Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój kawałek raju II

Mój kawałek raju II

monteverde 11:23, 12 lip 2013

Bogdzia napisał(a)
U Ciebie zawsze kolorowo. Nie wiem jak sie rozstaniesz z tym ogrodem , tyle serca tu włożyłaś.Szkoda że musisz go zostawic.Pozdrówka Aniu.

Bogdziu taka kolej rzeczy, coś się kończy coś zaczyna, szkoda, że warmiński nie może wszystkiego pomieścić Bogdziu co to za ptaszek cały dzień wkoło lata i śpiewa jest cały szary i ma czapeczkę czarną, zdjęcia nie najlepsze
monteverde 11:30, 12 lip 2013

asc napisał(a)
Anuś..... jakoś poczekam,aż sie przeprowadzisz, bo ja taka twarda nie jestem.. i co zaglądam to mi smutno.
Ja na twoim miejscu bym kupiła kawałek pola, działkę pracowniczą i bym tam wszytko przeniosła.... masz tyle pięknych okazów. Przynajmniej te najwartościowsze bym przeniosła..... a tego liliowca z długimi płatkami nie oddawaj, nie zostawiaj

Aniu pole to ja mam ponad 4ha, ale nie ma komu tam cokolwiek robić i nie było jak tego przewozić, będzie musiała zostać magnolia Ann, bo jest za duża, powojniki, wszystkie pomidory, bo jeszcze rosną i kilka innych roślin, wszystkie liliowce wykopuję i lilie i cebulowe na szczęście mam w doniczkach mnie też smutno, bo ten ogród właściwie zakładałam od początku zmagając się ze straszną glebą, na której narzędzia się łamały,niezliczoną ilością szlaki koksowej, bo była wywalana na ogród, różnymi metalami i innymi śmieciami, 16 lat nie tak łatwo zostawić, chodzę i ryczę jak popatrzę na ogród, na szczęście jest już dużo zabrane i roślinki trafiły w dobre ręce, szkoda, że następcy nie lubią ogrodów jakoś przetrwam do końca
monteverde 11:34, 12 lip 2013

anna_g napisał(a)

Aniu proszę powiedz mi co to jest ? Znaczy się wiem, że dzwonek ale jaki? teściowa kupiła bo się jej podobał ale nie wiedziała co z nim zrobić to dała mnie Posadziałam przy azaliach - będzie mu dobrze??? Swoją drogą śliczny jest
U mnie leje od rana...
Pozdrawiam serdecznie

Aniu to jest rozwar wielkokwiatowy (Platycodon grandiflorus) z rodziny dzwonkowatych. Lubi miejsca zarówno nasłonecznione jak i nieco cieniste, nie najlepiej radzi sobie w całkowitym cieniu. Potrzebuje umiarkowanej wilgotności gleby, koniecznie przepuszczalnej o pH najlepiej obojętnym. Przetrzyma lekkie przesuszenie, gdyż posiada mięsisty korzeń magazynujący wodę. Najgroźniejsza dla tej rośliny jest nadmierna wilgoć i ciężkie gleby, tam roślina może nam po prostu zgnić. Bardzo nie lubi też przesadzania, gdyż tworzy długi korzeń, który łatwo jest uszkodzić podczas tej czynności. Dlatego najlepiej od razu wybrać dla niej właściwe i ostateczne miejsce w ogrodzie. Na wiosnę z ziemi wychodzi dość późno, dlatego należy uważać przy wiosennych pracach pielęgnacyjnych, aby jej nie uszkodzić (najlepiej miejsce oznaczyć jesienią).Mój jest karłowy i rośnie do 20 - 25 cm, są w kolorze niebieskim, białym i różowym
monteverde 11:38, 12 lip 2013

U mnie od nocy leje teraz trochę mniej, połamało mi 2 gałęzie w brzoskwini tyle owoców się zmarnuje

no a teraz dalej do pakowania, po co ja tyle książek kupowałam
anna_g 14:17, 12 lip 2013

monteverde napisał(a)

Aniu to jest rozwar wielkokwiatowy (Platycodon grandiflorus) z rodziny dzwonkowatych. Lubi miejsca zarówno nasłonecznione jak i nieco cieniste, nie najlepiej radzi sobie w całkowitym cieniu. Potrzebuje umiarkowanej wilgotności gleby, koniecznie przepuszczalnej o pH najlepiej obojętnym. Przetrzyma lekkie przesuszenie, gdyż posiada mięsisty korzeń magazynujący wodę. Najgroźniejsza dla tej rośliny jest nadmierna wilgoć i ciężkie gleby, tam roślina może nam po prostu zgnić. Bardzo nie lubi też przesadzania, gdyż tworzy długi korzeń, który łatwo jest uszkodzić podczas tej czynności. Dlatego najlepiej od razu wybrać dla niej właściwe i ostateczne miejsce w ogrodzie. Na wiosnę z ziemi wychodzi dość późno, dlatego należy uważać przy wiosennych pracach pielęgnacyjnych, aby jej nie uszkodzić (najlepiej miejsce oznaczyć jesienią).Mój jest karłowy i rośnie do 20 - 25 cm, są w kolorze niebieskim, białym i różowym

Aniu! Bardzo Ci dziękuję Mam niebieski i biały. Myślę zatem że całkiem przypadkiem miejsce wybrałam mu nawet dobre (przynajmniej w miarę) - jeszcze o nim poczytam. Dzięki. I pozdrawiam
nebel 14:38, 12 lip 2013

Wybacz, nie pzreczytałam wszystkiego - oj dzieje się dzieje u Ciebie
Megi 14:47, 12 lip 2013

monteverde napisał(a)
U mnie od nocy leje teraz trochę mniej, połamało mi 2 gałęzie w brzoskwini tyle owoców się zmarnuje

no a teraz dalej do pakowania, po co ja tyle książek kupowałam

brzoskwini szkoda nie wytrzymała oblepienia, szalenie dużo owoców miała. A książki to skarby, też uwielbiam czytać, a zwłaszcza jak kupuję taką świeżynkę jeszcze drukarnią pachnącą
Moniika 17:48, 12 lip 2013

Hej Aniu
Biedna brzoskwinia ...
Pakujesz sie już po malu ?
Całuje M
Milka 17:57, 12 lip 2013

Aniu, rzeczywiście szkoda, ale czasmi tak bywa w naturze, u mnie jak miałam brzoskwinie, też często gałęzie się łamały; a z książkami problem, człowiek gromadzi i prez życie nazbiera się tego, ldatego chyba Kindla trzeba sobie sprawić
trzymaj się, bo masz tego pakowania.
monteverde 20:00, 12 lip 2013

Annag, Nebel, Megi, Moniko, Irenko dzięki za odwiedzinki pakuję się leje cały czas i jest zimno, a podobnież to jeszcze nie koniec, zalewa Ostródę, żeby do O., nie doszło