Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z uśmiechem

Ogród z uśmiechem

tulucy 17:55, 14 maj 2017

Pleszki tak śmiesznie trzepoczą ogonkami. Wolą półotwarte budki. U nas kiedyś miały nawet gniazdo pod tarasem, w skrzynkach z gałęziami do ogniska. Szpaki "moje" już karmią, uwielbiam ten rejwach, jak rodzic wpada do gniazda z jedzonkiem.
jolanka 20:12, 15 maj 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Dla mnie szarobure to wszystko wroble nie odrozniam ich. U mnie duzo szpakow, sikorek, sojek i golebi bialych, ale nie robie zdjec szkoda fatygi bardzo plochliwe.

Jakies malenstwa maja gniazda w tujach pelno ich bo jak przejde to wyfruwaja i staramy sie juz tam nie chodzic. Chcialam przyciac tuje ale zrobie to troche pozniej bo pewnie teraz siedza na jajeczkach.

W zeszlym tygodniu jakis ptaszek siedzial na czubku brzozy i tak trolił, ze plakac sie chcialo. Jutro przy pogodzie beda spiewy.

Do niedawna to dla mnie bylo tak samo teraz zaczynam to skrzydlate towarzystwo odróżniać. Gdybym nie robiła zdjęć, niewiele bym była w stanie odróżnić.
Naliczyłam chyba ok. 20 różnych gatunków u mnie. Wiele z nich nie udal;o mi się złapać aparatem - za szybkie są

W budce, która powiesiliśmy w ub. roku na sośnie teraz są sikorki Uwijają się bardzo. Nie podchodzę tam bo tez nie chcę aby sie denerwowały
jolanka 20:14, 15 maj 2017

mirkaka napisał(a)

Jak siedział na czubku drzewa i śpiewał to prawdopodobnie Kos, czarny z żółtym dziobem

U mnie tak niesamowicie śpiewa codziennie o tej samej porze droździk. Nawet siada na dębie na tej samej gałązce
jolanka 20:20, 15 maj 2017

mirkaka napisał(a)
Jolu, wyczytałam u Bogdzi że masz nierozpoznanego ptaka i z ciekawości chciałam zobaczyć. Wspaniale mieć sąsiedztwo lasu,
Czy ty masz obiektyw ściągający z dużych odległości ?
Ja u siebie dzisiaj rano zaobserwowałam przez okno parkę maleńkich ptaszków ale nie mogę im zrobić dobrego zdjęcia, szukam w leksykonie i nie mogę znaleźć podobnych. Jak mi się uda zrobić dobre zdjęcie to też powędruję do Bogdzi.

Zdjęcia nie udalo mi się zrobić ale rozpoznałam że to Pleszka- samiec czarny z rudym brzuszkiem i wyraźną białą brewką Chyba mają gniazdo między drewnem w drewutni bo tam się z rana uwijały

Obiektyw co prawda mam ale taki 55-200, to trochę mało na dobre zbliżenia. czasami uda mi się "dopaść" ptaki trochę bliżej domu ale to naprawdę często przypadek. Aby robić dobre zdjęcia ptakom to trzeba miec naprawdę dobry sprzęt Ale z moich też jestem zadowolona
Pleszki są śliczne, u mnie ich nie widziałam. Za to piliszki rozrabiają az milo
jolanka 20:23, 15 maj 2017

nawigatorka napisał(a)
Uwielbiam obserwować ptaki przez lornetkę, teleskopowym obiektywem z atlasem w ręku ale tych ptaków u nas nie widuje

Lornetkę mam postawioną na parapecie okiennym ale nie jest za dobra. Widziałam takie cudeńka do podglądania Hmm, na razie nie

Pisałam juz wcześniej, że naliczyłam chyba ok.20 gatunków Muszę zrobić spis
jolanka 20:25, 15 maj 2017

frezja napisał(a)
Jola, poczytałam o walce o doniczki; u nas to odwrotnie, mój mąż by wszystkie zbierał, odkładał a ja przeciwna temu i wszystko do śmieci. Teraz, jak wyjął kilka wiaderek po farbach to byłam zadowolona.. niech zbiera, tylko ja nie chcę tego widzieć

Hihi, no to fajniej u Ciebie Ja nie mam niestety jeszcze żadnego budynku gospodarczego więc nieciekawie to wygląda jak leżą po ogrodzie. Trudno, teraz gdyby nie te doniczki to kupowałabym nowe rośliny
I były by kolejne doniczki
jolanka 20:26, 15 maj 2017

AngelikaX napisał(a)
7 na minusie w maju? Czy tą pogodę.... popierniczyło?

Widzisz Masakra jakaś
jolanka 20:30, 15 maj 2017

Margerytka40 napisał(a)
Jola,czy Ty masz jakieś powojniki botaniczne? Wczoraj widziałam takie już kwitnące,niebieskie. Niestety u kogoś na balkonie ,wysoko i nie bardzo z bliska kwiaty zobaczyć. Podobały mi się..

Tak mam Pink Dream i Summer Snow.
Ten pierwszy kwitł tylko raz, drugi tegoroczny więc niewiele o nim mogę powiedzieć.
jolanka 20:31, 15 maj 2017

Kindzia napisał(a)
Może u Was świeci na niebie Jola, u nas pada...nic nowego

Nareszcie świeci Kasiu, przykro mi, że u Ciebie pada
jolanka 20:32, 15 maj 2017

katel napisał(a)
Znasz odmianę tych białych tulipanów?

Niestety nie Może uda mi się odszukać jakieś notatki ale nie obiecuję