Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 21:53, 09 maj 2016

Do góry
Lilie bardzo nierówno wyłażą z ziemi. U mnie kilka wychyliło się wyrażnie, ale mam i takie, które ledwo widoczne łebki wysuwają.
A niektórzy bardzo narzekają, że im lilie wygniły (Mała Mi)
Kasiu, a masz lilie św. Józefa? podobno są bardziej kapryśne, ale za to mają zapach niesamowicie intensywny.
Kupiłam w Poznaniu na Gardenii lilie św. Józefa i św. Antoniego (niektórzy mówią, że to jest to samo), ale jakoś nie widać ich, żeby chciały wychylić sie z ziemi.
Nie wiem co o tym myśleć.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:26, 09 maj 2016

Do góry
malkul napisał(a)
Mój nowy niwak z buka powoli się puszcza

niech sie puszcza wszyscy czekamy na to widowisko.

Tez mam zazwyczaj gosci milczacych na tematy ogrodowe...ale to chyba komplement na swoj sposob

Klosownice pede morywowac zdjeciami Twojej chyba.

A sapporo jak lilie wygladaja

Klona broń koniecznie
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 18:16, 09 maj 2016

Do góry
Izoldka napisał(a)
Piękne tunele Ci porobiły parszywce.... Mnie wyżarły większość cebul tulipanów, na jednej z rabata wyrósł tylko jeden, JEDEN! A sadziłam chyba z 20

Ja tulipany mam w siatce zakopane albo w doniczkach.
Wiosną sadziłam lilie bez zabezpieczenia, nie jedzą ich, ale wykopują co chwila.

anka_ napisał(a)
U mnie w tamtym roku wyglądało bardzo podobnie plus mrowiska. I też zrezygnowałam z tego rodzaju 'polepszaczy'.

Niby mnie to nie dziwi, ale miałam nadzieję, że sobie choć trochę życie ułatwię.

Pszczelarnia napisał(a)
A ja w tym roku rozłożyłam świeże trociny na jednej oczekującej rabacie. Bo była oczyszczona i żal zostawiać odkrytą do jesieni.

Czy więcej korzyści ze ściółkowania czy więcej kłopotów - to jest pytanie!

Zanim posadzisz rośliny trociny się rozłożą i będzie super próchnica. Ja kiedyś miałam maliny obsypane trocinami, w połowie przekompostowanymi, nornice tam siedziały - fakt, ale dalej dobra ziemia się tam trzyma.

Rozważałam, żeby drzewka, które mam na razie w trawie obsypać trocinami, ale chyba nie zaryzykuje.

Pszczelarnia napisał(a)
EDIT: piękne zdjęcia.

Dziękuję Ostatnio zaczyna mi się u mnie podobać
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 15:05, 09 maj 2016

Do góry
katel napisał(a)
Ja jeszcze trzy lata temu byłam pewna że lilii u mnie nie będzie, no i oczywiście już mam - kupiłam żeby mieć do wazonu ale szkoda mi ścinać bo mam mało a w ogrodzie też zapach potrzebny - tylko mam zupełnie inne odmiany niż kupowałam .

A ja tak jakos z rozpedu kupiłam bo mi się np kolor spodobal 

Bogdzia napisał(a)
U mnie jeszcze niektóre lilie tegoroczne nie wykiełkowały choc cebule są w porzadku ale w ziemi siedza a ze starych dużo straciłam zgniły w ziemi pewnie przemarzły wczesna wiosna.

U mnie tez jakies nie wyszly w tym roku…ciekawe czemu
A te co teraz sadzilam to były już od jakiegos czasu w doniczkach wiec rosly 

Gocha napisał(a)
Ja kupiłam w tym roku około 50 szt. lilii i część jeszcze nie pokazała się z ziemi i zastanawiam się jaka jest tego przyczyna. A moje lilie szt. 4 z poprzednich lat - przeżyła tylko jedna niestety a tamtą zimę przezyły wszystkie. Ale chyba będę co roku dokupować po trochę nowych lilii bo je zaczynam lubić choćby dlatego że można do wazonu do domu i długo stoją. Amanogawę masz cudna- ja kupiłam 3 szt. niedawno ale nie kwitnące i boję się czy one nie jakieś fałszywki.Pozdrawiam

50 szt to sporo 
U mnie niektóre stare SA takie ledwo ledwo, to może twoje tez wyjda jeszcze
Amanogawa nawet mala powinna zakwitnąć, może zle odzywiona ? pokazywałaś u siebie ?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 13:05, 09 maj 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ostrzegam grasuja juz slimaki! Obżerały mi jezówki, podpsypałam przedwczoraj granulki i dzisiaj trup sie na rabatach ściele. Jednej jezówki nie zauwazylam , nie obsypałam ja granulatem i jest łysa....znaczy jest kikutem bez młodych lisci. Lilie tez zabepieczyłam bo mi rok temu wszystkie paki kwiatowe wyżarły i lilie nie kwitły.... Hakone tez mi rok temu obżerały.....

A czy obsypanie pokruszonych skorupek jajek wokół przysmaków ślimaków coś da?
Czy paskudy przejdą pod nimi?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 11:27, 09 maj 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ostrzegam grasuja juz slimaki! Obżerały mi jezówki, podpsypałam przedwczoraj granulki i dzisiaj trup sie na rabatach ściele. Jednej jezówki nie zauwazylam , nie obsypałam ja granulatem i jest łysa....znaczy jest kikutem bez młodych lisci. Lilie tez zabepieczyłam bo mi rok temu wszystkie paki kwiatowe wyżarły i lilie nie kwitły.... Hakone tez mi rok temu obżerały.....

A poza tym deszcz popadał co mnie cieszy bo nie musze włączać nawadniania. Raz słońce , raz deszcz, tak lubię

Czy slimaki lubią orliki?

Wydaje mi się że orlików nie lubią- mam orliki koło jeżówek- jeżówki mi wyjadły w zeszłym sezonie, a orlików nie ruszały. Mus granulat zakupić, a jak Twój pies, nie je trucizny ślimakowej? Boję się o kota
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 10:58, 09 maj 2016

Do góry
Ja kupiłam w tym roku około 50 szt. lilii i część jeszcze nie pokazała się z ziemi i zastanawiam się jaka jest tego przyczyna. A moje lilie szt. 4 z poprzednich lat - przeżyła tylko jedna niestety a tamtą zimę przezyły wszystkie. Ale chyba będę co roku dokupować po trochę nowych lilii bo je zaczynam lubić choćby dlatego że można do wazonu do domu i długo stoją. Amanogawę masz cudna- ja kupiłam 3 szt. niedawno ale nie kwitnące i boję się czy one nie jakieś fałszywki.Pozdrawiam
Moje małe królestwo 09:48, 09 maj 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Jakie dorodne dalie i już kiełkują. Wkrótce ozdobią Twój ogród.

Aniu to nie dalie to lilie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:50, 08 maj 2016

Do góry
Maj to piękny miesiąc, pod warunkiem, że nie pada i nie wieje. Taki właśnie był ten weekend. Każdego dnia w ogrodzie pojawia się coś nowego
np. miniaturowe irysy Pumilo i łany szydlastych floksów na rabacie frontowej.

Z otchłani wyłoniły się lilie, lada moment zakwitną orliki.

Zakwitły dąbrówki. Mam je w odmianie burgund i brązowolistnej. Pięknie kwitnie jabłonka rajska Ola. Nie mogę się doczekać momentu, kiedy rozwinie się tamaryszek.

Przygotowałam dwa wiadra, do jednego wrzuciłam pokrzywę, do drugiego mniszka. Zalałam wodą, przykryłam. Teraz trzeba pamiętać o codziennym mieszaniu. Przy sprzyjających warunkach (ciepło) za dwa tygodnie będę miała cudowną miksturę do podlewania roślin. W zeszłym roku używałam gnojówek z pokrzywy, a potem ze skrzypu. Rośliny w warzywniku i ogrodzie ładnie i zdrowo rosły. W sadzie rozłożyłam pod drzewkami kompost. W warzywniku spulchniłam ziemię. dzisiaj skonsumowałam po raz pierwszy w tym sezonie własną rzodkiewkę i sałatę. Pod koniec tygodnia kupię na ryneczku flance pomidorów. Zmieści mi się 5 koktailowych i 20 karłowych. Nie kupuję tych wysokich odmian z wielkimi owocami, bo przy niesprzyjającym lecie kiepsko owocują i szybko łapią zarazę ziemniaczaną.

Ogród, mydło i powidło. 21:45, 08 maj 2016

Do góry
iwka napisał(a)
jejku mam to samo i zła jestem na siebie zawsze jak muszę ogarnąć bałagan

Kasiu clematisy piękne, ten niebieski cudny

Najbardziej to mi czasu szkoda bo zanim znajdę wszystko potrzebuję to sporo czasu mija.
Dzięki! Ten niebieski to Clematis ‘Maidwell Hall’.

Kasya napisał(a)
spore te skrzyneczki moje juz wszystkie obsadzone

Widziałam Twoje nasadzenia, szalejesz nieźle .

agnieszka_malysa napisał(a)
Fajne skrzynie
Ja mam tez pierwszy raz i jak narazie jestem bardzo zadowolona
Piękne powojniki

No zobaczymy jak to będzie ale estetyka już się znacznie poprawiła a i wygoda jest większa bo wyżej.

AnnaCh napisał(a)
Kasiu efekty prac widać od razu Skrzynie wyszły Ci super, a zobaczysz jak się wygodnie w nich warzywa uprawia

Na to właśnie liczę, że będzie wygodnie

AgaeM napisał(a)
Skrzynie super. Mam pytanko u siebie. Dzienx.

Dominika11 napisał(a)
ale suuuper skrzynie

Anda napisał(a)
Powtórzę za innymi: super skrzynie

Dzięki!!!

Kasya napisał(a)
A jakie masz lilie ?

Nie wiem jakie mam , miałam mieć Triumphator, Vivaldi, Lolypop, Pretty Woman, Friso, chyba zgadza się Rialto - część jest innych, część nie wylazła i kilka ślimaki tak obżarły że nie zakwitły - w tym roku przypilnowałam i kawą sypałam tam gdzie widziałam że zaczynają podgryzać .
Takie mam:

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:00, 08 maj 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)

A poza tym deszcz popadał co mnie cieszy bo nie musze włączać nawadniania. Raz słońce , raz deszcz, tak lubię

I oytanie nt tarczników. Podobno dopiero w czerwcu lub lipcu otwierają swoje tarcze i wtedy opryski są skuteczne. Jeden z moich laurów został przez nie mocno zaatakowany. Jupiłam pałeczki na tarczniki i powtykalam do donicy. Dzisiaj czyściłam Laura i tarcze odpadły same. Czyżby srodek zadziałał czy to juz czas na wylęg larw?

już???? Co za podły naród. Aż się boję o moje dziewicze nasadzenia, w zeszłym roku było ich u nas mnóstwo :-/
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 20:37, 08 maj 2016

Do góry
U mnie jeszcze niektóre lilie tegoroczne nie wykiełkowały choc cebule są w porzadku ale w ziemi siedza a ze starych dużo straciłam zgniły w ziemi pewnie przemarzły wczesna wiosna.
Moja glebo terapia 19:43, 08 maj 2016

Do góry
A tak w piątek wieczorem po całym dniu koszenia i plewienia

Sobota minęła na sadzeniu i przesadzaniu niestety zdjęć finalnych brak aparat się zbuntował. Będą
Posadziłam tam trzy rododendrony, azalie kilka traw tzn, w kilku miejscach a trawy w sumie dwie zeribusa i miskanta takiego dużego ale nie wiem jak się nazywa.
W każdym razie nadal jestem otwarta na koncepcje co by tam jeszcze posadzić, coś co by rozjaśniło ten teren bo na razie to taka dość monotonna zieleń.
Przed jest rabata z bylinami ale też dość mizerna na razie. Chciała bym to jakoś tak obsadzić żeby coś kwitło przez cały czas aż do jesieni.
Teraz na rabacie są irysy, piwonie, lilie, łubiny, floksy kilka maronek na jesień posadzę czosnki i tulipany,doradźcie co tam jeszcze mogę posadzić
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:32, 08 maj 2016

Do góry

I oytanie nt tarczników. Podobno dopiero w czerwcu lub lipcu otwierają swoje tarcze i wtedy opryski są skuteczne. Jeden z moich laurów został przez nie mocno zaatakowany. Jupiłam pałeczki na tarczniki i powtykalam do donicy. Dzisiaj czyściłam Laura i tarcze odpadły same. Czyżby srodek zadziałał czy to juz czas na wylęg larw?
Ogród, mydło i powidło. 19:28, 08 maj 2016

Do góry
A jakie masz lilie ?
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 18:50, 08 maj 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Dopiero sadziłaś lilie? U mnie maja juz pół metra i pąki

z doniczek sadzilam

niektore maja 20 cm a niektore 50
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 18:43, 08 maj 2016

Do góry
Dopiero sadziłaś lilie? U mnie maja juz pół metra i pąki
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 18:19, 08 maj 2016

Do góry
iwonadm napisał(a)
och uwielbiam lilie chciałoby się jeszcze kilka dosadzić zainspirowałaś mnie będę musiała poszukać jeszcze parę i dokupić >

a ja nie lubilam lilii..ale jakos tak wyszlo
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 17:14, 08 maj 2016

Do góry
och uwielbiam lilie chciałoby się jeszcze kilka dosadzić zainspirowałaś mnie będę musiała poszukać jeszcze parę i dokupić >
Ogródek Ewy 16:54, 08 maj 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)

Moje lilie sa z irysami ale nie wiem czy ci polecam te irysy ,tylko wkurzam sie na nie bo słabo kwitną..

Myślę że irysy to dobre towarzystwo dla lilii. Zasilasz cebule? Może brak im jakiegoś składnika i to jest powodem słabego kwitnienia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies