Basiu studnia jest jeszcze po dziadku, ale to jest woda podskórna, doprowadzona jest tam woda z dachu rynnami i niestety jak zauważyłam na przestrzeni lat bardzo spada poziom, drastycznie spada, tak, że zastanawiam się nad zbieraniem z rynien do jakichś pojemników.
Agatko - kotki muzyczne to jest to! Stąd kocia muzyka
Grażynko - jak zakończę całość to zrobię relację, na razie przestoje z powodu upałów i zawirowań życiowych (ech, żeby tak się trochę ponudzić monotonią braku zdarzeń - marzenie)
Aniu, Agnieszko - dzięki za odwiedziny i za uznanie dla prac, Aniu udało mi się również kalie z nasionek rozmnożyć, choć w tym roku, mają tylko liście, budują kłącza, 17 roślinek ma się dobrze muszę się dokształcić jak je przechować zimą.
Monia - dziękuję również i pozdrowienia ślę
Zamarzyła mi się biało-niebieska lilia i drugi rok z rzędu dałam się nabrać oto ona:
Dzień dobry. Moim pęcherznicom robią się bardzo jasne liście. Co to może być? Czy to moze być pierścieniowa zgnilizna drzew? Mam podejrzenie, że platan został opanowany przez to schorzenie. Czy również może to dotyczyć trawnika?
W donicy na tarasie mam jeszcze taką pelargonię, ozdobną głównie z liści, które pachną - to jedno z trofeów przywiezionych kiedyś samolotem, w plecaku podręcznym
Lewa (patrząc od dołu) część rabaty różano-daliowej - królują onętki Za plecami już niedługo pojawi się dalsza część ogrodzenia, zniknie czerwień w tle, uff.
Z dalii w gruncie Lambada najlepiej sobie poradziła z suszą
Labyrinth??
Ta jest w donicy i dobrze się miewa, teraz ma już kwiaty takie, jakie powinny być, NN.
Rzeczywiście, sąsiad ma tuje-olbrzymy . Ale, tak jak piszesz, jest to super przesłona i dają świetne tło dla roślin .
Pokazałaś fajnego penstemona, rzeczywiście ładnie zdobi cały sezon.
I ten przegląd bodziszków… ehhh, okolice ławeczki zachwycają. I ta nowa róża, idealnie wpasowana, 10/10, jesteś po prostu mistrzynią w kompozycji roślin (wiem, powtarzam się, ale tak właśnie to widzę).
Tępić bo się bardzo panoszy. Nie widziałam aby kwitła. Ma za to rozłogi i jak perz się pleni.
Miałam ją między wrzosami tepilam Randapem przez 2 lata (pedzelkowalam). Mam ja też w trawniku i nie wygląda to dobrze wyróżnia się na tle innych traw rośnie szybko.
Krzewuszki kwitną 2x w sezonie, drugi raz nie tak bujnie jak pierwszy