Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Pszczelarnia 18:38, 02 lis 2011

Do góry
Nietypowa ta jesień: nawet miskant (Zebrinus) zdążył zakwitnąć, wprawiając mnie w zdumienie.

Ciemierniki wyjątkowo piękne o tej (sic!) porze roku.

Z chaszczy wyłuskałam dąbka czerwonego - trzeba go otoczyć staranną opieką.

Miniaturowy ogródek 00:00, 02 lis 2011

Do góry
Ostatnie "archiwalne" zdjęcia wrześniowe:

Miskant Roter Pfeil zakwita:

Southern Comfort świeci:

O....! 18:29, 01 lis 2011

Do góry
a teraz 'obiecane' Tynie widoki w osiach wsch.- zach
z zach na wsch - z nowym bukszpanem i wybarwioną metasekwoją oraz dereniem na p-szym planie ...

ze wsch na zach ( linia muru) zza magnolii ...

oraz w zachodzącym słońcu miskant Malepartus - tez na linii wsch- zach
Ogród Dominiki 13:13, 01 lis 2011

Do góry
Domi napisał(a)
najgroszy (pod względem ekspansywności) jest, moim zdaniem,miskant olbrzymi.
To bardzo mocna, ekspansywna trawa.Ten miskant przyrasta koliście (tworzy taką fontannę).
Po 2 latach musiałam go wykopać z samodzielnego stanowiska, bo jego korzenie wysadziły mi
obwódkę z kostki granitowej w górę.Wykopanie go też było sporym wysiłkiem. Korzenie tak przerosły
linię nawodnienia, że trzeba było nawodnienie rozciąć, bo nie dało się wyrwać rurki z korzeni.

Domi, zmartwilas mnie, ja w tym roku wsadzilam trzy sadzonki olbrzyma blisko plotu...No nic, zobaczymy w jakim tempie bedzie sie rozrastal u mnie...
Ogród Dominiki 10:32, 30 paź 2011

Do góry
ewaglen napisał(a)
Ślicznie u Ciebie . Masz piękne trawy. Ciekawa jestem, które z nich są najmniej ekspansywne. Mam zamiar posadzić trawy w swoim ogrodzie, ale nie mam za dużo miejsca.
Dominiko, jeśli możesz powiedz proszę, gdzie i za ile kupiłaś tę swoją huśtawkę? Podoba mi się jej forma.

Witaj Ewo, najgroszy (pod względem ekspansywności) jest, moim zdaniem,miskant olbrzymi. To bardzo mocna, ekspansywna trawa.Ten miskant przyrasta koliście (tworzy taką fontannę). Po 2 latach musiałam go wykopać z samodzielnego stanowiska, bo jego korzenie wysadziły mi obwódkę z kostki granitowej w górę.Wykopanie go też było sporym wysiłkiem. Korzenie tak przerosły linię nawodnienia, że trzeba było nawodnienie rozciąć, bo nie dało się wyrwać rurki z korzeni. Po wykopaniu podzieliłam kępę na kilka mniejszych i wsadziłam obok płotu by stworzyć podziemną barierę dla nornic. W ciągu kilku miesięcy rozsady stworzyły wysoki parawan. Rośnie bardzo szybko. Korzenie są tak mocne, że nornice już tamtędy nie chodzą (niestety znalazły inną drogę pielgrzymkową). Na wiosnę znowu go podzielę i będę wydłużać antynornicowy płot.
Najmniej ekspansywne są u mnie rozplenice i kosmatki; stosunkowo łatwo można je wykopać i podzielić.
Info na temat huśtawki wysłałam Ci jako PW.
Cały rok w ogrodzie 11:53, 28 paź 2011

Do góry
Jesienne czerwienie i zółcie
Stewarcja

Miskant Rotsilber

Oczar

Fotergilla
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 09:47, 27 paź 2011

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Uwaga, miskant cukrowy jest bardzo ekspansywny i chodzący, wypiera inne rośliny. Molinie potrzebują dużo wody. Ostokrzew i klonik oraz trawę red baron trzeba okryć. Barona to nawet wysadzić. Na wrzosy i wrzośce szkoda pieniędzy - zanim dom powstanie nie nadadzą się do użytku. Może drzewo ulubione już w wielkiej donicy posadź? Żeby urosło. Takie, o którym jesteś przekonana, że chcesz je mieć i bezwzględnie pasuje.
Ale masz zapał!

Dziekuję za rady
Tak sobie pomyślałam że własnie te odmiany ekspansywne (Leymus arenarius , Miscanthus sacchariflorus) żeby je posadzić docelowo w zadołowanych donicach - nie wiem może bez dna ...?
Na wiosne lub jesień przyszłego roku i tak chyba te duże odmiany wylądują w donicach, bo to nasadzenie teraz to tak żeby przed zimą zdążyć.
a wrzośce poprostu mi sie podobały, wiem ze padną ale kosztowały tylko 2 zł więc niech cieszą oko
No włąsnie nie wiem co do klonów może faktycznie lepeij wsadzić do dużych donic i na zmię okryć i zadołować czy lepiej w grunt oi niech tam sobie czekają????
narzie jeden w grucie jest drugi w doniczce i sie zastanawiam ....
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 00:20, 27 paź 2011

Do góry
Uwaga, miskant cukrowy jest bardzo ekspansywny i chodzący, wypiera inne rośliny. Molinie potrzebują dużo wody. Ostokrzew i klonik oraz trawę red baron trzeba okryć. Barona to nawet wysadzić. Na wrzosy i wrzośce szkoda pieniędzy - zanim dom powstanie nie nadadzą się do użytku. Może drzewo ulubione już w wielkiej donicy posadź? Żeby urosło. Takie, o którym jesteś przekonana, że chcesz je mieć i bezwzględnie pasuje.
Ale masz zapał!
Ogrodomania Oli 12:46, 26 paź 2011

Do góry
Rajuśku ile zdjęć nowych doszło. Ślicznie masz w ogrodzie. Bardzo dojrzły ogród, kępy roślin takie dorodne, dużo nawozisz? Trawy przepiękne, szczególnie miskant Cabaret (jakbyś kiedyś dzieliła to załapię się na małą odnóżkę?) Ach i jeszcze Zebrinus, możesz pokazać jeszcze jakieś zdjęcie jego na rabacie? Ja mam Zebrinuska i muszę gdzieś przesadzić, nie wiem do czego go "dopiąć", bo przy hortensjach nie pasuje.
Pozdrowionka
Ogrodomania Oli 11:40, 26 paź 2011

Do góry
Jesiennie ...

Kiścień Zeblid

Miskant Cabaret

Klon palmowy Ariadne
Miniaturowy ogródek 22:24, 25 paź 2011

Do góry
Kuleczki i miskant Kleine Fontaine:

Limelight i towarzystwo:

Nietypowo :D Balkon... 21:28, 24 paź 2011

Do góry
Justyna dzięki

Sebek hmmmm nie wiem o jakiej ziemi piszesz W drewnianej donicy jest posadzony ten zesztywniały miskant a w donicy beżowej jest turzyca
Ogród coli 14:40, 24 paź 2011

Do góry
Witaj,
Właśnie podziwiałam twój ogródek, a ponieważ ja jestem dopiero na początku- a może nawet i nie- drogi do ogrodu to ekspert ze mnie marny,
mnie np. pobobaja sie trawy ozdobe, może u ciebie na tej rabacie co padła, pasowałyby jakieś trawy, np. red baron, miskant variegatus, turzyca Carex flagellifera Coca-cola, a do tego trzmielina tez by rozjaśniła rabatę.
Oczywiście jako totalny laik proponuje te roślinki, eksperci niech sie wypowiedzą czy dobrze radzę
Nietypowo :D Balkon... 18:28, 23 paź 2011

Do góry
Gosiu, miskant mógł uschnąć, podlewałaś go?
Nietypowo :D Balkon... 21:14, 22 paź 2011

Do góry
Jak rany julka dziewczyny zlitujcie się!

Własnie wróciłam z balkonu..... sadziłam Nie wyszło jak zakładałam za małe donice hahahha ale żurawki da się upchnąć. Bluszcz wygląda (jak zwykle po przeprowadzce) tragicznie Odwinięty nie w tą stronę co trzeba i ogólny chaos

Wiecie co..... "zdrętwiał" mi miskant.... Nie wiem co mu sie stało ale jest prawie jak zdrewniały.... A był taki przyjemny w dotyku Może mu się polepszy na nowym miejscu....
Bukszpanowe kule okazały się być spodkami kosmicznymi a nie kulami Trzeba będzie im fryzjera na wiosnę Narazie "zadołowałam" je w donicach a po 1 listopada pójdą do ziemi

Aha... w piątek byłam w szkółkach, Florpaku i dwóch małych. I tak.... trzmielina na pniu odpada, zbyt szybko robi się bura, o tujach nie wspominam, były śliczne wiśnie umbraculifera, no ale ich do donicy nie zmieszczę Zero bukszpanów i cisów na pniu.... Poza tym co mnie zdziwiło to to, że mając ogrom towaru nie ma nigdzie przecen.... Nooo, tak więc nie wiem co mam wsadzić do tej wysokiej donicy i chyba wsadzę już na wiosnę cuś.
Ogród amatora - proszę o pomoc 12:07, 20 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Danusiu a możesz mi powiedziec jakie miskanty by tu pasowały?
MISKANT GRACILLIMUS, MISKANT CUKROWY CZY MISKANT HERMANN ?

Te trzy najbardziej mi sie podobają a najbardziej chodzi mi po głowie GRACILLIMUS

Na żywopłot myślę dać CIS HICKSIL - on lubi ziemie bardziej wapienną niz kwaśna?
tak jak CIS POSPOLITY ?
Ogród w Alei Lipowej... 18:35, 19 paź 2011

Do góry
Justi, kulki chyba niepotrzebne tutaj, bo hortensje się położą na nie. Nie wiem czy będzie Ci się chciało podwiązywac każdą gałązkę jak to robie u swojej.

A z hortensjami Zebrinus chyba niespecjalnie się komponuje, bo nie jest zdecydowany w kolorze, te paski...hmmm, Ewa ma chyba rację, że zbyt egzotyczny. Ale poeksperymentujmy.
Dla mnie najlepiej wygląda to

Miskant Gracillimus co prawda nie z tą hortensją, ale w 1997 jeszcze jej nie było

Miniaturowy ogródek 12:33, 19 paź 2011

Do góry
Witajcie, długo mnie nie było, bo 2 tyg. urlopu, a i ostatni tydzień przed urlopem zakręcony.
Zdecydowaliśmy się na wyjazd trzy dni przed terminem, to w pracy trzeba było "na wariata" wszystko porządkować. Przez to nie zostawiłam wielu wrześniowych zdjęć, które zamierzałam wrzucić przed wyjazdem.

Byliśmy w Maroku, pięknie, ciepło, ale wyjątkowo nieciekawa roślinność. Na trasie tylko palmy i palmy, przy hotelach też nic ciekawego. trawniki paskudne - podlewają w środku dnia w 30 stopniach, z ręki.

Wyjeżdżaliśmy w piątek 30.09. o 14, a jeszcze o 13 trawnik było koszony i nawożony jesiennie. Odwdzięczył się. Zostawiliśmy podlewanie co drugi dzień 30 min. i trawa jest piękna. Nawet w miejscach, gdzie ją wycięłam przy robieniu kantów i położyłam do góry nogami, wciąż rośnie i jest zielona. Żadna inna roślina też nie zwiędła. To mnie z kolei trochę martwi, że one się tak dobrze bez podlewania trzymają. Wygnije mi to wszystko zimą, jak nic.
Trudno, na razie podziwiam, to co jest. Większość żurawek pięknie się rozrosła. zwłaszcza Southern Comfort, Georgia Peach i Caramel.
Trawy kwitną, wsadzony w pośpiechu przed wyjściem na lotnisko miskant Little Zebra jakby się rozrósł i ogólnie jest całkiem ładnie. Carex Green Phenix przed hortensjami też zgęstniał i powiewa.

Z soboty na niedzielę był przymrozek i hortensjom zbrązowiały kwiaty, a funkiom liście oklapły i zrobiły się takie prawie przezroczyste.

Zdjęcia zaległe i świeże będą w następnych dniach.
Ogródek do przeróbek ;) 15:42, 17 paź 2011

Do góry
Witajcie Cały czas myślę o przerobieniu już istniejącej części ogrodu. Ślicznie dziękuję wszystkim odwiedzającym i doradzającym!!!
Droga Danusiu, przerobiłam pomysły wg. Twoich sugestii (część jest na stronie 4) a tu fragment z ławeczką. Było tak:

gardenarium napisał(a)

1-jaśminowiec
2- tawuły (chce zrobić tam takiego zawijaska- pokaże jeszcze)
3- sosny piramidalis
4- hortensje (myślałam o limelight lub anabelle)
5- tuje europa gold
6- tuje smaragd
7- buk purple fountain
8- rododendrony (calsap albo cunningham's white)

pomocy!!!

Analizuję i nieźle, nieźle, ale buk chyba zamień z tą sosną za nim. a 9 to choina kanadyjska? Przydałoby się ich więcej w prawo.

7 zrób stożek z bukszpanu lub cisa.

6 dobrze, daj jednakowe małe zwarte np. jakuszimańskie.

2 - zawijasek strzyżony lub ciąg kulek żółtych, dobrze się je strzyże.

a po zmianach tak:

przy buku i stożku z poprzedniego zdjęcia zaczynałby się zawijasek;
"idąc" dalej w prawo jest ten chaotyczny kawałek (tu szerokość od ogrodzenia wynosi 5 m). Pomyślałam o czymś takim:

czyli: żywopłocik lub troszkę luźniej posadzone choiny kanadyjskie, przed nimi miskant i dalej niestety nie wpadłam na nic początkowo kusiło mnie,żeby dać hortensje, ale one już są zaplanowane przy ławeczce, chociaż....może...nie byłoby źle?
zawijasek i już na końcu na lewo świerk Inversa (już sobie tam rośnie)
Kochani, piszcie!
Ogród z Czerwonym mostkiem 22:53, 16 paź 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Kasia podziwiam Twój ogród nieustannie Jest ślicznie....

Napisz mi prosze co to za miskant tak kwitnie na biało - puchato???

ana_art napisał(a)
piękne te piórousze, co to jest?

Dziewczyny to miskant "Kleine Fontane" zakwita jako jeden z pierwszych na początku jak wszystkie inne, ale pióropusze z biegiem czasu pięknie dojrzewają, polecam tego miskanta, i jeśli dla kogoś to jest zaleta nie rośnie tak wielki jak inne.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies