A mnie się wydaje, że nie musisz sadzić bardzo ozdobnej rośliny, możesz nawet coś wyszukanego w szkółce, a nie z naszych porad. Pojedź po prostu i coś wybierz. Będzie pasowało tę rabatkę wysypać żwirkiem. Potem zadbaj o trawnik, bo żaden iglak nie poprawi sytuacji jak trawa będzie zaniedbana.
A ja bym się tak zupełnie nie zgodziła Na pewno nie będzie rósł na podmokłych, ale na suchych? Zakładam że wykopiemy mu dół, damy kompostu, i będziemy dbać, podlewać.
Lepsza zawsze jest sucha gleba niż podmokła. Wystarczy ją wzbogacić.
W środku nie ogołoci się strzyżony cis, świerk serbski plus P. omorika "Nana", która rośnie regularnie, ale nie jest całkiem zielona.
Proponuję zrobić tutaj kompozycję trzech roślin. Pierwsza wysoka stożkowa, druga kulista a trzecia rozłożysta.
Może tu rosnąć duży świerk serbski, ale czy on będzie bardzo ozdobny?
Nie choruje, nie brązowieje i ma ładne szyszki.
Każdy może być ozdobny jeśli będzie zadbany i duży kupiony, równiutki, gesty i zdrowy.
Żeby nie wiem jaki się trafił musi być "wypasiony" a nie malutki.
Dzisiaj postawiłam sobie za punkt honoru, żeby Cię odwiedzić . O matko, po kropelki poszłam... Następną noc zarwę...
To jest 3-letni ogród? No i nie mogę zajarzyć, gdzie on może być... Kiedyś, kiedyś, na spacery chodziłam tylko tam, gdzie przez płot można było oglądać ogrody. A teraz nie ma czasu na spacery, jest robota w swoim ogrodzie. Chce się powiedzieć, że miałaś szczęście móc sobie zadysponować ogród „na gotowo”, a z drugiej strony jak słyszę o takich niekompetencjach projektantki.... No, ale na szczęście efekt końcowy jest naprawdę do pozazdroszczenia ! Teraz dokładasz do tego ogrodu własną duszę i pięknie o tym opowiadasz. I jak fachowo! I jakie zdjęcia śliczne! W wielkim skupieniu je oglądam, szczególnie te widoczkowe, i stwierdzam, że jestem strasznie skażona wycieczką do ogrodów angielskich – wszędzie się dopatruję analogii do tych nasadzeń, jakie widziałam. No choćby ten Twój widoczek.. Jakby żywcem wyjęty z ogrodu Bloomsów...
Danusiu, polej mnie zimną wodą!
Większość Forumowiczów narzeka, że trafili tutaj zbyt późno
Z dumą stwierdzam, że to o mnie!
A teraz drobiazgi:
Nie wiedziałam, że rozplenice należy wiązać w snopki...
Hebe masz cudowne! Ale myślę, że powinnaś go okryć, przynajmniej stroiszem. Ja już 2 straciłam.
Co Ci nie pasuje z tą rudbekią? W zestawieniach z trawami jest nawet zalecana „do pary”...
Brzozy miałam za działką. Niedawno je wycięli i płaczę, bo pod nimi kozaki rosły!
O jejku, jak Ci te cebulowe buchną wiosną!!!!!!
Ja też dużo roślinek mam ze Świerklańca. Tam jest jedna taka babeczka, bardzo kompetetna, ona mi wmówiła moją Limlajtkę, nie wierzyłam, że taka cudna, jak mi opowiadała...
Mam teraz fazę na trawy – odpisałam sobie: kosmatka olbrzymia i kostrzewa Meiera
Dominika, wybacz, ja bym Cię jeszcze zanudzała, ale już naprawdę muszę iść spać, bo jutro idę w gości i choć trochę snu muszę złapać. A jakoś ostatnio – Sebek miał rację: oczy mi się nie chcą zamknąć...
Pozdrawiam Cię serdecznie!
"Bardzo ozdobnych iglaków" może być tyle ile wypowiadających się na tym wątku.
Bo bardzo ozdobny nie znaczy wcale ulubiony, a pojmuję że ozdobny to także taki, który zwraca uwagę swoim pokrojem, kolorem, szyszkami, igłami i innymi cechami świadczącymi o jego ozdobności.
W większym ogrodzie "bardzo ozdobnego" iglaka trzeba posadzić okazałego.
Wszystkie miniaturowe wymienione wcześniej raczej zakwalifikowałabym do "miniaturowy iglak" - taki też może być ozdobny... Chyba Madlen o to chodziło, żeby stanowił soliter, czyli d u ż y
Może być świerk Inversa, albo szczepiona forma modrzewia, piękna sosna.
Niekoniecznie bonsai, Przecież bonsai z cisa nie stosuję w każdym ogrodzie, chyba dopiero raz w tym nowoczesnym taki duży posadziłam.