Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Puste pole z wysepką kwiatową 17:39, 23 lis 2011

Do góry
elkatei napisał(a)
Hortensja Ayesha

Witaj Elu nareszcie Masz cudowności a historię czytam z zapartym tchem i rozdziawioną "paszczą"
Ogród Magdalenka 16:21, 23 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Świetnie, M. dał się namówić? Ja wiem, że się czepiam, ale to front. Dlatego to takie ważne

Tak Danusiu ale nie stanie się to już, jakbym bardzo chciała ...będę musiała poczekać...ale obietnica została złożona... sam przyznał, że dach jest za krótki, dał pewien zapas, ale i to okazało się za mało...najważniejsze , że wiem , że muszę to uporządkować, że ważny jest każdy szczegół
No i rośliny , które zostaną tam posadzone...
W sumie to nie przewidywałam , że drewutnia będzie do zmiany... pogodzona byłam z faktem , że jest , bo innego wyjścia nie ma... no ale, jak ją poprawimy to będzie super
Dzięki Danusiu za to że się czepiasz , bo to powoduje zmiany na lepsze i oto chodzi
Puste pole z wysepką kwiatową 14:35, 23 lis 2011

Do góry
No, kto by pomyślał... Zmowa jakaś, czy co...???

gardenarium napisał(a)
A powiedz kiedy założysz wątek? No teraz już nie masz wyjścia

Poziomka napisał(a)
Brakuje nam jeszcze jednej sąsiadki..........myślę że jak nastaną długie jesienne wieczory to uchyli rąbka tajemnicy i pokaże swój ogródek

badara napisał(a)
Eluniu droga, pokaż swój ogród, ujawnij się na forum,

gardenarium napisał(a)
Twoje doświadczenia w walce z przeciwnościami losu są nam potrzebne jako motor do działania

Sebek napisał(a)
Ale ja proszę o założenie własnego wątku i pochwalenia się ogrodem

Sebek napisał(a)
Na razie prośby ...........
- - - - -

- - - No, teraz to już się wystraszyłam...............
No więc...

Witam serdecznie Wielką Danusiową Rodzinę!!! Już od dłuższego czasu odwiedzam Wasze ogrody, ale chyba do końca życia nie zdołam przeczytać wszystkich wątków, więc wzięłam się na sposób: początek, środek i koniec... I przyznam, że nieraz mnie zatyka z wrażenia! Wasza ogromna wiedza mnie onieśmiela, nigdy takiej nie posiądę, ale na moje malutkie rabatki moja malutka wiedza mi wystarcza...
To, co chcę Wam pokazać, nie wprawi Was w ekscytację, jako że i ja sama najchętniej zrównałabym wszystko z ziemią i zaczęła jeszcze raz mając dzisiejszą wiedzę i TAKIE koleżanki!

Zapraszam...

Na początku było pole... (marzec 2004). Jak okiem sięgnąć – pustkowie, z widoczną z daleka kępą, która okazała się być młodziutkim mini-laskiem modrzewiowym... Przedtem nigdy nie byłam na tej bezkresnej równinie, ze wszystkich stron okalają ją drogi, którymi się przemieszczałam. I nawet przez myśl mi nie przeszło, że kiedyś w samym środku tego pola stanie mój dom....

I przyjechały maszyny (maj 2004) i wprowadziły dysonans w tę spokojną równinę, po której kicały zające i sarenki, a spod nóg zrywały się spłoszone bażanty... Aż się za głowę złapałam!

Ale maszyny grzęzły w pulchnej, rolniczej ziemi, więc konsorcjum autostradowe (w mojej mizernej osobie) zakasało rękawy i własnymi ręcami! zaczęło budować drogę...

I stanął DOM! (grudzień 2004)

zaraz cdn.
Cały rok w ogrodzie 11:08, 23 lis 2011

Do góry
Powiedz Łucjo, jaką średnicę mają u Ciebie kwiaty maków?
Pogaduchy skowronków 10:02, 23 lis 2011

Do góry
Nie róbcie mi tego

Też widziałam wczorajsze ciasteczka z jabłuszkiem, kto dziś je upiecze???
Ogród Magdalenka 10:00, 23 lis 2011

Do góry
Ewo Rh są jeszcze nie przesądzone, jednak to nie jest taki problem. Ja także mam RH w bliskim sąsiedztwie zarówno cisów (stożki przy stawie) i serbskich świerków o zupełnie innych wymaganiach co do pH. Po prostu duże dołki z odpowiednią glebą i potem nawożenie nawozem w płynie bezpośrednio pod krzew zgodnie z wymaganiami.
To dość przewrotne ogrodnictwo, ale sprawdza się w malutkich ogrodach, kiedy coś chcemy koniecznie uprawiać a niekoniecznie jest to logiczne z punktu widzenia ogrodnictwa.

Ale wierzcie mi, sprawdza się.
Cztery łapki - zwierzęta domowe 09:19, 23 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

a to to małe bawić się w chowanego: )

Świetne zdjęcie
Ogród Magdalenka 00:52, 23 lis 2011

Do góry
Świetnie, M. dał się namówić? Ja wiem, że się czepiam, ale to front. Dlatego to takie ważne
Zaznaczanie postów 00:42, 23 lis 2011

Do góry
Zapisać można w zakładce. Skopiować pasek i zapisać. Natomiast mamy wyszukiwarkę wątków i postów, tylko trzeba znać nazwę wątku, bo jeśli jest podana z błędem to nie wyszuka.
Znajduje się pod "gdzie jesteś".
Mały ogród na tarasie dla osoby niepełnosprawnej - pomoc przy projektowaniu 00:03, 23 lis 2011

Do góry
Ciekawe, czy można by było tutaj drzewo posadzić nieduże?
Mały ogród na tarasie dla osoby niepełnosprawnej - pomoc przy projektowaniu 00:02, 23 lis 2011

Do góry
Czyli ta donica jest taka wielka?
Może być obramowanie z bukszpanu ale może sprawić problem jego przycinanie. To trudne dla osoby mającej jakieś problemy.
Trzeba raczej iść w trzmielinę na brzegu lub irgę.

To ta roślina po lewej, co zwisa

a ta żółta to trzmielina Fortunego "Emerald'n Gold" jest łatwa w uprawie i zimozielona

Błędy popełniane przy zakładaniu ogrodów 23:48, 22 lis 2011

Do góry
U nas wszystkie systemy zamknięte oprócz mojego. Linia chodzi codziennie. Podobno na południu wyschły strumienie. Wiecie coś o tym?
Błędy popełniane przy zakładaniu ogrodów 23:47, 22 lis 2011

Do góry
pogotowieogrodnicze napisał(a)
W/g mnie teraz są tam już trzy warstwy gleb o różnym składzie fizycznym. Fajnie że chociaż są te odwierty jako drenaż ale zupełny brak wody kapilarnej.2-3 analizy gleby rocznie pozwolą utrzymać
trawnik w kondycji

Tak masz rację, dobrze, że nie żałowaliśmy ziemi w dołki do sadzenia, a na dnie takiego dołka wierciliśmy ręcznym wiertłem do przewiercania przepustów dziury i też sypaliśmy żwir, żeby woda się nie nabierała w dołek jak w garnek.
Jest tam nawadnianie więc trawnik i rośliny nie wyschną w razie suszy. Czy ta ziemia się jakoś "przegryzie"? nie wiem.
U Justyny 23:30, 22 lis 2011

Do góry
Justyna wrzuca najwyraźniej przez zewnętrzny serwis bo nie ma znaku wodnego i serwis jej usunął, bo wykorzystała miejsce.
To samo żaba zjadła Shrekolowi, też nie ma zdjęć w początkach.
Dlatego zalecam wrzucanie ze znakiem wodnym przez nasz automat, te nie giną
Ja swoje wymieniłam z początku wątku.
Ogród coli 23:23, 22 lis 2011

Do góry
Wystarczy pokazać zdjęcia i aż nie do uwierzenia, że to wszystko w 3 miesiące się dokonało. Podziwiam efektów. Teraz drobiazgi- dosadzania smaczków.
Testowe dodawanie zdjęć 23:16, 22 lis 2011

Do góry
Czy dodajesz przez ImageShack czy "Wgraj zdjęcie"??
Łatwiej z prawej strony masz ramkę obok postu. Szybciej idzie i znak wodny wchodzi.
Nasz mały raj na ziemi :) 22:55, 22 lis 2011

Do góry
siaaska napisał(a)

Zadbaj od wiosny, podlewaj żeby nie miały tylko z deszczu, podlej kilka razy dolistnie i doglebowo Florovitem i puszczą ładnie.

Danusiu powiedz mi podlać dolistnie to znaczy polać je poprostu po igłach roztworem florovitu?

Tak

Może nie polać tylko spryskać
Dżemy i marmolady dyniowe Jagny 22:38, 22 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Dżem z dyni z morelami

Ach, Danusiu! Zrobiłam! Pychota! Ale miałam nie lada problem: nigdzie nie było cukru żelującego... Dopiero w Netto dostałam.
Oto corpus delicti:

Talerzyk ustawiłam ukośnie, żeby było widać, że konsystencję ma taką, jak należy

Jedyna moja modyfikacja przepisu: nie miksowałam na miazgę. Zostawiłam z małymi cząsteczkami owoców.
Buziaki
To właśnie tu 22:29, 22 lis 2011

Do góry
ell napisał(a)

Bardzo wyjątkowa ta azalia o żóltych kwiatach o ciekawym odcieniu. Nie jest taka rażąca, a delikatna. Wyobrażacie sobie łany szafirków pod nią, albo towarzystwo ciemnofioletowego różanecznika?

Muszę zapamiętać o sąsiedztwie szafirków .

Albo cebulicy

Też
Ogród Magdalenka 22:27, 22 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
A ja chyba nie polecam zielonego dachu. Przecież żeby powstał, musi powstać budynek (czytaj drewutnia) ale na jej daszek nie wystarczy rozłożyć matę z wsianymi roślinkami sucholubnymi. Musi być jakaś gleba, odpływ wody, a przede wszystkim warstwy zielonego dachu mimo wszystko.

Prymitywnie wykonany spełni swoją rolę przez dwa miesiące i trzeba go wyrzucić.

Proponuję poprawienie tej drewutni żeby była masywna i prosta i z odpowiedniej szerokości dachem.

Danusiu jestem po wstępnych rozmowach ...poprawimy tą drewutnie... zmienimy dach, poszukam jeszcze jakiś wzorów drewutni ... co by jeszcze w niej zmienić? ... sami ją robiliśmy, stąd te błędy no i koniecznie równo drewienka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies