Toszka dziękuję za szybką odpowiedź. Tak myślałam, że wierzba ma mieć słońce, ale w szkółce ogrodniczej zapewniali, że w półcieniu też może być (na obu rabatach słońce jest do południa). Oczywiście ją przesadzę. Czy do bukszpanów i cisów jak radzisz na pierwszą rabatę mogę dać turzycę evergold ( jest pokazana na drugiej rabacie). A czy na drugiej rabacie mam zostawić bukszpany czy dać coś innego( na tej rabacie słońce jest też do południa).
Reniu, poczytaj to co pisałam do Pomarańczy. W skrócie wyłożyłam zasady planowania i kompozycji.
Aby było spójnie, to musi być wspólny element. Przynajmniej na sąsiednich rabatach. A na kolejnych jakiś element, może być inny, niż na poprzednich.
posiadam działkę i mam posadzone tuje szmaragd a przed nimi około 1,50 metra krzewy (rododendron, hibiskus, magnolia i azalia) tak pomyślałam ze miedzy nimi posadzić jeszcze jakieś roślinki ale nie wiem co tam by się dobrze komponowało może ktoś ma jakiś ciekawy pomysł. Dziękuję za rade i czekam na podpowiedz oraz sugestie jak to mozna zagospodarować
W zestawieniu pasuje, ale pokrój bardzo podobny, brakuje tam albo pionowego akcentu, albo zwisającego. Wszystko zalezy od rabaty.
Tak nie może być.
Proponuję zerwać darń przed tujami i utworzyć piękną rabatę. Wszystkie posadzone rosliny (rododendron, hibiskus, magnolia i azalia) zostały posadzone wbrew sztuce ogrodniczej i ich wymogów. Jesli tak zostawisz, to zwłaszcza rododendrony już na jesieni (a na 100%) na wiosnę bedą padać
Są wątki tematyczne (i chorobowe - cenna lektura) o wymaganiach tych roslin. Polecam.
Witam i tu się zapytam ,ponieważ a ja chce posadzić u siebie -brzozę Doorenbos,lub Brzoza pożyteczna odm. jacquemontii-i w związku tym mam zapytanie-co ile powinno się sadzić brzozy od siebie,żeby to ładnie wyglądało i było dobrze.
Nie mogę sobie pozwolić na pomyłkę.
Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź
dziękuje bardzo za informacje. to znaczy jak zerwę darń to przesadzić te rośliny bliżej tui czy całkowicie zmienić wszystko, sądziłam ze to są kwasolubne wiec w swoim towarzystwie dobrze się będą czuły