Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój ogród - co dalej? 12:02, 08 maj 2013

Do góry
Jeszcze mam takie, ale to juz w innej części ogrodu.

Ale wracajmy do wiosny 2013. Na hortensje tegoroczne jeszcze trochę musimy poczekać.

Kraina Czarów w fazie projektów 11:55, 08 maj 2013

Do góry
AlicyaLK napisał(a)
Dziś w końcu część trzecia ogrodu, czyli taj, na której zależy mi chyba najbardziej.
Mamy tam taras, uważam, że jest duży bo ma 30m2 i bardzo go lubię Na końcu jest już zamontowany regał na kwiaty – tam ma być taka zielona ściana… póki co trochę łysa… ale na bieżąco będę ją uzupełniać Na drugim końcu tarasu ma być zamontowana drewniana żaluzja, chroniąca nas przed spojrzeniami przechodniów.

Patrząc z tarasu mamy widok na: obskurny blaszak ale w jego miejsce ma być zbudowana o połowę mniejsza drewniana narzędziówka z przedłużonym dachem i blatem do przesadzania roślin. A fundament będzie też obłożony albo drewnem, albo granitem, ma się tam znaleźć grill i duże donice – tu projektu nie przedstawię, bo nad tym czuwa mój ślubny i póki co nie ujawnia szczegółów

Pod drewnianym ogrodzeniem na kamieniu ma pojawić się niska długa donica, w której sadzone lub wysiewane będą rośliny jednoroczne – zapewne mój ulubiony kosmos, maciejka i groszek pachnący, czyli kwiaty z dzieciństwa. Cały obszar pomiędzy tarasem a fundamentem blaszaka został już wysypany drobnym kamieniem, a pojawią się pomiędzy pewnie jeszcze płyty granitowe. Pas kamienia na 1m szeroki zostanie też poprowadzony jako ścieżka wokół tarasu.

Patrząc dalej z tarasu mamy też widok na brzozy, tu zostanie nawieziona ziemia, aby przykryć wystające korzenie, a na drugim planie widać murek z sosnami. Murek idzie do renowacji, a sosny pod siekierkę, bo niestety są po prostu brzydkie. W zamian na odnowionym murku zostanie zamontowane drewniane ogrodzenie i zasadzony 12m pas lawendy – gęsto, tak żeby powstał piękny szpaler – planuję 3 sadzonki na metr bieżący, tak jak radziła mi Danusia.

Pod murkiem zrobiłabym ścieżkę, aby ułatwić dostęp, a trawę zamieniłabym na: po prawej stronie, czyli pod brzozami na łąkę kwietną nie wymagającą skopywania, nie wymagającej koszenia lub raz do roku – z przeznaczeniem na gleby suche. Skład: Komonica zwyczajna, Rzepik pospolity, Dziewanna pospolita, Świerzbnica polna, Szałwia okółkowa, Żmijowiec zwyczajny, Bukwica pospolita, Cykoria podróżnik, Złocień zwyczajny, Wyka ptasia, Krwawnik pospolity, Chaber łąkowy, Dziurawiec zwyczajny, Dziewanna drobnokwiatowa, Rumian barwierski, Wiesiołek - kilka gatunków, Mydlnica lekarska, Mak polny.

Nie wiem, czy to możliwe, ale chciałabym też pod brzozami wsadzić krokusy, aby zwiastowały nadejście wiosny. Pytanie jednak, czy krokusy będą się lubiły z pozostałymi kwiatami z łąki?
Pod wiśnią pas traw ozdobnych, niewysokich - jeszcze nie sprawdzałam, jakiej odmianie by się tu dobrze rosło.

Po drugiej stronie od ogrodzenia planowałam duży pas piwonii, ale jeszcze nie sprawdzałam jakich – muszę jeszcze doczytać, chyba, że już ktoś coś może polecić Chciałabym ze 3 rodzaje od jasno różowych, prawie białych po mocny róż. Lubię takie pełne odmiany.
I tak samo jak pod wiśnią pas traw ozdobnych.

Całość wyobrażam sobie tak:

taras piekny !!!!!!!! blaszak okrutny!!! ale tez budka z narzedziami nawet jak bedzie ladna to chyba nie najlepsze miejsce naprzecwko tarasu (chyba ze nie macie innej mozliwosci) wierz mi ze akura to co wokol tarasu jest najwazniejsze nic mnie tak nie denerwuje u mnie jak ten skalniak bo kolo tarasu z czasem budka moze tez zaczac cie wkurzac jak usiadziesz na tarasie i sobie wyobrazisz sliczne nasadzenia zamist niej
W Gąszczu u Tess 11:54, 08 maj 2013

Do góry
Tesiu... żurawki rosną dobrze, nie zagęszczaj..... mi też czasami jakieś wypadają.... w tym roku pójdą jak gupie.... rok stoją, a potem szaleją...
Czosnkom zawsze zasychają końcówki liści.. jak ci przeszkadza to skub to suche palcami, tylko nie wycinaj liści bo za rok będzie po czosnkach. Za żurawkami brakuje mi czegoś większego.... bo jest bardzo "płasko"..
Pod płotem też poczekaj aż wszytko urośnie.....
Pod hortensje daj coś co jest cały rok zielone... i nie będzie pusto.. na wiosnę wrzuć cebulowe typu krokusy i na potem coś niskiego.... albo posadź runiankę... niech zrobi dywan pod hortusiami

A może modrzewnicę, też lubi lekko kwaśna ziemie ... nie wymarza i cały rok ma liście.. a w maja kwitnie... jest niska.. jakieś max 30cm. Tylko polecam o niebieskich liściach....

Sorki za zaśmiecanie wątku fotami... lepsze foty zrobię i wstawię u siebie po południu ...
Kraina Czarów w fazie projektów 11:50, 08 maj 2013

Do góry
AlicyaLK napisał(a)
Widok powyżej rozpisanej części w chwili obecnej wygląda tak (patrząc w straonę przyszłej ławeczki):

no na tym zdjęciu rzeczywiscie widać ze duzo tych drzew ja bym chyba wyciela te koło domu , jesli chcesz zostawic te kolo płotu to wlasnie zrobic jakies hostowisko i inne cieniolubne
Roztoczańskie klimaty 11:49, 08 maj 2013

Do góry

Bratki jak żywe. Bardzo podoba mi się to zdjęcie.
Ogród Nebel 11:45, 08 maj 2013

Do góry
i jeszcze to, nie jestem pewna czy dobrze pamiętam nazwę ''śliwa japońska" . Nie dokładnie o to mi chodziło, gdy ją kupowałam. Kolor liści jest taki jak chciałam, korona w kształcie lejka,ok szczepiona dokładnie na takiej wysokości jak chciałam,ale...
Rosnie u mnie od 5 lat i oprócz tego, że co roku musze wycinać jej poszczególne suche gałęzie (notabene ma bardzo twarde drewno) to nie przybywa jej gałęzi

Ale jak kwitnie jest ładna.
Ania z zielonego wzgórza :-) 11:43, 08 maj 2013

Do góry

Mój ogród - co dalej? 11:35, 08 maj 2013

Do góry
ZbigniewG napisał(a)

Ewa ja nie mogę się zdecydować którą wybrać jako motyw przewodni dlatego wciąż sprawdzam
i z tego sprawdzania nazbierało się ponad 20 odmian (bukietowych)
fakt zaczęło się od Limeligcht

Znam ten bol. Też miewam ogromne trudności decyzyjne. Jeśli mogę coś zasugerować, to może pozostań przy jednym rodzaju. Efekt wtedy jest jakby zwielokrotniony i spina ogród w całość.

A to moje ubiegłoroczne.

Mam jedną Increditbaal (mam nadzieję, że nazwy nie przekręciłam)

Gdzieś na końcu świata... 11:28, 08 maj 2013

Do góry
GosiaJoanna napisał(a)
I podłoga zakończona, eM pomalował impregnatem kołeczki, teraz tylko obrzeże wyrwać z rabaty, zrobić kanciki i będzie BOSKO hihihi

Witaj,

piękna ta podłoga. Bardzo mi się podoba.
Ogród Sylwii od początku cz.II 11:26, 08 maj 2013

Do góry
Syla napisał(a)
Z dzisiejszego dnia

Bossskie rh!!!!!!!!!!!!!! Mam takie same, świeżo posadzone i też zaczynają kwitnąć!
Za Twoją namową (reklamą ) kupiłam biohumus i będę lać na żurawki Skoro u Ciebie tak po nim rewelacyjnie rosną, to wypróbuję
Altana rośnie - tylko patrzeć, jak będziesz w niej imprezy robić
Pozdrawiam bardzo słonecznie
Ogród Nebel 11:21, 08 maj 2013

Do góry
no i u mnie już dzisiaj coś kwitnie...

wiśnia

jabłonie
To będzie zaczarowany ogród 11:08, 08 maj 2013

Do góry
Ale żeby nie było tak różowo, roboty też mam sporo. Dwie rabaty z ubiegłego roku wymagają dosadzenia,
A w tym roku zrobiłam sobie nową

To będzie zaczarowany ogród 11:04, 08 maj 2013

Do góry
na osobny post zasługuje moja wreszcie kwitnąca magnolia . Po trzech latach wreszcie doczekałam się kwiatów . Więc wybaczcie tę ilość zdjęć

To będzie zaczarowany ogród 10:59, 08 maj 2013

Do góry
czas na zdjęcia
takie tam wiosenne pitu pitu tulipanki i tak dalej

a to moje nowe nabytki, lampa ( w sumie 4)

i poidełko dla ptaszków
Ogródek na betonie 10:55, 08 maj 2013

Do góry
Oprócz tej rabatki z magnolią, mam jeszcze wiele innych ogrodowych znaków zapytania, np. co z tym brzydactwem począć (nie ingerując za bardzo)?

Albo co posadzić na takim wąziutkim pasku (pewnie z 40 cm) przy płocie - i jednocześnie przy bramie?

Miejsca mało, poszerzyć nie mogę, bo zostawia tu samochód moja siostra.

A to taki szeroki widok na to miejsce z drugiej strony - z ulicy, od strony sąsiadów:

Może coś wymyślicie?
Jakie pnącze wybrać 10:49, 08 maj 2013

Do góry
i to ten mój rdest auberta

Ogródek na betonie 10:46, 08 maj 2013

Do góry
A tu powędrowały jałowce. Mam nadzieję, że nie uschną. W poprzednim miejscu miały tak splątane korzenie z korzeniami innych roślin, że zostały w zasadzie bardziej chyba wyrwane niż wykopane. Na razie tydzień już trwają, póki co w zieleni.

SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 10:45, 08 maj 2013

Do góry
Tulipany cieszą oko ...

Jeden różanecznik już kwitnie ... reszta czeka ...

Wiśnia ozdobna obsypała się kwiatkami ...

Ogród rozkwita Reszta zdjęć wieczorkiem
Ogródek na betonie 10:41, 08 maj 2013

Do góry
A teraz muszę Was trochę przestraszyć dzisiejszym widokiem z okna. Pobojowisko. Plac magazynowy. Rupieciarnia. Nie wiem jak to nazwać, ale mam nadzieję, że się wkrótce zmieni...

Oprócz tego, że zrobiliśmy okropny bałagan, zza magnolii wyprowadziliśmy jeszcze jedną azalię i dwa wielkie jałowce.
Tak było przed:

A tak chwilę później:

Przywędrował tu za to bukszpanowy kandydat na kulkę. Pewnie nie jest to dla niego najlepsze miejsce, ale musiał pilnie uciekać z dotychczasowego miejsca pobytu i nie znalazł tymczasem gdzie indziej schronienia.

Teraz dumam, co dalej?

Magnolia zostaje, boję się, że mogłaby nie przeżyć przesadzania, a i tak nie mam dla niej gdzie indziej miejsca. Myślę więc, co dać jej do towarzystwa...
Kraina Czarów w fazie projektów 10:36, 08 maj 2013

Do góry
Dziś w końcu część trzecia ogrodu, czyli taj, na której zależy mi chyba najbardziej.
Mamy tam taras, uważam, że jest duży bo ma 30m2 i bardzo go lubię Na końcu jest już zamontowany regał na kwiaty – tam ma być taka zielona ściana… póki co trochę łysa… ale na bieżąco będę ją uzupełniać Na drugim końcu tarasu ma być zamontowana drewniana żaluzja, chroniąca nas przed spojrzeniami przechodniów.

Patrząc z tarasu mamy widok na: obskurny blaszak ale w jego miejsce ma być zbudowana o połowę mniejsza drewniana narzędziówka z przedłużonym dachem i blatem do przesadzania roślin. A fundament będzie też obłożony albo drewnem, albo granitem, ma się tam znaleźć grill i duże donice – tu projektu nie przedstawię, bo nad tym czuwa mój ślubny i póki co nie ujawnia szczegółów

Pod drewnianym ogrodzeniem na kamieniu ma pojawić się niska długa donica, w której sadzone lub wysiewane będą rośliny jednoroczne – zapewne mój ulubiony kosmos, maciejka i groszek pachnący, czyli kwiaty z dzieciństwa. Cały obszar pomiędzy tarasem a fundamentem blaszaka został już wysypany drobnym kamieniem, a pojawią się pomiędzy pewnie jeszcze płyty granitowe. Pas kamienia na 1m szeroki zostanie też poprowadzony jako ścieżka wokół tarasu.

Patrząc dalej z tarasu mamy też widok na brzozy, tu zostanie nawieziona ziemia, aby przykryć wystające korzenie, a na drugim planie widać murek z sosnami. Murek idzie do renowacji, a sosny pod siekierkę, bo niestety są po prostu brzydkie. W zamian na odnowionym murku zostanie zamontowane drewniane ogrodzenie i zasadzony 12m pas lawendy – gęsto, tak żeby powstał piękny szpaler – planuję 3 sadzonki na metr bieżący, tak jak radziła mi Danusia.

Pod murkiem zrobiłabym ścieżkę, aby ułatwić dostęp, a trawę zamieniłabym na: po prawej stronie, czyli pod brzozami na łąkę kwietną nie wymagającą skopywania, nie wymagającej koszenia lub raz do roku – z przeznaczeniem na gleby suche. Skład: Komonica zwyczajna, Rzepik pospolity, Dziewanna pospolita, Świerzbnica polna, Szałwia okółkowa, Żmijowiec zwyczajny, Bukwica pospolita, Cykoria podróżnik, Złocień zwyczajny, Wyka ptasia, Krwawnik pospolity, Chaber łąkowy, Dziurawiec zwyczajny, Dziewanna drobnokwiatowa, Rumian barwierski, Wiesiołek - kilka gatunków, Mydlnica lekarska, Mak polny.

Nie wiem, czy to możliwe, ale chciałabym też pod brzozami wsadzić krokusy, aby zwiastowały nadejście wiosny. Pytanie jednak, czy krokusy będą się lubiły z pozostałymi kwiatami z łąki?
Pod wiśnią pas traw ozdobnych, niewysokich - jeszcze nie sprawdzałam, jakiej odmianie by się tu dobrze rosło.

Po drugiej stronie od ogrodzenia planowałam duży pas piwonii, ale jeszcze nie sprawdzałam jakich – muszę jeszcze doczytać, chyba, że już ktoś coś może polecić Chciałabym ze 3 rodzaje od jasno różowych, prawie białych po mocny róż. Lubię takie pełne odmiany.
I tak samo jak pod wiśnią pas traw ozdobnych.

Całość wyobrażam sobie tak:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies