Otóż w środku krzewu wbija się mocne kije, jeden lub kilka. Użyłam trzonków od grabi i do nich niewidzialnym czarnym i cienkim przewodem plastikowym do wiązania drzewek popodwiązywałam każdą gałązkę oddzielnie.
Moje hortensje "Limelight" rosną w sporym zagęszczeniu, pod nimi kule z bukszpanu. Aby hortensje się na nich nie położyły, wymyśliłam sprytny sposób ich podwiązywania.
Modrzew europejski Pendula szczepiony na pniu jest b. dekoracyjny ,wyróżnia się swoją formą i intensywnym kolorem igieł.Igły są sezonowe i to powoduje,że bardzo "śmieci" ale to nie jest problem bo w kilka minut można pozbyć się igieł i nie naśmiecić.Jak to zrobić fotki poniżej .../nie tylko dla Zbyszka/
wystarczy potrząsnąć gałązkami a igły same spadną...
Sama też jestem ciekawa
To jedyny kwiatek, który w tym roku "sprawdził się" w skrzynkach balkonowych, dlatego ma na nim zależy. Wiele innych ( w tym pelargonie) musiałam wymieniać z powodu niezbyt przychylnej roślinom pogody latem.
A tak wyglądała w pełni sezonu
Gałazka berberysu i kasztany...wysmakowana dekoracja i taka nostalgiczna bym powiedziała, bez wyskoków. Uspokaja. Faktycznie jakaś muzyka by się tu przydała, dołącz link, posłuchamy
Jolu, mam meble z drewna tekowego, one nie są niczym impregnowane. Chcę żeby zszrzały i takie już są w zasadzie. Tak jak w ogrodach angielskich.
Wiosną mocno je myjemy z brudu karcherem, łącznie z tarasem.
Jeśli masz z innego drewna lub impregnowane czymś najlepiej schować lub uszyć im specjalne ubranko z plandeki. W miejscach gdzie szyją plandeki na przyczepy.
Dobra dziewczyny, może o odchudzaniu ...sza, żeby nie zapeszyć
U mnie ładna jesień, nawadnianie chodzi, Witek systemy zamyka, a u nas zostawił na koniec.
W nocy na plusie, a ja mam zaległe zdjęcia z podpierania hortensji. No, może dziś się wywiążę z obietnicy.
Aha i muszę zajrzeć pod włókninę na stole, czy ochroniła moje hortensyjki przed przymrozkami?
Witaj Danusiu! Jaka ja jestem dumna z moich koleżanek!!!! Przecież znam ich ogrody, ale jak przeglądam wątki, to stwierdzam, że to uduchowione artystki! Czyż nie?
Eluniu droga ,pokaż swój ogród,ujawnij się na forum, twojej duszy wcale nie brakuje artyzmu popartego w dodatku pracowitością i uporem a przy tym sympatycznej i dowcipnej