Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Starorzecze na górce

Starorzecze na górce

agatanowa 13:26, 11 sie 2013

monteverde napisał(a)
Agatko pięknie masz w ogrodzie, rabatki ładne ale zauważyłam na jednej taki dzwonek
walczyłam w rajskim z nim od początku idzie grubymi białymi korzeniami strasznie się rozsiewa i jest nie do wyplenienia, także jak możesz od razu go wywal jest strasznie kłopotliwy od wczoraj nie pokazują mi się krzyżyki przy powiadomieniach nie wiem co jest pozdrawiam

Aniu, ja mam póki co jednego tego dzwonka w rabatce, no może dwa Ale, to co mówisz zgadza się z mojej mamy opinią. Ona wyciepała ten dzwonek w trawy na przedpłocie i super to tam się miewa, i może się rozrastać do woli, bo i tak z niczym tam nie konkuruje, co najwyżej z chwastem. Jeśli mówsz, że straszne ma kłącza, to muszę wyciepać również w podobne rejony jak mama Już po mięcie wiem, jaki to problem z takim patałajstwem na rabacie.

Ja też mam problem z powiadomieniami
agatanowa 13:30, 11 sie 2013

kasiula79 napisał(a)
witam Agatko.
Przeleciałam Twój wątek cały i bardzo się z tego cieszę, bo tym samym nieświadomie przestrzegłaś mnie przed "profesjonalnymi firmami". planuję (chyba niestety nie w tym sezonie) założenie instalacji nawadniającej. Projekt już mam ( od Gardenarium) - zostało znalezienie firmy, która go zrealizuje. Ale po tym co przeczytałam u Ciebie zastanawiam się czy nie wykonać go samemu tzn. ja + mąż

Domek masz śliczny,a ogród też się już klaruje. Będzie pięknie!

pozdrawiam i zaznaczam sobie wątek

Kasiulu79, jeśli tylko mąż ma czas i ochotę, to chyba nie jest to bardzo skomplikowana praca, jeśli macie ustawiony system i wszystkie parametry wyliczone (na marginesie dodam, że moja firma specjalizuje się właśnie w zakładaniu nawodnienia, to jej core business, więc jeśli na takich traficie, to... no lepiej nie )

Ja też Ciebie zaznaczyłam
MuSzka 15:08, 11 sie 2013

agatanowa napisał(a)

Kasiu, no pisałayśmy o tej rabacie eksperymentalnej. A chodziło mi o to miejsce:

Tak jak pisałam, pierwotnie miałam dać tu iglaka (zeby w zimę też coś było oraz aby osłaniał rabatę przed silnym wiatrami z lewej) , ale nie mogłam dobrać żadnego, który lubiłby takie miesce: dużo słońca i nie był rudziejącym jałowcem. Z braku pomysłu posadziłam lilie, a malwy się rozrosły i w rzeczywistości bardzo mi się one podobają, dziury nie widać na rabacie. Ale zimą będzie smutek, żal i nostalgia.

Może tego Wojtka dać, bo bardzo fajny chudziak i pokrój wzniesiony - jeszcze poczytam. Może jednak nie będzie bardzo cierpiał od słońca. Nogi bedzie miał osłonięte. Albo odpuszę.

Co sądzicie?

A może świerk kłujący 'iseli Fastigiate'?

zdjęcia usunięte przez moderatora

znalazłam go w katalogu roślin dorasta do 3 metrów także nie za duży
Loosiuu 15:16, 11 sie 2013

A może zamiast iglaka coś liściastego? Zimą też potrafią być atrakcyjne. Na przykład grab 'Fastigiata' taki, żeby od samego dołu był gęsty i rozgałęziony, a potem ciąć na stożek. Cisy czasami mają problemy jak rosną w przewiewnym i bardzo nasłonecznionym miejscu. Zimą mogą wtedy trochę przemarzać.
kasiek 18:37, 11 sie 2013

Swierk jest super i na zimę będzie miejsce na światełka, tyle że nie wim czy upierała bym sie przy srebrnym odcieniu - elewację masz w ciepłych kolorach, kostkę też więc może lepiej w zielonym kolorze - np jodłe koreankę?
A przy rogu domu posadziłabym małe drzewko o purpulowych liściach - jabłąkę Olę, wiśnie Pissardi lub Perułkowca
MuSzka 19:13, 11 sie 2013

kasiek napisał(a)
Swierk jest super i na zimę będzie miejsce na światełka, tyle że nie wim czy upierała bym sie przy srebrnym odcieniu - elewację masz w ciepłych kolorach, kostkę też więc może lepiej w zielonym kolorze - np jodłe koreankę?
A przy rogu domu posadziłabym małe drzewko o purpulowych liściach - jabłąkę Olę, wiśnie Pissardi lub Perułkowca

Wstawiłam srebrny bo wyczytałam że Agata lubi taki kolor. Chociaż faktycznie bardziej widziałam przy jej domu coś w kolorze nawet żółto zielonym i w kontraście ten perukowiec byłby super
ja mam takiego perukowca jest malutki ale kolor ma obłędny zwłaszcza na wiosnę i początek lata bo potem trochę przygasa.
AgaAga 21:01, 11 sie 2013

cis Wojtek ma za to bardzo ładny mocno zielony kolor ale myślę że będzie trochę za smukły
kachat 21:18, 11 sie 2013

agatanowa napisał(a)
ja powoli dochodzę do wniosku, że trzeba kupować, sadzić i nie dzielić włosa na czworo, bo w przeciwnym razie stoi się w miejscu. Na szczęście mąż potrafi wziąć mnie za pysk i oglosić jakąś akcję i ją przeprowadzić. Bo ja jestem mistrzem od analiz. I na tym by się skończyło.

Dokładnie! Tyle, że ja nie mam takiego małża, coby mnie za pysk wziął , no i tak stoję w miejscu od roku... Analizuję miejscówkę dla każdego krzaczka i potrafię po miesiącu analiz takiego już posadzonego przesadzić o 5cm, bo uznałam, że dopiero wtedy będzie idealnie... A po kolejnym miesiącu znowu przesadzić o 10cm w nowe "idealne" miejsce... Tragedia. Teraz "sadzę" krzaki i byliny, które od czerwca nie mogą doczekać się wyjęcia z doniczki Może pożycz mi swojego m., bo inaczej za Chiny nie skończę tego ogrodu
kachat 21:23, 11 sie 2013

MuSzka napisał(a)
ja mam takiego perukowca jest malutki ale kolor ma obłędny zwłaszcza na wiosnę i początek lata bo potem trochę przygasa.

Mój właśnie był zzieleniał Tylko kilka najmłodszych listków ma bordo. Czy tak ma być..? Czy coś z nim nie tak?
kachat 21:41, 11 sie 2013

agatanowa napisał(a)

Może jalowiec Horstmann..? Jakoś tak przyszedł mi do głowy, bardzo efektowny jest i może mógłby pasować Tylko nie wiem, ile tam miejsca jest, chyba za mało