Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Anda 10:26, 20 wrz 2015

07_Rene napisał(a)

No właśnie mam mega problem... Bo mam zarówno róże rabatowe, parkowe, wielkokwiatowe.... w kolorze purpury, bladoróżowe i krem-cytryna-budyń.... Myślę jak to połączyć? Znasz jakiś dobry klucz doboru?

Hmm, klucz to nie jest, ale staralabym sie isc pietrowo. Wiesz, niskie na przod, wysokie na tyl Z kolorami kompozycje zaleza od gustu Mozesz silnie kontrastowac, choc wg mnie purpura z zoltym nie gra za bardzo, za to purpura z rozem wyglada slicznie. Pomiedzy niezbyt pasujace kolory mozna dawac cos bialego lub niebieskiego, to bardzo harmonizuje i lagodzi gryzace kontrasty. Trawy takie jak stipa tez swietnie lagodza i lacza. Moze wytnij sobie koleczka w tych kolorach z papieru i zacznij sama tak jak puzzle ukladac na kartce?

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Jana 10:31, 20 wrz 2015

Juzia napisał(a)
Oj nie....z różami sama mam mega problem
ja też niestety nie pomogę, sadzę jak leci
07_Rene 10:37, 20 wrz 2015

malkul napisał(a)

ja nie przepadam za różami, w sumie mnie sie tylko podobają w dwóch zestawieniach: z lawendą i z trawami

Ja zamiast lawendy mam szałwie w zanadrzu.

Ensata napisał(a)
Ja mam w seslerii i w lawendzie

myslałam o molinii...

malkul napisał(a)

serio?
u kapiasa ładna jest żołta róża dosłownei kapnięta w łanach rozplenicy

hmmmm....

muszę otworzyć umysł

07_Rene 10:50, 20 wrz 2015

Anda napisał(a)

Hmm, klucz to nie jest, ale staralabym sie isc pietrowo. Wiesz, niskie na przod, wysokie na tyl Z kolorami kompozycje zaleza od gustu Mozesz silnie kontrastowac, choc wg mnie purpura z zoltym nie gra za bardzo, za to purpura z rozem wyglada slicznie. Pomiedzy niezbyt pasujace kolory mozna dawac cos bialego lub niebieskiego, to bardzo harmonizuje i lagodzi gryzace kontrasty. Trawy takie jak stipa tez swietnie lagodza i lacza. Moze wytnij sobie koleczka w tych kolorach z papieru i zacznij sama tak jak puzzle ukladac na kartce?

Odnośnie wysokości to w miarę proste. Ale z kolorami to dla mnie problematyczne, bo część róż zmienia kolor w fazie kwitnienia, a część znam tylko z sieci, nigdy nie widziałam na żywo koloru.

W tej chwili mam lub bedę mieć już w październiku:

Bladawce:
Mariatheresia
Heritage
Pastella

Purpury:
Soul
Munstead Wood
Johann Wolfgang v. Goethe Rose

Żółcie, budynie, kremy:
Miss Fine
Chandos Beauty
Jude the Obscure
Artemis
jedna NN - prawdopodobnie Lichtkonigin Lucia

Róże których nie umiem zaszufladkować:

Chippendale
Double deligh

Bladawce połącze z purpurami
A żółcie razem + niebieskie ostróżki

O matko, nie wiem czy mi się to wszystko zmieści, bo trochę tego mi się nazbierało

Sebek 10:58, 20 wrz 2015

Lista imponująca Ciesze się, że już nie mam miejsca na mowę róże
sylwia_slomc... 11:09, 20 wrz 2015

Renia w którymś odcinku Mai mówili hodowcy róż, że różom szkodzi sąsiedztwo z takimi roślinami jak lawenda, bo obiera im siły witalne czy życiowe iróże źle rosną. Sama nie sprawdziłam, ale w tym roku miałam dwie róże utopione w orlikach i choć pięknie wyglądało cały rok to róże słabsze jednak niż rok temu- więc chodzi chyba o składniki pokarmowe, światło i wodę.
Jana 11:19, 20 wrz 2015

Lista robi wrażenie
Anda 11:25, 20 wrz 2015

07_Rene napisał(a)

Odnośnie wysokości to w miarę proste. Ale z kolorami to dla mnie problematyczne, bo część róż zmienia kolor w fazie kwitnienia, a część znam tylko z sieci, nigdy nie widziałam na żywo koloru.

W tej chwili mam lub bedę mieć już w październiku:

Bladawce:
Mariatheresia
Heritage
Pastella

Purpury:
Soul
Munstead Wood
Johann Wolfgang v. Goethe Rose

Żółcie, budynie, kremy:
Miss Fine
Chandos Beauty
Jude the Obscure
Artemis
jedna NN - prawdopodobnie Lichtkonigin Lucia

Róże których nie umiem zaszufladkować:

Chippendale
Double deligh

Bladawce połącze z purpurami
A żółcie razem + niebieskie ostróżki

O matko, nie wiem czy mi się to wszystko zmieści, bo trochę tego mi się nazbierało

No to widze, ze sobie to doskonale wykoncypowalas Chipka nie mam, ale widzialam na zywo i jest taki pomaranczowo-rozowawy. Pasuje wg mnie do Jude Double D jest trudna. Wg mnie bardziej pasuje do zolci (nie do Jude), ale na zywo nie widzialam.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:38, 20 wrz 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Renia w którymś odcinku Mai mówili hodowcy róż, że różom szkodzi sąsiedztwo z takimi roślinami jak lawenda, bo obiera im siły witalne czy życiowe iróże źle rosną. Sama nie sprawdziłam, ale w tym roku miałam dwie róże utopione w orlikach i choć pięknie wyglądało cały rok to róże słabsze jednak niż rok temu- więc chodzi chyba o składniki pokarmowe, światło i wodę.

O to ciekawe jest. Czytalam wprost odwrotna opinie, ze roze szkodza lawendzie, ktora lubi sucho i nie lubi byc nawozona. Nawozenie i podlewanie roz oslabia wtedy lawende

Ensata 11:53, 20 wrz 2015

Lawenda lubi zasadowe, róze kwasne, to jest głowny powód moim zdaniem, ale też..lawenda "odstrasza" choroby grzybowe i jest absolutnie doskonałym towarzystwem dla róż, patrz angielskie ogrody. Przez tyle lat nie moga się mylić U mnie lawenda i róze rosną doskonale. Jedyny problem jak róza się poklada na lawendzie i zasłania jej światło