Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Miodunka plamista (Pulmonaria officinalis) 22:55, 18 lis 2011

Do góry
Uwielbiam tę wdzięczną roślinę. Mam ją posadzoną w jednym z ogrodów i zawsze się zachwycałam tym, że na jednej roślinie są kwiaty w 3 odcieniach.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 22:42, 18 lis 2011

Do góry
alinak napisał(a)
aha chciałam zapytać -czy uprawia ktoś hortensje kosmatą i dębolistna bez okrywania na zimę . chętnie bym przeprowadziła eksperyment , ale już ładne krzaczorki i trochę mi szkoda .

Zapytaj u Dzidki (To tu).
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 22:42, 18 lis 2011

Do góry
Przypominam o przydatnym artykule o przeprowadzce roślin wrażliwych na mróz

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/94-jesienna-przeprowadzka-roslin-wrazliwych-na-mroz
Podlewanie roślin iglastych i innych zimozielonych przed zimą 22:41, 18 lis 2011

Do góry
Co do podlewania każdy dobiera jego intensywność do roślin które posiada i do możliwości, a także chęci.
Podlewanie dotyczy roślin zimozielonych - zarówno iglastych jak i liściastych, a nawet jak czytaliśmy - także róż.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/209-przygotowanie-roz-do-zimy

Roślina zimozielona transpiruje, a w glebie nie ma nic wody, więc jak ma uzupełnić jej braki? Będzie zwijać liście, albo je zrzucać. Chodzi też o lepsze zimowanie, rośliny podlane lepiej to zniosą, suche - szybciej wypadną.

Nawet zimą (pewnie słyszeliście o tym) w okresach odwilży należy podlewać rośliny zimozielone ale mało kto to robi.
Ja podlewam bukszpany w donicach.

To, że marzną to już inna przyczyna, przemarzają im korzenie. Jak były zadołowane z donicami w gruncie i podlewane - przezimowały.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:32, 18 lis 2011

Do góry
Aniu, masz rację, ale trudno, nie mam własnych warzyw. Muszę korzystać z tego, co dostępne.
Cały rok w ogrodzie 22:02, 18 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Cześć Elu

Witaj Danusiu! Jaka ja jestem dumna z moich koleżanek!!!! Przecież znam ich ogrody, ale jak przeglądam wątki, to stwierdzam, że to uduchowione artystki! Czyż nie?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:35, 18 lis 2011

Do góry
Dzięki za wsparcie "odchudzające", chciałabym się wiosną zaprezentować nieco ....wiadomo
Zobaczymy się 5 maja u Szmita.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:33, 18 lis 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Zajrzałam sobie, co się działo u Danusi rok temu: nadal było ciepło (Maja w Pogodzie), panowie wykańczali łazienkę (drzewko laurowe było w związku z tym "lekko okurzone"), Danusia zachwyciła się cynowymi naczyniami, Wiesia doradzała w sadzeniu ostatnich tulipanów (lokalizacja). ...

I etykietka na powojniku na hidcotowej (niebieski).
Danusiu, a głogownik, dokąd powędrował?

Etykietek nie znoszę ale na powojnikach wyjątkowo muszą być ze względu na instrukcję cięcia. Zawsze tak radziłam, ale Ewciu może rzeczywiście powinnam zdjąć?
Nie mam niestety zdjęć ze stołu, zbyt dużo sie działo Komputer sobie był właczony a ja sobie światem jeździłam. Wicio był w ogrodzie z lusterm posadzić stożki, ale nie posadził, okazało się, że jest szansa na całkowite skończenie ogródka Podobno w przyszłym tygodniu, no i zabrał stożki spowrotem.

Głogownik zmarzł i wylądował w ...nie wiem, chyba spalony na bazie.

Ognika nie będę komentować, ale pojawił się z powodu konieczności posiadania czegoś z koralami do zdjęć..
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:11, 18 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Tak, dieta coś w tym rodzaju, zero chleba, warzywa i gotowane i ŻM Efekty już są, 5 kilo mniej

Brawo! Wiem co to znaczy. Byłam na diecie warzywno - owocowej przez pół roku. Czułam się doskonale. Schudłam ok.10 kg i wszyscy chcieli mnie we wszystkim wyręczać, a ja właśnie wtedy miałam ogromne pokłady energii. Miałam wytrzymać 2 lata... Jak już raz polizałam, tak zaczęłam podjadać i się urwało. Trzymam kciuki!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:02, 18 lis 2011

Do góry
Tak, dieta coś w tym rodzaju, zero chleba, warzywa i gotowane i ŻM Efekty już są, 5 kilo mniej
Ogród Dominiki 13:38, 18 lis 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

A, tego nie wzięłam pod uwagę, No to całkiem insza inszość. W takim razie jestem za, a nawet przeciw. Bo jak tu pozbyć się takich drzew? Grzech
Lepiej dosadzić trzecie. A najlepiej brzozy himalajskie-wielopniowe o czysto białej korze.

Istnieje coś takiego jak adopcja na odległość. Zgłaszam się.

Ewo, czy to znaczy, że będziesz mi przesyłać regularnie jakieś małe kwoty na te brzozy? Jeśli tak, zostajesz natychmiast ich matką adopcyjną.
Ogród Dominiki 13:35, 18 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
A, tego nie wzięłam pod uwagę, No to całkiem insza inszość. W takim razie jestem za, a nawet przeciw. Bo jak tu pozbyć się takich drzew? Grzech
Lepiej dosadzić trzecie. A najlepiej brzozy himalajskie-wielopniowe o czysto białej korze.

Istnieje coś takiego jak adopcja na odległość. Zgłaszam się.
Kompozycje z wrzosami w pojemnikach 00:12, 18 lis 2011

Do góry
grama napisał(a)
Moje kompozycje, zrobione w biegu i pośpiechu. Komplet kulek 6 szt za 8 zł, Danusia pytała.

Kulki bardzo fajnie ożywiają wrzosy.
Nadzieja na spełnienie marzeń 00:11, 18 lis 2011

Do góry
Variegatus znosi cień.
Nadzieja na spełnienie marzeń 00:10, 18 lis 2011

Do góry
butterfly napisał(a)
Okej, cos "wymodziłam"...

Duży stożek cisa nie centralnie tylko bardziej z prawej strony.
Miskanty i hortensje obok stożka, pomiędzy funkie.

Dalej w dół turzyca, na prawo żurawki, na samym dole czarna trawka w żwirze.

W tym wszystkim porozrzucane rożnej wielkości kule bukszpanu.

I teraz pytania:
1) zamienić hortensje z miskantami? Ile sztuk tu dać jednego i drugego (przypomnę jest tu 5,70m szerokości)
2) jaki miskant (a może inna atrakcyjna trawa) nadaje się na miejsce słoneczne tylko rano?
3) czy ten stożek wśród kul może być czy to już przesada

Czy zamienić hortensje na miskanty? trudno powiedzieć, zależy jak wysokie będą miskanty, mój gracillimus jest wyższy od hortensji. Jak weźmiesz Morning Light - hortensje będą wyższe.

Powiem Ci, że przy stożkach trzeba uważać i wiązać pędy, bo stożki wyłysieją.

Polecam też Variegatus. Mam dalej w stronę buka.
Zamiast drugiego stożka - wielka kula cisowa.
Carex już nie, wypłaszcz Ophiopogon, żeby nie był aż do samej krawędzi. Do góry go.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 00:03, 18 lis 2011

Do góry
boguslaw_r_kucharski napisał(a)

A ja na diecie, żadych serniczków ...i żelków.

Nowe wyzwania leczą ze starej miłości
A jabłecznik i naleweczka ?

Bogusiu, niestety zawzięłam się, zielenina i gotowane. Muszę zapomnieć o szarlotce
Naleweczka tylko na katar.
Ogród w Tarnowie 00:00, 18 lis 2011

Do góry
Chociaż nie przepadam za modrzewiami, ale u Ciebie widzę takie okazy, które chyba zmienią mój pogląd na tę sprawę
Ogród zapachów u Jasi 23:55, 17 lis 2011

Do góry
Elu, świetnie udało Ci się uchwycić ośmiała
Iglaki - ulubione gatunki 23:50, 17 lis 2011

Do góry
Sadzę te tuje od wielu lat, co najmniej od 15 i nie mam z tym iglakiem żadnych kłopotów. Jeśli padły to przyczyna leżała w pielęgnacji a nie w przemarzaniu.

Tutaj nawet w donicach dawały radę, a co dopiero w gruncie. Zobaczcie jak zdrowo i wspaniale wyglądają. Poświęćcie im więcej uwagi podczas sadzenia a wynagrodzą to wzrostem.

Nie mam już co przeglądać folderów - rosną one w każdym ogrodzie, który zakładam.

Iglaki - ulubione gatunki 23:39, 17 lis 2011

Do góry
Pan Zaremba jest na naszym forum, zajrzyj do niego w wątki o chorobach i zadaj pytanie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies