Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

KLAUDIA 21:36, 07 maj 2017

Bardzo dziękuje Toszko za pomoc,czyli jest nadzieja.
Jutrzejsze popołudnie mam pracowite
Renia_N 13:47, 08 maj 2017

Toszka dziękuję za szybką odpowiedź. Tak myślałam, że wierzba ma mieć słońce, ale w szkółce ogrodniczej zapewniali, że w półcieniu też może być (na obu rabatach słońce jest do południa). Oczywiście ją przesadzę. Czy do bukszpanów i cisów jak radzisz na pierwszą rabatę mogę dać turzycę evergold ( jest pokazana na drugiej rabacie). A czy na drugiej rabacie mam zostawić bukszpany czy dać coś innego( na tej rabacie słońce jest też do południa).
Toszka 15:37, 08 maj 2017

Reniu, poczytaj to co pisałam do Pomarańczy. W skrócie wyłożyłam zasady planowania i kompozycji.
Aby było spójnie, to musi być wspólny element. Przynajmniej na sąsiednich rabatach. A na kolejnych jakiś element, może być inny, niż na poprzednich.
Aga 16:11, 08 maj 2017

Witam chciałabym stworzyc rabate w kolorze purpury ma juz posadzony Sambucus nigra "Black Lace" do tego jest róża czerwona drobna pnaca jakich jeszcze roslin użyc chce skupic sie na 3 kolorach .
violau 19:44, 09 maj 2017

witam
posiadam działkę i mam posadzone tuje szmaragd a przed nimi około 1,50 metra krzewy (rododendron, hibiskus, magnolia i azalia) tak pomyślałam ze miedzy nimi posadzić jeszcze jakieś roślinki ale nie wiem co tam by się dobrze komponowało może ktoś ma jakiś ciekawy pomysł. Dziękuję za rade i czekam na podpowiedz oraz sugestie jak to mozna zagospodarować
Msazalka18 21:29, 09 maj 2017

witam

mam pytanie "ktokolwiek widział,ktokolwiek wie"

czy świerk glauca globusa pasuje do berberysa tiny gold??? czy te kolory się gryza???

pozdrawiam
Toszka 18:34, 11 maj 2017

Msazalka18 napisał(a)
witam

mam pytanie "ktokolwiek widział,ktokolwiek wie"

czy świerk glauca globusa pasuje do berberysa tiny gold??? czy te kolory się gryza???

pozdrawiam

W zestawieniu pasuje, ale pokrój bardzo podobny, brakuje tam albo pionowego akcentu, albo zwisającego. Wszystko zalezy od rabaty.

violau napisał(a)
witam
posiadam działkę i mam posadzone tuje szmaragd a przed nimi około 1,50 metra krzewy (rododendron, hibiskus, magnolia i azalia) tak pomyślałam ze miedzy nimi posadzić jeszcze jakieś roślinki ale nie wiem co tam by się dobrze komponowało może ktoś ma jakiś ciekawy pomysł. Dziękuję za rade i czekam na podpowiedz oraz sugestie jak to mozna zagospodarować

Tak nie może być.
Proponuję zerwać darń przed tujami i utworzyć piękną rabatę. Wszystkie posadzone rosliny (rododendron, hibiskus, magnolia i azalia) zostały posadzone wbrew sztuce ogrodniczej i ich wymogów. Jesli tak zostawisz, to zwłaszcza rododendrony już na jesieni (a na 100%) na wiosnę bedą padać
Są wątki tematyczne (i chorobowe - cenna lektura) o wymaganiach tych roslin. Polecam.
KLAUDIA 20:23, 11 maj 2017

Witam i tu się zapytam ,ponieważ a ja chce posadzić u siebie -brzozę Doorenbos,lub Brzoza pożyteczna odm. jacquemontii-i w związku tym mam zapytanie-co ile powinno się sadzić brzozy od siebie,żeby to ładnie wyglądało i było dobrze.
Nie mogę sobie pozwolić na pomyłkę.
Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź
KLAUDIA 20:37, 11 maj 2017

A może posadzić w dołek na przykład 2 sztuki Doorenbos(taki mały kawałek 3x2)
obok magnolia Genie i po drugiej stronie Aleksandria(też magnolia)
violau 06:59, 12 maj 2017

Tak nie może być.
Proponuję zerwać darń przed tujami i utworzyć piękną rabatę. Wszystkie posadzone rosliny (rododendron, hibiskus, magnolia i azalia) zostały posadzone wbrew sztuce ogrodniczej i ich wymogów. Jesli tak zostawisz, to zwłaszcza rododendrony już na jesieni (a na 100%) na wiosnę bedą padać
Są wątki tematyczne (i chorobowe - cenna lektura) o wymaganiach tych roslin. Polecam.

dziękuje bardzo za informacje. to znaczy jak zerwę darń to przesadzić te rośliny bliżej tui czy całkowicie zmienić wszystko, sądziłam ze to są kwasolubne wiec w swoim towarzystwie dobrze się będą czuły
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies