Zarówno latem, jak i zimą grudnik wymaga temperatury 20 stopni! Silniejsze kwitnienie można pobudzić, trzymając roślinę od września do połowy października w możliwie chłodnym miejscu, jednocześnie nie nawożąc i mało podlewając. Po tym czasie w miarę ukazywania się pąków kwiatowych, należy zwiększyć wilgotność podłoża i powietrza.
Po przekwitnięciu następuje długi okres spoczynku, trwa on około dwa miesiące. Należy wówczas ograniczyć podlewanie i zmniejszyć temperaturę. Okres ten kończy się zazwyczaj gdy pojawiają się nowe pędy.
Piękne są te 'kremówki', białe też mi się bardzo podobają.
Marysiu, masz rację. Kaktusy Danusi i Zbyszka, to wielkanocne RHIPSALIDOPSIS albo Hatiora. Odróżniają się kształtem i budową kwiatów, kształtem członów liściowych i okresem kwitnienia
Z tego co ja wiem, to jak już pojawią się pączki nie można go przestawiać i nawet przekręcać bo zgubi pączki, czyli nie zakwitniei trochę chłodu też lubiu mnie stoją w chłodzie i świetne i nie ruszam ich wogóle, czasem przesuszę i nie cyrtolę się z nimi wogóle, no i kwitnąwczoraj kupiłam jeszcze białego