Cześc Karolinko,
ale ze mnie gapa - przegapiłam twoją 1000- stronke, zaskoczyłas mnie tym nowym avatarem i to pewnie dlatego...
Mocno cie sciskam i gratuluję tylu ciekawyuch wpisów. Życze aby i twój wątek i ogród rozwijał sie, rósł i gromadził wokół siebie tak jak dotychczas wielu sympatycznych ludzi.
Ode mnie z tej okazji nietypowy "kwiat" świerka z arboretum w Kórniku
Centrum naszego ogrodu, jeszcze nic nie zagospodarowane, jak wspominałam zaczęliśmy od wody i tereny wokól niej.
Kaskada już po małych dopieszczeniach wygląda ślicznie.
W lewym rogu wymurowana jest donica, posadziłam tam modrzew szczepiony a u jego podnóża chwilowo córeczki begonie, docelowo hcciałabym posadzić coś zielonego co ładnie się rozrośnie i będzie wpadało do wody.
Do kaskady prowadzi ścieżka z kamienia usłana różami a oto pomysł mojego męża na ocieplenie kamieni i zagospodarowanie róż.
Wszędzie jeszcze widać że praca wre ale z każdym dniem oko bardziej cieszy
Może podpowiecie mi co mogłabym wsdzić u podnóza modrzewia??
Witaj!
Front domu bardzo mi się podoba! Skalniaków miłośniczką nie jestem, ale w końcu ogród to taka układanka, więc wszystko można pozmieniać , wykorzystując posiadane rośliny. Ja sama ostatnio zmieniałam oczko- wygląda zupełnie inaczej a rośliny te same, tylko poprzesadzane inaczej
A to dla ciebie na przywitanie
Proszę o pomoc. Co się dzieje z moją hortensją?
była piękna różowa, dorodna a teraz jest wypłowiała.
za mała doniczka? trzeba ją dokarmić? czy ona po prostu przekwita?
Tam dalej jest moja ulubiona Klematisownia?.... Tutaj dałabym - jeśli już ciągnąć - Umbry, bo są jednak nieco wyższe niż kulki cisowe
Mam jeszcze inny, irracjonalny pomysł - bo ta część wije się tak, jakby zapraszała do dalszej części ogrodu. Zrobiłabym tu iluzję - tzn. po lewej i po prawej stronie "ścieżki " posadziłabym umbry w linii nieco oddalonej od ogrodzenia i pomiędzy nimi zrobiłabym pergolę z tymi samymi powojnikami, które pną się po prawej stronie, a na na płot jakiś kontrastowy kolor.
Można by też pokusić się o "drzwi donikąd" http://majawogrodzie.tvn.pl/15,zdjecia,74,W-wiktorianskim-ogrodzie-odc-362,odcinek.html
o ile lubisz iluzję
A jeśli z iluzją za dużo zachodu, albo pomysł 'nie ten teges" to sadź umbry ...
Trzeci pomysł to np. grab fastigata - będzie rósł w stożek, też figura geometryczna podsadzisz go kulkami i puścisz płożący klematis, też będzie cudnie
Trzy lata temu posadziłem rząd 49 tuji szmaragd w zdłuż płotu. Aby nie rosły mi chwasty podtujami jest agrowłóknina a na niej płukany żwir. Wszystkie drzewka się przyjęły. W tamtym roku dwa zrobiły się prawie całe brązowe. W tym roku wiosna wyciołem te martwe odnogi i pozostały w tych miejscach tylko resztki tuji (planuję wsadzić w ich miejsce nowe). Tak wyglądają teraz.
Wszystkie tuje podlałem jakiś m-c temu substralem o długotrwałym działaniu do zwalczania fytoftorozy. A od jakiegoś czasu kolejne drzewko zaczyna chorować.
A tak wyglada w porównaniu z sąsiadującymi tujami
Boję się o inne tuje, pięknie rosną, większość ma już ok. 2m i więcej.