Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Zygokaktus, grudnik (Schlumbergera), kaktus bożonarodzeniowy 23:57, 18 lis 2011

Do góry
Pokażesz zdjęcia swojego okazu?
Miodunka plamista (Pulmonaria officinalis) 23:46, 18 lis 2011

Do góry
Pulmonaria "Majestic"

Miodunka plamista (Pulmonaria officinalis) 23:44, 18 lis 2011

Do góry

Liriope (Liriope muscari) 23:41, 18 lis 2011

Do góry
Wyjątkowo urodziwa roślina, dużo masz nasadzone?
Ogród zapachów u Jasi 23:40, 18 lis 2011

Do góry
Poziomka napisał(a)
Danusiu zdjęcia przesłałam.
Oglądnęłam dzisiaj zdjęcia Łucji i jestem nimi zachwycona.
Listopad jest dla mnie najbardziej przygnębiającym miesiącem w roku, wychodzę wcześnie rano, wracam o zmierzchu.Dla poprawienia nastroju posadziłam kilka fiołków rogatych o przy ścieżce . Pomaga

Twoje dodam jak przejdą mi na nośnik
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:38, 18 lis 2011

Do góry
Jem Bardziej cukinię.

Jesiennie całkowicie

Jesienny ogródek 23:34, 18 lis 2011

Do góry
Zdecydowanie w Twoim ogrodzie najpiękniej jest na wiosnę w maju.
Jak pielęgnujesz swoje różaneczniki, że tak obficie kwitną. Czy je nawozisz podlewasz, czy dobrze przygotowałeś im stanowiska?
Błędy popełniane przy zakładaniu ogrodów 23:27, 18 lis 2011

Do góry
Jest kilka sposobów poprawy warunków do założenia trawnika, jeśli gleba jest zbyt zbita.
Jesienią należy przeorać ją i pozostawić w ostrej skibie, aby poprawiła się struktura.

Piaszczystą glebę wzbogacamy wysiewając nawóz zielony, przekopujemy z kompostem lub obornikiem. gliniastą zaś rozluźniamy gruboziarnistym piaskiem i kompostem.

Można także zebrać 30 cm zbitej gleby i na to nawieźć piasku, aby doprowadzić powietrze do głębszych warstw. Dopiero na to można sypać nową ziemię.

Przeważnie inwestor jeśli ma uzupełnić glebę i jest to np. 300 wywrotek po 600 zł - prosty rachunek wynosi 180.000 tys. I co inwestor robi? Przyjmuje martwicę glebową i wszelki "badziew" jaki mu przywiozą za darmo i sypie to na warstwę urodzajną, którą zastał na swojej za niskiej działce.
Woda stoi, nic nie rośnie mimo zaprawiania dołów.

Przestrzegam więc aby tego nie robić. Mieliśmy taką sytuację, gdzie razem ze sprzętem topiliśmy się w błocie. Nawiercaliśmy więc 2,5 metrowe dziury, kilkaset dziur.

Trzeba się także zastanowić, czy kupować taką działkę.
Podlewanie roślin iglastych i innych zimozielonych przed zimą 22:57, 18 lis 2011

Do góry
Jeśli ogród suchy a w nocy są przymrozki, jednak w dzień sprawdzimy, że ziemia nie zmarznięta - możemy jeszcze uzupełnić braki wody w glebie. Pomożemy roślinom zimozielonym.
Miodunka plamista (Pulmonaria officinalis) 22:55, 18 lis 2011

Do góry
Uwielbiam tę wdzięczną roślinę. Mam ją posadzoną w jednym z ogrodów i zawsze się zachwycałam tym, że na jednej roślinie są kwiaty w 3 odcieniach.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 22:42, 18 lis 2011

Do góry
alinak napisał(a)
aha chciałam zapytać -czy uprawia ktoś hortensje kosmatą i dębolistna bez okrywania na zimę . chętnie bym przeprowadziła eksperyment , ale już ładne krzaczorki i trochę mi szkoda .

Zapytaj u Dzidki (To tu).
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 22:42, 18 lis 2011

Do góry
Przypominam o przydatnym artykule o przeprowadzce roślin wrażliwych na mróz

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/94-jesienna-przeprowadzka-roslin-wrazliwych-na-mroz
Podlewanie roślin iglastych i innych zimozielonych przed zimą 22:41, 18 lis 2011

Do góry
Co do podlewania każdy dobiera jego intensywność do roślin które posiada i do możliwości, a także chęci.
Podlewanie dotyczy roślin zimozielonych - zarówno iglastych jak i liściastych, a nawet jak czytaliśmy - także róż.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/209-przygotowanie-roz-do-zimy

Roślina zimozielona transpiruje, a w glebie nie ma nic wody, więc jak ma uzupełnić jej braki? Będzie zwijać liście, albo je zrzucać. Chodzi też o lepsze zimowanie, rośliny podlane lepiej to zniosą, suche - szybciej wypadną.

Nawet zimą (pewnie słyszeliście o tym) w okresach odwilży należy podlewać rośliny zimozielone ale mało kto to robi.
Ja podlewam bukszpany w donicach.

To, że marzną to już inna przyczyna, przemarzają im korzenie. Jak były zadołowane z donicami w gruncie i podlewane - przezimowały.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:32, 18 lis 2011

Do góry
Aniu, masz rację, ale trudno, nie mam własnych warzyw. Muszę korzystać z tego, co dostępne.
Cały rok w ogrodzie 22:02, 18 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Cześć Elu

Witaj Danusiu! Jaka ja jestem dumna z moich koleżanek!!!! Przecież znam ich ogrody, ale jak przeglądam wątki, to stwierdzam, że to uduchowione artystki! Czyż nie?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:35, 18 lis 2011

Do góry
Dzięki za wsparcie "odchudzające", chciałabym się wiosną zaprezentować nieco ....wiadomo
Zobaczymy się 5 maja u Szmita.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:33, 18 lis 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Zajrzałam sobie, co się działo u Danusi rok temu: nadal było ciepło (Maja w Pogodzie), panowie wykańczali łazienkę (drzewko laurowe było w związku z tym "lekko okurzone"), Danusia zachwyciła się cynowymi naczyniami, Wiesia doradzała w sadzeniu ostatnich tulipanów (lokalizacja). ...

I etykietka na powojniku na hidcotowej (niebieski).
Danusiu, a głogownik, dokąd powędrował?

Etykietek nie znoszę ale na powojnikach wyjątkowo muszą być ze względu na instrukcję cięcia. Zawsze tak radziłam, ale Ewciu może rzeczywiście powinnam zdjąć?
Nie mam niestety zdjęć ze stołu, zbyt dużo sie działo Komputer sobie był właczony a ja sobie światem jeździłam. Wicio był w ogrodzie z lusterm posadzić stożki, ale nie posadził, okazało się, że jest szansa na całkowite skończenie ogródka Podobno w przyszłym tygodniu, no i zabrał stożki spowrotem.

Głogownik zmarzł i wylądował w ...nie wiem, chyba spalony na bazie.

Ognika nie będę komentować, ale pojawił się z powodu konieczności posiadania czegoś z koralami do zdjęć..
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:11, 18 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Tak, dieta coś w tym rodzaju, zero chleba, warzywa i gotowane i ŻM Efekty już są, 5 kilo mniej

Brawo! Wiem co to znaczy. Byłam na diecie warzywno - owocowej przez pół roku. Czułam się doskonale. Schudłam ok.10 kg i wszyscy chcieli mnie we wszystkim wyręczać, a ja właśnie wtedy miałam ogromne pokłady energii. Miałam wytrzymać 2 lata... Jak już raz polizałam, tak zaczęłam podjadać i się urwało. Trzymam kciuki!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:02, 18 lis 2011

Do góry
Tak, dieta coś w tym rodzaju, zero chleba, warzywa i gotowane i ŻM Efekty już są, 5 kilo mniej
Ogród Dominiki 13:38, 18 lis 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

A, tego nie wzięłam pod uwagę, No to całkiem insza inszość. W takim razie jestem za, a nawet przeciw. Bo jak tu pozbyć się takich drzew? Grzech
Lepiej dosadzić trzecie. A najlepiej brzozy himalajskie-wielopniowe o czysto białej korze.

Istnieje coś takiego jak adopcja na odległość. Zgłaszam się.

Ewo, czy to znaczy, że będziesz mi przesyłać regularnie jakieś małe kwoty na te brzozy? Jeśli tak, zostajesz natychmiast ich matką adopcyjną.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies