Pamiętacie moje brzozy, co nie chciały rosnąć i bieleć?
Urosnąć urosły, ale nie zbielały Myślę, że ktoś mnie nabił w butelkę i nie są to Doorenbos Z trzech kupionych jedna padła i zeszłym roku została wymieniona, teraz czeka mnie wymiana kolejnych. Na fotce dość gruba bambusowa tyczka dla zobrazowania jaki jest pień. To chyba powinien być już dawno biały?
Załapałem się na świeżutkie fotki Brzozy piękne, nawet nie wiedziałem że posiadasz.
Dziękuję za życzenia, ode mnie również wszystkiego najlepszego na święta
Ania, jak róże będą ośmiorniczkować, to bedzie ich out. Ten drugi plac jest pod basen, robiliśmy go w zeszłym roku. Z czasem będę go obsadzać na obrzeżach, jak będę miała wenę na to miejsce. Amanogawa jest cudna, nawet miałam jedna kilka lat temu, ale mi padła nie wiem czemu.
Mirella, myślę niby nad czymś innym, a wciaż wracam do brzozy, do tej białej kory. I tak po kilku dniach namysłu chyba zostanę przy tych brzozach. A Ty pokaż tamaryszka jak u Ciebie kwitnie.
kupione 2 lata temu 3 brzozy papierowe znacznie się różnią od siebie. To znaczy jedna się różni
2 znich już ruszyły, mają listki, kwiaty
jedna z nich jest trochę inna, ma większe kwiaty, jeszcze sporo pąków nierozwiniętych
różnią się też pieńki. Jedna, ta inna brzoza rok temu mocno się przechyliła, musieliśmy podeprzeć. Pozostałe 2 mają mocne sztywne pnie
czy to możliwe, zeby wszystkie 3 drzewka były brzozą papierową? W pierwszych latach różnic nie zaobserwowałam, dopiero teraz
Płyty w trawniku aż świecą, świetny efekt ! Zdecydowanie jestem za katami prostymi
O brzozy sie nie boj, jesli to dooorenbosy to startują pózno. U mnie stare okazy dopiero puściły listki a zwykle robia to pod końeic kwietnia. Nie licze ze opady deszczu wystarcza za podlewanie, wlewaj im wiaderko wody raz w tygodniu, u mnie przez pół roku sie ukorzeniały i w kazdy wietrzny dzien i słoneczny wygladały jakby zwiędły
Jakbyś miała o nei pytania wpadaj do mnie, bo mam tyły na forum w ostatnim czasie
Poczekaj niech liście wypuści, to ją dostrzeżesz, bo z kwiatkami to szału nie będzie - kilka pączków się tylko dopatrzyłam. I jak brzózkę przesadzę, to się uwidoczni.
Z trawami spróbuję przy ścieżce od furtki i zobaczę, jak je zmasakrują to odpuszczę. Będzie tam nawodnienie, to się może brzozy wodą z sąsiadami podzielą
Twoja opinia pomogła
Z pogodą nam się i wczoraj i dzisiaj udało, na szczęście!
Musimy jeszcze opalikować brzozy, ale to zostawiam na przyszły tydzień. Tymczasowo bryła jest przygnieciona głazami z rozbiórki murku. Teraz tylko czekać aż roślinki urosną.
Zamysł był bardziej trawiasto- bukszpanowy, ale stwierdziłam, że jednak chce mi się tam trochę koloru. Zobaczymy jak się to wszystko rozwinie. Ostatecznie od czego są przeróbki
Klon przy świerkach rzeczywiście mały, ale sięga powyżej barierki na górze, to i tak dobrze
Magnolia jest w miejscu gdzie rósł niebieski jałowiec - zajrzyj na fotkę z rana. Brzozy będą dziewicze ze względu na psy, które tam grasują. Może ewentualnie jakieś trawy.
Zagracenie mi nie przeszkadza, choć doceniam urodę nowoczesnych, uporządkowanych ogrodów.
Brzozy trudno pokazać teraz na fotkach. Jak się pokażą liście, to będą lepiej widoczne. Po pierwszej myśli o ekranach kolejne, co mi przyszło do głowy, to brzozy. U sąsiadki jest taka wielka, piękna brzoza przed domem, to pomyślałam, że fajnie będzie do niej nawiązać.
Wyspalas sie ?
Nie rezygnuj z bialych brzoz, one piekne sa caly rok a moje wisnie ciesza kwiatami zbyt krotko.
Pomysl, moze gdzies wcisniesz jakas wisienke jako landryneczke, brzozy zostaw
Biale i purpurowe brzozy planuje do nowego ogrodu. Mysle o 5 bialych i trzech purpurach....Wiesz ze do tej pory nie znalazlam jeszcze Doorenbosow takich ladnych, wysokich?
Od kilku dni intensywnie myślę o jednej rabacie.
Plan: już rosną - żywopłot z brabantów, czosnek główkowaty, zawilce białe niskie, orliki fioletowe, na bramce powojnik. Chciałam tu posadzić trzy brzozy Doorenbos i dosadzić więcej bylin. Pomyślałam o brzozach, bo rosną za huśtawką i przy placyku i żeby te nowe korespondowały. Ale... Czy nie będzie monotonnie? Jakie inne drzewa by tu pasowały? To jest bardzo wąska rabata. Może Amanogawy, ale czy nie za szerokie? No i jakie inne byliny, żeby nie było przerwy w kwitnieniu cały sezon. Ma być lekko, w kolorach biało-pastelowych.
To jest to miejsce po lewej przy bramce.
I z innej perspektywy
Proszę o pomoc, bo mam jakiś kryzys w planowaniu.