzić ,będzie dobrze
Nadmieniam że środkiem posadzone są żurawki ( malutkie nie widać jeszcze )a przed nimi ma być żywopłocik z bukszpanu .
I jeszcze jedno pytanko
Posadziłam tam mieczyki ,które taraz z lekka by mi przeszkadzały mogę je przesadzić ?
Mam jedną ogrodową niebieską i jedną różową , całkiem ładnie mi rosną, a nic szczególnego z nimi nie robię...... Trzy lata ma ta w gruncie na zdjęciu w przeddzień kwitnienia w ubiegłym roku, a dwa ta w donicy .
Przekonana jestem na 100%, że bukietowe posadzę i będą u mnie pięknie rosły!!!!! A co?! Nikt wśród znajomych nie ma takich cudeniek, więc będę pierwsza Po niedzieli wybiorę się na poszukiwania.
Taka okazja i zbliżenia nie zrobiłaś?
A wiesz, zauważyłam, że kruszczyca preferuje białe kwiaty. Dlaczego nie chce fioletowego rh a wsuwa biały? Na białym bzie siedziała, u ciebie na białym, ktoś pisał, ze na aronii - ona też biała
Sadzonki zbieraj, rozmnażaj bo sporo masz do obsadzenia. Na konwalnika od dawna mialam chęć, ale rozmyśliłam się, bo musiałabym sporo poprzesadzać
A rządź się, rządź! Zawsze jesteś mile widziana
Heliotropy i petunie w donicach - dzisiaj tych w donicach jest pełno "srebrnych"gluciaków
pożartej sałaty i innych już nie robiłam. Dzisiaj odkryłam że wpinkalają żagwin... no i granulki. Tak sypię żeby pies się nie "załapał", bo się martwię o niego ale nie ma wyboru - wyzbierać pieroństwa nie wyzbieram, siedzą gdzie się da. We floksach szydlastych jest dużo - wczoraj obcinałam część to i wybierałam... i do słoiczka z solą buch...
Wywaliłam dzisiaj obrzeże z tej rabaty ,dwa razy układałam i dwa razy sciągałam aż w końcu doszłam do wnioski że lepiej bez Trochę za dużo tego było tu kostka zaraz kamień ......
Ale się M ze mnie uśmiał jak widział jak dźwigam te kostki, ale najważniejsze że przestał komentować
Przy okazji proszę zwrócić uwagę na pierwsze wykulkowanie trzmielinek
Kondzio
Właściwie to u mnie już tak zarosło , że nie widać brzegu i wody... U nas góry i doliny i fotki zobione są z różnych stron i większość obrazków z ogrodu to rejony oczek...
Moje nasadzenia to raczej nie jest wzór do nasladowania...po wielu latach kupowania i sadzenia wszystkiego co wpadło w moje oko i łapki okazało się , że więcej jest strat niż trafnych nasadzeń...dzisiaj pozostały tylko te roślinki , które przetrwały nasze trudne warunki ...i jakoś sobie radzą...