Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nowocześnie z różAnką :D

Nowocześnie z różAnką :D

anna_t 12:05, 19 maj 2017

asiak napisał(a)
Aniu, trzymam kciuki za piękne nasadzenia na bylinówce

tnx przydadzą się
Anda 12:06, 19 maj 2017

Aniu, u Ciebie planowanie na całego Widzę zmiany Właśnie, dlaczego tych pasów nie chcesz?
I czy nie fajnie byłoby poprowadzić rozchodniki z rozplenicami po całości, zamiast bylinówki? Ewentualnie dodając w stronę okien lawendę, coraz więcej lawendy? Jakoś tak bardziej jednorodnie poprowadzić tą rabatę?...
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
malgol 12:07, 19 maj 2017

Matko! co tu się wyrabia! jakies złote tójkaty, zasady...nic nie rozumiem jak Ty się Ania w tym odnajdujesz? Podziwiam i trzymam kciuki za bylinówke .Chetnie potem coś zgapię
makadamia 12:07, 19 maj 2017

Zaraz zaraz.
A w zasadzie to czemu te pasy wyautowane? Bo cisy chorują?

To w takim razie te buksy daj, ale trzymaj się tych pasów.

Jestem przekonana, że dużo łatwiej będzie Ci posadzić róże i byliny pomiędzy tymi pasami niż w tych dużych kwadratach.
makadamia 12:15, 19 maj 2017

anna_t napisał(a)

projektując książki?? chyba okładki?pamiętam ze się tym zajmujesz
a swoją drogą ostatnio w szpitalu zwróciłam uwagę że jest topografia oddzialu... to to samo co typografia?

To nie jest to samo - topografia to znaczy ukształtowanie terenu, a typografia - ogólnie rzecz biorąc - wszystko co ma związek z literami: rodzaj czcionki, wielkość, usytuowanie na stronie, kolor itd.
Filemon24 12:19, 19 maj 2017

anna_t napisał(a)

nie no bergenie to sadziłam rok temu teraz je przesadzam
pamietam że mi nawet proponowalaś że mi je wyślesz
powiem Ci że wymysliłam je w różach bo gdy róze jeszcze same patyki to one akurat kwitną i liście mają ladne cały czas. do tego jakaś trawa, moze smiałek..

Tak chiałam ci oddać ale już nic nie pisałaś, ze chcesz więc nie nie narzucałam P
Poszły na wymianę i to już ostatni raz kiedy się z kimś wymieniałam no sorry ja cały wagon roślin paczka prawie 10 kg a w zamian dostaje jakieś nikłe coś a paczka nie wiem czy kilogram ważyła :/ nie będę pisać kto to był, ale mega się zawiodłam bo to już drugi raz jak wyszłam na tej wymianie bardzo niekorzystnie......
Ja zawsze do wszystkiego podchodzę bardzo poważnie..... a tu widać na tym przykładzie jacy ludzie są :/
Filemon24 12:23, 19 maj 2017

Jeszcze ci napisze co ostatnio odjebał.... ( nie da sie tego inaczej nazwać )
Kupiłam sadzonki bukszpanów na obwódkę - kupione były w niedziele i z racji braku czasu spędziły tydzień w wiadrze z wodą oczywiście mądra ja zamiast je rozwiązać żeby miały przewie to siedziały wszystkie 50 sadzonek ściśnięte w wiadrze - przychodzi do sadzenia po tygodniu i rozwiązuje a tu co pleśń! Jaka byłam zła na siebie to masakra :/ posadziłam obrałam ze spleśniałych listków od razu oprysk na szczęście miałam w domu i mam nadzieje że jakoś to będzie póki co rosną moją nowe przyrosty, ale tak odwalić ze zdrowych bukszpanów porażka.
anna_t 12:25, 19 maj 2017

inka74 napisał(a)
Teraz może jest kupa ale żeby nawet coś zasugerować ja przynajmniej potrzebuję podgląd wizualny a teraz nawet nie wiem gdzie ty masz tą rabatkę. Koło tarasu czy pod płotem

Iwonka pod oknem domu, zrobię fotke potem
anna_t 12:28, 19 maj 2017

Kasya napisał(a)
a kiedy bedziesz robic rabatki srodkowe ?

ooo to jeszcze długo, rozgrzebałam ziemię pod świerkami tam gdzie mają być brzozy i w pierwszej kolejności tamto musze zrobić. potem placyk pod ognisko na które wciąż M kręci nosem. one to już końcówka będzie taka wisienka na torcie
anna_t 12:40, 19 maj 2017

makadamia napisał(a)

Widać to po ograniczonej ilości czasu spędzanego na forum
Może to normalna sprawa na tym etapie - Anbu też rzadziej u siebie bywa.

Aniu - chyba nie zamierzasz wywrócić teraz całego projektu do góry nogami?

Są różne zasady, którymi można się posługiwać przy projektowaniu. Oprócz zasady złotego trójkąta, jest też zasada symetrii - u Ciebie zastosowana w nasadzeniach bocznych.

Jest też zasada stosowania nieparzystej ilości roślin, którą świadomie złamałaś, projektując po jednej parze drzew na każdy bok. I moim zdaniem - będzie dobrze (chociaż osobiście wolałabym wszystkie drzewa takie same, a nie różne na każdym boku).

Jeżeli taki prosty projekt Ci odpowiada - a najwyraźniej tak jest, skoro trzymasz się go od roku - to olej zasady i rób swoje

nieeee przesadzania drzew nie planuję... jezu... az taka kosa to nie jestem
ciesze się że akceptujesz ten projekt bo wiem ze masz zmysł i myślę ze gdyby byl tragiczny to byś zaprotestowała?
drzewa fakt mogłyby być identyczne ale nie potrafiłabym sie zdecydowac które
czuję go rzeczywiście bo strasznie podobają mi się szpalery hortensji