Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rozpoznawanie chorób i szkodników 16:43, 10 cze 2013

Do góry
martika napisał(a)

Te liście tej różowej stają sie jakies przebawione . Nie wiem co im jest.

To skoczek różany, oprysk od spodu liści. Od spodu skaczą takie małe, białe owady.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/57-uprawa-roz-choroby-i-szkodniki

Skoczek różany (Edwarsiana rosae)

Jest to pluskwiak, który żeruje na dolnej stronie liści. Początkowo widać białe plamki wzdłuż nerwu liściowego, potem całe liście stają się białe i opadają. Owady dorosłe mają kolor biały lub żółtawy o długości 3-3,5 mm z dachówkowato ułożonymi skrzydłami. Przy dotknięciu rośliny, owady skaczą. Na wiosnę trzeba przyciąć pędy i spalić wraz z jajami skoczka, które zimowały. Atak owadów nasila się w maju (I pokolenie) i sierpniu (II pokolenie). Opryski Decis od spodu liścia.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 16:41, 10 cze 2013

Do góry
martika napisał(a)
Mam 5 róż i znowu w tym roku walczę z nimi. Non stop coś

To może być czarna plamistość, szukaj objawów tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/57-uprawa-roz-choroby-i-szkodniki
ogrodoweimpresjejolki 16:34, 10 cze 2013

Do góry
asc napisał(a)
Ja też nie ścinam, tylko te co się połamią... ale ja mam ogród za drzwiami, a Jola na końcu ścieżki rowerowej.... wiec w tym orzypadku też bym cięła..

Szukaj nazwy bo piwonia cudna

Masz rację Aniu Wy podziwiacie swoje kwiatki nawet przez okno, a ja
Piwonie ścinam jak tylko widać kolor w rozchylonym pąku - zawsze się rozwiną Nie dotyczy to tylko piwonii lekarskiej ( tej najwcześniejszej).

A poza tym jak nie zetnę ja, to zetnie je sobie ktoś na handel niszcząc w dodatku, łamiąc gałęzie
Mam dużo krzewów piwonii, zawsze obsypane kwiatami. W tym roku na wiosnę dokupiłam jeszcze dwie nowe

Jurajski Ogród 16:26, 10 cze 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Jurajski w słońcu

uwielbiam te widoki
Rododendronowy ogród II. 16:24, 10 cze 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Moje Arabian Night

śliczna ta lilia i już kwitnie!
a róża też wyjatkowa, niespotykany kolor
u mnie wczoraj fruwałą sobie wyjątkowa ważka, czarna ale opalizująca, nie zdążyłam sfocić
pozdrawiam, powoli nadrabiam, ale znowu będę mieć tyły!
Rozpoznawanie chorób i szkodników 16:18, 10 cze 2013

Do góry
Witam. Na moich drzewach pojawiła sie choroba dokładnie na gruszy ,widziałem także cos takiego na orzechu włoskim . a to sa robaki ktore sa na gruszy koło tych czrnych lisci Co zrobic z tym ?? POMOCY!!!
Ogród Sylwii od początku cz.II 16:08, 10 cze 2013

Do góry
kostka się rozbiera .....konstrukcja się przymierza .... altanka się fuguje .... a ja podpatruję

Mój 4 arowy azyl... 16:07, 10 cze 2013

Do góry

Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 16:02, 10 cze 2013

Do góry
zuza12 napisał(a)
A ja będąc na komunii rrobiłam zdjęcia wcześniejszych prac, które dostały odemnie dzieciaczki mojej siostry.

To komunijny obrazek brata Julii

A to obrazek, który Julka dostała w swoje pierwsze urodziny.

I coś dla małej tancerki, która jeżdzi juz na turnieje tańca

I taki tam drobiazg

Zuziu ale to sliczne niedoczytałam wczesniej że taka strona jest pozdrawiam serdecznie artystosko zakręconych -od Dawida się dowiedziałam -później cos strzelę jeszcze raz pozdrawiam wszystkie prace są suuuuper
Mój 4 arowy azyl... 16:02, 10 cze 2013

Do góry
Na zamówienie

Żurawka - Heuchera 15:57, 10 cze 2013

Do góry
A to moje nabytki o ktorych wspomniałam wczesniej.
1 Electric lime
2 ?
3?
4?
3-4 kupione w maju, rosną NA POTĘGĘ, JESIENIĄ PODZIELĘ KARPĘ NA KILKA MNIEJSZYCH.

Ranczo Edy 15:52, 10 cze 2013

Do góry
warszawiacy jak tam się trzymacie kochani po tym gradobiciu wszyscy cali a jak tam roslinki ? pozdrawiam serdecznie i pogodę posyłam
Ogród na 300 metrach kwadratowych 15:48, 10 cze 2013

Do góry
EwaG napisał(a)
I parę detalicznych

Taż sama w towarzystwie lawendy i lnu (eksperyment - próbowałam czy nasiona siemienia lnianego wykiełkują, jak widać wykiełkowały).

Nie wiem czy bardziej podziwiać rozmiar balkonu, zawartość donic czy donice?
Ta okrągła renesansowa piękna.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 15:46, 10 cze 2013

Do góry
Mam 5 róż i znowu w tym roku walczę z nimi. Non stop coś je dopada.
Róże Schneewitchen - walcze z czarną plamistością i cos sie pojawiło nowego w tym rokku, pokaze na zdjeciach:

I jeszcze dwie różowe pnące, ale nie wiem jak sie nazywają...mój M sobie wybrał

Te liście tej różowej stają sie jakies przebawione . Nie wiem co im jest.
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 15:40, 10 cze 2013

Do góry
Danusiu jak prosiłaś zrobiłam fotkę, ktorą zamieszczam tutaj, prosząc o poradę. Roślina posadzona w kwietniu, kopana z gruntu jako zdrowa. Niby pokazują się nowe przyrosty, ale na igłach widać przebarwienia. Była nawożona granulatem do iglaków i popryskana Topsinem. Nie mam pomysłu co dalej?
Czy mogła zaszkodzić zimna woda z węża?

Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:22, 10 cze 2013

Do góry
polaczekfx napisał(a)

i ostatnie

Moim zdaniem masz czerwoną nitkowatość w trawniku, podlewaj sitkiem topsinem rozrobionym wg przepisu na opakowaniu.

Ale w sumie to też niekoniecznie, może to po prostu zwykłe padnięte liście obumarłe, co normalne jest.

Na poprzednich zdjęciach były takie plamy wskazujące na czerwoną nitkowatość.

Tu masz zdjęcia poglądowe
Rozpoznawanie chorób i szkodników 15:04, 10 cze 2013

Do góry
Zzaneta napisał(a)
Witam
Na naszych jabłoniach pojawił się szkodnik i nie wiemy jak go przegonić. Dodam, że drzewa były już na zakupionej przez nas działce, są w kiepskim stanie, nikt o nie nie dbał przez kilka lat. Sami niewiele wiemy na temat ogrodów, ale chcemy jak najwięcej się nauczyć. Od zeszłego roku robimy co możemy, by "sad" powrócić do życia. Ale łatwo nie jest. Na wiśni mamy mszyce i ostro z nimi walczymy - na razie bezskutecznie. A co zrobić z tym szkodnikiem? Proszę pomoc

Zbierać ręcznie, strząsać na płachtę, bo chemia odpada, chyba że nie będziesz jeść owoców to dawaj cokolwiek . Mospilan, Talstar, ale to nie o to chodzi.
Dla odmiany czas na zmiany... 15:03, 10 cze 2013

Do góry
beta napisał(a)
dla tych którzy jeszcze nie mją dość mojego warzywnika kilka zdjęć z prawie skończoną ścieżką

Znaczy - dla mnie. Nigdy nie będę maiła dość widoków Twojego warzywnika.
Re-we-la-cyj-ny!!!!
Warmińskie dylematy 14:58, 10 cze 2013

Do góry
znalazłam zdjęcie gdzie widać ten fragment. słpywa równo z połowy dachu wiaty i drewutni, na szczęście u mnie działka w miejsu sosnowego lasu, więc pod warstwą nawiezionej ziemi mam piaski, ale mimo wszystko jest tam raczej mokro, zacisznie z każdej strony, wymiary to 0,8x2,5 m

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies