Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród...może kiedyś... 15:05, 15 wrz 2015

Do góry
Posadź na środku albo asymetrycznie purpurowego buka kolumnowego, pod nim kilkanaście hortensji bukietowych 'Vanille Fraise' i leciutko na brzegu porozrzucaj kuleczki z karłowego berberysu 'Bagatelle' nie tak dokoła, tylko nierównomiernie...plus Carex testacea 'Prairie Fire' plus czosnki fioletowe.

Na wiosnę zaplanuj cebulowe, teraz sadź - wysyp na brzegi 100-200 krokusów białych.

I koniec, to wszystko.

Ewentualnie Stipa tenuissima kilka szt, żeby powiewało na beżowo.
Ogródek Iwony 23:17, 14 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Ja mam taką podobną to tej malinowej ... a może taką samą ... i powiem Ci, ze bardzo długo się trzyma Obserwuję, że te zwykłe sa żywotniejsze

Reniu, dwie wcześniej kupiłam w Pęchcinie. Faktycznie długo kwitną i te się rozsiewają. Tzn. można poczekać na nasionka i rozsypać.
Dziś rozsypałam nasionka różowych jeżówek.
Te z Pęchcina posadziłam w stipie i mi je stipa pożarła.
Muszę je stamtąd zabrać, dziś nie zdążyłam.
Miałam zebranie w szkole najmłodszego, potem szybko zrobiło się ciemno. Zdążyłam przekopać następny kawałek rabaty pod żółto-niebieską bylinówkę. Czas goni. A żeby uporządkować ognistą, chcę zabrać żółte byliny na nowe miejsce. Jutro znowu cały dzień zajęty. Oby pojutrze pogoda była
Reniu, pozdrawiam
To tu... 18:34, 14 wrz 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Madziu co masz posadzone w tej czesci rabatki? Widze obwodke z bukszpanu,kule bukszpanowe,rozchodniki tez tam sa? I co jeszcze?

Bukszpan na obwódce, kule cisowe i bukszpanowe, ambrowce guball i wypełniacze: stipa, rozchodniki, gaura, jeżówki.
To tu... 16:45, 14 wrz 2015

Do góry
Roszponka napisał(a)

Madziu, witam Cię serdecznie!
Już od kilkunastu dni sledzę Twoje zmagania ogrodowe jestem pełna podziwu, że udało Ci się stworzyć taki piękny ogród w krótkim czasie.
Myślałam, że przelecę te strony szybciej ale czytam wszystko po kolei, bo to jest bardzo wciągająca lektura.

Mam pytanie co za trawka rośnie u stóp lawendy?

muszę szybko czytać żeby być na bieżąco tylko czsu brak
pozdrawiam

Schlebia mi to, że chce Ci się przegryzać przez mój wątek, gdy na forum tyle ciekawszych treści.
O które stopy lawendy pytasz? Ten dluzszy pasek to silver sceptre, na kawalku w rogu kest frosted curls, a pomiedzy lawendą stipa, ktora teraz zamienila sie w dziki busz.
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 14:51, 14 wrz 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
To teraz róże będą się pięknie pięły.

Stipa ekstra. Za rok będzie i u mnie.

Na gąsienicach się nie znam Popryskaj preparatem na gąsienice i powinno być ok.

Mam nadzieję, że zwalczę to paskudztwo, wygląda wstrętnie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:47, 14 wrz 2015

Do góry
Fantastyczne rabaty i stipa z różami przepiękna.
U mnie w okolicy niestety nie mogę stipy upolować.
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 01:27, 14 wrz 2015

Do góry
To teraz róże będą się pięknie pięły.

Stipa ekstra. Za rok będzie i u mnie.

Na gąsienicach się nie znam Popryskaj preparatem na gąsienice i powinno być ok.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:45, 13 wrz 2015

Do góry
Łukasz masz obłędnie pieknie, jestem zachwycona zestawieniami ze stipą.
Pozwoliłam sobie skopiować fotki do moich inspiracji, i mam nadzieję ze moja stipa też wyda na świat sporo siewek, to w przyszłym roku przy tarasie spróbuję skomponować coś podonego.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:55, 13 wrz 2015

Do góry
Bozga dziękuje stipa to na prawdę dobry wypełniać i przy okazji robi piękny efekt, jest jedno ale... boję się myśleć jaki problem będę miał w przyszłym roku z siewkami bo sieje się niemiłosiernie

Ewelina nie wiadomo czy się cieszy zapewne wolałaby zachować fundusze i mieć trawnik z żywopłotem, ale niestety nie udało jej się

Kasiu ogromnie mi miło. Prawda taka, ze ja w większości zestawienia wychodzą przypadkiem. Na przykład różowa zwykła jeżówka była wsadzona bo przeszkadzała mi w doniczce i tak sobie wsadziłem, werbena też przypadkiem tam trafiła, a razem cudnie wypełniają rabatę, nie widać tego, ale jest tam jeszcze miskant Morning Light.
Ja miałem teraz przerwę od większych prac i zmian bo już troszkę mnie to zmęczyło, a tak jak piszesz to ma być przyjemność

Ewo jestem ogólnie na drodze ograniczania pstrokatych zestawień i na razie chyba mam dobre plany chyba.
Co do róż... ja ich w ogóle nie kocham mają kolce, chorują, kapryszą, ale mają plus za ładne kwiaty i długi okres kwitnienia, takich raz kwitnących na pewno nigdy nie posadzę nawet gdyby była niesamowicie piękna
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:47, 13 wrz 2015

Do góry
Doroto bardzo mi miło i dziękuje, stipa potrafi bardzo zirytować, ale można jej to wybaczyć

Marga, Łukasz, Violu bardzo dziękuje

Olu(chojna) Trawka przy bukszpanach to dokładnie turzyca Variegata zwana inaczej Turzycą Ptasie Łapki.

Olumiło mi
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 16:28, 13 wrz 2015

Do góry
Stipa z różami jest zjawiskowa.
Ogród wydaje się duży.

Łukasz co to za trawki przed bukszpanami w tym cieniu ?

Miskanta przebarwiającego na bordo też mam i zaczyna kwitnąć. Pamiętasz co to za odmiana ?

Zachwycam się tymi fotkami po raz enty. Cudo.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:22, 13 wrz 2015

Do góry
Stipa z rozami = czysta poezja dla oczu + reszta ogrodu ...bajka
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:19, 13 wrz 2015

Do góry
No jak czytam to pracowałeś nieźle, chyba masz jakiś motorek Najlepsze z całej roboty to chyba serniczek sporo miejsca na bylinową, a stipa daje dużo uroku nawet jeśli się pokłada
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:06, 13 wrz 2015

Do góry
Kasiu no z granitem babram się od 6 lat czy piękny to nie wiadomo, czy doceniony również nie

Agnieszko no pozmieniałbym już, ale znowu zaczęło mi się troszkę podobać i szkoda mi ruszać tak źle i tak niedobrze. No i fakt wczoraj popracowałem, ale był moment, w którym już nie miałem co robić

Witaj Olka bardzo mi miło Stipa fajna na zdjęciach w rzeczywistości juz mocno irytuje, na wszystkim się kładzie. Drugiego kwitnienia szałwii u mnie nie będzie bo zagłuszona przez stipe
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 07:27, 13 wrz 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)
Ten rozchodnik to najprawdopodobnie ROZCHODNIK DESERT BLACK SEDUM TELEPHIUM.

Tulipanów nie kupuję wiele. Moja podstawowa zasada to kupic od razu conajmnie 2 opakowania. Jak się podleczę to się pochwalę. Inspiracji na Krzyszofy dopiero szukam.

Moja zasada taka sama ☺
Ale w tym roku tulipanów kupiłam prawie 200 sztuk i to tylko w dwóch kolorach ☺
Będą rosły na rabacie z kulkami , stipa i czosnkiem. Może jeszcze werbenke dorzucę od Oli ☺
Pogubiłam się po drodze... 09:23, 12 wrz 2015

Do góry
Warmia napisał(a)

Rozplenica pewnie hameln, a ta spita to dobrze rozumiem, że stipa czy coś innego?
tak Marciu hameln, ciągle zapominam, i stipa, he he literówka
Pogubiłam się po drodze... 08:39, 12 wrz 2015

Do góry
amelia_b napisał(a)

a pod nimi: perovskia, rozplenica na "H" ciągle zapominam, rozchodniki ciemne, spita, werbena patagońska

Rozplenica pewnie hameln, a ta spita to dobrze rozumiem, że stipa czy coś innego?
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 22:08, 11 wrz 2015

Do góry
Warmia napisał(a)
Nie wiem, czy znalazłaś. Jeśli nie to tu masz link do strony, na której jest zdjęcie stipy i lawendy. Pomyliło mi się, stipa jest tam w środku, a lawenda na zewnątrz.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3786-zielonej-ogrodniczki-marzenie-o-zielonym-ogrodzie?page=807

Dzięki przejrzałam prawie cały wątek
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 22:05, 11 wrz 2015

Do góry
Warmia napisał(a)
Z tego co pamiętam, to Marta chyba miała takie połączenie, tylko u niej lawenda była w środku, a stipa dookoła.

Prawie - jak ogród 21:13, 11 wrz 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Cudowne fotki ogrodu. Widzę, że stipy ładnie odrosly

Stipy to ja ciągle tnę a one ciągle odrastają

Moje wnioski dotyczące cięcia stipy:
- każda przycięta stipa żyje,
- odrastają tylko zielone źdźbła,
- źdźbła odrastają niezwykle szybko, w ciągu tygodnia - dwóch osiągają niemal docelową wysokość, by później przystopować ze wzrostem,
- ostatnie cięłam na początku września i odrosły
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies